Инцидент с мечка и дете в зоопарка във Варна

• 16 001
  • 317
  •   1
Отговори
# 90
Абсолютно си представям и как някой би го заплюл и подобни.

Ти явно не си представяш какво би могло да му се случи на такова същество като е далече от протекцията на родителите си. Щели да го заплюят ...  Crazy

# 91
Vrabezza, точно това имах предвид и аз! Благодаря ти за мнението   bouquet

# 92
  • ВАРНА
Децата, както и големите, са различни. Според мен да върши дейности, които реално да му покажат какво е мечката и как тя страда от постъпката му, са много по-полезни за вътрешното осъзнаване на това дете. Спрямо другото.  Това е просто мое мнение базирано на моите наблюдения.

Peace Peace Peace

От соченето с пръст и седенето в ъгъла с наведена глава няма особен ефект.

# 93
Детето едва ли е било само в зоопарка. Какво са направили останалите? Да, те не са физическите извършители, но със сигурност са се забавлявали. Я, мечко, на ти един спрей да порисуваш...............и смях до дупка. Защо не са го спрели?

# 94
Егати кретенчето. Понеже е на 10, няма как да има наказание, за каквото говорите, но е напълно в реда на нещата родителите да бъдат глобени, а те ако са свестни (най-вероятно обаче ще са от тези, които не биха позволили ангелчето им да бъде наказано, защото е още малко и е само едно дете) ще направят така, че детето да се почувства виновно и да разбере, че така да се прави е много лошо. На мен ми е писнало от родители, които на всяка цена защитават невъзпитаните си и груби деца и никога не разрешават да понесат логичните последствия от действията си, защото били деца. Ами те порастват и от малките лайненца, които са, се превръщат в големи лайненца.

# 95
П.П. Богиня, много деца биха се хихикали. А идиот го наричат над половината писали в темата. Ако тук го наричат така, мислиш ли, че няма да го кажат и на живо? Абсолютно си представям и как някой би го заплюл и подобни.
Ама нали идеята е да осъзнае, че това Е ИДИОТСКА постъпка, бе, слънце! Идеята не е да го потупаме и да му кажеш "е, случва се и да сглупиш малко". В случая не е малко. Не е скъсало лично неговата нова книжка за оцветяване, не е хвърлило лично негов флумастер през прозореца, не се е заляло, докато яде от лично неговата купичка супа. Тук говорим за нанасяне на телесна вреда на живо същество, и то С УМИСЪЛ.
Да обяснява пред клетката не е унижение, а обществено порицание за обществено осъдима постъпка и си е съвсем на място. То ще е унижение и да го видят децата как рине акито на мечката!
Най-лошото е, че всъщност на дребното сега ще му се размине и утре всички ще са забравили, вкл. и то.

# 96
Точно заради това смятам, че труда му трябва да е свързан именно с клетката на мечката. За да вижда грижите, които се налага да се полагат за нея, защото е наранена и това, че тя страда и не може да се храни сама. Не говоря за събиране на хартийки и прочее някъде другаде в зоопарка. Просто по лични наблюдения съдя, че децата се научават на любов с грижа за животните. Не с думи.
Ти да си виждала дете да уважава майка си, защото тя му пере, готви, чисти, глади? Не, то приема тези неща за даденост. Същото е и тук - има там една мечка, дай да се изгъбаркаме с нея.

# 97
Сега си представи, че ти си дете, което е правило някаква пълна тъпотия, от тези, които всички сме правили. И като се е обърнало е видяло, че се е получило по-страшно, отколкото си го е представяло.
Аааа, душо, не смесвай категориите, молим те! Аз животни не съм боядисвала, ритала, блъскала и т.н. Винаги съм ги милвала, хранила, радвала съм им се. Съмнявам се, че и ти си хвърляла боя в клетката на мечката в зоото. Тук просто не става дума за нещо, което "всички сме правили".
И що да е видяло, че се е получило по-зле? Гаранция, че се е изкефило на гърма от спукания флакон, казало е УАУ и после се е радвало на синята муцуна на мечката - точно както би се смяло на падналото по заледени стъпала другарче.
Недейте толкова да вярвате в изначалното добро у децата. Добрите деца следват инструкциите на табелките, не правят точно обратното на написаното по тях, както е тук.

# 98
Да обяснява пред клетката не е унижение, а обществено порицание за обществено осъдима постъпка и си е съвсем на място. То ще е унижение и да го видят децата как рине акито на мечката!

Напротив - унижение ще е и няма да бъде oт полза. За щастие линчуването отдавна не се прилага. Обясненията и наказанията трябва да дойдат от родителите. Целта е въпросният хулиган да осъзнае колко лошо е постъпил и да почувства вина, а не да почувства срам и да се озлоби още повече от това.
Представете си на детската площадка всяко дете, което е хвърлило пясък в главата на другарчето да обяснява на хората защо е постъпило така.  Crazy Не сте у ред.

# 99
Егати кретенчето. Понеже е на 10, няма как да има наказание, за каквото говорите, но е напълно в реда на нещата родителите да бъдат глобени, а те ако са свестни (най-вероятно обаче ще са от тези, които не биха позволили ангелчето им да бъде наказано, защото е още малко и е само едно дете) ще направят така, че детето да се почувства виновно и да разбере, че така да се прави е много лошо. На мен ми е писнало от родители, които на всяка цена защитават невъзпитаните си и груби деца и никога не разрешават да понесат логичните последствия от действията си, защото били деца. Ами те порастват и от малките лайненца, които са, се превръщат в големи лайненца.
Peace

Именно, при положение, че навреме подобни деца осъзнаят/или им се помогне да осъзнаят/ сериозността на деянието си, и си понесат последствията за това, все пак биха имали някакъв шанс да не се превърнат в големи л*****ца, в противен случай е 100% сигурно.

# 100
  • град-държава
На 10 години посяга на живот с цел да се позабавлява... не мисля, че има нещо, което да е от полза, особено след като родители застават и казват - всички сме правили такива тъпотии.  Tired
Еми не, иска ми се да вярвам, че не всички правят "такива тъпотии", защото това не е нещо, което просто ти се случва.

# 101
Представете си на детската площадка всяко дете, което е хвърлило пясък в главата на другарчето да обяснява на хората защо е постъпило така.  Crazy Не сте у ред.
Представям си го и при цялата си жал и обич към децата - не намирам нищо лошо.
А срамът е етап към осъзнаването на на действието като грешка. Много психологически книжки четете и си мислите, че е нещо лошо.

# 102
A защо да е унижение за детето да застане пред клетката и да обясни защо не бива да се постъпва така с животни, че нещо не мога да схвана?

Защото ще чуе това:
Добре са ги възпитали малките лайнета няма що...
Като е на 10 години к'во? Не осъзнава простотията си?
Нищо няма да им направят. И ще си израстат по-големи лайна.
Същите изроди като като тези където заливат котки и кучета с гориво и ги палят ,или ги бесят.

и так далье...

Нали идеята е детето да излезе от тази случка с наказанието по-добър човек, който да бъде убеден за себе си, че не трябва да постъпва така? Сега си представи, че ти си дете, което е правило някаква пълна тъпотия, от тези, които всички сме правили. И като се е обърнало е видяло, че се е получило по-страшно, отколкото си го е представяло. Как ще му дадеш по-добре да разбере, какво е направило - като го оставиш да работи там при мечката, да осмисля и за осъзнава всеки ден, какви са последствията, или като го сложиш пред озлобени непознати, които да му обясняват в лицето, че е айде да не изреждам, че ми е по-беден речника от горния цитат в тази посока.
От назиданието ще го направиш още по-озлобен индивид, който като порасне по-добре да не го срещаш. При другия подход има поне някакъв шанс да му уври главата в положителна посока.

Eхх,Врабец сложи очилата и чети.Предложението за монолога пред мечката не е моя идея.
Сливаш постове,за да ми кажеш колко богат речник имам? Речника си е мой и по-горе казах,че не лицемеря и така мисля.Отдавна не съм в стадото.
Не знам, с конкурс ли ще ги сбират тези "озлобени хора",че не разбрах, и да ги изтъпанчат там за публика?
На мен лично баща ми на тази възраст ми изкорени много" лошотии". Дали съм била унижена? Може.Но това е субективно изживяване.Сега го отчитам като положително действие. По-озлобен индивид не станах,по-уважителен -да,защото съм разбрала,че света не се върти около мен,баща ми го е знаел преди мен  Laughing
Не искам да дрънкам по-тънката струна,но да си представим,че това не е животно,/защото виждам,че много /и не само тук/ смятат всеки друг живот,освен на човешката раса за безмислен и подчинен на човека само и единствено/,а по-малко дете и по-големи деца решат да проверят как ще изглежда без едно око-пират един вид- и му го извадят? Какви ще са обясненията тогава? Той не осъзнава? Не,осъзнава. НЕнавреме е научен.Файда след това...

# 103
Aз специално, не чета психологически книжки, но все пак имам достатъчно мозък, за да отделям правилно от неправилно.

# 104
Напротив - унижение ще е и няма да бъде oт полза. За щастие линчуването отдавна не се прилага. Обясненията и наказанията трябва да дойдат от родителите. Целта е въпросният хулиган да осъзнае колко лошо е постъпил и да почувства вина, а не да почувства срам и да се озлоби още повече от това.
Представете си на детската площадка всяко дете, което е хвърлило пясък в главата на другарчето да обяснява на хората защо е постъпило така.  Crazy Не сте у ред.

А как се изпитва вина без срам? Аз набързо си направих една душевна дисекция и да, категорично за всички случаи, в които изпитвам някаква вина, чувствам и срам, даже голям срам. Не знам, може аз нещо да не съм наред, ама тези две чувства при мен вървят ръка за ръка.
Иначе по тази логика дайте и да не съдим престъпниците. Едно, че присъдите унижават, и второ, че ще ги озлобят. (А те със сигурност ги озлобяват, ама всички пищим: "Съд! В затвора!!!", когато някой ни обере, пребие или убие някой близък...  Rolling Eyes)

Глобата за родителите... Ако са бедни - няма да платят. Ако са заможни, ще хвърлят парите "На̀, и не ме занимавай повече с глупости! Някаква си мечка, мноо важно! Горкото ми детенце, знайте ли как се е стеснало, а? Ще ви дам под съд за тормоз и морални щети!" Та така...
А всъщност, би трябвало да бъдат накарани по някакъв начин да заплатят лечението на мечката, ако не друго. И да водят всяка седмица детето си в зоопарка, лично - мама, тати и отроче, да гледат как върви възстановяването ѝ.
"Детенце" няма как да бъде наказано с труд. Едно, че е незаконно 10-годишни да работят, второ, едва ли има начин да се регламентира такъв вид труд, и трето... Не, не метла и лопата, а лента на доброволец на ръката трябва да е наказанието му. Определено време да патрулира по алеите, да прави забележки на хората, които хранят и дразнят животните и да им обяснява защо не се прави така. И не само то, естествено, а и останалите му приятелчета, защото в такива ситуации няма само един виновен. Има подстрекаване, мерене на мускули кой е по-ербап и е въпрос на случайност кой точно е хвърлил спрея.
А алтернативата да е Детска педагогическа стая и работа с психолог за дълго време. Или - или. По избор.

Много ще ревем някой ден от този псевдолиберализъм, много...

Общи условия

Активация на акаунт