Още мъничко остана, скоро всяка ЮЛКА ще е горда мама! - тема 35

• 39 575
  • 721
  •   1
Отговори
# 135
3,5 четох аз откъде да знам, Танче ти на Ради не й завиждай, аз вече си помечтах, как първите 5-7 см не съм ги усетила кога съм ги направила разкритие, и после хоп и за един час съм приключила, а тя Ради може и първите см да ги направи болезнени  newsm78 Така де, поне да си струва чакането, тогава ще й се размине боя на момата  Mr. Green
А ето тези са, които си пуснала в статията

# 136
  • Бургас
да права си...аз съм чела друга статия, а сега видях тази: http://www.blitz.bg/news/article/213396

# 137
Въпрос към ЛЛЛ:
Кърмя детето ми на интервали от 2,30-3 чАса.През нощта се храни бързо и в просъница.През деня обаче яде бавно.Понякога храненията ни продължават по час че и повече.Правя компресия на гърдата но няма кой знае какъв ефект.От около седмица започна да плаче на гърдата ми.Не мога да разбера защо.Суче,суче и изведнъж започва да се нерви.Рита с краченца и мята ръчички забивайки нокти в мен,почервенява и се дави в плача си.Изправям го и започвам да го разхождам като го държа притиснато към сърцето ми.Пея,говоря и сякаш се поуспокоява.Тъй като продължава да смуче ръчичките му давам пак гърда.Засуква,яде 2-3 мин и пак същата истерия.Изглежда сякаш хем е гладно хем не тече   нищо или пък не и правилната течност.Като заплаче виждам че устата му е пъна с мляко.Т.е. кърма имам.Коики ли са или нещо друго?

Здравей, gift  Hug
Разбирам, че това поведение на бебето ти те притеснява. Не е необичайно бебетата да сучат по-охотно спейки или в сънено състояние.  Ето, ти сама си стигнала до извода, че гушкане, полюшване, пеене, е една от "работещата стратегия" в подобни ситуации, поздравления и откликваш с кърмене на поискване   bouquet. Много контакт кожа до кожа, кърмене в по-тиха и затъмнена обстановка, кърмене в слинг, ако ползваш, също биха могли да успокоят бебето, когато е неспокойно.

Има не една причина за неспокойствие при бебетата. В тази статия може да получиш информация за основните и евентуално да коментираме какво е според теб. Бебето може да преминава през период на усилен растеж, може да е неспокойно от колики или друг дискомфорт, може да се дразни от силната струя кърма , а може просто настроението да е рефлекс на новите впечатления натрупани през деня.
Пишеш, че сучейки, започва да се ядосва. Дали е възможно това да се дължи на по-отслабена струя и да няма търпение млякото да слиза по-бързо? Ако е така, можеш да подпомогнеш с компресия (пишеш, че не се получава, ето клипче-надявам се да ти е ориентир)

Споделяш, че виждаш мляко в устенцата, когато плаче. Мислиш ли, че Аделина е неспокойна и се "сърди" от силна струя, че не може да се справи с нея? Ако е това, би могла да опиташ като започне  да върти главичка, да я отделиш от гърда, да оставиш силната струя да изтече в съд или кърпа и отново да предложиш гърда. Също би могла да кърмиш в по-изправени Пози, при които главата на бебето идва отгоре на гърдата. Така гравитацията не помага на млякото да тече лесно и вероятно на бебето ще му е по комфортно.

Поздрави   bouquet

# 138
  • София
Добре дошли на всички нови бебчета, да са живи и здрави! На майките бързо възстановяване и дупе да им е яко!

Ама какво се мотате още Мисти, Кате, Хера, Таничка, Ради? Ще прескочите месеца. Давайте да вървим всички заедно в родени и да почнем отегчителните теми за "колко спиМ", "колко ядеМ", "ние тежиМ" и др.

При нас всичко е добре, ако може да се нарече така въртележката на която съм се качила. Преобуване, хранене, миене, готвене, пране, гладене, чистене, не спане, разходки и т.н. Обаче пък да се похваля, че пак съм си старата фурия, бях се притеснила, че ще остана цял живот мърда каквато бях последните месеци от бременността. Сега всичко е под мой контрол и съм спокойна, не съм зависима и това ме успокоява. Спя по 4-5 часа на денонощие, но май ми стигат.
Обаче съм много затъпяла, не се сещам какво друго да напиша. А и не съм ви чела (признавам без бой) ама нямам време.

Прегръдки и целувки на всички и стискам палци на останалите бременни! Hug

п.п. нещо за земетресения говорите, да не би да е имало? Майко мила, и това ли съм пропуснала. doh

# 139
Бяхте писали,че има 2 вида капки за колики болкоуспокояващи,но нямам време да изчета всичко и да видя какви бяха.Моля някой ,който ги знае да ми пише,защото ние пием Колиеф ,но не ни действат.

# 140

Въпрос към ЛЛЛ:
Като е яла от едната гърда и после и дам пак от нея, да кажем след 30 мин, дали изобщо има мляко?
Колко време трябва да е минало от последното хранене за да се събере достатъчно за да се нахрани и да спи спокойно?
Не се цедя защото нямам време, може ли да има достатъчно кърма и без цедене?
Понякога суче и през 1час

Здравей, Глупи  Hug
Гърдите никога не са празни. Кърма се произвежда непрекъснато, стига да има стимулация. При кърмене от едната гърда, в другата вече се произвежда мляко, Затова често казваме, че ако бебето подава сигнали, че е гладно, винаги може да се сменят гърдите, т.е кърмиш от едната, като я изсуче добре прехвърляш на другата и ако бебето още е гладно , връщаш на първата. Това е т. нар. пинг-понг кърмене.

Кърмата се усвоява за 30-40 - 90 мин. Затова при кърмените бебета не е необходимо да се спазват определени интервали. Съставът на кърмата предполага лесно усвояване от бебешкото стомахче и кърменето е такова, за да осигури чест достъп до гърда на бебето.

Това сучене през час е добра стимулация за лактацията и при такава цедене не е необходимо. За бебетата е добре да имат поне 8, често и повече кърмения, за да поемат такова количество мляко, покриващо хранителните му нужди и гърдите на майката да са добре стимулирани.

Поздрави   bouquet

# 141
  • София
Бяхте писали,че има 2 вида капки за колики болкоуспокояващи,но нямам време да изчета всичко и да видя какви бяха.Моля някой ,който ги знае да ми пише,защото ние пием Колиеф ,но не ни действат.

Не са два вида, повече са. Аз знам за Еспомизан (на Лазар не помагат) и Инфакол (горе-долу помагат за сега). Има и Колийф но за тях съм чувала само, не съм ги ползвала. На всяко дете различно действат, пробвай няколко до като не намериш точното.

# 142
  • В сърцето на един мъж и половина, и една госпожица
Добро утро  Hug

Честити нови бебчета  Hug На мамите бързо възстановяване  bouquet

Днес трябваше да ходя на тонове в болницата, но се отказах, защото няма смисъл - чувствам се по-добре от вчера дори. Ще ида утре.

Инфакол, Еспумизан, Лефакс, Колийф  Peace

Мами, имам сериозна молба - трябва някоя от родилите вече момичета да поеме темичката, защото на мен може утре да ми е последния свободен ден. В понеделник или вторник ще влизам в болница/ако не стане чудо и не родя днес  Mr. Green/ и не знам колко време ще стоя там, а след това кога ще имам възможност да седна на компа.

# 143
  • varna
Добрутру и от нас - след малко отивам при доки за последно, да видим  Embarassed
Мисти, помня аз в университета как ни тресе, имах чувството, че стаята се местеше напред-назад. Ама на мен тати ми е казал, че съм се родила в буря с гръмотевици, тъй че твойта пък може да е по-важна  Mr. Green
Честити бебоци на Шушулкова и Бела - живи и здрави да са, а на мамите бързо възстановяване!

# 144
Въпрос към ЛЛЛ:
Скоро имах запушено каналче и бях почти едно денонощие с много висока температура (39,5). След тази случка забелязвам намаляване на кърмата. Пия течности ( вкл. и лактогонен чай), спя много, ям, но кърмата не ми се увеличава. Нощно време сякаш имам, но през деня е много слаба работа  newsm78 . Възможно ли е от Т да е намаляла кърмата ми? Вече не знам достатъчно ли яде или не й стига и за това яде толкова често ( това съм го описала по-долу)
Другият ми въпрос е: Ния е почти на един месец, а се храни много често. Това ме изморява и имам чувството, че не мога да й произведа достатъчно кърма така. Случи се няколко нощи само в 3 да яде и след това в 6, но след това пак старата песен през 2 часа  Tired . То както писах нощно време имам кърма и не е проблем, ама започвам да си мисля, че ще я храня толкова често докато стане в първи клас  ooooh! . Мога ли да направя нещо по въпроса да започне да яде що годе на някакъв режим?  newsm78 (сега е на поискване)

Здравей, siqna_si  Hug Съжалявам, че си имала запушване, важното е, че вече си добре   bouquet

Възможно е това неразположение да е довело до намаляване на лактацията. За това дали кърмата е намаляла, би могла да следиш по пеленките на бебето. При изключително кърмените бебета показател за адекватно на нуждите на бебето кърма са: около 5-6 напишкани, поне 2-3 наакани памперси, влажна лигавица на устенцата и очичките, добър тургор на кожата, бодро и плавно наддаващо бебе.

Кърмата се стимулира с често сукане, за което ти споделяш, че имате. Само по себе си такова поведение и често търсене на близост с мама не е необичайно. По-скоро са рядкост бебетата на кърма, които спят по 3-4 часа денем - повечето спят по час-два и не е необичайно междувременно да потърсят да сучат, макар за кратко. Много новородени бебета буквално се доизносват, като 4-ти триместър, отгоре на майките си - на най-приятното за тях място на света. На гърдата получават спокойствие, сигурност, топлина, утеха, храна, увереност и съпричастност - там се чувстват защитени. Не е чудно, че имат желание да са възможно най-често на такова хубаво място  Heart Eyes
Това също отминава, както много други и различни етапи в живота с бебето - много бебета започват да проявяват по-жив интерес към околния свят около 6 седмици след раждането, към 3-4 месец започват да стават свръхлюбопитни и да се опитват да си видят гърба (често - докато сучат), към 5-6 месец стават все по-активни физически... периоди и етапи, всеки със своя чар и малко притеснения  Crazy

Разбирам, че си изморена  Hug Би могла да почиваш, докато бебето спи през деня. Ако има помощници около теб, би било чудесна идея да се включат, за да можеш ти да отпочинеш. Много майки споделят, че съвместния нощен сън с бебето им дава възможност да отпочинат, тъй като не се налага да стават и прекъсват съня си, когато бебето желае да суче и се буди обикновено с плач. Би могла да обмислиш варианта за съвместен сън, докато отмине периода, в който суче толкова често.

Надявам се информацията да ти е била полезна Simple Smile

Поздрави   bouquet

# 145

ЛЛЛ:

Детето ми ......Ники, предвид наддаването на бебето, изцеденото количество мляко и броя кърмения, по-скоро може да няма нужда да будиш допълнително бебето за сукане. Бебето приема ли друго освен кърма и ако да по колко?

......
Как са при вас останалите показатели? От това, което си написала и при такова наддаване, пълни пелени и количеството мляко само за облекчение, не мисля, че имаш повод да се притесняваш от намаляване на кърмата, а по-скоро е нужно малко време да се регулира до нуждите на бебето, за да не се налага да се цедиш допълнително.

Ivy, много ти благодаря. Извинявай, че едва сега пиша отново. Благодаря за насоките- тя е активна и много любопитна. Единственият проблем с нея е, че след по- дълга почивка много се дави от струята на кърмата и след това повръща (досега не сме имали фонтан истории). Не ми дава никакви знаци, че е гладна. Просто си отваря очите и след минута разсънване и устата за мляко.
Бебето е изцяло кърмено.
Аз цедя и замразявам и защото трябва да се върна на работа скоро. Кърма не хвърлям Simple Smile

Ники,   Heart Eyes  Включвам се вместо Иви, надявам се нямаш против  Hug

Ти имаш опит, вероятно знаеш това, което ще пиша, но да си кажа аз  Wink  Повръщането е възможно да се дължи на незрялата храносмилателна система на бебетата, някои от тях малко трудно да се справя с храната, дори тя да е най-лесно усвоимата от тях, кърмата. Затова е по-лесно стомашното съдържимо да се върне обратно в хранопровода.
Бебетата често повръщат, когато поемат прекалено много мляко прекалено бързо (пишеш, че се дави след по-дълга почивка). Това може да се получи, когато бебето е хранено много бързо  или когато гърдите на майката са препълнени. Ако бебето е “Щастливо повръщащо” – качва тегло добре, повръща без дискомфорт и е доволно през повечето време – то повръщането е главно  социален проблем  и може да създава проблеми с прането Simple Smile Ако е вариант за теб, можеш да я будиш или да предлагаш в сънено състояние, за да се съкратят паузите.

Спокойно и безпроблемно кърмене ви пожелавам  Heart Eyes

Поздрави   bouquet

# 146
Добро утро ,маменца Simple Smile
Днес изпратих делегацията на село - мъжо,синчето и свеки и ще съм си сама с Тони цял ден,голям кеф.
И при нас ,както при Весето ,въртележката е страшна- пране ,гладене,готвене ,игри с голямото дете и това придружено от почти ппостоянно кърмене. Тежи ми ,че не мога да излизам все още ,не за друго ,ми щото ме мързи и не са ми изпрали количката все още.От тази седмица лекарката каза да го извеждам вече малчо,сутрин от 8 до 9,30 и вечер след 19 часа.Нямам търпение вече да влизаме в час с разходките за да не страда и голямото ми дете.Забелязвам ,че е много по-спокойно всичко ,когато сме си само тримата - аз ,Петьо и бебето.Тогава слуша и изпълнява,много ми помага и много се радва на братчето си ...Казвам ви ,все иска да го гали,да го целува...много са милички  Heart Eyes
Вчера го водих на консултация.За 4 дни е качил 150 гр,другата седмица пак ще го мерим.Педиатърката ме навика ,че е с дълъг ръкав hahaha От вчера следобяд официално е с летни дрехи - боди с къс ръкав и крачол.Даже рпатих майка ми да ми купи още 2 броя ,че аз нямам.Всичко ми е с дълъг крачол,голяма съм шматка  ooooh!
Другото ,което ме изуми е ,че педиатърката каза да го къпя само с чиста вода ,без нищо друго.Мажа го след баня с Мустела ,но само на свивките - памперс зоната ,под гушката ,под мишниците...така каза и ще изпълнявам.И на Тони пъпа го чакам да пада тези дни,данод а е скоро ,че баткото го е страх от раната и бяга в другата стая като сменям памперс. Joy
Има ли други бебета с жълтеница? Ние нали стояхме само 2 дни в болницата ,та сега ще я кара явно.Спи по цял ден почти,което идеално ме устройва  Laughing
Ради,чакаме новини от теб  Hug
Мисти ,днес е добър ден за раждане де ,при това със земетресение  Mr. Green
Флай ,като те чета и лошо ми става  Laughing И нас ли това ни чака  Laughing И аз не мога да ям сандвичи и готвя всеки ден.За в момента имам нужда от помощ ,но свекито ,кояято уж дойде за да помага ,е просто човек ,който мога да оставя при бебето ,докато се изкъпя. МНого натоварено ми идва,особено и с баткото,който си иска своето ,но стискам зъби и гледам да се стягам.Най-много се страхувам да не ме удари някоя депресия  Sick От вчера все ми се реве,днес като ги изпратих на село,пак ми стана много мъчно за баткото,все едно утре вечер няма да си дойде. Ще трябва да издържа някак си още една седмица и това е,дано само всичко това ,което преживявам ,да не избие нанякъде.Най-вече проблемът ми е в многото хора у дома ,липсата на адекватна помощ и колебанието ми ,дали ще се справя като майка на две деца  Rolling Eyes
Успешен ден на всички,ще гледам да се включвам все по-често .
Кате ,за темата не мога да помогна за съжаление ,неука съм и туй то  Mr. Green

# 147
Здравейте Мамчета и Коремчета

На мен няма кой да ми помага . Или вече си мисля , че никой не иска. Всеки се прави на много зает . Работа , работа , работа. Виждам си и аз грешката , че работата е била по важна е последните години от децата. Много съм изнервена . Предавам го и на децата . Много им се карам , а не мисля , че това е начин на възпитание . Много ми е тъжно , че нямам време за тях.  Бебето е много добричко , яде и спи . Само ми тежи , че не мога да го къпя , още ме боли секциото , но след като снощи никой не се сети ,че трябва да ми помогне с къпането съм много разочарована и обидена. Днес сутринта си го измих бебето на мивката , като циганетата.  По добре сама да се справям , ще си намеря начин да се организирам . Жал ми е , че децата не излизат , в това хубаво лято , заради мен стоят вътре . Не искам да съм лош родител .

# 148
  • varna
Кро, Данче, ще се наредят нещата постепенно, сигурна съм, началното нагаждане винаги е трудно  Hug
Еми, мамета, това е положението - утре в 8.30 с багажчето и в болницата, принцесата-мързел явно ще се ражда по сложния начин  Thinking Да ми стискате много палци, че нещо ме достраша...

# 149
  • София
Честити бебета на Бела и Шушулкова!
Браво Шушулкова, голЕма си!

Катенце, аз нямам нищо против да се занимавам с темата, време имам. Обаче не знам как да правя оформлението. Ако имаш време да ми обясниш, аз съм твоят човек. Но ако има друга желаеща мама, която е по-в час, ще бъде по-добър вариант.
Кро, защо не излизате с децата? Ние с теб родихме на една дата, аз вече извеждах бебето, на 6 тият и ден. Тогава каката не беше при баба си и ме подлуди /айде да излизаме, скучно ми е, айде айде Crazy/. А, твоите големите са 2, представям си, ако и вие, като нас, живеете в апартамент...
Весе, на мен пък сънят ми стига. През деня не спя, но нощем е ок, като изключим, че умирам от жега, голям съм тюлен.
Данче, Марина има жълтеничка, но гледам започва да отшумява. Аз и давам водичка /казват, че помага за жълтеницата/, но не знам ти, като кърмиш дали можеш да даваш...
Мисти, Хера, Катенце и Таничка, железарки такива Grinning Представям си какви упорити лъвчета ще родите Hug
Хера, сега прочетох. Няма да се плашиш, всичко ще мине бързо и лесно Peace

Общи условия

Активация на акаунт