за толкова пари, толкова работа

• 39 062
  • 995
  •   1
Отговори
# 810
  • София
Е, то се започва и от по-малкоо от хилядарка! И опитните счетоводители са започнали с ниските заплати, пък после изплуват. Въпросът е, че възрастта не е факторът с най-голяма тежест за професията, затова дадох пример с балета.

# 811
стига с тези дипломи.
никой не ви гвори за дипломи тук
програмирането не е като мениджърстването.
при програмирането лъсва веднага некачественото -има ли код-има ли грешки в този код и от какво естество са
Напротив, Анди, за точно тази професия възрастта е от значение.Пак ти казвам-опитай ей така, за спорта, и прецени. Ако ти днес се появиш и претендираш, че си велик програмист-ще ти поискат СВ-то , където са описани проектите, по които си работила. ако си на 40 и имаш такива-ок. Но ако си на 40 и сега започваш-няма да те наемат даже.

# 812
  • София
Кое по-точно е критичното на възрастта и качеството на кода? И кой е казал, че ще се появя с претенции за велик програмист?  newsm78 те пък, всичките кандидати все са на по двайсет и с три листа СV! Същото е като при всички професии - има посредствени хора. Къде се хвърчи все с великите!  Wink

# 813
  • София
Е, добре де - наесен Телерик пак ще правят безплатни курсове.
Почвай ако ти стиска с младите!

# 814
  • София
Какво има да не ми стиска? Това конкурс за младост ли е или курс по програмиране?  наистина ли толкова се фиксирате върху възрастта, когато става въпрос за учене? Тя порок ли е, нещо срамно и страшно? Човек може да се научи на  какво ли не, стига да е в добро умствено състояние. Или казвате "браво" само ако някое селебрити роди на 50? Наистина не разбирам, какъв е проблемът човек да се захване с нова професия на всякаква възраст, включително след 40? тук стана въпрос за програмирането, но същият принцип важи за всяка професия, която изисква повече умствена работа, а не конкретни физически данни и майсторство от ранна детска възраст.

# 815
Кое по-точно е критичното на възрастта и качеството на кода? И кой е казал, че ще се появя с претенции за велик програмист?  newsm78 те пък, всичките кандидати все са на по двайсет и с три листа СV! Същото е като при всички професии - има посредствени хора. Къде се хвърчи все с великите!  Wink

Тези на 20 години са още студенти. Почти няма програмист-студент, който да не работи. Ходи се мери с тях, наистина.Имат завиден стаж и опит между другото.
Все едно аз сега да искам да стана хирург ей така изведнъж. Да, мога да науча нещо, но никой няма да ме допусне да оперирам.
Анди, сори, ама се поизлагаш малко. Тук не говорим за физика тип здраво мускулесто тяло. Между другото много програмисти не спят нощем. Ти на 20 ли издържаш да не спиш 5 нощи подред или на 50?
Да напишеш код не е като да забъркаш кекс. Понякога, като се счупи нещо, се бачка денонощно, за да се фиксне.
Личи си, че нямаш идея какво точно изисква тази професия. На една по-зряла възраст един програмист с опит и 5 листа СВ се оттегля на друга позиция. Например ръководи екип порграмисти, а не пише той самия кода. Отделно, че в бранша се знаят фирмите, взаимно си изпращат хора. Споменали са ти за Телерик и тяхното училище-ето-ако искаш се пробвай там, просто за сверка. Не на последно място, когато както ти си мислиш, седнеш да се учиш, никой няма да те чака, дори за под 1000 лв. Когато продукта ти не е по спецификациите, защото се учиш-просто не става. Такива програмисти се освобождават, не се чакат да се научат.

Последна редакция: пн, 29 юли 2013, 18:21 от Jizzlobber

# 816
  • София
Като стана на 50 ще видя.
Моля те, няма нормален човек, който да изкара пет нощи подред да не спи! Може, ама ако е на някакви стимуланти. Че и на всичко отгоре да напише тонове код. Айде, посмалИ малко! Може да не съм програмист и никога да не стана, ама зная, че няма как човек да издържи цяла работна седмица да не спи нощем, и да е работоспособен. На второто денонощие се наблюдават отклонения в елементарни житейски ситуации, хората клюмат по бюрата. Когнитивната дейност се влошава с всеки час и накрая може да стане по-зле с над 40 процента. Още малко и да им дадем костюми на Супермен.
Какво ти пречи да станеш хирург? Учиш шест години медицина, през това време гледаш с четири очи хирургията и записваш специлност хирургия. Поне медицината като програмирането е свързана с практика, а не с теория.

# 817
Анди, идея си нямаш от процеса по създаване на клиентски софтуер. Нито от живота на 20-годишните порграмисти. Много често се пише нощем, ляга се сутрин в 5, става се в 13.00....и така нататък. Аз например съм давала дежурство при миграция. Когато мине-тогава. Те и затова са платени силно добрите, докато са млади. След това, който умее, става мениджър, води тим или дава консултации как да бъде направено нещо, но рядко пише.
Анди, ти на колко години си?
5 нощи да не спиш е елементарно. Нищо не ти се скапва. Лягаш в 6 сутринта, или в 10-когато прикючиш-лягаш. Имали сме случаи на седмица с по 3 часа сън на денонощие от програмиста. После си наваксва. Това и аз съм го правила без да съм програмист, когато бях на 20 и ходех на дискотека-прибирах се в 5, лягах да спш до 7 и ставах за работа.

Последна редакция: пн, 29 юли 2013, 18:51 от Jizzlobber

# 818
Ами че учи хирургия - 6 години обща медицина, после още толкова специализиране с мизерно заплащане и докато почнеш да практикуваш, те хваща треморът, очите ти се скапват - айде хОди прави операции тогава!

# 819
  • Бургас
Възрастта определено не е за подценяване. Аз имам обаче пример, който оборва това твърдение. В моята група в университета имах колежка на 40г., която работеше като медицинска сестра. След дълго следване сега работи като юрисконсулт в една софийска фирма, така че не е невъзможно и на "стари" години да се преквалифицираш. На всичкото отгоре колежката ми е самотна майка, отглежда сина си сама и въпреки това беше изряден студент и се справяше чудесно с всички житейски и университетски препятствия. Да не ви казвам колко мои млади колеги, които разчитаха за всичко на родителите си, постигнаха това, което постигна колежката ми. Много малко.

# 820
Сравняваш несравними неща. Правото може да го запишеш и на 100. КСТ и сходните й може и да ги запишеш, даже и да ги завършиш, но просто няма да успееш да го работиш това нещо.
Много рядко има хора в тези специалности, които не са започнали още преди 10ти клас да се занимават наистина сериозно с компютри и по моите наблюдения - не успяват. Просто нямат базата, когато кандидатстват и влизат да учат. А тези, които са започнали като ученици, кандидатстват и го учат само за да вземат тапия, не за да научат нещо кой знае какво ново.

# 821
Анди, идея си нямаш от процеса по създаване на клиентски софтуер. Нито от живота на 20-годишните порграмисти. Много често се пише нощем, ляга се сутрин в 5, става се в 13.00....и така нататък. Аз например съм давала дежурство при миграция. Когато мине-тогава. Те и затова са платени силно добрите, докато са млади. След това, който умее, става мениджър, води тим или дава консултации как да бъде направено нещо, но рядко пише.
Анди, ти на колко години си?
5 нощи да не спиш е елементарно. Нищо не ти се скапва. Лягаш в 6 сутринта, или в 10-когато прикючиш-лягаш. Имали сме случаи на седмица с по 3 часа сън на денонощие от програмиста. После си наваксва. Това и аз съм го правила без да съм програмист, когато бях на 20 и ходех на дискотека-прибирах се в 5, лягах да спш до 7 и ставах за работа.

Теоретично може и да може, но вероятността от грешки е излючително висока при безсъние. Аз от програмисти не разбирам, но ако се разтърсиш, ще намериш много информация за дежурствата на резидентите. Те затова през 2003 ограничиха часовете на резидентите до 80/седмица.
http://open.wmitchell.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1070&c … fdcQ1oJI-5g27EWkk

# 822
При млад организъм е сведено до минимум, защото после му е дадена възможност да си отспи. Както писах-ляга се сутрин, става се по обяд, но грешката е отстранена, и програмата на клиента работи.И едно е да го правиш 10 пъти това на 20 години, друго е на 40. На 40 грешки не само, че ще има със сигурност, ами и друго.
Говорим за писане на код, не за сърдечна операция.
При грешка на програмиста губи компанията-това писах на Анди-че никой няма да я чака да се учи няколко години на 40.Това струва пари на компанията. А тя е наета да докарва пари, да е приход, а не разход.

# 823
При млад организъм е сведено до минимум, защото после му е дадена възможност да си отспи. Както писах-ляга се сутрин, става се по обяд, но грешката е отстранена, и програмата на клиента работи.И едно е да го правиш 10 пъти това на 20 години, друго е на 40. На 40 грешки не само, че ще има със сигурност, ами и друго.
Говорим за писане на код, не за сърдечна операция.
При грешка на програмиста губи компанията-това писах на Анди-че никой няма да я чака да се учи няколко години на 40.Това струва пари на компанията. А тя е наета да докарва пари, да е приход, а не разход.

Е, 'ми и аз за млади организми ти говоря - двайсет и нещо, трийсет годишни, най-много.

# 824
Факт е, че се случва това.
имам усещането, че не четете обаче.
Всичко тръгна от там, че Анди каза, че ей сегинка става програмист, щом взимат такива пари.
На което и отговорих, че не е така лесно и възрастта е голям фактор в бранша.Тя се фръцна на тема възраст. Неспането няколко нощи е най-малкия проблем.Случва се от време на време при проект в криза, не е всеки ден/нощ. Просто няма да я вземат никъде, ако сега седне да учи С++ и се оопита да си намери работа. Това и казвам.
А неспането като количество е като същото това неспане от ходене по дискотеки. Само дето докато някои танцуват и пият, други бичат код. После си взимат бонусчета и беж на почивчица по гръцко. Wink

Общи условия

Активация на акаунт