2880лв накуп за майки-студентки - 11

• 43 926
  • 743
  •   1
Отговори
# 255
  • София
Здравейте,
Днес разбрах от служителка в соц. подпомагане, че когато ме одобрят за получаване на помощта, ще ми удържат остатъка от семестриалните такси и съответно да ги преведат на университета. Знаете ли за подобна практика? Според мен не е логично, нито пък справедливо да ми определят как ще похарча парите.
Това ми звучи като студентски кредит. Според мен са глупости.

# 256
Здравейте,
Днес разбрах от служителка в соц. подпомагане, че когато ме одобрят за получаване на помощта, ще ми удържат остатъка от семестриалните такси и съответно да ги преведат на университета. Знаете ли за подобна практика? Според мен не е логично, нито пък справедливо да ми определят как ще похарча парите.
Това ми звучи като студентски кредит. Според мен са глупости.
И на мен ми звучи нереално това. Едва ли. Но ако са го въвели - най-после им е дошло пипето Crazy. И няма да се изненадам кой знае колко, защото няма как да се остави това положение. А и няма нищо лошо да ти платят семестрите до края.. така и така теб чакат Mr. Green

# 257
Привет , аз тези дни си подадох документите за магистратура -редовно, държавна поръчка.
Все още не знам дали ще ме приемат ,но информативно искам да попитам колко време се чака за отговор от социалните след като се подадат документите за помощта и ако те одобрят до колко време  приблизително ти превеждат парите ?

На мен на този въпрос в социалното ми казаха, че зависи университета колко бързо ще им върне отговор. Някои университети се бавели и за това жената не можа да ми каже точно. Тук в темата обаче пише, че в срок от един месец трябва да се получи отговор.

# 258
Имам въпрос- аз съм студентка, редовно обучение, трети (последен) курс. Миналата седмица ходих в университета и курсовата ме накара да си пусна молба за прекъсване, тъй като съм специалност рентгенов лаборант и нямам право да ходя на практика докато съм бременна. Питах я дали ми се полага еднократната помощ от 2880лв, но тя каза, че нищо не ми се полага- не само тези 2880лв, но и майчински не мога да взимам и да намеря някой да ме назначи на работа, за да мога поне да взимам майчински след като родя (аз ще влизам в четвърти месец другата седмица). Малко на дискриминация ми бие цялото това нещо- аз си плащам както всяка друга специалност и не зависи от мен това, че не ме допускат до училище по време на бременността. Питах я дали да си платя семестъра, но тя каза да не го плащам, а като се върна да уча, тогава да го платя. Та въпросът ми е: моите права като студент къде са и къде да си ги търся??

Ако си бременна имаш право да подадеш молба за 50 процента намаление на посещението и също молба до ректора да не посещаваш въпросните практики, но да продължиш обучението си. Аз например ще подам да ме освободят от посещението на физическо възпитание.....демек ще го заверят служебно този предмет и ти може така и ще ти виси изпита само. Няма никакво законово основание да те "накара"  Shocked нда прекъснеш за едната практика, все пак имаш и лекции нали, така губиш цяла година.....а иначе ще ти виси само практиката , дано не си подала, ако си отивай и напористо си търси правата  Crossing Arms и да- имаш право на тази помощ.

# 259
  • София
Днес ходих лично в соц.грижи да видя какво става с молбата ми,която подадох на 20.08.Естествено,няма още решение,били изпратили писмото до унито на 26.08,но от унито ми казват,че до тях не е стигало писмо допитване за мен  Sad Служителката от сп ми обясни,че се бавели писмата,е..ти доставката,с извинение.Да съм отидела след седмица пак да проверя.Нещо се обезверих доста,толкова тежка бюрократщина цари в това сп,че нямам думи.
Същевременно 2 момичета от моята отчетна тема,които подадоха няколко дни след мен вече имат заповеди и за одобрени  Confused

# 260
Не. се притеснявай,аз подадох на 24,07и преди 2-3 дни взех решението...сега се моля с тези детски да пратят паричките:)

# 261
  • Бургас
А като стана дума за студентските кредити, знаете ли, че ако родите две деца по време на следването, кредитът се опрощава?
Ако е едно, се опрощава на 50%. Може да е полезно за някого.

# 262
Ако детето е едно лихвата пада на 3%, къде видя, че се опрощават 50%??  newsm78

# 263
  • Бургас
Да, в бързината съм сбъркала, сега внимателно прочетох закона - опрощава се изцяло при раждане на второ или следващо дете, при това до 5 години след завършването. Това за 3% лихва не го срещнах в закона, би ли писала къде е точно?

# 264
Трябва да си погледна договора, като се прибера от работа. Сключих го преди 3 години и от тогава може да са променили условията. Важното е какво пише в договора ти, защото закона могат всяка година да го променят.

# 265
  • Бургас
Здравейте, прочетох доста теми назад и получих много полезна информация, но само едно не разбрах и ще Ви помоля да ми отговорите- Има ли в закона нещо за ограничение на възрастта на майката-студентка.
Благодаря за отговора Hug

# 266
  • Бургас
Няма.

# 267
Tintina вярно няма нищо за 1-во дете в договора ми. Не знам тогава къде съм го чела, може и някой да ми го е каза. Извинявай за грешката Praynig Забелязах обаче, че 2-рото или следващо дете трябва да е родено в срок от 5 години след гратисния период. Което ще рече, че ако родиш 2-рото си дете по време на гратисния период един вид не се брои. Аз така го тълкувам, дано този пън не греша  Embarassed

# 268
  • Бургас
Хм, аз пък го тълкувам обратно - ако родиш по време на следване и до 5 години след изтичане на гратисния период, се опрощава. Гледах и заключителните разпоредби - никъде нищо не пише. Може би някъде има информация по въпроса - в университетите сигурно знаят?

# 269
Здравейте, прочетох доста теми назад и получих много полезна информация, но само едно не разбрах и ще Ви помоля да ми отговорите- Има ли в закона нещо за ограничение на възрастта на майката-студентка.
Благодаря за отговора Hug

До колкото знам, до 35 години.

Общи условия

Активация на акаунт