Работа, CV-та, HR-и, съвети - 33-ра тема

• 89 411
  • 752
  •   1
Отговори
# 540
jb66,освен да си отворим една тема Пловдивчанки и да си споделяме,къде да не почваме работа....

Наистина има нужда от такова нещо....преди време бях подхвърлила идеята, но няма как да е в тази тема, защото е за всички градове. Имам вече списък на фирми в Пловдив, където няма смисъл да се ходи на интервю, защото не търсят реално хора, макар обявите им да излизат непрекъснато. Както ни светна един колега на мъжа ми, в тези фирми имат проблеми-малки заплати, нередовно заплащане, извънреден безплатен труд и други и обявите се пускат, за да се държат служителите в страх, че ще бъдат сменени и да си траят. Tired Има и други с огромно текучество заради проблеми основно със заплащането и нивото на стреса в самата работа.
Отдавна написах в тази тема и отново го потвърждавам: Пловдив е град със затихващи функции. За другите по-малки градове направо не знам какво да мисля.... Rolling Eyes

# 541
И аз да продължа серията, започната от Пипи.  Confused

Вчера сутринта в 8.20 часа ми звъни непознат номер.
- Добър ден, търся **.
-Да, аз съм!
- Кандидатствала сте по наша обява /за еди-кое си място/, интересува ли ви още?
- Да!
- Можете ли да дойдете днес на пробен ден?
- Не, не мога! /можех, но така набързо ..., а и с тия пробни дни  Stop /
- Ми тогава утре.
- Добре. А тия пробни дни плащат ли се?
- Да бе!
- А трудов договор има ли?
- Не! Нали е пробно? Какъв договор? Той е след това, ако ви одобрим.
- Добре, хем няма договор, хем обещавате, че ще платите ... Така е малко несигурно.
- Бе че ти платим бе! На мен 'секи ден идват да ми работят много хора и им плащам! Абе знаете ли? По-добре не идвайте!
- Ама защо? Защото си търся правата ли?
И ми затвориха телефона.  Crazy
/автентично предавам разговора/

Днес - същото начало.
- От коя обява звъните?
- Абе за продавачка.
- Коя е фирмата?
- Абе чао!  Shocked
и ми затвориха.  Tired

Понеже ми се случва два поредни пъти - Аз къде бъркам?
Още повече се сговнясвам.

Не знам тъжно или смешно е. Blush

# 542
Момичета, не се отчайвайте.
Човек като мисли лошо, такива и неща прави и му се случват.
Когато малко повече човек има вяра, опитва се и у себе си да се развива, да научава нови неща в своята си сфера, нещата започват да се получават.
При мен с търсенето и намирането на работа винаги е било така.
Не се оставяйте да ви настигне отчаянието.
Не е лесно, но понякога без да се усетим се случват нещата.
Има недобри, несериозни хора, но има и добри, нормални работодатели.
Във всичко е така.

# 543
Трагикомично е.  ooooh!
Минах 2 кръга от интервюто на английски.За чуждестранна компания е,но на втория етап имаше пак българин.Моите наблюдения са,че българите гледат да ти "отперат" някой малоумен и спичащ въпрос от сорта на,ама що искаш да работиш в чужбина,с кого живееш,той не ти ли казва какво да правиш...държат се надуто и високомерно,при германеца не видях такова нещо. Rolling Eyes

# 544
 Shocked
Pippi, единственото за което се сещам относно преживяванията ти със "собственичката на салона" е, че тази госпожа си е наумила да отваря салон и понеже хал хабер си няма какво трябва да се направи уж ще наема такива като теб, които ще и споделят ценна информация. От къде, какво, как, колко и т.н. Ще изсмука информация от който може и после ще си направи салонче, ще си бачка с някоя приятелка и това е.

Естел, мда, попаднала си на някакви "турбо селяни". Просто ги подмини тези случки и забрави за това.

# 545
Ох,голяма дилема при мен:хем не ми се ще.....хем днес ми се обадиха,в понеделник да отивам и да почвам/в старата фирма това/.Оказа се,че на продавачките дават повече,отколкото на администрацията,а и в магазините няма да ми се налага да контактувам пряко с шефа и семейството му/ще пускам само заявки през Скайп-а/.Засегами предлагат да работя на половин ден...и според графика ще имам досаттъчно свободно време,за да ходя на интервюта.....

А,иначе,за днешното интервю-реших все пак да ида:проверих адреса в Бг мапс,отивам там......три пъти обиколихме с мъж ми складовата база,такъв склад-няма.И,понеже по телефона каката беше изключително несговорчива,та не ми обясни нищо повече от номера на склада,реших,че ще звъня и ще питам за подробности.....След поне пет разговора и сума уточняващи въпроси/накрая ме свърза с шефа,който ми обясни,че те щото били от Хасково и затова не можели да обяснят кое,къде е /,и един час мотане по складови бази,питане и лутане/щото то и табели нямаше/, ги намерих.......и отново филма беше същия:аз подготвена,нося си разпечатани СВ,мотивационно писмо,дипломи,сертификати......делово облекло,прическа,затворени обувки............абе,всичко както си трябва....насреща-тениски,къси панталони,поздрави-няма,говорим си на ти,няма и запознаване с фирмата......директно ми обявиха работно време и заплата/едното голямо,другото-малко,като величина/,казаха ми,че хич не ги интересува какво съм учила и колко езика знам.....на тях им трябвало момиче да прибира парите на клиентите и да им обяснява,ако нещо не разбират...Иначе,работят семейно-шефа,жена му върти офиса/и дъщерята и племенника се мотаха там,нямаше начин да не схвана кой,кой е/.....и понеже,се оказа,че това е въпросната несговорчива г-жа,дето не можахме да се разберем по телефона......та,реших,да не играя пак същата история.Иначе-да,предложиха ми,когато искам да ида-пробно да поработя.......ама,там категорично не искам......Пък,нека съм претенциозна...,но липсата на елементарно възпитание,факта че през цялото време шефа си пушеше,говореше по телефона,прекъсна разговора поне 20 пъти......и факта,че дори не благоволи да ми обясни с какво се занимава фирмата/като съм идела,съм щяла да видя/......ми стига и ми идва,дори в повече......
Иначе,момичета от Пловдив,ако искате да пуснем тема в Потребителски.....или да пишем тук/стига другите момичета да нямат против/,но аз досега не съм пускала тема,май/срам ме е,ама е факт/,та ще трябва някой друг да се захване...

# 546
Трагикомично е.  ooooh!
Минах 2 кръга от интервюто на английски.За чуждестранна компания е,но на втория етап имаше пак българин.Моите наблюдения са,че българите гледат да ти "отперат" някой малоумен и спичащ въпрос от сорта на,ама що искаш да работиш в чужбина,с кого живееш,той не ти ли казва какво да правиш...държат се надуто и високомерно,при германеца не видях такова нещо. Rolling Eyes

Да, точно така е. Не е само твое наблюдения, а констатация на много хора, с които сме обсъждали този въпрос. И по-големият проблем е, че не само на интервюто, ами и във фирмата, точно българите развалят по-добрите условия, с които започват чуждите инвеститори. Просто това българите сме ужасно племе. Не е случаен оня виц, дето само на българския казан нямало дявол.

Естел Бързоход, тя е жалка цялата ситуация. И жалка е, че изобщо се допуска такова положение в България.
Бъркаш там, че кандидатстваш по неизвестни, малки фирми, където думите трудов договор и трудов кодекс не са ги чували. Аз имам златно правило и то е- по неизвестни фирми не подавам документи. Ровя, търся, питам, все нещо от някъде изкача.

# 547
  • София
Red Velvet, планирате ли в близко бъдеще отново "ден на отворените врати"? Има нещо, което явно не правя както трябва при кандидатстването и имам нужда от професионална консултация... Confused newsm78

# 548
*Люба*, на мен ми стана в повече, само като прочетох цялата история  ooooh!

Аз лично нямам нищо против да пишете тук. Все нещо интересно ще научим и ние, които не сме от Пловдив.

# 549
*Люба* дай името на тази фирма и подробности за да не ходят и други момичета там, ще е от полза.

# 550
Red Velvet, планирате ли в близко бъдеще отново "ден на отворените врати"? Има нещо, което явно не правя както трябва при кандидатстването и имам нужда от професионална консултация... Confused newsm78
Да, може би и аз правя нещо не както трябва, поправих си Св- то но засега нищо  Confused
Не знам май и на мен ще ми е необходима професионална консултация.  Rolling Eyes

# 551
Здравейте   bouquet От много отдавна се учудвам на обявите, изискванията, след това интервютата и прочие в българските фирми. Сега има къде да го обсъждам  Twisted Evil
На мен най-пресният ми пример е от едно училище в Пловдив. Брех, викам си - млада съм, завършила съм СУ, имам педагогически стаж, кой пък иска да стане учител в днешно време, освен като мен някой луд  Mr. Green и някаква обнадеждена такава  Mr. Green а то какво се оказва - местата, които публикуват в РИО - регионален инспекторат по образованието - всъщност отдавна вече са заети от на някой си шурея..просто са длъжни да публикуват, че има места  Tired еми много ми е тъпо честно казано, при положение, че искам да го работя това - и така да ми съсипват надеждите  Mr. Green
Все се надявам, че ще успея без връзки /понеже нямам/, ама дали  Whistling Whistling
Естел, не мога да повярвам, че това са истински разговори  ooooh! ужас направо  Crossing Arms
Масово забелязвам по обявите - ОТЛИЧНА компютърна грамотност, поне ДВА западни езика, така няколко години опит, ако може и накрая заплата 300 лв. Чудничко

# 552
Бюти, в Клюкарника има тема на учителите. В последните страници коментират твоя проблем.

# 553
Здравейте   bouquet От много отдавна се учудвам на обявите, изискванията, след това интервютата и прочие в българските фирми. Сега има къде да го обсъждам  Twisted Evil
На мен най-пресният ми пример е от едно училище в Пловдив. Брех, викам си - млада съм, завършила съм СУ, имам педагогически стаж, кой пък иска да стане учител в днешно време, освен като мен някой луд  Mr. Green и някаква обнадеждена такава  Mr. Green а то какво се оказва - местата, които публикуват в РИО - регионален инспекторат по образованието - всъщност отдавна вече са заети от на някой си шурея..просто са длъжни да публикуват, че има места  Tired еми много ми е тъпо честно казано, при положение, че искам да го работя това - и така да ми съсипват надеждите  Mr. Green
Все се надявам, че ще успея без връзки /понеже нямам/, ама дали  Whistling Whistling
Естел, не мога да повярвам, че това са истински разговори  ooooh! ужас направо  Crossing Arms
Масово забелязвам по обявите - ОТЛИЧНА компютърна грамотност, поне ДВА западни езика, така няколко години опит, ако може и накрая заплата 300 лв. Чудничко

beauty_, на теб по-полезна ще ти е учителската тема. Там се обсъждат постоянно работните места в образователната система. Има и млади кандидат- учителки, има и такива с опит.  Peace

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=607291.1305

П.П В последните години има голям наплив за учители.

# 554
Red_Hot,права си,вицът за дявола и казана е най-точното сравнение. Sick
А относно това в салона,не мога да си представя какво цели тази,освен да се гаври с хората и рано или късно някой да я скалпира.

Последна редакция: чт, 29 авг 2013, 19:53 от *Pippi*

Общи условия

Активация на акаунт