ВМ-НВХ, част 62

• 42 299
  • 738
  •   1
Отговори
# 195

ах, какъв съм заплес  ooooh!  Blush

# 196
Таня ги е изброила добре Peace Разбира се, това не значи, че оризът, киноата, булгурът, елдата и т.н. сами по себе си са боклуци от същата категория като например зрънчо, чипс и подобни, просто не са особено пълноценна храна (не са богати на хранителни вещества), а съдържанието на въглехидрати е високо. Според мен дори при деца (и не само) с цьолиакия не е нужно да се търсят начини да се замести брашното, а може просто да се предпочитат други храни. Т.е. не е необходимо да се прави хляб от царевично/оризово/нахутено и бог знае какво брашно, а просто не се яде хляб. Вместо това се ядат месо, яйца, млечни, зеленчуци, плодове, ядки и семена. Не е като да липсва храна, ако човек изключи глутеновите или изобщо зърнените. Но забелязвам, че майки на деца с цьолиакия преобръщат света, за да може детето да яде хляб и сладкиши - ето това е напълно ненужно и неправилно според мен Peace

# 197
Да, и в къщи започнахме така, първо безглутенови храни, а после останахме само на месо, маслини, сирене, яйца, мазнини и зеленчуци. Но зимата е по-трудно със зеленчуците и вероятно ще включа и по малко грах, леща или боб.  Thinking
А колко лесно се пазарува сега, минавам транзит през повечето щандове  Grinning

# 198
Алкохолна дружинка! Wine Glass
здравейте . Няма да изброявам поименно , знаем си се Simple Smile Само не знаех че и Кокиче е с нас Simple Smile
И по темата , kameloth , today was a day without sunshine here  PeaceПо душа си оставам фенка на виното  , даже си имам разни вина сбрани тук...Но съм твърда . Установих че виното много стопира отслабването а и  прелъстява към мезе без да съм гладна .
Кокиче, много се радвам за теб , почти съм горда сякаш е мой успех .
При мен нещата тръгнаха , но в момента ми е по - спокойно и съм в отпуска ( не ходя на работа ) и останалите ми задължения все пак ми оставят малко време и за бягане .
Тази вечер си направих тиквички във фурната . Нищо особено не е , но станаха много вкусни . Нарязах , посолих , след час отцедих . Намазах тавата с мас ( имам хубава домашна и трябва да я изразходвам...пък и с мас зеленчуците са много вкусни ) , ред тиквички , пак мазнинка , сирене натрошено , чесън на парченца , копър , после пак и на последнич ред само тиквички . Позапекох и след това полях с яйца ( 4 ) и 2-3 с.л мисело мляко . Запекох и стана суперр .Но само аз си го ям .

Последна редакция: нд, 11 авг 2013, 20:03 от tonyduve

# 199
  • Пловдив
Препрочетох пак назад... ooooh!
Кокиче, супер, много се радвам и аз за това, че се чувстваш така добре! Hug
Тони, и на мен тиквичките, приготвени по този начин, са ми любими.
За новоприсъединилите се да споделя един трик за намаляване стреса от готвене и липсата на разнообразие. Правите си например печени патладжани на фурна/скара, но в голямо количество. После може да ядете 1. патладжани с доматен сос+месо; 2. патладжани със сирене (любими); патладжани с доматен сос, поръсени с кашкавал и запечени леко във фурната. И ето, с едно готвене си осигурявате 3 манджи. На същото готвене можете да опечете и месо, и чушки на скарата. Чушките може после като гарнитура с чесън и зехтин; с катък и чесън; със салата и сирене/кашкавал... И воала - имате осигурена режимна храна за няколко дни напред. Планирането е много важно, поне в началото...
Също ако знам, че през няколко последователни дни няма да имам време да готвя, готвя 2 манджи (например кюфтета със сос, дробчета по селски), слагам в буркани и вакуумирам (обръщам буркана с капачката надолу, докато ястието е още горещо). После отварям, стоплям и ям. Понеже понякога ми се дояжда конкретно манджа...Също гледам да имам по няколко сварени яйца за случаи на липса на време за готвене/ходене до магазина и пристъпи на глад (които се случват все по-рядко, но за всеки случай  Mr. Green). Варените яйца могат да се ядат със салата, с масло и шарена сол, с някакъв млечен сос, с авокадо.

# 200
  • SA
Да, и аз мисля, че родителите на деца с цьолиакия представят едва ли не трагично факта, че детето не можело да яде хляб и тестени произведения. Чела сьм коментари колко пари давали за специални безглутенови брашна. Все едно че човек ако не яде хляб, не може да сьществува.  ooooh!
Далеч по-просто би било цялото семейство да премине на безглутеново хранене и вместо да се дават по 20-30 лв за безглутенови брашна, с тези пари да се купи месо, яйца, авокадо, кокосови стьрготини, зеленчуци... Защото според мен най-лесният начин едно дете да спазва определен режим на хранене е като цялото семейство се храни сьобразно този режим. Това важи дори за деца сьс затльстяване. Не може из кьщи да се складират разни сладкиши и да се очаква, че детето ще разбере, че не трябва да ги яде.
Тони,  Hug. При нас сльнчевата светлина не липсваше днес, понеже имахме гости!  Embarassed  
yulinga Heart Eyes, и аз горе-долу използвам този подход с храните. Например ведньж седмично приготвям кайма сьс смес от зеленчуци. Няколко дни след това я използвам като пьлнеж за палачинки, смесвам я с парчета авокадо... По сьщият начин в хладилника обикновено има парчета печено на скара месо, което използвам сьс сьщата цел, добавям кьм салати,задушени зеленчуци.
Смятам, че огромно предимство на този режим е спестяването на много време за готвене.  Simple Smile

Последна редакция: нд, 11 авг 2013, 21:22 от kameloth

# 201
Този подход го наричат batch cooking (сготвяш голяма партида за няколко пъти и после ядеш или направо, или съчетаваш в различни варианти) и наистина е удобно Peace

И също съм съгласна, че е най-добре семейството да се храни по един и същ начин, но често възниква несъгласие, което идва донякъде от неразбиране според мен... Например ако детето не може да яде хляб, защо пък и братчето или сестричето да се лишава? Rolling Eyes А в такъв случай трябва и болното дете да има свой хляб. Или ако таткото трябва да отслабне, защо пък и децата да се ограничават? Rolling Eyes Така със сигурност е по-трудно, но ако става въпрос за възрастен, осъзнат и мотивиран човек, поне не е непостижимо да си приготвяш и ядеш своята храна, а другите да си ядат тяхната. Знаеш каква цел преследваш и какъв е начинът да я постигнеш, така че и изкушенията се преодоляват по-лесно Peace Но ако човек пък не е особено убеден, че НВ-ВМХ е най-правилният хранителен режим например при диабет (защото пък от лекарите чува друго) и в същото време близките го ожалват, че не яде хляб, картофи, ориз, а си запушва артериите с месо, яйца и масло, може да бъде трудно Sad Давала съм примера с вуйчо ми и баба ми, които живеят заедно. Той е диабетик и аз му пиля на главата да ограничава въглехидратите, а той донякъде ме слуша, но само донякъде (продължава да яде хляб Бонус например, хапва си и плодове, но като цяло се стреми да набляга на зеленчуците). От друга страна баба ми има тежък колит и без проблеми може да яде общо взето само картофи, ориз, хляб, бисквити, кифлички и бяло пилешко месо. Тя си готви за себе си, той - за себе си, но в апартамента редовно има различни видове бисквити, а тя прави също редовно кифлички за себе си. И вуйчо ми не може да ги подмине Rolling Eyes Защото пък и не е напълно убеден в моите съвети...

# 202
Доста поизостанах от темата този уикенд, посъбрало се е за четене  Laughing
Иначе да споделя, че докато бяхме с щерката на безглутенова диета вкъщи беше лесно да не ядем хляб, но не и у бабите - там без хляб не могат и точно затова й правех или купувах безглутенов понякога, за да си има свой.
За козметиката - една приятелка е много доволна от розова вода с жожоба и ще пробвам някой път, но засега съм си намерила козметика, която ми пасва като действие и откъм съставки, а и спирала открих, която се измива само с водичка  Flutter
За тиганите - чета с интерес, защото имам нужда от нов  Peace

# 203
Аз тепърва ще се интересувам повече за маслата, но навсякъде пишат, че това, което почиства добре склонна към омазняване кожа (като моята в Т-зоната), е рициновото. А добавката от бадемово е за хидратиране. И бадемовото можело да се замести по тази причина и с друго масло, вкл. обикновен зехтин. Но рициновото било същественото - то почиствало. И колкото по-мазна кожа, толкова повече рициново. Например за нормална кожа е достатъчно рициновото към бадемовото да са в пропорции 1:3 или 1:4, но за мазна трябвало 1:2. Но трябва да прочета по-задълбочено Embarassed

# 204
За бадемовото и аз съм чела, че не е добре да се използва по лицето - особено от жени, защото може да засили окосмяването.

# 205
Благодаря за предупреждението за бадемовото, ще го имам предвид! Hug

# 206
  • София
Добро утро момичета, липсвахте ми  Hug

Кокиче, браво! Много ти се радвам  Hug

Асос, трябва да взема пример от теб в менюто.

Аз продължавам да съм с 1,300 кг отгоре и не мърдам ни напред, ни назад. Вече съм сигурна, че не е от бирата, другаде се крие причината. Всеки ден си мъдрувам върху тетрадката, в която си записвам какво съм яла и не мога да открия защо така се получи. Дали пък не прекалявам с протеина  Thinking
Ще се пробвам да мина с ядене на протеин веднъж дневно, на вечеря. На обяд ще хапвам голяма салата с повече зехтин. Да видим дали ще раздвижа тази странна мистерия, която ме споходи  Thinking

# 207
Привет-мривет
Защо изпичате отново чугунение тигани?  newsm78
На моя не пишеше такива работи, а само да не го мия с препарат
Обикновено само го забърсвам и изплаквам след палачинки и подобни
Но ако съм готвила нещо, си го мия, изсушавам веднага и омазнявам с кокосово масло

Моят експеримент с патладжанените картофи се оказа  успешен
Отивам да пиша в рецептената тема

# 208
Вивиан, не знам защо не мръдва кантарът, но със сигурност става въпрос за задържана вода. Ще я изхвърлиш, но може да трябва да мине повече време, което и аз не знам на какво се дължи... Миналата година в края на август обядвах шопска салата в един ресторант и сиренето беше ужасно солено. Пих много вода, после отидох на разходка към центъра, беше много горещо и продължих да пия много вода. Така на следващия ден бях точно 1 кг нагоре, но този 1 кг си го задържах много дълго време, а после качих на няколко пъти така рязко още общо около 2 по напълно неведоми за мен причини (а и в този период се разболях няколко пъти, т.е. беше ми отслабена имунната система, имах и някакви необясними стомашни проблеми). Според мен си беше вода, защото ги качих рязко на няколко пъти. После започнах да ги свалям, обаче чак към края на ноември се обърна тенденцията Embarassed До февруари се бях върнала на старото тегло, но се убедих, че понякога, по неизвестни причини, може да се задържи вода за дълго време. (същото според мен се получава например при лечение с кортикостериоди) Явно организмът си има някакви свои потребности. Но абсолютно не мисля, че такова рязко качване е на мазнини - трябва да е вода. И рано или късно ще се махне. Обаче като се задържи тази вода, обиколките се променят, защото тя все пак се натрупва някъде Embarassed Така че е възможно да поотеснеят дрехите. Но все пак обикновено задържаната вода се изхвърля сравнително бързо - за около седмица примерно, а не за месеци. Това, което се получи при мен, беше изключение, но така и не разбрах на какво се дължеше Embarassed Така че имай търпение, сигурна съм, че ще я махнеш тази вода скоро. Но ако отнеме време, не се притеснявай, пак ще стане Hug

# 209
и аз моя тиган не го глезя и ми служи вярно 15 години,тенжерата също
Вивиан Hug Hug
остави го намира този кантар
ти си 1м60 и около 50 кг Peace
сега е по-важно процента мазнини и как са разпределени
да ти е хармонично и стегнато тялото
не се тормози за някаво нещастно кило,което както с дошло,така и ще се махне

Общи условия

Активация на акаунт