Още мъничко остана, скоро всяка ЮЛКА ще е горда мама! - тема 35

• 39 638
  • 721
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Хера, за комфорта те разбирам напълно. Като раждах голямата бях с още три жени в стаята /българки/, първо, че нямаше и минута спокойствие- или някое бебе ще реве, или някоя по телефон ще говори, телевизора бачкаше нон стоп, посетители, друго, трето, беше голяма гадост, да не говорим, че тоалетната беше на майната си. За това сега с второто раждане си бях сама в стая с баня и тоалетна и си ми беше разкош. Е, само от цигарена гледна точка не беше добре, че нямаше кой да гледа Марина, добре, че последната вечер Сандалич дойде и тамън преди да роди я пласирах на нея, за да дръпна една. Друго исках да кажа за 50телв, не те ли преглеждат, тушират или нещо от сорта, за да тръгва раждането Thinking

# 241
  • varna
Мне,50те лв са си само за вип стаята на ден. Не че не ги чувам в коридора,но поне се трае. Иначе за преглед док ме мъчи от два дни на ръка ама нъц,сега чакам да дойде да сложи хапчето и дано да се мята вече.

# 242
  • София
Ми, айде да идва и да го слага. Аз много се вълнувам, че до утре ще имаме още едно бебче Heart Eyes Гледай ти да си спокойна Peace

# 243
  • София
Въпрос към ЛЛЛ: поради задържане на лохии ми предписаха бусколизин 3х2 таблетки дневно и след тях по една таблетка метергин, тоест 3х1, в течение на поне 3 дни. За Метергина намерих инфо, че не е особено опасен при кърмене, но този бусколизин не мога да го намеря. Имате ли информация за него? Чудя се изобщо дали да го пия, защото при първото ми раждане пак пих Метергин, но онзи път беше без комбинация с бусколизин. Благодаря за отговора   bouquet

# 244
Честити бебчета на всички обебили се последната седмица! Да са ви живи и здрави рожбите  Hug
Чета как пъпчетата на бебоците ви падат на 7-10 ден, а нашето още не е. В четвъртък даже видях , че кърви, уплаших се та ходихме до педи и тя го тушира с някакъв разтвор. Вече нямам търпение да падне и да зарастне. Колики също почнаха и взех да давам Инфакол, но не знам ефект има ли..
Мъчно ми е като чета как мъжете не ви помагат. Моя в това отношение е златен.  Къпе бебето (каката до ден днешен аз съм я къпала не повече от 10 пъти), сменя памперси, оправя пъпчето + върши абсолютно всякаква домакинска работа. Но за жалост през деня го няма, щото е на работа. Но въпреки, че работи през нощта пак той става, сменя пампата и ми подава бебока за кърмене. Кърмя легнала... Голям мързел съм, та не си представям , ако трябваше да ставам да мия шишета, да стерилизирам , да правя АМ....
Хера, и на всички ,които ще раждат тези дни желая ви да мине бързо и безболезнено!

# 245
Здравейте, мами!
Едвам ви изчетох, а Юли след малко ще се събуди да яде, та ще бързам да пиша!
Честито на Желязната лейди Скреч, удържа най-дълго фронта! Да е жива и здрава принцесата!   bouquet
Честито бебчета и на останалите мами! Живи и здрави и само радост да ви носят!   bouquet

На необебилите се, късмет, нека всичко мине бързо и леко!   bouquet

Така...
Руми88, за захранването мисля да се доверя на педка, но май след 6-ти месец. За бибероните, аз мислех, че на всеки 3 месеца се сменят, но май съм в грешка така като прочетох.
Мъхче, радвам се, че се разписа, въпреки двойната смяна, която караш!  Hug
Близначе, за смяната на АМ, четох, че капки против колики и АМ не било хубаво да се сменят често.
Портокалчо, тая история с чаветата ми е позната. Горките деца - дете родило дете  Shocked
Кате, това мазило за крави не е ли опасно за кърмачки?
Герито, мажа с Прокто-гливенол и слагам вечер Цикатридина супозиторий, но не е минал  Sad С извинение, ако отида до WC и пак наново  Cry Кисна се и в смрадлика, но не виждам подобрение. Спазвам правилото тоалет - хладен душ и пак.. Чак не знам какво да те посъветвам.
Руми, честита ви месечинка на патеричка! За окситоцина, да много е гаден. Сандалка веднъж каза нещо, което ще си позволя да цитирам, "явно е измислен в Аушвиц". Мен ме боля вкъщи, но поносимо, като преди цикъл, леко. Но след системата и лежането по гръб ми се отели вола, макар да не помня болката вече, само знам, че болеше.
За коликите, давах Инфакол, май не помогна много, сега давам Лефакс. Не мога да преценя. Ако му се ака на детето и не може, си плаче и това е. За Еспумизан казаха, че запича при честа употреба, за Колийф не знам, но май е скъпичък. Знам, че някои мами дават Био Гайя или чай от копър и анасон. При нас най-помага гушкането, мисля.
За беленето на кожата, Юли се обели, но само с мляко на Бюбхен го мажа и се оправи.
За разходката, малкия го изведох на 16тия ден. От тогава не сме пропускали.
За увеличаване на млеконадоя, братовчедка ми яла жито и се получило. Аз ям овесени ядки, не знам дали увеличават, но макар и накиснати ме подуват, но с тоя хемо се мъча да ям такива неща.
Пъпчето на малкия падна на 5тия ден. Висеше на косъм и при смяната на памперса посреднощ падна. Почиствах само с 90% спирт и клечки за уши. Когато прокърви с памучен тампон да не бърникам допълнително. Момченцата си опикавали пъпчето, за това по-бавно зараствал. Не е пищял при почистването, това жълтото било мъртва кожа и не боляло, уж. Но аз инстинктивно подухвах да не му щипе Simple Smile
Джине, изтървала съм историята със Снежето. Мойто Снеже днес дойде и ми се струва, че ще има конфликти...
Кро, Данче, ще се справите! Не се отчайвайте! Стягайте половинките да помагат, няма на къде, то не може само деца да правят я! Аз ще замълча по темата, че днес ми е много тегаво!  Cry
Флай,  Hug И ти си от майките героини, недей да скромничиш!
Данче, май ти попита кога почват коликите и не е ли рано, Юли го почнаха от 8мия ден. За мазането на дупето, мажа след всяка смяна. Ползвах един правен крем от една аптека, но на бебо му се обели кожичката на сгъвките и със Судокрем се оправи.
Сандалка, твоя синковец голяма фога Simple Smile Идеи ти дава за Дари Simple Smile А какво стана с Дарена?
Джине, и аз като теб се зачудих защо всички благодарят, помислих си, че ни изоставят, но то друго било Simple Smile Може би, защото Бемол благодари и изчезна Sad Бемооооол, разпиши се!
За шезлонга, Юли в началото спа там, понеже му беше по-уютно, свитичък като коте. Сега пак там спи, мисля, че му е добре!  Peace
Бихайнд и тя липсва от много време насам, ще пишем неизвинени, ей!  Naughty
Весе, нашата педка каза да не давам подсладена вода. И аз не знам как сладката вода прави ако, не мога да намеря логиката  newsm78 А вие как сте? Преборихте ли жълтеницата?
Джингъл, на мен само копие ми искаха, после ми го върна даже жената.
Лили, не съм наясно с традицията за погачата, може ли да ми дадеш разяснения, кога, какво се прави, кой се кани? Как се избират орисниците?

На финала да се оплача...
Скрит текст:
Мама днес си замина и аз не издържах и се наревах. редставям си каква жалка картинка съм била. Гушкам Юли, той хълцука, а аз роня сълзи... Но много ми е криво. Днес свека застъпи на смяна, но май тя си мисли, че ще дундурка по цял ден детето, а е в грешка, ако иска да помага, домакинството и зайко Митко са и насреща. Пък като й свърши отпуската, мисля да накарам мама да дойде за малко и после да се опитам сама. Не ми го побира акъла как ще стане, но не искам да се изнервям допълнително, кърмата ми е ценна да я губя.
И още нещо.. вчера си намерих бял косъм. Приличам на баща си по това и очаквах да ми се случи на преклонни години, но уви.. Няма да е от хубаво, май много ми идва  Cry Извинявам се! Ама и на мен ми дотежа много!

От днес минахме на Колийф, вярно струва 25 лв. и е едно миниатюрно шишенце, но има ефект, надявам се са натрупване в организма съвсем да ни изчезнат болезнените спазми при коликите.Иначе до сега бяхме на Инфакол + чаят от копър на ХИП. Но нещо Инфакола не действаше според мен и на своя глава смених днес капките.

# 246
Брейй Шуши,браво на твоя мъж!За завиждане си Simple Smile
Педи при нас не е идвал на посещение вкъщи.Бях много учудена,когато попитах кога ще дойде и ми отговориха,че тази посещения по домовете не се извършват Shocked Да съм я завела на консултация месец след последната й ваксинация.До тогава само ако има проблем да се обадя,но пак не разбрах при проблем идва ли или пак аз я водя.Мисля,че си я водя.Абе провинция.Какво да ви кажа?Ама тъпото е,че работата им е доста по малко от тази на софийските педъри,които все пак успяват да посетят бебета в домовете,пък дори и срещу 20лв.

# 247
Jingle_Gill, БЛАГОДАРЯ ТИ.
Нашата педиатърка каза, че затова вземали по 20,00лв за идването в къщи, защото след това можело да си избереш друг педиатър. Тоест да не са се разкарвали напразно. Това ми го каза на първата консултация, когато попитахме дължим ли й нещо.
Не може ли тя да изпрати колега и да си продължите при нея.
Нашата излиза отпуска от 05.08 и ми беше казала, че ако родя по време на отпуската й ще прати колега и тя ще дойде да го види, когато се върне от отпуска.

Явно това с идването на педиатър вкъщи има много вариации на тема... Дадохме и 20 лв (толкова си поиска), забрахме я от поликлиниката с кола и я върнахме обратно с кола. Не ми е за парите, поне да ми беше отговорила на въпросите както трябва. Чувствах се така сякаш ме смята за тотално неинформинара, а това не е така защото ходих по всякакви лекции за бременни, четох книжки и т.н

И все пак, на въпроса "Кога детето почва само да си регулира телесната температура'' получих отговор ''Ами вие нали му обличате дрешки''...при което ми идеше да я гръмна.  #2gunfire

Може би по-добре че е в отпуска, че да не се чувствам задължена да съм при нея.

# 248
Брейй Шуши,браво на твоя мъж!За завиждане си Simple Smile
Педи при нас не е идвал на посещение вкъщи.Бях много учудена,когато попитах кога ще дойде и ми отговориха,че тази посещения по домовете не се извършват Shocked Да съм я завела на консултация месец след последната й ваксинация.До тогава само ако има проблем да се обадя,но пак не разбрах при проблем идва ли или пак аз я водя.Мисля,че си я водя.Абе провинция.Какво да ви кажа?Ама тъпото е,че работата им е доста по малко от тази на софийските педъри,които все пак успяват да посетят бебета в домовете,пък дори и срещу 20лв.

Личната лекарка на детето е длъжна да посети дома безплатно 24 часа след изписването му, също така до го посети тя или сестрата до 10 ден след изписването също безплатно и ако се наложи да я повикаш за нещо тя трябва да се отзове веднага..и моята се направи на интересна, но си проведохме един разговор и тя разбра че не се шегувам и идва без да се гоним..още повече едно оплакване до здравната каса, може да и коства месечната "заплата"..тук поне са строги когато става въпрос за бебе.

# 249
Гърл - за белият косъм, хич не се притеснявай! Аз също изживях моят първи доста тежко ....смятай аз го видях на 25 години:) Е за една година са се появили 2 нови, но вече започва да ми харесва дасъм си с тях
herairness - пожелавам ти всичко да мине добре и утре сутринта да гушкаш най-сладичкото бебче на света! Hug
педиатърката ще идва утре, няма да ми вземе никакви пари...тя всъщност е моята лекуваща лекарка още откакто съм била аз бебе и е много мило сега - на бебето, бебето  Blush

Хайде от нас нещо като лека нощ, защото беба е тоооолкова спокойна засега, че ме оставя да спя по цял ден. Буди се само за храненето и малко да поотвори очички. Гласа й чуваме само като я мием на мивката дупето. Хайде дано да е такава кротка през цялото време

# 250
Здравейте мами, честото на всички нови мамчета и да са живи и здрави бебоците.
За педиатъра - длъжни са (ако запишете детето при тях за личен лекар), да правят домашни посещения безплатно, както това след изписването, така и след това. При нас понеше педиатъра не е личен лекар на детето имаме две възможности, ако ходим при нея в поликлиниката се води с направление и ни е безплатно, но ако я искаме домашно посещение си плащаме 40 лв. За сега идва само при изписването и се надявам после да си я посещаваме в поликлиниката.
За коликите - давах на малкия Еспумизан и му харесваше и му помагаше, от днес пробваме инфакол и се мръщи и май не действат, та утре се връщаме пак на еспумизана.
А относно бебтата и регулирането на телесната температура - чела съм, че след 3-я месец вече регулират сами температурата си, но и все пак си е индивидуално за всяко човече.
Малкия разбойник е на 23 дни вече, но все още не смея да го разсъбличам по къс ръкав или да го държа босичко.
Един въпрос към мъжките мами - мислите ли да забелвате пишлето и ако да, от кога започнахте?

# 251
Въпрос към ЛЛЛ:

Как да накарам бебето да засуче на голо от гърдата? Как да се свържа с консултант, който ако е възможно да дойде вкъщи и буквално да види какво правя грешно/правилно?

Става въпрос или за Пазарджик, или за Слатина, София.

Ситуацията е следната.

Още в МД в началото на бебето му беше дадено шише въпреки желанието ми. Имаше моменти, в които допълнителното мляко беше необходимо (за да не остане гладна),но всъщност имам достатъчно кърма. Почнах да се цедя някъде от 3тия ден.

Сега бебето захапва гърдата само със силиконови зърна и колкото и да се мъча не иска на голо. Когато заспи на гърдата и след това се събуди гладна, а вече съм се изцедила и давам остатъка със шише.

Как да направя така, че да се храни нормално от гърда?

В момента изяжда около 80-90мл на хранене(когато е със шише) и се буди след ок. 3 часа. Когато суче задоволително се събужда след 2 часа, макс 3, от гърдата изцеждам 20-30 мл след храненето, а от другата гърда (която не е давана) има поне още 60 мл.

Здравей, Jingle_Gill   Hug
Чудесно е, че искаш да върнеш бебето на гърда и да кърмиш без силиконови протектори   bouquet

Неприятно е, че в МД не са се съобразили с твоето желание.
Добре е да се знае, че шишетата и бибероните залъгалка се приемат по-различно от гърдата и това може да доведе до объркване на бебето, затова често казваме, че е добре да се ограничават до 6-та седмица на бебето. При силиконовите зърна, подобно на шишетата, се поема само зърното. В повечето случаи силиконовите зърна затрудняват стимулацията, намаляват потока на кърмата и това може да се отрази в по-настървено сучене от страна на бебето. В такива случаи е добре да се стимулира предварително потичането с изцеждане и да се пробва дали бебето не би приело гърдата без силиконови зърна при вече слязла порция кърма.Добре е бебето да се слага на гърдата преди да е огладняло съвсем, при първите признаци - въртене на главичката и търсене на гърдата, движение на устенцата, лапане на ръчичките, за да има търпение да засуче правилно.

Ако смяташ, че ще помогнат, може да опиташ някои неща:
- да предлагаш директно гърдата, когато бебето е в сънено състояние - тогава са по-склонни да сучат;
- да я кърмиш голичка върху голото си тяло - контактът кожа с кожа действа много стимулиращо на бебетата;
- смяна и изпробване на различни пози, за да се намери най-удобната и подходяща.
- Започване на кърменето със силиконови зърна  и когато потече кърмата, може да се махнат, а бебето да продължи да суче директно от гърдата.
- да изцедиш малко мляко върху зърното и върху устенцата на бебето, да му замирише и да по този начин да го стимулира.

В сайта на Ла Лече Лига можеш да намериш контакти на Мария Атанасова, ЛЛЛ Лидер в Пазарджик. При възможност може да посетиш на 1 август, четвъртък, 10:30 ч., градината на галерия Плеяда (вляво след тунела за Синегогата), Ла Лече Лига Среща, тема “Подкрепа за кърмене: Близо до майките”.

Поздрави   bouquet

# 252
Ivy, благодаря за отговора  Hug Моето бебе суче в правилна поза. Но...не захапва както трябва, а освен това е и мързеливичък. Захапва само зърното, понякога половината. Държи се сякаш не знае как да суче. Пробвах какво ли не. Зорлем му бутах цялата ареола, спирам го като захапе по-силно, оставях го малко по-дълго гладен белким захапе добре...До ден днешен не успява. И много ми дъвче зърната. Кърменето е изцяло страшен и болезнен процес за мен Sad Той, макар и по странен начин, успява да си вземе своето. Шом наддава и е добре...Но аз съм вече наплашена, дойде ли време за кърмене ми се свива сърцето. А снощи така ме нахапа и надъвча, че болката вече е повече от непоносима. Sad Просто се е научил на шише и сякаш се ядосва, че го тормозя с гърда. От шише няма проблем с яденето, дам ли гърда почва да се сърди и ръмжи. Кърема имам някаква, изцеждам по 60-70 мл от двете, а сигурно има и "запас" който не може да се изцеди с помпата. Но 5 дена без мен в Интензивен сектор си оказаха влияние и бебето не можа да с научи да суче, просто си свикна на шише Sad До кога ще се мъча не знам, но тези болки не мога да ги изтърпя. Те не са само по зърната, направо целите гърди, цялото същество ме боли от неправилното сукане, хапане и дъвчене.

Аз тая нощ почти не спах  от болките в гърдите Sad Намазах се с хиляда крема, а да видим ще мине ли поне малко.  Ето, след час пак трябва да го храня, а така боли че още от сега ми се реве  Confused Да му давам АМ пък хич не ща и се получава една.....тъпа работа.

Привет blizna4e,
Кърменето трябва да е приятно и да не причинява болка. Ако те боли докато кърмиш това е индикация на тялото ти, че нещо не е наред и следва да се промени. Звучи сякаш детето изпитва силен дискомфорт. Видях, че педиатъра е потвърдил млечница при бебето. Бих ти предложила да погледнеш тази тема, тъй като тя би могла да отговори на част от въпросите, които имаш относно болката, която изпитваш при кърмене. Поведението на бебето е много типично и болките, които описваш често се свързват с гъбична инфекция. Може да е удачно да обмислите подходящо лечение все пак, както за бебето, така и за теб самата. Когато това е причината за болката, то тя започва да отшумява известно време след старта на лечението. Ако бебето го боли, а то също може да има интензивни усещания, както и ти самата имаш, не би било чудно, че не иска да отвори достатъчно устичката да речем.

Действително комбинацията хранене от гърда и от шише едновременно не помага особено за широко отворена уста и добро засукване. Ако прецениш, че желаеш, може да опиташ алтернативно дохранване или дори и да остане хранене от шише, да опиташ да забавиш темпа на изяждане на млякото, за да свикне бебето да полага повече усилия и да има по-плавен преход изцяло към гърда. Когато бебето се храни, на стомаха му е нужно известно време, поне 20-тина минути да изгради ензими на засищане, с които да каже на мозъка, че бебето се е нахранило. Ако изцеденото мляко/АМ стигне твърде бързо в стомахчето, тези ензими още не са изградени и често се дава много повече, отколкото реално е необходимо. Това може да е причина и за връщането на излишното мляко понякога. Ако има дохранване, обичайно стремежа е да се даде толкова допълнително АМ, че бебето да се събуди след около 2-2,5 часа, спрямо началото на предното хранене, за да може отново да се стимулират гърдите и АМ да намалява, докато кърмата се увеличава. Даването на вода е за сметка на производството на млякото и колкото повече вода консумира бебето, толкова по-малко се стимулират гърдите.

Бебето е още твърде малко. Има бебета, които засукват на 3 и дори на 6 месеца за първи път, а той е още съвсем мъничък. От това, което чета виждам, че болката е прекалено силна и за да се справите с нея, следва да се открие причината и да се отстрани. Двете основни неща, които веднага правят впечатление са не лекуваната млечница, от която е твърде вероятно бебето да изпитва дискомфорт и при теб да е с проявата на типичните силни болки. А второто е да забрави храненето от шише или поне да полага повече усилия да си издърпва млякото само от шишето, за да може плавно да се мине само на гърда.

Тъй като по някаква причина поста ми не се е публикувал преди няколко дни като го писах, затова си позволих да прегледам какво се е случило към момента и виждам доста неща, които са завъртели колелото в друга посока. Надявам се написаното да ти е от полза. Тъй като ситуацията при теб е доста комплексна, ако прецениш утре след 10-11 часа бих могла да говоря с теб на националния телефон на ЛЛЛ - 0888 555 385.
  bouquet

# 253
Хайде да вляза да ви кажа лека нощ Simple Smile
Верабел, кошчето за кола на детето е подобно на показаното. И нашето, като на Джингъл е обикновено към количката - Чиполино Перфекта 2012. Не е напълно легнало. Някъде чух, че били правени под формата на майчина утроба и уж не било проблем да стоят дълго време в тях. Други казват, че не трябва повече от 2 часа, да не се изкриви гръбчето, не знам кои са прави и кои не.
За педка, на мен не ми взе пари за първото посещение, друг е въпроса, че поиска да отида лично след изписването, но нямах възможност, та тя дойде.
Мимс, ти пък си такава душица, къде й се скара на вашата лекарка Simple Smile
Джине, непоискания съвет е напълно на място. Аз даже тази вечер й го казах и отговора бе: Е, поне бебо да стане на 2-3 месеца.  Как да е, ще го мисля, тактично...
Жалинка, с какво умиление разказваш за бебка :0) За косъма, хич не го мисля като цвят, мисълта ми бе, че навярно от стрес се е появил, това ме смути повече.
Роси, забравих да отбележа, че Далийка май доста ми прилича на Петър. Муцунката, която е направила като "гледа' Формулата е същата като неговата.
Лека нощ! Дано осъмнем с нови попълнения!  Praynig  Heart Eyes

# 254
Въпрос към ЛЛЛ: поради задържане на лохии ми предписаха бусколизин 3х2 таблетки дневно и след тях по една таблетка метергин, тоест 3х1, в течение на поне 3 дни. За Метергина намерих инфо, че не е особено опасен при кърмене, но този бусколизин не мога да го намеря. Имате ли информация за него? Чудя се изобщо дали да го пия, защото при първото ми раждане пак пих Метергин, но онзи път беше без комбинация с бусколизин. Благодаря за отговора   bouquet
Привет karlie!
Бусколизина би следвало да е обезболяващо. В един от най-често ползваните справочници за съвместимостта на лекарствата с кърменето Medications and Mothers Milk на д-р Томас Хейл, лекарството е определено като категория Л3. Това са лекарствата, за които или няма достатъчно данни или е на кантар да се ползва или не, като обичайно се дава допълнително информация на лекаря, който да прецени. В този случай, няма достатъчно данни в американския справочник. Т 1/2 е периода на полуразпад - лекарството е изчистено наполовина от организма. Смята се, че след 5 такива полупериода лекарството е напълно изчистено. Т макс е пика на лекарството. Ето и точният текст:

"Scopolamine is a typical anticholinergic used primarily for motion sickness and pre-operatively to produce amnesia and decrease salivation.[1-3] Scopolamine is structurally similar to atropine but is known for its prominent CNS effects, including reducing motion sickness. There are no reports on its transfer into human milk, but due to its poor oral bioavailability it is generally believed to be minimal. However, following prolonged exposure in a newborn, some anticholinergic symptoms could appear, and include drying, constipation, and urinary retention."

Lactation Risk Category: L3

Adult Concerns: Blurred vision, dry mouth, drowsiness, constipation, confusion, drowsiness, bradycardia, hypotension, dermatitis.

Pediatric Concerns: None via milk. Observe for anticholinergic symptoms such as drowsiness, dry mouth.

Adult Dose: 0.3-0.6 mg once.

T½    = 2.9 hours    
Tmax    = 1 hour    
Oral    = 27%

В европейския справочник към една от испанските педиатрични болници, която е създала база данни, много ползвана в Европа, лекарството е категория на риск 0. Безопасно, съвместимо, няма риск за кърменето или детето.

Product    SCOPOLAMINE, HYOSCINE (Buscopan, Pamine)
Group    Anti-emetic
Lactation Risk    0- Safe, compatible, not risky for BF or child

Molecular Weight    303    
T. Max (hours)    1    
T ½ (hours)    2,9    
Bioavailability (%)    81

Suggestions made at this web page are done by physicians mostly pediatricians. It is not intended to replace the relationship you have with your doctor but to compound it. If any discrepancy noticed discuss it with her and make her acquainted of this web source: www.e-lactancia.org through which any health care taker may obtain updated information based on current scientific publications.

Надявам се скоро да се чувстваш по-добре!
   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт