Чукча не читател

• 4 684
  • 116
  •   1
Отговори
# 15
Понякога вина за неразбирателството има и пищещият, ако не се е изразил ясно. Обикновено чета "Не си ме разбрала правилно" и много рядко "Явно не съм се изразила добре".

Това е и моето мнение! 

Другият момент е форумната динамика. Доста хора реално нямат желание да разберат какво се опитва да им каже другият, защото вече си имат мнение по въпроса. Аз поне не помня някой тук да си е променил мнението за нещо след "дискусия". Веселба с две думи  Grinning

# 16
... Разбрала съм я, но не ми се обяснява, че всъщност тя мен не е разбрала.
Това е продължение на мнението ми. Човек, като пише, не си дава сметка, че ако десет човека прочетат написаното, по десет начина ще го възпроизведат. И оттам всяко несъгласие или поглед от друг ъгъл отиват в графа "неразбиране".

# 17
Чисто и просто има потребители, които си имат програма и независимо от темата повтарят като мантра едно и също нещо. Директно прескачам писанията им, но те са почти на всяка страница и са толкова обемни, пространствени и патетични, че се отказвам да следя или участвам в теми, които иначе биха били интересни за мен.

Peace Аха, същата работа. Чак ме е яд понякога как се съсипват иначе интересни теми..

Единствената ми надежда е, наистина подобно поведение да е с терапевтична цел, и изходили се във виртуала, в реалното ежедневие да се държат нормално, защото ако ние тук можем да прескочим писаниците им със скрол, близките и колегите им няма как да го направят...

# 18
Защо е толкова трудно четенето с разбиране и трудно ли е всъщност или ни е просто по-удобно да не се напъваме да уловим смисъла на чуждите думи? При това говоря за ясни, недвусмислени послания, не за съзнателни двусмислици.

Проблем номер едно - ти си влязъл да си кажеш нещо и изобщо не те интересува, че другият е казал съвсем различни неща. Интерпретираш си ги както ти е угодно и си ги казваш намислените думи.
Проблем номер две - ти си страхотна умница и изобщо не ти хрумва, че е възможно да не си разбрал правилно отсрещната страна. Интерпретираш нещо погрешно и вместо да ти хрумне като начало да разбереш дали правилно си разбрал, директно тръгваш с рогите напред.
Проблем номер три - ти казваш нещо, отсрещната страна ти скача, щото не те е разбрала, ама ти вместо да се опиташ да изясниш казаното, скачаш отново с рогите напред и правиш въргал.

Скрит текст:
Имаше един виц - мъжът казал на жената - Скъпа, на си права. На което тя отговорила - значи така, не съм права, очевидно не мога да мисля, нали, и щом съм глупава не мога да си гледам децата, нито къщата, сигурно не се и прибирам вкъщи по цели нощи....мамоооо, той ме нарече курва Laughing

# 19
Защото зависи от съдържанието на междуушното пространство. При някои то просто липсва.

Е, недей така.  Wink Просто не е достатъчно сбръчкано.

# 20
Сещам се, че в една тема преди години, трябваше да се опишем с една дума. И аз написах "овца". След пет минути получих гневно ЛС от потребителка, недоумяваща откъде-накъде съм си позволявала да я наричам "овца"!??!!??
!??!!??
Откъде да ми хрумне, че писалата преди мен в темата ще реши, че МОЯТ си пост се отнася за НЕЯ?
Що за егоцентризъм?
Обикновено МОИТЕ постове се отнасят за МЕН и моите възприятия за вселената.  Joy

# 21
Мисля, че нечетенето (на литература) води до липсата на четене с разбиране.

Това да!!!
Също така за най-обикновени въпроси, все по-често се случва да се обръща даден проблем на Левски-ЦСКА просто на инат.
Отделна тема са и личните вражди (което ми е супер странно между виртуални познати?!)

пп Забравих и цял куп псевдоинтелектуалки, които имат време за убиване и нужда от внимание  Wink

# 22
...
Защо е толкова трудно четенето с разбиране и трудно ли е всъщност или ни е просто по-удобно да не се напъваме да уловим смисъла на чуждите думи? При това говоря за ясни, недвусмислени послания, не за съзнателни двусмислици.

И двете.  Wink
Като във втория случай, удобството вероятно носи някакъв`емоционален заряд` на "неразбиращия".

# 23
  • Galaxy 13197853088
Понякога просто
не си заслужава.

# 24
А, и още нещо, което пречи на четенето с разбиране - нежеланието да се приеме, че има повече от една гледна точка и повече от една истина, защото хората са различни. Това обикновено избива в леко френетични постове, от които направо си представям как отсреща някой тропа с краче  Joy Много се забавлявам с пишещи, които се опитват да убедят останалите и себе си, че техният случай е най-правилен и задължително трябва да бъде последван, защото иначе се излиза от нормата, която битува само в собствените им представи.

# 25
  • В Космоса
По принцип обичам всичко да е ясно. С риск да стана досадна се е случвало да се хвана на хорото и да обяснявам или да искам разяснения настоятелно и подробно. Рискът се реализира обикновено - омръзва, отегчава, дразни дори. Та и аз вече по през пръсти процедирам тук. Grinning

# 26
А, и още нещо, което пречи на четенето с разбиране - нежеланието да се приеме, че има повече от една гледна точка и повече от една истина, защото хората са различни. Това обикновено избива в леко френетични постове, от които направо си представям как отсреща някой тропа с краче  Joy Много се забавлявам с пишещи, които се опитват да убедят останалите и себе си, че техният случай е най-правилен и задължително трябва да бъде последван, защото иначе се излиза от нормата, която битува само в собствените им представи.
Ма моля ти се. Няма различни гледни точки. Има една-единствена истина и много от тукашните потребители вече са я достигнали Laughing

# 27
  • София
Мисля, че това е нормално явление, когато се съберат хора с различен интелектуален капацитет и емоционален заряд. Повече се впечатлявам от потребители, склонни да повтарят едно и също до припадък, само и само да си наложат тезата. Вече ги знам кои са и прескачам излиянията им.

# 28
Има и друг вариант. Някоя си мисли, че съм я разбрала грешно, заради реакцията ми, която всъщност тя е разбрала грешно.

Той, вариантът, е същият, само дето чукчата е винаги някой друг.

С толкоз типажи, различни начини на изразяване, позиции е нормално да не разбиреш винаги и всекиго от изписаните едно- две изречения.
Ако пък запиташ, то редица хора с неврози почват да се засягат от въпроси, та понякога си го спестяваш. От хуманност е.  Simple Smile

# 29
  • В Космоса
Повече се впечатлявам от потребители, склонни да повтарят едно и също до припадък, само и само да си наложат тезата. Вече ги знам кои са и прескачам излиянията им.

Ами то се иска малко инат и търпение за това да обясняваш едно и също и не е задължително да целиш да се наложиш, а просто да обясниш своята гледна точка, без да държиш да я приемат, само да я уважат с разбиране. Изгубена кауза е често, обаче, осъзнах го. Все нещо ти бягат по тъча на идеята, захващат се за нещо по перфирията, пропускат основната мисъл...

Общи условия

Активация на акаунт