Декодери за баба и дядо?

• 45 314
  • 195
  •   1
Отговори
# 90
Пред прозорците ни има лепната хотел, нямаме пряка видимост към кулата.

Да, хотелът е по-висок, ние сме на втория етаж, а той е пететажен.

Вие покрив нямяте ли?  Wink Колко етажен е вашият блок?
Затихването на коаксиалният кабел е 6-10 dB/100 m при различните честоти,
т.е. няма да имате проблем. Монтирайте антена на покрива.

И последно, искам да си купя и дистанционно за телевизора, който е Шиваки, не мога да му намеря съответното дистанционно,
ето: http://entronics-bg.com/index.php/distantsionni/tv/shivaki-c41.html
Скрит текст:
http://www.google.bg/search?q=shivaki+tv+%D0%B4%D0%B8%D1%81%D1%8 … tDkEIbOtQaS04HwBg

Последна редакция: пн, 12 авг 2013, 20:01 от Анонимен

# 91
Ние не сме блок, сграда от смесен тип сме, хотелска част и собственици на апартаменти. Много е сложно, за всичко трябва да се иска разрешение от хиляда човека, които дори не познавам. Затова и нямам никакви кабели у нас, нито телефонни, нито кабелна. На сателитна чиния и мобилен нет съм.
Между другото, купих антена с усилвател, абсолютно никаква разлика с пасивната стайна антенка от четири лева. Затова и искам да предупредя хората, които имат много слаб сигнал, да не се лъжат, че активна антена ще промени нещо. Аз живея на около 60 км от основната кула в Слънчев бряг и на 30 от другия предавател в Бургас. А в Бургас дори с пасивна стайна антена сигналът на цифровата е идеален. В София пък с лсд-телевизора ми, хващах всички ефирни програми с кристално качество, а  тук, забутана между стените на хотелите, дори лсд-телевизора не хваща почти нищо ефирно. С две думи-нямате ли пряка видимост към кулата, и ако прозорците ви гледат само стени, всякаква инвестиция в приемници и антени и почти излишна.

# 92
Нищо ново под слънцето. Това теорията отдавна го е описала и безброй пъти е потвърждавано експериментално. Аз го обясних за пореден път.

Затихването на коаксиалния кабел е последна грижа. Антена, която е сложена на покрива действа добре в случай, че наблизо няма висока сграда, която да пречи.
Важно е да се отбележи, че тънките коаксиални кабели имат доста по-голямо затихване. Желателно е дебелината на кабела да бъде поне 8мм.

# 93
CVETETO3101,

1. - MAX T105 45,00 лв. Peace
.....
Много ти благодаря PAV1 за подробния отговор и особено за линковете!   bouquet  bouquet  bouquet

# 94
Не разчитайте на консултантите по техно магазините - те не знаят какво продават, само пазят стоката. Е, има и редки изключения, пожелавам ви да попаднете на такова. Бръмченето е заради калпав кабел а не от приемника. Комбинирайте всички мнения по този въпрос тук и ще видите че е така. Стронг 8113 май е единствения с читав модулатор или казано на български, единствения който ще свърши качествено работа за супер стари телевизори имащи само вход за антена и нищо друго. Иначе, не че е лош 8113, но май не е най-доброто което може да се купи. Но пък го дават в комплект с активна антена и RF кабел - идеален за допотопен телевизор. Ако телевизора има нещо повече от антенен вход по-добре е да се свърже с КАЧЕСТВЕН кабел имащ чинчове поне от едната страна, понеже точно такъв ще е финансово разумен избор. Не е нужно да разбирате за какво става дума, за да си купите такъв кабел и да го свържете - цветни са чинчоветe, а SCART-а е правоъгълен, но със зъб, няма как да се обърка. Добрите SCART-SCART кабели са безумно скъпи (20-30 лева), а евтините (2-3 лева) бръмчат. Най-добро съотношение качество/цена ще постигнете, като си купите два SCART конекторa и 2х1.5м. (една тройка за видео ляв и десен и една за RGB) качествен екраниран RCA кабел (4.40 лева общо) и почерпите една бира някой ТВ техник да ви запои конекторите за кабела. При затруднения със свързването, най-добре извикайте на място някой познат минал през това, вместо да си блъскате главата и да го измъчвате с въпроси. Ако телевизора има чинчове или SCART то избирайте приемника по дистанционното. Повечето са супер дребни и неудобни за възрастен човек. Стайните антени страдат от отражения и интерференции - трябва да се поразходите с антената за да намерите подходящо място за нея. Повечето приемници с двукратно натискане на INFO дават барче със силата на сигнала, някои даже имат зумерче по което можете да следите силата, без да гледате в екрана. Капацитета на ефира с цифровизацията наистина става голям, но май щяло да има максимум 11-16 безплатни канали и то в далечното бъдеще. Всичко останало ще е платено и няма да се лови от приемниците които масово се продават сега. За големите градове, ако сте ловили аналогова, ще ловите и цифрова. За малките - строят се нови, допълнителни цифрови предаватели така че и там ще има. Там може да се наложи да си завъртите антената към новия предавател. Това е много важно, а почти никъде не се споменава. Също е необходимо, за да постигнете по-силен сигнал, да завъртите антената на 90 градуса около хоризонталната и ос. За селата е малко Х покритието. Цифровите предаватели са нещо като GSM клетките. Не хвърлят надалеч (въпреки рекламата) и трябва да са повечко за да покрият НАСЕЛЕНИЕТО. Т.е. там дето няма население... сещате се. И цифровизацията не се отлага, тя е факт от март месец. Само аналоговия сигнал ще се спре по-късно от предвиденото. Ама нали се търси негативната новина, не звучи добре "все още няма да спират аналоговия сигнал". По правило, на материалите по медиите не може да се разчита за точност. Чуло недочуло, пише там, да запълни времето/страницата. Между другото, бая реклама се изля в тази тема особено няколко поста с директни линкове към приемници и фирми. Да взема и аз ли да пусна някой линк? Безплатни HD канали, освен BNT_HD скоро не се очертават, така че ще помоля търговците да не си пробутват така нагло телевизорите точно в тази тема. Аналогов телевизор от читав аналогов сигнал ще изкара по-добра картина, от цифров сигнал, минал няколко обработки за да се приведе във вид удобен за смилане от аналоговия телевизор. Не че разликата е фрапираща, но нека хората които до сега са ловили аналогова от далеч с лошо качество, а сега ловят цифровата от новопостроен предавател на отсрещния хълм, да не се заблуждават в това отношение. Пари за нови предаватели, за тока харчен от тях и за 1 000 000 х 6W ток харчен от приемниците. Такива ми ти работи. Леле, вече цял час го пиша това... да взема да си лягам.

# 95
-ral4o- ,   bouquet

# 96
Сега се сещам, че SCART-чинч комбинираните кабели (както и самоделния който описвам по-горе) имат посока. Т.е. единия им край е за източника на сигнала, а другия за получателя му. Въпреки, че логиката диктува при един такъв комбиниран кабел SCART-а да е за източника, а чинчовете за получателя, т.е. телевизора, е възможно да се продава и обратния вариант и точно такъв да е купил човека по-горе който се оплакваше, че с такъв кабел при него не ставало. Пък и тоя обратен вариант по-рядко се търси и търговеца може да е искал да се отърве от една бройка, ако купувача не е ориентиран какво търси. Но ако и декодера, и телевизора имат и чинчове и SCART, нищо не пречи да се обърне кабела и да се опита така. Имайте в предвид, че самоделния SACRT-SCART който описах се получава 2 пъти по-дебел, от кабелите по 2 лева, които си имат на 100% всички жички вътре и за разлика от самоделния работят в двете посоки. Направете си извода с колко качествен проводник са направени. На самоделния може да се пусне по една жичка (може и без екран) и за пинове 8 и 16 - по тях източника на сигнала "казва" на телевизора какъв сигнал му подава и повечето телевизори ще се включват автоматично на нужния режим при включването на приемника (досадно си е при всяко включване на телевизора да цъкаш 10 минути по дистанционното му, за да изкара картинка от цифровия приемник).

# 97
  • с/у ОколоМръсТното
да, истина е, че не е така просто, като 'кабелът на ТВ от едната страна...'
не мисля, че възрастните хора ще се справят сами.
освен това може би ще има бум на продажби на нови ТВта, за да се спестят главоболия. а в това аз също съзирам спекула...
бе сложно е, факт.

но, че цифровият сигнал прави картината кристална, също не отричам.

# 98
Кабелите имали посока......Ох, нямам думи!  #Crazy #Crazy #Crazy Когато от едната страна на кабела има куплунг скарт, а от другата страна са чинчове, те са поне 4:audio in, audio out, video in, video out. В случай, че има стереозвук, тогава са повече за ляв и десен канал на звука.

Кой телев. техник ще хукне по адреси да запоява кабели? И то за една бира? Колегите не искат да ходят и приемници да слагат. Това не носи печалба, а в случай на дефектен приемник времето е напълно загубено! Всеки грамотен човек може сам да си свърже цифровия приемник.  
6мегавата консумирана мощност СА НИЩО ЗА НАШАТА ЕНЕРГЕТИКА! И няма да доведат до сериозни печалби.

Онзи ден бяхме в Метро. Като че ли там изборът от цифрови приемници е най-голям и цените са най-прилични. А качеството по-нататък ще го видим.

Струва си да се помисли дали, ако имаме интернет към дадена фирма и тя предлага на разумна цена към интернета кабелна телевизия няма да бъде за предпочитане пред цифрова ефирна. Все пак програмите са много повече и по-интересни, докато цифровите ефирни са около 10 и не се знае кога ще станат 20. И са до болка познатите и омръзнали програми. Кабелните оператори дават за ползване без допълнителни такси такъв цифров приемник. Освен това някои от тях имат и аналогова телевизия, която няма да спрат скоро.

Последна редакция: чт, 22 авг 2013, 00:37 от vl

# 99
Да, вярно, така си е, като се замислих. Благодаря за корекцията VL, както и ценната информация която добавяш. Предполагам останалите неща които писах, са верни според теб. Потвърди ги, ако е така, моля.

Аз все пак си мисля, че една достатъчно чаровна дама може да успее да подкупи с усмивка някой познат техник, който ако и направи въпросния самоделен кабел, то той макар и еднопосочен, ще извади по-добро качество от готовите китайски (то не че конекторите и кабела по отделно не са и те китайски, но е важно качеството им). И разбира се, не говоря за ходене по адреси, а там където си работи техника... една скара с биричка по обед не вярвам някой да върне. За слагането на приемниците, не казвам техници да ходят, а технически грамотни познати, има достатъчно такива. Децата навремето сами си сглобяваха компютрите, не знам ,сега може да е затъпяло поколението.

За мегаватите, аз се опитвам да направя сравнение ПРЕДИ-СЛЕД. Колко мегавата черпят аналоговите предаватели, колко цифровите, разликата уж казват е в полза на цифровите, но ми е любопитно дали е по-голяма от 6MW. Т.е. дали я има така рекламираната еко енерго полза.

Признавам, че и аз тия дни активно преглеждам комплектите НЕТ+ТВ на различните оператори. Така като гледам, добавянето на ТВ към НЕТ-а е в рамките на 1-2 лева което е нищо. Но гледам, има някакви уловки сякаш. Какво ще рече "допълнителни канали, които се предоставят временно до наличието на права за тяхното разпространение"?

# 100
Ще рече несигурност, непостоянство. Евентуално пиратско декодиране.

Оцених положението с бръмченето като приемливо, тъй като при нормално слушане не изпъква. Не се стигна до връщане на приемниците. Дали е било от кабела, не зная. Нямах друг да пробвам. Както казах такъв монтаж е неблагодарна работа. Аз не ходя по адреси за скара и бира, а за да изкарам нещо. Поне 30лв.(а за такъв монтаж искам едва 15лв.) И те вече са нищо при тези цени. Не обичам месо, клоня към вегетарианство и  бира не пия.

Колкото до приказките за екология, те винаги са били демагогски. Пусках теми за демагогията с енергоспестяващите крушки. Една крушка е нищо в сравнение с котлон, печка и климатик.

Измамата с телевизионните програми е често срещана. Въпросът е липсващите доколко ни интересуват. Преди 2г. пуснах на моята майка кабелна най-вече заради MEZZO и BNT World. Веднъж MEZZO беше изчезнала за няколко дена. Ходих да се разправям и казах, че ако нея я няма и нас няма ни няма като клиенти. Да не говорим, че тя е единствената от такъв тип, която се излъчва в Бг. А има и други-например ZDF-Teater. Кабеларките предлагат чалгаджийски и новинарски програми предостатъчно, но нас не ни интересуват.

Ние засега сме на антени, моята половинка дава зор да купуваме такъв приемник. Но аз днес ще отида до Мегалан да видя какво предлагат. Нашият интернет е към тях и ако имат изгодна оферта за телевизия може да се включим. По принцип винаги съм смятал, че комбинациите две в едно и три в едно са нежелани, защото при авария всичко загива. Но, ако телевизията струва някой лев отгоре може да се окаже рентабилно. Интернетът на Мегалан рядко прекъсва, за разлика от други.

Последна редакция: чт, 22 авг 2013, 12:33 от vl

# 101
  • с/у ОколоМръсТното
Е, не става дума за лев, два отгоре в/у интернета.
Аз не искам кабелна с милион и един глупави канали. Направете си експеримент и ще видите, че основно гледате тези, които в момента са цифровизирани.
Ние поне сме така.
Освен това през учебно време почти нямам време за ТВ. Та 11-те канала за сега напълно ми стигат.

# 102
Да де, и аз не говоря за ходене по адреси срещу цаца с бира или праскови с кисело мляко (справка - постовете ми по-горе). Бръмченето заради евтините неекранирани кабели е проблем, понеже зрителя му е удобно да борави с едно дистанционно. Съответно, силата на звука (чувствителността) на телевизора, популярно казано, "волумето" се качва на макс, а силата на звука се регулира от приемника. По този начин, се сещаш, се влошава съотношението сигнал/брум и най-слабите смущения внасяни от кабела започват да се чуват. Лично изпитано с 3 броя евтини SCART кабела, от различни места, но с почти идентично изпълнение. За това като сравнително достъпна като цена, качествена и лесна за изпълнение препоръчвам връзката с чинчове за обикновените хора не разбиращи от техника. Но вече писах, че това си има и своите неудобства - всеки път да се вкарва телевизора в нужния режим.

За енергоспестяващите луминисцентни - май ще ги махат. Предизвиквали уж рак. Все пак, нали трябва да започнат да се харчат LED крушките. А за НЕТ+ТВ, да, при обикновените пакети е така, но на промоция разликата е точно 1-2 лева. Не искам да правя реклама, но точно в момента има промоция за 20 Mbps интернет + най-ниския пакет телевизия (включващ ефирните) за 15.80. Самостоятелно 20 Mbps струва... да видя само... я, странна работа. Също 15.80??? Еми като няма разлика в цената, защо да не си вземе човек и телевизия... нямам идея каква е уловката. Може би, защото така или иначе ще пускат кабел, що да не пуснат и ТВ, че да зарибят повече хора.

# 103
Нищо странно няма .
Аз съм с двоен пакет от Близу за 15 лв, от години .

# 104
Нищо странно няма .
Аз съм с двоен пакет от Близу за 15 лв, от години .
голям процент от населението ,ползващи декодерите, ще са от малко населените места.
и там проблема със сигнала действително е проблем. там проблема с интернета също е проблем. и темата е (предполагам) точно за тези места - обитавани от баба и дядо.   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт