ВМ-НВХ (НВ-ВМХ), част 61

  • 45 641
  • 727
  •   1
Отговори
# 600
  • SA
  • Мнения: 3 347
 Laughing И на мен ми хареса рекламата. Колко уплашено само гледаше таткото!
Jana Ina, аз отдавна не сьм чела книгите на Аткинс и сьм забравила някои неща, но доколкото си спомням за последната фаза на режима му, количествата вьглехидрати, които той сьветва да се приемат дневно, зависят основно от индивидуалните особености на човек. Той специално набляга на факта, че дори когато някой е достигнал нормалното си тегло и се е справил сьс здравословните си проблеми, то особеностите на неговия метаболизьм, които някога са го довели до затльстяване, си остават до края на живота му и не подлежат на корекция. Затова сьветите му са всеки да определи своето количество вьглехидрати, което ако системно се надхвьрля, започва отново покачване на теглото. За някои хора с по-добра инсулинова чувствителност това количество може да бьде около 100 грама и именно за тях той счита, че могат да си позволяват от време на време някоя храна с повече вьглехидрати - било картоф, ориз, плод, овес - в зависимост от това какво харесват. Но предупрежденията кьм тези хора са да не се врьщат кьм храни, кьм които някога са  имали зависимост; да предпочитат вьглехидратни храни, богати на полезни микронутриенти ( като витамини, биофлавоноиди и други биологично-активни вещества) и никога да не допускат теглото им да превишава с повече от 2-3 кг нормалното им тегло. Ако килограмите отново започнат да нарастват, той сьветва врьщане в началните фази на режима с по-стриктно вьглехидратно ограничение. И не на последно място , че погрешна тактика е един ден седмично да се прекалява с вьглехидрати , а през останалите дни на седмицата да се опитваме да поправяме щетите сьс стриктни ограничения.
За други хора, с по-изразена инсулинова резистентност пьк смята, че ще трябва до края на живота си да спазват по-нисковьглехидратно хранене, за да поддьржат оптимално тегло и здраве.
Та в този аспект, не мисля, че Аткинс препорьчва вьвеждане на тестени храни в последната фаза на режима си ( както например прави Дюкан), а по-скоро споменава, че за доста от хората е вьзможно хапването им от време на време, без това да нанесе сериозни поражения.
Нещо, което аз категорично не вьзприемам в препорьките му е да се ядат нисковьглехидратни десерти- бисквити, вафли и тем подобни с изкуствени подсладители ( мисля, че и в сайта на Аткинс се продават подобни, които уж са сьвместими с режима). Ясно е, че това цели предимно печалба. Какво да се прави, повечето хора в даден етап залитат в тази насока.
Аз самата не сьм привьрженик на каквито и да било изцяло вьглехидратни хранения, камо ли пьк 2-3 пьти седмично. Повече вьглехидрати ми се е случвало да ям единствено, когато това крайно се е налагало и няма абсолютно нищо друго за ядене ( дори и тогава в повечето случаи предпочитам да гладувам, отколкото да ям например тестени призведения, или пьк да хапна някакво символично количество, колкото да не обидя някого, ако например сьм на гости). Е, случва се да хапна от време на време нещо, което би ми доставило удоволствие - например хубав сладолед, парче силно шоколадова торта, но това е по-скоро 2-3 пьти годишно, а не седмично.  Simple Smile Плодове - може би по-често ям от тях- например 1 портокал, 2-3 гуави, парче диня, или манго. Но отдавна вече не мога, а и просто не ми се иска да седна и да изям наведньж 1 кг череши, или ягоди. Установила сьм, че от доста време предпочитам силно ароматни плодове ( като манго, гренадила), а не такива, които са просто сладки.
А, друга, малко смешна препорька на Аткинс, за която се сещам, е ведньж достигнали до нормалното си тегло, да изхвьрлим от гардероба си всички дрехи с по-голям размер  Simple Smile. И започнат ли да ни отесняват дрехите, които носим, да преосмислим храненето си, вместо да си купуваме нови, по-широки.
И тези дни, в различни статии попаднах на някои интересни твьрдения, които ми се иска да споделя:
- морската/океанската вода били много богати на магнезий и редовното кьпане в тях било достатьчно тялото да си набавя нужните му количества през кожата.
- един от най-богатите източници на вит.К2 бил мазния гьши черен дроб. Черният дроб на животни, хранени предимно сьс зьрно, а не пасящи трева, обикновено бил с признаци на мастна дистрофия, а това пьк било свьрзано с натрупване в него и на по-големи количества мастно-разтворими витамини ( А,Д,Е,К).
Обаче не мога да дам линкове, защото не запомних кьде точно ги четох тези неща.  Embarassed

Последна редакция: пн, 05 авг 2013, 12:06 от kameloth

# 601
  • Мнения: 200
А, друга, малко смешна препорька на Аткинс, за която се сещам, е ведньж достигнали до нормалното си тегло, да изхвьрлим от гардероба си всички дрехи с по-голям размер  Simple Smile. И започнат ли да ни отесняват дрехите, които носим, да преосмислим храненето си, вместо да си купуваме нови, по-широки.

Кам, това много ми харесва като съвет.  Laughing

# 602
  • Мнения: 20 887

По повод на тръшкащи се деца, моето беше подобие на това  Simple Smile Embarassed:

http://www.youtube.com/watch?v=nojWJ6-XmeQ

Оо, това е любимата ми реклама, даже съм я разказвала на приятели  Laughing

# 603
  • Мнения: 6 425
По отношение на Аткинс аз по-скоро бих посъветвала да се гледа обновеният режим на Аткинс във вида, в който го представят Ерик Уестман, Стивън Фини и Джеф Волек (книгата я има на български - "Новата диета на Аткинс"). На англ. заглавието е The New Atkins for a New You. В Ютюб могат да се гледат интервюта с авторите, също и лекции - темата е точно НВ-ВМХ по модела на Аткинс, но в съвременния, разработен от тях вариант:

Ерик Уестман:
1) http://www.youtube.com/watch?v=dSLf4bzAyOM - това е направо негова лекция пред пациенти
2) http://www.youtube.com/watch?v=NImxgj2I4_M - интервюто на Андреас Енфелт
Има и други, като се въведе dr Eric Westman

На едно място в някоя от лекциите, май беше разговорът с Андреас, д-р Уестман казва, че при някои свои пациенти направо прилага "индукция" за неограничено време - до края на живота им. Т.е. до 20 грама въглехидрати дневно. Това важи за хората с по-сериозни метаболитни увреждания.

Ето хубава, продължителна беседа-интервю със Стивън Фини и Джеф Волек на тема НВ-ВМХ:
http://www.youtube.com/watch?v=OFD2q5iqevY

Уточнявам, че и тримата са лекари и се занимават отдавна точно с тази тема, имат и доста публикации (не само тази книга). Уестман е и практикуващ лекар, за Фини и Волек не знам дали работят текущо с пациенти, или само под формата на проучвания.

Мисля, че допускат подсладители и "нисковъглехидратни сладкиши", така че е добре човек все пак да се информира и да си реши сам къде минава границата за него. Те се стремят донякъде да направят режима по-приемлив за повече хора. Но често човек сам установява, че прекаляването дори с "режимни десерти" не му се отразява добре. Peace Въпросът в случая е в мярката. На мен лично ми е по-лесно изобщо да не започвам, вместо да се стремя да спазвам умереност Embarassed

И аз смятам, че ако един диабетик успее да овладее кръвната си захар и всички останали рискови фактори с нисковъглехидратно хранене а ла Аткинс, след това не би трябвало да увеличава въглехидратите. Или може да пробва да въведе например повече плодове, но при строг контрол на кръвната захар и гликирания хемоглобин Peace Не мисля, че може тази склонност към ИР да се излекува веднъж завинаги, макар че определено има хора, които подобряват значително инсулиновата си чувствителност (включително резултатът при ОГТТ е в нормата) и на практика нямат никакви признаци на диабет, докато се хранят така. Но сигурно при връщане към "нормално", т.е. високовъглехидратно хранене за по-дълго време, ще си върнат и ИР. Трябва на практика да се види при всеки отделен човек, разбира се.

По повод на плодовете - аз съм писала вече, че и с мен става същото: преди можех да изям големи количества, а сега от малко ми става свръхсладко и нямам желание да продължа. Тези дни веднъж съчетах свински флейки с нектарина и веднъж - телешки език, задушен в масло, с праскова. Плодовете като гарнитура, а не като десерт - комбинацията е сполучлива според мен Peace Но прасковата ми се видя доста сладка, нищо, че я балансирах с езика.

Последна редакция: пн, 05 авг 2013, 12:52 от Cioccolata

# 604
  • Мнения: X
Привет-мривет
Минавам набързо да почерпя за моето злоядо тръшкало, моето днес прави 17


http://liliebakery.files.wordpress.com/2011/03/bavarois-vanille-choco-1.jpg

# 605
  • Мнения: 6 425
Да ти е жив и здрав наследникът! Simple Smile А тортата е доста привлекателна Wink

# 606
  • Мнения: X
Мерси мерси
Тортата е професионален бавароаз
Моя не съм го снимала още
Ама скоро ще го пусна, въпреки че се поизложих с украсата малко този път


Но пък мисля да си взема метални кръгове, за да се науча да правя такива малки тортички


Снощи правих телешки пържоли на тиган, от онези супер тънките, дето набързо се припичат в горещо масло
После как добре им дойде сметановия сос ммм ... (Задушен в масло лук с малко сушени гъби и глътка мадейра, черен пипер и сметана)

Сега правя мусака с тиквички и патладжани, без месо, само яйца и сметана

# 607
  • София
  • Мнения: 10 858
Уасп, честит празник! Здраве и успехи за цялото семейство!   bouquet

А ти си голям кулинар! Направо си страхотия!

# 608
  • Пловдив
  • Мнения: 1 665
УАСП, жив и здрав да ти е! Hug
Леле, огладнях, само като те четох, хем току-що ядох  Simple Smile

# 609
  • Мнения: 6
W'A'S'P',много здраве и късмет на рожденника  bouquet
Тортичката Heart Eyes

И аз днес ще правя мусака с тиквички и патладжани Simple Smile

# 610
  • Мнения: 1 793
W'A'S'P', много да ви радва  bouquet

# 611
  • SA
  • Мнения: 3 347
W'A'S'P' , да ви е жив и здрав рожденника! Много щастие и успехи му желая!
Ако щете вярвайте, ама и аз днес правя мусака с тиквички и патладжани ( плюс моркови, гьби и агнешка кайма). Тькмо я сложих вьв фурната да се пече.  Simple Smile

# 612
  • Мнения: 6 425
Нещо от д-р Меркола от преди 1 месец (не следя редовно сайта му и съм го пропуснала) - става въпрос за вит. Д, К, магнезий и калций за силни кости: http://fitness.mercola.com/sites/fitness/archive/2013/07/05/bone-health.aspx Информацията накратко:
1. не трябва да се набляга само на калций (под формата на добавки), защото се получава дисбаланс, а са необходими и други нутриенти; практически начин за набавяне на повече минерали, вкл. необходимите за предотвратяване на остеопороза, била употребата на хималайска сол;
2. необходим е вит. К2, за да насочи калция към правилните места и да го отнеме от неправилните (меките тъкани). Всъщност твърдението тук е, че токсичността на вит. Д, когато има такава, се дължи на недостиг на вит. К, защото вит. Д създава протеини, които изискват вит. К; вероятно 180-200 мкг вит. К2 на ден са достатъчни;
3. при наличие на остеопороза, диабет или ССЗ е вероятно да има дефицит на К2;
4. К2 се набавя от яйца и млечни продукти от хранени с трева животни, също гъши черен дроб, японската ферментирала соя нато, някои сирена (бри, гауда). Не всички сирена с бактериална закваска са богати на К2, а зависи от бактериите;
5. не трябва да се приема прекалено много натрий за сметка на калия, както се получава при хранене с дълбоко преработени храни, затова храненето трябва да бъде с максимално натурални, непреработени храни - така се получава правилен баланс между натрий и калий;
6. важен е и спортът, особено такъв с тежести; споменава и Пауърплейт като много добра тренировка;
7. добри източници на калций: сурово мляко от хранени с трева животни, зеленолистни зеленчуци, сусам, рожков;
8. източници на магнезий: сурово какао и хран. добавки;
9. за К2 горе писах;
10. други минерали: хималайска сол (изрично подчертава да не се използва обикновена трапезна сол); трябва да се има предвид обаче, че Меркола продава хималайска сол, така че е пристрастен;
11. вит. Д - от слънцето или безопасно ползване на солариум, може и на капсули.

Последна редакция: пн, 05 авг 2013, 14:28 от Cioccolata

# 613
  • Мнения: 2 752
W'A'S'P', да ти е живо и здраво голямото дете!   bouquet

# 614
  • Мнения: 1 849
Кам, Шоки, благодаря ви за подробните разяснения!   bouquet

УАСП, да ви е жив и здрав наследникът!   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт