Да преправим старите мебели с любов - тема 23

• 96 090
  • 753
  •   1
Отговори
# 525
  • Варна
Четох, че може да се боядисва с латекс върху блажна боя ( визирам стари врати). Това, което ме притеснява- ще може ли да се чистят в последствие и трябва ли да лакирам след латекса? Искам да избегна "аромата" на блажната боя.
Може да се боядисва, без грунд, без нищо. Чистят се добре.

# 526
Аз имам такива врати, дървени, но напляскани с няколко слоя блажна боя. Последно ги минавах пак с блажна. В мазето обаче не ми стигна за едната и от едната страна я минах с останалия латекс, по инфо от форума. Ми...не бих минала повече с латекс. Много по-здраво, гладко и покривно е със същото покритие, както си е било...

# 527
  • София
Здравейте Магесници  smile3525,

Почти се преборих с вградения си соц гардероб smile3521. Първоначално исках да го осмосам с бяло, но се оказа, че фурнира е червен.  Потъмняването не ми хареса като идея, защото това е цяла една стена в коридорчето, което е доста тесничко. В крайна сметка получи една бяла боя целия Mr. Green. Тия велурени мечета са страшна работа  Crazy., много ми харесва как стана. Само сега съм в голяма чуденка какви дръжки да му сложа  newsm78.  Все си мисля, че трябва те да са му акцента, че иначе ще заприлича на една голяма бяла (шесткрилна) стена. Другата ми идея е да му взема пуш-бутони и да си наслагам едни снимчици по отсрещната стена newsm78. Само ще трябва да измисля как да запуша дупките за дръжките. Пфуу, ей сега ми дойде тази идеята за пуш-бутоните докато пиша, ама вратите вече са изсъхнали Sad Много съм отворена към идеи.

# 528
Дупките от дръжките би могла да запълниш с кит за дърво. Обаче трябваше да го направиш преди да боядисаш. Сега не знам дали като боядисаш в/у кита ще си личи (дали ще има разлика с другото боядисано преди това около него) newsm78. Мисля, че дори и да има, няма да е очевадна Rolling Eyes. Някой може би е правил така и ще каже.

Момичета, кое покритие според вас е по-устойчиво - боро и акрилна боя или латекс с две ръце лак? Нямам ни латекс ни акрилна боя, така че което е по-устойчиво и лесно за поддръжка впоследствие него ще взема.

Последна редакция: пт, 23 авг 2013, 10:22 от didida

# 529
Да ти кажа пуш бутоните не съм сигурна дали стават за такива големи и тежки врати. Ако не искаш да се акцентира върху дръжките купи  кръгли малки пластмасови бели или дървени, които да боядисаш бели. Аз бих сложила тъмни като ковано желязо. Зависи от интериора обаче.

# 530
didida
на предната страница писах че с акрилна (аз съм много доволна от сократес) си става супер. Боро ти трябва само ако повърхността е гладка - няма в какво да попие боята за да са захване. Ако боядисваш върху дърво не ти трябва. А лак върху бял цвят мисля че ще ожълти бялото. Моят съвет е акрилна, а борото според повърхността. И да избереш латекс пак ще трябва боро, ако повърхността е гладка.

# 531
Върху бяла боя - бял лак  Laughing
Точно Аквакрила го имат и не е никак лош.
А за моите полици дървени, които не исках да боядисвам или лакирам - купих байц за 3лв и стана просто разкош  Peace

# 532
Върху бяла боя - бял лак  Laughing
С риск да ми се разсърдиш, ще те помоля да не даваш подобни съвети. За чий му е на някой да слага върху боя лак, м Thinking Акрилната боя по нищо не отстъпва на блажната и няма нужда от лак върху нея. Пък то и етикети има върху кутиите, на които пише същото.
За питащите нови момичета, които нямат време или просто не желаят да четат назад:
- лак се слага върху обикновен /не миещ се/ латекс
- лак НЕ се слага върху акрилна/акрилатна/ боя  Naughty Naughty Naughty
- чисто дърво се обработва направо с масло, лак или боя
- гланцирано /демек с несвален лак или боя/ или ПДЧ се мажат първо с контактен /а не импрегниращ/ грунд и след това с боя или латекс

Емааа, няма такава стая Peace Peace Peace Peace За труда няма да кажа нищо, много добре знам колко е. Пожелавам ти да си я ползваш със здраве и голям кеф Peace

Последна редакция: пт, 23 авг 2013, 15:24 от СедеФка

# 533
  • Варна
Момичета, почти съм поръчала чамови легла и гардероб за детската, като ги искам натурални без никакви обработки. Целта ми е да ги направя бели, но така че да прозира дървото. Колебая се между бял лак на водна основа и Осмо, като за второто имам известни опасения, че ще ми е много трудоемко. Дали има нужда да обработвам дървото с нещо преди да лакирам, за Осмото е ясно?

# 534
Седефка - защо да се сърдя?
Просто назад се коментираше, че върху бяла боя като се сложи прозрачен лак - може да жълтее. Аз се опасявах от същото, затова купих бял лак и така нямаше опасност от неприятни изненади.  Peace
От друга страна не съм чувала, че върху боята за дърво на водна основа - не се слага лак. Аз исках да има като финално и лъскаво покритие.

# 535
Северина, няма нужда да обработваш дървото с нищо. Ново дърво под боя или лак не изисква нищо. Аз направих абсолютно същото нещо, но боядисвах с бялата боя на водна основа на Сократес. Много си харесвам мебелите. С боята седи по-плътен цвета. Бял лак не съм ползвала лично, за да видя резултата.

# 536
  • Варна
Четох, че може да се боядисва с латекс върху блажна боя ( визирам стари врати). Това, което ме притеснява- ще може ли да се чистят в последствие и трябва ли да лакирам след латекса? Искам да избегна "аромата" на блажната боя.
Може да се боядисва, без грунд, без нищо. Чистят се добре.
Перфектно! Благодаря!  bouquet

# 537
  • Варна
Благодаря ти, кия!
Аз имам бяла боя на водна основа за едни врати, които са само грундирани, но ми стои прекалено плътно за леглата и гардероба. За первазите около тях, взех бял лак, пак на водна основа (забравих марката, от тук я взех) и се получи добре с две ръце. Остава да се развихря, дано е по- скоро.

# 538
Попаднах на нещо интересно за дървените повърхности:

ЗАПАЗВАНЕ ЕСТЕСТВЕНИЯ ВИД И ТЕКСТУРА НА ДЪРВЕНИ ПЛОСКОСТИ

Когато се желае на дървени части като врати, прозорци, подови дъски, шперплатови облицовки, щори, прозорци, мебели и др. да се запази естествения им вид и текстура /фладер/ на дървото, това се постига по следния начин.

За да се придаде на повърхността по-светъл цвят и да са подчертае ясно текстурата на дървото, то може да бъде избелено. Това се извършва чрез измиване с памучен парцал или гъба, натопена в разтвор, приготвен от 150-180 гр. хлорна вар, 40 гр. калцинирана сода и 1 л. вода, или пък с разтвор от 1л 3%-тна кислородна вода и 100 гр 15%-ов амоняк. Когато се налага да се подсили естествения цвят на дървото, това се постига чрез байцване с воден разтвор на анилинови бои /байц/. Боята се разтваря в топла вода /до 10 гр. боя на 1 л вода/ в зависимост от цвета на боята и желания тон. Разтворът се нанася с памучен парцал или гъба равномерно по повърхността. След като изсъхне избелената или байцвана повърхност отново се шлифова леко с фин гласпапир и се обезпрашава, после се намазва тънко и равномерно с безир или ленено масло с четка или мек памучен парцал. Когато дървото има едри, груби пори, а се изисква повърхността да стане по-гледка, запълването им се извършва с поропопълнител, който се продава като готов фабричен продукт. Такъв може да се приготви от бързосъхнещи масла с безир, ленено масло и др, креда и суха боя с цвят, най-близък до цвета на дървото в съотношение 1:2 или 1:З. Поропопълнителната паста се нанася с мек памучен парцал, като се търка напречно, за да се запълнят като същевременно излишната паста се изчиства. Така приготвената и шлифована повърхност може да се лакира с прозрачен маслен лак /бернщайнлак, алкиден лак, шлайфлак и др. Подобни/. Лакът се нанася с чиста четка за блажна боя два пъти. При първото лакиране лакът се разрежда с 30% терпентин,а при второто с 18-20%. Добре е след като изсъхне първият слой, повърхността да се шлифова леко с гласпапир №160-240, да се изчисти от праха и след това да се нанесе вторият слой. При боядисване по този начин на дървени плоскости, изложени на външни атмосферни влияния прозорци, щори, балконски парапети, стрехи и др., поропълненето може да стане ненужно, а направо дървените плоскости да се покрият с два слоя ленен безир или безцветен алкиден лак, които имат по-голяма издръжливост на външни условия

# 539

Седефка - защо да се сърдя?
Просто назад се коментираше, че върху бяла боя като се сложи прозрачен лак - може да жълтее. Аз се опасявах от същото, затова купих бял лак и така нямаше опасност от неприятни изненади.  Peace
От друга страна не съм чувала, че върху боята за дърво на водна основа - не се слага лак. Аз исках да има като финално и лъскаво покритие.
Hug

За девойките, които нямат фейсбук:
http://media.snimka.bg/s1/2541/031325358.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/2541/031325360.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/2541/031325368.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/2541/031325367.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/2541/031325371.jpg?r=0

Общи условия

Активация на акаунт