за толкова пари, толкова работа

• 39 057
  • 995
  •   1
Отговори
# 825
  • Бургас
Сравняваш несравними неща. Правото може да го запишеш и на 100. КСТ и сходните й може и да ги запишеш, даже и да ги завършиш, но просто няма да успееш да го работиш това нещо.
Много рядко има хора в тези специалности, които не са започнали още преди 10ти клас да се занимават наистина сериозно с компютри и по моите наблюдения - не успяват. Просто нямат базата, когато кандидатстват и влизат да учат. А тези, които са започнали като ученици, кандидатстват и го учат само за да вземат тапия, не за да научат нещо кой знае какво ново.

Пожелавам ти успех ей така да "запишеш" право в СУ. То всяка професия може да я "запишеш" на 100. Аз говорех не просто да запишеш, ами и да успееш да завършиш с добър успех, че и да се реализираш добре със специалността, която си записал на 100. Мисля, че има огромна разлика.

Дали някой ще работи добре и ще прави или няма да прави грешки зависи от това колко мозък има в главата си и какво желание има да се справи. Сигурна съм, че има много 30 годишни юристи/инженери/фризьори/масажисти и пр., които са много по-добри от 40-50 годишните си колеги.

# 826
Говорим за съвсееееем различно нещо.
Но човек, който не е врял отвътре няма как да го разбере. Или отказва да го приеме, когато други му го обясняват. И аз реагирах така навремето. Е, видях, и вече знам и като ми се говори от човек с опит-вярвам, слушам и се уча.
Правото ми е чужда територия и въобще не го споменавам. Аз говоря за разработка на софтуер. И ти казвам, че новоизлюпен програмист на 40 години, без история на поректите, по които е работил-въобще няма да бъде нает, ни за 500, ни за 1000 лв, Анди за 2000 се точеше.

# 827
Сравняваш несравними неща. Правото може да го запишеш и на 100. КСТ и сходните й може и да ги запишеш, даже и да ги завършиш, но просто няма да успееш да го работиш това нещо.
Много рядко има хора в тези специалности, които не са започнали още преди 10ти клас да се занимават наистина сериозно с компютри и по моите наблюдения - не успяват. Просто нямат базата, когато кандидатстват и влизат да учат. А тези, които са започнали като ученици, кандидатстват и го учат само за да вземат тапия, не за да научат нещо кой знае какво ново.

Пожелавам ти успех ей така да "запишеш" право в СУ. То всяка професия може да я "запишеш" на 100. Аз говорех не просто да запишеш, ами и да успееш да завършиш с добър успех, че и да се реализираш добре със специалността, която си записал на 100. Мисля, че има огромна разлика.

Дали някой ще работи добре и ще прави или няма да прави грешки зависи от това колко мозък има в главата си и какво желание има да се справи. Сигурна съм, че има много 30 годишни юристи/инженери/фризьори/масажисти и пр., които са много по-добри от 40-50 годишните си колеги.

Аз пък искам да запиша история на изкуството или теология, като стана на 65. Не за да ги работя, а за собствено удоволствие. Пък току-виж съм станала водещ изкуствовед нан70. Дотогава 70 може да са новите 40 .  Joy

# 828
  • град-държава
И това не е лесно  Mr. Green ... 7 години съм учила история на изкуствата, изкуствовед още не съм станала.

# 829
Темата е работа за пари. За колко работа колко пари се дават.

# 830

Сравняваш НЕСРАВНИМИ неща, бе, жена! За да си добър в професията и да успееш, ти трябва не просто мозък, трябва ти ТИП МИСЛЕНЕ! Програмист не можеш да станеш с мислене на литератор. Това не е обида на повече и по-малко акъл, а просто факт. Хората мислят по различен начин, правят различни връзки, различни асоциации, имат различна логика. Така и програмистът не разбира уж от литература, обаче и ти не му разбираш от работата.

# 831
Темата е работа за пари. За колко работа колко пари се дават.

Те на програмистите не им плащат много, защото много работят /не подценявам труда им/, а защото правят нещо, което малко хора правят добре. Когато добрите програмисти станат много, вероятно няма да са толкова добре платени, пък ако ще и от детската градина да учат.
Аналогично е и с много други професии. 
Не е само колко работи човек, а какво работи и как.
Може много да е учил, но да не може да приложи наученото на практика, може и обратното. Не би следвало да се подхожда еднозначно.
Познавам хора, които са готови да получават по малко заплащане, но да работят точно това, което работят. Работата не е само пари. Ако се чувства досада, неудовлетвореност, напрежение .... заслужавали си човек да се мъчи, да било то и за мнооого пари!

# 832
1."Те на програмистите не им плащат много, защото много работят /не подценявам труда им/, а защото правят нещо, което малко хора правят добре. Когато добрите програмисти станат много, вероятно няма да са толкова добре платени, пък ако ще и от детската градина да учат." -Така е.
2."заслужавали си човек да се мъчи, да било то и за мнооого пари!"-Това не е по темата и е различно. За мен, в определени периоди от живота ми, си заслужава и още как. От тези пари зависи дали ще имам дом, храна, децата ми ще са с платен курс и обути и облечени. Не всичко на света идва като наследство, но пък сме зависими от наличието на материални блага.

# 833
2."заслужавали си човек да се мъчи, да било то и за мнооого пари!"-Това не е по темата и е различно. За мен, в определени периоди от живота ми, си заслужава и още как. От тези пари зависи дали ще имам дом, храна, децата ми ще са с платен курс и обути и облечени. Не всичко на света идва като наследство, но пък сме зависими от наличието на материални блага.

Принципно е така. Определеният период е докато човек е млад и може. Цял живот обаче, според мен е трудно. Има и друго, човекът е ненаситно същество. На мен ми се е случвало да стартирам с определена заплата и ми се струва добре до 4-5 месеца. После ми увеличават заплатата, но новото увеличение пак не ми стига след няколко месеца. Просто така сме устроени, да се стремим нагоре.  Grinning

# 834
  • София
Боже... самата аз съм нещо като програмист - (софтуерен тестер съм) и като ви чета как за нищо го нямате това ... Grinning

Подписвам се под всяка дума на Jizzlobber. Нещата са точно така, че ако не и по-зле.  Mr. Green Клиентът си чака деливърито и програмистите се раздават като за последно, тестерите и те...

Колкото до възрастта - младите са нахъсани, амбициозни, незатормозени от проблеми и наистина помитат. Съдя по себе си - какви момченца на по 20-ина години ни скриват шапката. И това ме радва, разбира се, че има толкова качествени млади хора. Поне мен ме държат млада и с дух и наистина ми е приятно да се уча нон стоп и да се доказвам в силно конкурентната среда. Колкото до старт около 40-те - не е невъзможен, но определено бонусите няма да завалят. Иска се обаче силна мотивация, бих казала и самоотрицание и готовност да се върши всякаква, включително и доста неприятна, досадна работа, за която обаче никой не дава 5000 лв.

Зачекнахте и спокойствието - еми истината е, че в сферата такова няма. Винаги има нещо, което трябва да се разнищва, да се остава след работа, да се бори... Обаче на мен ми харесва. Свикнала съм да живея динамично и наистина като се заседя и ми липсва.

Дали ще ме мотивират повече, ако получа по-висока заплата - определено да. Но гледам и колегите си - как ще се работи е до човек и до светоглед - един си е мърляч, на друг не му пука особено, трети е перфекционост и ако трябва ще спи в офиса...

Всъщност, май поста ми напомня Шкумбата и вица му - "леле, колко малко време летях и колко много глупости казах..."  Laughing

# 835
Брех, тез програмисти. Ще взема накрая да повярвам, че под висококвалифицирани специалисти верно се разбира само и единствено програмист. Или, въщност, май не е така, щом двайсетгодишни скриват шапката на по-опитните.

# 836
  • Варна/Лондон
Брех, тез програмисти. Ще взема накрая да повярвам, че под висококвалифицирани специалисти верно се разбира само и единствено програмист. Или, въщност, май не е така, щом двайсетгодишни скриват шапката на по-опитните.
Всички 20г. запознати с компютрите, играли игри в детството си, са ''програмисти''. Мерси от такива. Също не разбирам и тези, учили това, а не знаят бъкел английски...Да, знам ще кажете, че не им трябва, но за мен двете си вървят заедно.

# 837
  • София
При млад организъм е сведено до минимум, защото после му е дадена възможност да си отспи. Както писах-ляга се сутрин, става се по обяд, но грешката е отстранена, и програмата на клиента работи.И едно е да го правиш 10 пъти това на 20 години, друго е на 40. На 40 грешки не само, че ще има със сигурност, ами и друго.
Говорим за писане на код, не за сърдечна операция.
При грешка на програмиста губи компанията-това писах на Анди-че никой няма да я чака да се учи няколко години на 40.Това струва пари на компанията. А тя е наета да докарва пари, да е приход, а не разход.

Затуй ще изчакам да стана на 50 - оттогава започва да намалява нуждата за сън.  Wink Какво друго да има, освен грешки! Най-много да си хвана любовник на принципа на 40-годишните мъже - с две любовници на по 20!

Джиз, някакви приказки под шипковия храст разказваш! Сега статии ли да ти вадя как се влошава качеството на когнитивните процеси при безсъние по пет дни! И че няма такова нещо като отспиване! Сън не се наваксва. Ако има такъв начин, който го открие, ще спечели Нобелова награда и ще е счупил всички ограничения на човешкия мозък във възстановяването. Вашите 20-годишни програмисти ще да са преки потомци на древните астронавти.

# 838
  • София
А работата тръгна оттам, че попитах къде ги дават тези бонуси от по две хилядарки, че и на 20-годишни. Нататък някои приеха навътре продхвърлянето за преквалификация, та рекох да тествам нататък как се гледа на човек, който иска да се преквалифицира на 40. Резултатът беше интересен, макар и предвидим.

# 839
Стига сте писали глупости! Лично познавам човек, който на 60 годишна възраст се преквалифицира от счетоводител на програмист. И при това нает от сериозна компания. Действието не се развива в БГ, както и предполагате. Laughing

Общи условия

Активация на акаунт