Как посрещате гостите си?

  • 37 884
  • 549
  •   1
Отговори
# 60
  • гр. София
  • Мнения: 2 819
На особен режим на хранене съм и повечето неща не искам да ги ям, обаче собственичката на кукления дом не е съгласна - тя трябва да ми сипе "поне малко", иначе "ще ме обидиш", толкова се е старала, ама бива ли така. Гостуването става едно въртене около егото на домакина - дали ще е в посока украса, готварски умения, демострация на стил или кой знае какво. Rolling Eyes

Ох, това е много неприятно, наистина. И аз не понасям такива неща.
А като получиш покана за гости не споменаваш ли, че си на специален режим? Редно е да се съобразят с това в крайна сметка.  Rolling Eyes

# 61
  • Мнения: 1 793

Ох, това е много неприятно, наистина. И аз не понасям такива неща.
А като получиш покана за гости не споменаваш ли, че си на специален режим? Редно е да се съобразят с това в крайна сметка.  Rolling Eyes

Ами честно казано избягвам да ходя на такива гостита с ядене, отклонявам към заведение - всеки си хапва каквото иска. Обаче ме изненадват Confused - примерно се виждаме към 16-17 часа уж "на кафе", това за мен е бирено/кафено време, а ми сервират леща дори без да ме питат искам ли.

# 62
  • Варна
  • Мнения: 1 744
В правото си да откажеш, щом не ти се нрави.

# 63
  • Мнения: 4 841
Гостуването става едно въртене около егото на домакина - дали ще е в посока украса, готварски умения, демострация на стил или кой знае какво. Rolling Eyes

 Особено забавни са ми ню ейдж гурманките, които произнасят "киноа с песто базилико"  и "киш с аспержи и макадамия" по начин, сякаш току ще получат троен оргазъм  Joy

Идвам винаги да се видя с човека, все ми е едно какво има за ядене, как е украсено (може и да не забележа) и дали ще има нещо за консумиране въобще.

 Peace

# 64
  • Мнения: 45

 Особено забавни са ми ню ейдж гурманките, които произнасят "киноа с песто базилико"  и "киш с аспержи и макадамия" по начин, сякаш току ще получат троен оргазъм  Joy
 Peace

Ако ме поканят на гости с такова меню, сигурно и аз ще получа троен оргазъм. Simple Smile

# 65
  • Мнения: 7 837
Оргазъм? Та това е най-обикновена запеканка, която моите деца ядат поне веднъж на седмица. Киноата дори не я броя.
Явно разбиранията за гурме са толкова размити, колкото и масовите разбирания за оргазъм.

# 66
  • Мнения: 15 960
Маги_ко  колко ми е познато ако знаеш.  ooooh! Имам една приятелка с която се съобразявам винаги какво да приготвя и въпреки това или и е мазно, солено и тн. Последния път така ме изнерви, че ми развали настроението за цяла вечер. На масата шест седем души как някой не се оплака само тя. За протокола според другите се справям доста добре в готвенето. Ще ме питате защо я каня, ами мъжът и е много близък на ММ.  Peace Нали знаете как има хора с които и половин час да прекараш те натоварват за по два дни напред, е тя е такава.

Ама защо каните у вас такива хора? А като сте у тях на гости пита ли  предварително всеки поотделно как да му сготви?

# 67
  • Мнения: 29
Когато ние ходим на гости с мм, аз или той не капризничим. Ако нещо което ми е сервирано без да ме питат искам ли.... Не го кусвам дори. Няма смисъл да ровя с вилицата цяла вечер. А почти винаги има нещо метнато на скара, защото на жените им не им се готви. А когато идват у дома на гости НЕГОВИТЕ приятели, са свикнали свекърва ми да ги гевези, ама тя си е цял ден вкъщи и има възможност. Така са ги научили. Обаче при мен не минава номера. А и никога не мога да ги улуча на подправки. Аз принципно не ям солено и така и готвя ГОЛЯМ проблем ви казвам. И да не ме разберете погрешно, аз обичам да посрещам гости у дома, просто не понасям капризи  bowuu

# 68
  • Мнения: 5 435
Маги_ко  колко ми е познато ако знаеш.  ooooh! Имам една приятелка с която се съобразявам винаги какво да приготвя и въпреки това или и е мазно, солено и тн. Последния път така ме изнерви, че ми развали настроението за цяла вечер. На масата шест седем души как някой не се оплака само тя. За протокола според другите се справям доста добре в готвенето. Ще ме питате защо я каня, ами мъжът и е много близък на ММ.  Peace Нали знаете как има хора с които и половин час да прекараш те натоварват за по два дни напред, е тя е такава.

Ама защо каните у вас такива хора? А като сте у тях на гости пита ли  предварително всеки поотделно как да му сготви?

По-горе писах, че мъжът на въпросната е близък на ММ и наистина е много свестно момче.  Peace В интерес на истината за около 6-7 години съм ходила у тях 2 или 3 пъти.  Embarassed

# 69
  • Мнения: 15 960
По-горе писах, че мъжът на въпросната е близък на ММ и наистина е много свестно момче.  Peace В интерес на истината за около 6-7 години съм ходила у тях 2 или 3 пъти.  Embarassed

А, така и предполагах.  Hug  Аз ако съм, или ще се виждаме  някъде навън с тях, или пък ще чакам  да ни канят, тъкмо домакинята да блесне как угажда на всеки според вкуса му. Честно, не си представям да ме поканят някъде на гости и предварително да уведомя домакинята кое как обичам /освен ако някой е вегетарианец или болен - тогава разбирам/.

# 70
  • Мнения: 29

А, така и предполагах.  Hug  Аз ако съм, или ще се виждаме  някъде навън с тях, или пък ще чакам  да ни канят, тъкмо домакинята да блесне как угажда на всеки според вкуса му. Честно, не си представям да ме поканят някъде на гости и предварително да уведомя домакинята кое как обичам /освен ако някой е вегетарианец или болен - тогава разбирам/.
Peace

# 71
  • София, център
  • Мнения: 3 455
Да отговоря по темата.
Имам няколко сервиза за хранене, които комбинирам със съответни ленени покривки, също няколко комплекта сервизи чаши, които използвам, когато подреждам масата, също ленени салфетки, които са комплект с покривките, завити със сребърни пръстени, подложки за чаши от сребро. Цветя и свещи, според настроението. Стремя се да създам уют, който да импонира на моментното ми състояние на духа.
Относно храната, ако е топла вечеря или обяд, не ги приготвям аз, а само сервирам.
Когато е студено сервиране, то се изразява в колбаси, салати, маслини, топъл хляб, и други.
Десертите приготвям сама.

Напитките са в гарафи и кристални стъкла. Не обичам директна консумация от бутилката.

До сега не съм забелязала недоволни.

# 72
  • Мнения: 7 171
Всъщност, бутилирано вино се сервира с бутилката. Поне марковото вино. Аз не бих го преляла в гарафа. Кощунствено ми звучи. Mr. Green

У нас идват само близки приятели или роднини. Имаме сервиз за специални случаи (не само за гости), също и чаши, и прибори, които ползваме в тези специални случаи. В зависимост от повода, масата е подредена формално или неформално. Ако правим барбекю навън, ползваме "сервизите" за навън, които са пластмасови.

У нас масата в трапезарията винаги е с покривка. Ползваме книжни салфетки в ежедневието и такива от плат в специалните случаи, споменати по-горе. На масата имам от малките свещички (моите са електронни, поради страх от пожар), в специални чашки. Включваме ги ежедневно.

Понеже гостите ни са близки и имат деца колкото моите,  често си организираме "тематични" вечери и съответно добавяме подходящи елементи към аранжировката. Миналото лято правихме мексиканска, френска, гръцка и китайска вечер. Съответно музика, храна, всичко е по темата.

Много обичам да аранжирам храна и маси, но тъй като нямам време, случва ми се да го правя както трябва два-три пъти годишно. През другото време се стремя да има стил и култура на хранене, а детайлите ги пропускаме.

Храним се всички с вилица, лъжица и нож, освен ако храната не е за ядене с ръце, като пица, пилешки крилца и др.

# 73
  • гр. София
  • Мнения: 2 819
Доколкото ми е известно червеното вино е добре да се декантира, за да подиша малко. Така се разгръща ароматът му. За бялото не знам.  Rolling Eyes

# 74
  • Мнения: 7 171
Доколкото ми е известно червеното вино е добре да се декантира, за да подиша малко. Така се разгръща ароматът му. За бялото не знам.  Rolling Eyes



Просто отваряш бутилката, но не декантираш, освен ако не е по-обикновено, в тубичка, картон, голяма бутилка.

Общи условия

Активация на акаунт