Бакшишите на сервитьорите

  • 16 076
  • 206
  •   1
Отговори
# 90
  • Ямбол
  • Мнения: 28 236
Дренка, ти си добре с бонбоните, аз какво да кажа за цветята, а? Wink

# 91
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Като гледам някои колко са ларж, мило да ти стане. Не е въпрос само на учтивост от страна на сервитьора. Важно е  да си разбира от работата. Давам пример. поръчваме пица  и бира, междувременно, докато станане пицата- кафе. Е, какво да оставиш на сервитьора -дебил, който ти носи веднага бирата, след минути кафето и след час пицата. Никога няма да му оставя бакшиш, ако ще да се чуди защо.
Не знам аз ли само попадам на такива идиоти. Веднъж си поръчваме пържени картофи,а ни сервират варени- нямали пържени. Shocked
Аз на сервитьорите им казвам разносвачи. Каквото и да си поръчаш първо ти носят това, което им е по-лесно да изчистят от поръчката, демек- питието. Важно правило в сервиса е, че напитката  се сервира заедно с ястието, или веднага след него поне!!!
Ей поради тези техни своеволици не давам бакшиши. Само, когато наистина сервитьорът покаже класа. Останалите ги подминавам като бърз влак.
А тук, при нас, е пълно с некадърници.Неквалифициран труд= ниско заплащане= изгода за собственика. Е, той да си им плаща бакшишите.

Последна редакция: пн, 29 юли 2013, 22:29 от Джемма

# 92
  • Мнения: 79
В далечните ученически години, едно лято бях сервитьорка. Шефът ни учеше да сервираме първо питието, до като се сервира храната, защото клиентът да може да си го изпие и след това да си поръча още едно. Друг трик е пресоляването. Първо лятото да издържа повече, второ да си поръчваш повече питиета. Така, че много тарикатлъци в този бизнес. Аз сякаш масово забелязвам, че първо се носи пиенето, дори и в класни кръчми и ако сме с компания и те си го искат. В най-добрия случай поне питат дали първо да донесат бирите или да изчакаме, когато дойде храната.
Скоро гледах едно предаване за това в кои държави какви бакшиши са приети. За САЩ- 10%, за Европа 3-5%, а за Япония е признак на неучтивост и неуважение, ако дадеш бакшиш.

# 93
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Тези трикове  ми е известно, че са нарочно, но не говорят никак добре нито за заведението, нито за сервитьора, а още повече за управителя. Може би пред повечето хора минават, но не и пред тези, които знаят правилата. Винаги връщам донесената напитка със забележка, от която всеки уважаващ себе си сервитьор би потънал в дън земята от срам, че е показал такава некомпетентност.

# 94
  • София
  • Мнения: 221
 
  Обикновено, когато плащам сметка в заведение закръглям и оставям бакшиш, и всеки път се чудя малко ли съм оставила или много и все остава у мен някаква нотка на съмнение дали не съм влезнала в "прегрешение" към гилдията на сервитьорите.
  И аз  често съм си задавала въпроса - защо е необходимо?
  Не мога да разбера защо ако не оставя бакшиш/ или оставя много малко/ в заведение може да ме обвинят, че съм невъзпитана, а ако  дам пари на лекар, учител или чиновник, могат да ме обвинят в корупция?
 

# 95
  • Мнения: 79
desy_net, няма от какво да ти е неудобно. Не си длъжна. Повярвай ми, че точно пък хората с пари са най-стиснати в това отношение и си прибират рестото до стотинка. Имам една позната, която винаги с моето ресто оставя бакшиш на сервитьорката, а нейните си ги прибира  Joy И ако всяка от нас няма точни, за да си плати нейната част от сметката, винаги аз давам повече и тя "все другия път ще се реваншира". Хич не си го слагам с 1-2 лв, нито ще забогатея, нито ще обеднея  Wink

# 96
  • Мнения: 140
Скоро гледах едно предаване за това в кои държави какви бакшиши са приети. За САЩ- 10%, за Европа 3-5%, а за Япония е признак на неучтивост и неуважение, ако дадеш бакшиш.

Между 15 и 20% не само, че е прието в САЩ ами си е задължително.

# 97
  • Мнения: 79
Скоро гледах едно предаване за това в кои държави какви бакшиши са приети. За САЩ- 10%, за Европа 3-5%, а за Япония е признак на неучтивост и неуважение, ако дадеш бакшиш.

Между 15 и 20% не само, че е прието в САЩ ами си е задължително.

Чак пък задължително, че и 20% ....

# 98
  • Мнения: 140
Скоро гледах едно предаване за това в кои държави какви бакшиши са приети. За САЩ- 10%, за Европа 3-5%, а за Япония е признак на неучтивост и неуважение, ако дадеш бакшиш.

Между 15 и 20% не само, че е прието в САЩ ами си е задължително.

Чак пък задължително, че и 20% ....

Беше прието 15% до преди няколко години, сега на повечето места е 18%. Естествено, че ако решиш може и нищо да не оставиш.. казвам задължително защото всички оставят и така е прието. На много места дори 20% бакшиш ти е автоматично включен към сметката (много често в по-луксозни салони за красота, спа и т.н.). В почти всички ресторанти на менюто си пише, че 15%-18% бакшиш се дабавя към сметката за групи над 6 човека например.

# 99
  • Мнения: 23 097
Ами то хубаво си го пише, само че.....ако не оставиш бакшиш, какво?. )

# 100
  • Мнения: 36
Преди да прочета темата вярвах, че всеки, който е решил да седне в заведение, може да си позволи бакшиш и го прави без много-много да се замисля. Като не искаш или не можеш да си позволиш да плащаш за обслужването, просто се храниш в къщи. Това е неписано правило, което и децата го знаят. Не за всичко в живота са необходими писмени закони.
Друг е въпросът за нивото на българските сервитьори и за нагласата им, че дори и да си вършат работата зле, ще получат бакшиши. Просто избягвам такива места. Много ме дразни и когато сервитьорът си самоопредели и си вземе предварително бакшиш. Освен това, рядко на някой сервитьор му се откъсва едно "Благодаря", когато му оставиш бакшиш. Но какво да се прави, такова е нивото в България като цяло. Никога не оставям бакшиши на таксиджиите, ужасно недоволна съм била винаги от тях. И не мисля, че трябва да оставям и бакшиш на фризьор или козметик при положение, че те си имат твърда уговорка със собственика, напр. 40 % от цената за услугата. Но да не оставиш бакшиш на сервитьор, куриер или бензинджия е кофти, те разчитат на това и действително работата им е тежка и зловредна.

# 101
  • Мнения: 23 097
happypond, чак неписано правило, не е....или поне не в БГ.
Ако ме обслужат както трябва и с усмивка, ще оставя бакшиш.
Но дадох пример за пуфтяща сервитьорка, за това че съм и поръчала втори път кафе и сок.
Е, няма как да и оставя бакшиш. И въпроса не опира тук до желание или възможност.

На бензиностанция пък от кога се оставя бакшиш??? Плащам точно до стотинка с карта за отстъпка.

# 102
  • Мнения: 36
happypond, чак неписано правило, не е....или поне не в БГ.
Ако ме обслужат както трябва и с усмивка, ще оставя бакшиш.
Но дадох пример за пуфтяща сервитьорка, за това че съм и поръчала втори път кафе и сок.
Е, няма как да и оставя бакшиш. И въпроса не опира тук до желание или възможност.

На бензиностанция пък от кога се оставя бакшиш??? Плащам точно до стотинка с карта за отстъпка.

При такова изпълнение, изобщо не бих оставила бакшиш.
На момчетата, които ви пълнят гориво но колонката, не оставяте ли бакшиши?

# 103
  • Мнения: 140
Ами то хубаво си го пише, само че.....ако не оставиш бакшиш, какво?. )


Типично по български, ако може бакшиши да не оставим, данъци да не плащаме и т.н.  Simple Smile Важното е винаги да сме на далавера, ако може и някой да прекараме между другото, още по-добре Simple Smile

Сервитьорите в САЩ в 99 % от заведенията работят за $3-$5 на час, т.е. те разчитат единствено и само на бакшиши.

# 104
  • Варна/Лондон
  • Мнения: 1 446
От темата ставя ясно кой е ходил на кръчма, кой на ресторант, и кой си мисли, че за великата му поръчка от две кафета, трябва да му се счупят от сървиз. Посредствена работа. За да ви уважават като клиенти, се дръжте като такива. Ама друго си е да критикувате всичко, само и само да не се разделите с ценните си стотинки. Защо да ви се усмихват, като вие още с пристигането на сервитьора, вече го гледате надменно и очаквате да гадае по вежди какво точно искате. На онази с пастървата  и ципурата-хубаво ти го е казал, ако беше помислила преди да зададеш тъп въпрос, няма да се сърдиш на директен отговор. На сервитьора ме му пука дали ти си опитвала рибата, но след като си в квалитетен ресторант, поне изглеждай като квалитетен клиент.

Общи условия

Активация на акаунт