ВМ-НВХ, част 62

  • 42 366
  • 738
  •   1
Отговори
# 180
  • Мнения: 13 436
Не знам дали не си внушавам, но пържолите приготвени в него са ми по-вкусни Simple Smile
Те Нож и виличка отдавна го твърдят това Simple Smile Аз благодарение на тях изобщо се заинтересувах тогава от чугунени тигани. Още ме е яд, че не си купих повече неща от Лодж, докато се намираха по магазините, ама са си скъпички, макар и вечни Simple Smile

# 181
  • Мнения: 100
Ами, имаме си нормални тефлонови тигани и ще ни бъде яд да ги хвърлим току така, но аз на тефлон правя само яйца и понякога зеленчуци. Останалото се готви в метал, варене, печене, дори си имаме грънец за гювеч и капама. Но за пържене ползваме тефлон. Пък и керамичните са доста скъпи, а аза чугуна не знам цени. Можеш ли да ме ориентираш?
Ясно Simple Smile Аз успях да подаря моите на сестра ми и майка ми. Така или иначе искаха да си купуват и нямаше да ги спечеля за каузата за нещо различно Sad

Чугуненият ми тиган по спомени около 80лв ми излезе (от Англия поръчван, че тук нямаше какъвто искам). Не са малко пари, но реално е почти вечен (в американския ибей продават страхотни на 100+ години) - в смисъл за разлика от тефлона например няма как да се надраска и т.н., тъй като няма покритие, а си е масивен чугун. За да не залепва се прави покритие от мазнина, опечена на висока температура, при което протичаше някакъв процес (ще излъжа за името). Т.е. в най-лошия случай, ако пострада покритието трябва да се направи наново (в домашни условия се прави). Ако ти е интересно, мога и повече да ти обясня, но наистина не са малко пари и е особен като боравене, поне докато свикне човек. Аз бях скептична като си купихме тенджерката, но бързо свикнах, после си купихме и тиган и сега са ми любими. Не знам дали не си внушавам, но пържолите приготвени в него са ми по-вкусни Simple Smile

Мерси за информацията!  Hug Ами, засега ще се откажа от чугуна, но ако се появи нещо удобно и керамично, може да го забърша.

Милк, за съотношения, ако се интересуваш от калории и проценти, са следните - поне 60% мазнини от калориите, а не размера на порцията  Joy , 25-30% протеин, грамажът се изчислява според активното тегло (кости, органи и мускули), а въглехидратите са максимум 15%, главно зеленчуци и малко плодове. Другият начин е да броиш само въглехидрати - примерно под 50гр на ден ще отслабваш като пушка, до 100гр според зависи от метаболизма ти, килограми, имала ли си пълно детство и т.н., до 150гр - доста либерално хранене с много ядки, сирена, режимни десерти - става за поддържане на тегло, над 150гр - опасна зона и неминуемо напълняване - в това влиза ежедневния хляб, торти, картофи и т.н.

Как да си изчислиш въглехидратите? В зеленчуците по принцип са много малко. В 400гр домати бяха нещо от рода на 40гр, може и даже по-малко. В краставиците са смешно малко. В смисъл, когато ядеш достатъчно зеленчук ще имаш обем на порцията, засищане и все пак малко въглени. Имай предвид, че липсата на зеленчук може да доведе до преяждане с месо, яйца и т.н., което води до излишен протеин, който се преобразува в глюкоза, която се трупа като мазнини. Т.е. гледай да имаш порция месо колкото дланта с пръстите, зеленчуци до насищане, даже колкото по-шарени, толкоз по-добре, и евентуално мазнина, ако протеинът е твърде постен.  Mr. Green

# 182
  • Мнения: 6 425
250 грама домати имат 10 грама въглехидрати, така че в килограм ще има 40 грама Wink Но 250 грама домати са една напълно прилична зеленчукова гарнитура и ако се добавят варени яйца и/или сирене или пък месо, си става съвсем добра (дори леко големичка) порция. Разбира се, на доматите аз винаги слагам зехтин и босилек, така че си засища и мазнината.

Процентите и грамажите се виждат най-добре, ако поне за няколко дена се ползва сайт като fitday.com. Но дори и да не се ползва, може да се каже ориентировъчно, че ако се консумират нормални порции зеленчук за гарнитура плюс месо/яйца/риба/сирене плюс необходимата мазнина за готвене и за салатите, тогава едва ли ще се надхвърлят 50 грама въглехидрати на ден, даже мисля, че може да не се надхвърлят 40. По-въглехидратни са плодовете, но това не значи, че напълно трябва да се спрат, а по-скор, поне според мен, да не преобладават, а да се консумират с мярка. За сметаната - според мен тя не трябва да се консумира в големи количества често, а все пак да се внимава с нея. Киселото мляко - ако се избират високомаслени варианти и не се консумира по много всеки ден, няма проблеми. Прясното мляко - по малко в кафето не е проблем. Общо взето е това. И манджи могат да се готвят, и печено месо и зеленчуци, и традиционни ястия могат да се адаптират (мусаката например може да бъде с тиквички или патладжани, или пък може да се направи ястие с кайма и много зеленчуци плюс заливка например от кисело мляко и яйца и евентуално настърган кашкавал). Има си ястия, които няма как да се адаптират, напр. пиле с ориз, но пък вместо ориз шведите използват карфиол (нарязва се на ситно в блендер, докато е суров, и после се използва като ориз). Пюре също може да се прави от карфиол и/или броколи, може и целина да се добави или пащърнак. Разбира се, това е по-есенен или зимен вариант. Само е необходима фантазия и добро желание, а не човек да си каже "Като не мога да ям картофено пюре, тази диета не е за мен, отказвам се, ще правя 90-дневната" Rolling Eyes Човек може да се храни съвсем добре и без най-въглехидратните храни Wink

И пак да кажа: ако се набляга на зеленчуците като допълнение към месо/яйца/риба/сирене, тогава дори не е необходимо да се замисляме много-много за съдържанието на въглехидрати.

Ох, аз ще ви надуя главите, ама да допълня: отначало е нормално да ни се струва, че ни предстоят ужасни ограничения, глад, мизерия и нещастие, защото няма да си хапваме редовно хляб, спагети, картофи, ориз, торти, бисквити, вафли, кроасани и подобни. Но започнем ли веднъж и дадем ли си време да привикнем (може да трябват няколко дни, може и 2-3 седмици) и ако не се откажем междувременно, всъщност се убеждаваме, че не само не ходим гладни и нещастни, ами дори сме си съвсем сити и се чувстваме добре Peace И също е нормално отначало да търсим варианти за режимни десерти, хлебчета, палачинки и подобни, много от нас са минали през този етап. Wink Но постепенно тези желания изчезват от само себе си. Вкусът се променя и започваме да гледаме с други очи на храната. Така че не се плашете, ако сега започвате, няма страшно! Hug

Аз вече подминавам в блоговете рецепти за хлябове и подобни от бадемово брашно, защото като видя, че са необходими 2-3 чаши бадемово брашно, преценявам, че не си струва Peace Нито ми се дават толкова пари за бадеми, нито ми се занимава да ги меля, нито ми се дават пари за готово брашно. Като реша да приготвя нещо, гледам да е с по-малко продукти и по-достъпни. Ако ще се мелят бадеми, да не са повече от 1-2 шепи например. А и на хората, които не се хранят по този начин, режимните десерти не са им вкусни. А аз лично нямам потребност от десерти. От време на време ми се прияжда нещо и го приготвям, но не е често.

Да споделя, че вчера смесих течна сметана Президент (35%) (леко загрята в микровълновата) с разтопен тъмен шоколад и налях в чашки. После сложих в хладилника за няколко часа. Стана прекрасно кремче (получи се зърнесто, не знам защо, но беше много вкусно). По-скъпо излиза от нишестените и подсладени кремчета, които се приготвят с прясно мляко или вода, но е по-хубаво и най-вече е високомазнинно и нисковъглехидратно (и много шоколадово Embarassed). Но не е нещо, което бих правила дори всяка седмица - не, веднъж в месеца може би Wink

Последна редакция: нд, 11 авг 2013, 09:18 от Cioccolata

# 183
  • Пловдив
  • Мнения: 1 665
Момичета, благодаря за споделеното за съдовете за готвене и за козметиката!  Hug  bouquet
Ето обобщено и какво съм яла горе-долу аз през последните 20-ина дни:
З: домат с крема сирене/с кашкавал и масло; домат с авокадо и сирене; биволско мляко (100 грама) с малко плод; палачинка (яйца, кокос, мляко); яйце на око с домат; бъркани яйца с бекон; крема сирене+домат/краставица
О: таратор+свинско; кюфтета със сос; пълнена чушка със сос; руло Стефани със салата; бекон със салата; омлет със салата; пилешки сърца в масло с броколи; биволски катък с чушка и печена тиквичка; дробчета с гъби, лук и заквасена сметана; печено пиле с малко и салата; печана вратна пържола, бекон на скара+ салата; пица с блат от кайма и покритие според наличността; патладжани на скара с доматен сос/сирене/месо
СлЗ: малко ядки; кафе с масло/кокос.масло; черен шоколад 1 парченце+кафе; кафе с мляко; пълнена чушка (масло, сирене, домат на парченца, някакво месо); парче кашкавал+масло; 2-3 лъжици заквасена сметана; айрян
В: подобна ми е на обяда
Късна вечеря: краставица+сирене; варено яйце+масло; няколко лъжици сметана; малко ядки; чаша айрян; парче печен бекон+маслини; заквасена сметана+плод
Планирам си 5 хранения на ден. Понякога 1-2 пропускам (или мляко/масло; айрян; ядки).
Също хапвам плодове, когато ми се доядат, обичайно не всеки ден, но все пак доста често, но не прекалявам.
Да споделя и аз, че след ВВ хранене през ваканцията се чувствам супер, откакто пак съм си режимна. Намален пърхот, желязно спокойствие, никакъв ПМС, храната изобщо не я мисля, само гледам да имам в наличност режимна... Mr. Green

# 184
  • София
  • Мнения: 2 997
За добри пържоли не е нужно тиганът да е чугунен. Важното е да е тежък и с дебело дъно, за да може да бъде загрят до високи температури и разпределя топлината равномерно. Моите съдове, например, са такива http://www.nvb-bg.com/index.php?see=browse&catid=21&p=0.

Аз също ползвам рецептата за пържоли на "Нож и виличка" Simple Smile като леко съм я видоизменила - след запечатване на месото намалявам котлона и слагам капак на тигана за няколко минути, за да се задуши. Е, познавам поне четирима, които опитали такава пържола спряха да си начукват и мариноват месото Simple Smile


ред: Ух, сори, hot tea. Смених линка. SKK е марката.

Последна редакция: нд, 11 авг 2013, 10:25 от Assos

# 185
  • Мнения: 13 436
За добри пържоли не е нужно тиганът да е чугунен. Важното е да е тежък и с дебело дъно, за да може да бъде загрят до високи температури и разпределя топлината равномерно. Моите съдове, например, са такива http://skk-cookware.com/products/titanium_2000/t_2000_top.htm.
Така е, но като съотношение цена-качество от тази гледна точка неемайлираният чугун е най-добър.
Идеално, още една идея за котлон, ще ги пробвам така. И на мен ми отне малко време да убедя скара-майсторите, че свинският врат е далеч по-добър ако не се начуква и осолява предварително Simple Smile

# 186
  • Мнения: 685
Assos, от линка ми пищи антивирусната. Ще кажеш ли какво има, за да си го потърся с google.Simple Smile

Гледах Гама Елит, но намерих само един тиган http://shop.gamaelit.bg/product/chugunen-tigan-crd8rpk#ad-image-0

А това трябва да е някаква фирма, предлагаща професионално оборудване. Някой да е чувал или купувал нещо? http://chefs-heaven.com/1/53.html

# 187
  • Мнения: 13 436
hot tea, в гама елит преди 2-3 години се намираха Лодж, които бяха на по-поносими цени от Ле Крузе, но спряха да внасят. В английския амазон има Лодж, които са неемайлирани и трябва да се омазняват при нужда. Цените естествено не могат да се сравняват с тези Америка, ама с това вече май сме свикнали.

Потърски skk cookware, за да видиш какво използва Асос.

# 188
  • Мнения: 1 849
Запис да ви следя. Wink

Шоки, благодаря за темата!   bouquet

# 189
  • Мнения: 685
Може ли мнение за такъв тип тигани http://www.chrom.bg/tigan-sd-f-240.html От години съм само на тефлонови и вече съм ги намразила.

# 190
  • София
  • Мнения: 2 997
И аз да се оплача, че последната седмица му изпуснах края с плодовете и кантарът движи като обезумял нагоре. Време е да се стегна малко, затова и аз се включвам в отчетите с менюто за днес:

* Закуска:  Омлет по рецептата на този пич от Спайдър спорт. По принцип омлетът не е от любимите ми яйчени ястия, но така (разбит с разтопеното масло) става изключително пухкав и вкусен.
* Обяд: вратна пържола от по-горната рецепта. Без гарнитура и зеленчуци. Наистина нямам особено място вече за обемна храна.
* Следобедна: гарнитурата Simple Smile
* Вечеря: чушки с яйца и сирене ... например.

Fat        63%   
Carbs    10%    (38.2 g)
Protein  27%    (88.0 g)
Cals      1,366

Последна редакция: нд, 11 авг 2013, 14:54 от Assos

# 191
  • Мнения: 20 887
Д-р Дейвис е върл противник на пшеницата и препоръчва да се изхвърли напълно от менюто, а за сметка на това да се премине към НВ-ВМХ (а не към безглутенови, но високовъглехидратни боклуци, каквито много хора използват, когато спрат глутеновите храни).
Шоки, ориентирай ме моля те за тези безглутенови високовъглехидратни боклуци, кои храни са такива?

# 192
  • Мнения: 2 275
ориз,елда,киноа,просо,нахут,соя,царевица,кестени и техните брашна
боб,леща
дори има бисквити,макарони,хлябове и сладкиши без глутен
но нали знаеш,като няма глутен има други подобрители,овкусители и подобни
най ме е яд ,когато на нещо пише какво няма Rolling Eyes,а не какво има
последно видях кисело мляко и за състав имаше само "без желатин" ooooh!
та като видиш нещо "без глутен" гледай какво има Wink

# 193
  • Мнения: 8 359

в царевицата няма глутен  Peace

# 194
  • SA
  • Мнения: 3 349
Да, Таня е изброила безглутенови и високовьглехидратни храни.
И аз сьм забелязала, че много обичат вьрху дадена храна да изписват нещо, което го няма. Например- растително масло без холестерол.  Joy Или пьк някаква вафла с една камара подсладители, но без аспартам.
Assos , храната ти е перфектна!

Общи условия

Активация на акаунт