Покривате ли си главата,когато влизате в църква?

• 23 977
  • 454
  •   1
Отговори
# 210
Цитат
Моля ти се , недей  Stop В много дълбоки води влизаш ...
Дори и най - елементарното покриване на главата , което се обсъжда в тази тема е опит да се наложи контрол ..

Ти навлезе първа. За теб, ако религиите са форма на контрол - ОК, имаш право на мнение. Но да ни казваш какво е за нас религията е нелепо. За всички вярващи религията е свобода в най-пълния смисъл на думата.
От къде стигаш до гениалния извод, че покриването на главата е форма на контрол? Никъде не пише главата да се покрива със забрадка. По селата не са имали друго и тъй като до скоро над 95% от населението е било именно селско обичаят се е пренесъл.

# 211
Покривате ли си главата,когато влизате в църква?Понеже не съм чела Библията...
За Господ е важно съдържанието (онова, дето не си го прочела), а не опаковката...  Mr. Green

# 212
Покривате ли си главата, когато влизате в църква? Понеже не съм чела Библията...
За Господ е важно съдържанието (онова, дето не си го прочела), а не опаковката...  Mr. Green

Чувала съм и свещеници да казват, че по-важно е какво има под забрадката... като оправдание на това, че покривалото не е нещо толкова съществено.

И все пак в Св. Писание съвсем ясно е казано защо е необходимо жената да се покрива -  защото "жената е от мъжа... и не мъжът е създаден за жената, а жената е за мъжа, затова жената трябва да има на главата си знак на мъжова власт над нея - заради  ангелите"(1 Кор. 11:10).

Ап. Павел говори доста общо и съвсем не уточнява, че става дума само за омъжените жени - написаното от него се отнася изобщо за жената... От контекста на казаното се разбира още, че изискването от нея да се покрива, съвсем не е заради собствения й мъж, а заради ангелите. Следователно целта на покривалото не е да подчертае зависимото и подчинено положение на всяка жена пред мъжа й (като робиня или нещо подобно). По-скоро покривалото й напомня мястото й в йерархията на Божието творение - най-високо стоят ангелите, след това човекът - мъж и жена, като от двамата мъжът има първенствуващо място. В новозаветната епоха, за разлика от старозаветната, няма ни мъжки пол, ни женски, затова и се явява нужда от "знак", който да напомня Божествения замисъл при създаването на двата пола. Логично погледнато "знак" се поставя само тогава, когато трябва нещо да се напомни, за да не се забравя или когато нещо трябва да се отличи от друго, подобно нему. Ако жената пренебрегне първото място на мъжа и отнеме ролята и мястото му, дадени от Бога, то тя го унижава ("засрамя го") пред по-вишестоящите, т.е. пред ангелите. Един вид заповедта за покривалото е заповед, която цели да запази авторитета на мъжа.

По мои наблюдения мъжката агресия е почти винаги  се явява следствие от загубен авторитет, който мъжът се стреми да завоюва със сила и потъпкване достойнството на другите (най-вече по-слабите - жените и децата).  

# 213
  • София

От контекста на казаното се разбира още, че изискването от нея да се покрива, съвсем не е заради собствения й мъж, а заради ангелите. Следователно целта на покривалото не е да подчертае зависимото и подчинено положение на всяка жена пред мъжа й (като робиня или нещо подобно). По-скоро покривалото й напомня мястото й в йерархията на Божието творение - най-високо стоят ангелите, след това човекът - мъж и жена, като от двамата мъжът има първенствуващо място.

В божествената йерархия ангелите стоят след човека. Над човека е единствено и само Бог.

# 214
На какво основание го твърдиш?
Св. Писание говори за обратното.

Ангелите като изцяло духовни същества стоят по-близо до Бога, и по-точно между Бог и човека, а и по време на сътворяване предхождат човека. И все пак, въпреки че стоят по-високо в йерархично отношение те имат "служебна" функция на Божествени пратеници ("ангел"- означава вестител, пратеник), които подпомагат тези, които ще наследят спасение (вж. Евр. 1:14). Това, че са Божии слуги и слуги на човеци не ги прави по-низши от човека. И Христос като Син Божий се е смирил, служейки на Своите по-малки братя, като учи на това и последователите Си - който между вас иска да бъде пръв, нека бъде слуга на другите.

Последна редакция: пт, 23 авг 2013, 18:25 от simpatikonia

# 215
Точно пък заради тези измишльотини в светото писание не бих си покрила главата.Мъжова власт имало над мен  ooooh!

Незнам.Не съм много религиозна,но не съм и атеистка.И все пак понякога ми идват в повече тези писания...кой ги е писал?

# 216
  • София
На какво основание го твърдиш?
Св. Писание говори за обратното.

Ангелите като изцяло духовни същества стоят по-близо до Бога, и по-точно между Бог и човека, а и по време на сътворяване предхождат човека. И все пак, въпреки че стоят по-високо в йерархично отношение те имат "служебна" функция на Божествени пратеници ("ангел"- означава вестител, пратеник), които подпомагат тези, които ще наследят спасение (вж. Евр. 1:14). Това, че са Божии слуги и слуги на човеци не ги прави по-низши от човека. И Христос като Син Божий се е смирил, служейки на Своите по-малки братя, като учи на това и последователите Си - който между вас иска да бъде пръв, нека бъде слуга на другите.

Напротив, Библията твърди това, което и аз:

Бог, след като в старо време много пъти и по много начини говори на отците чрез пророците,
2. в последните тия дни говори ни чрез Сина, Когото постави за наследник на всичко, чрез Когото сътвори и вековете
3. и Който, бидейки сияние на славата и образ на Неговата ипостас и държейки всичко с мощното Си слово, след като чрез Себе Си очисти греховете ни, седна отдясно на престола на величието във висините
4. и стана толкова по-горен от Ангелите, колкото по-славно от тях име е наследил.5. Защото кому от Ангелите някога Бог е казал: "Син Мой си Ти, Аз днес Те родих". И пак: "Аз ще Му бъда Отец, а Той ще Ми бъде Син"?6. Също, кога въвежда Първородния във вселената, казва: "да Му се поклонят всички Ангели Божии".7. За Ангелите е казано: "Ти правиш Ангелите Си ветрове, и служителите Си огнен пламък";
8. а за Сина: "Твоят престол, Боже, е вечен; жезълът на правотата е жезъл на Твоето царство.
9. Ти обикна правдата и намрази беззаконието; затова, Боже, Твоят Бог Те помаза с елей на радост повече от Твоите съучастници".
10. И пак; "в начало Ти, Господи, си основал земята, и небесата са дело на Твоите ръце;
11. те ще загинат, Ти пребъдваш; всички ще овехтеят като дреха;
12. ще ги свиеш като наметало, и те ще се изменят: но Ти си все Същият, и Твоите години няма да се свършат".
13. А кому от Ангелите някога Бог е казал: "седи от дясната Ми страна, докле туря Твоите врагове подножие на нозете Ти"?14. Нали те всички са духове служебни, провождани да служат на ония, които ще наследят спасение?

http://www.pravoslavieto.com/bible/nz/evr.htm

Т. е. функцията на ангелите е да служат на хората. А това, че са създадени преди човека няма никакво значение. И животните са създадени преди човека и имат горе-долу същите функции - да му служат.

# 217
Този цитат се отнася за Христос. Само Той е Син Божий.

# 218
  • София
Този цитат се отнася за Христос. Само Той е Син Божий.

Но понеже Христос е бого-ЧОВЕК, отнася се и за всички хора. Както недвусмислено е показано от множественото число в 14-ти стих: "Нали те всички са духове служебни, провождани да служат на ония, които ще наследят спасение?"

# 219
Alexandria37 , пише се Бого-човек, а не бого-Човек.
Ти съвсем обърка реда в творението ooooh!

В текста, който цитираш е много добре обяснено, само че думите се отнасят до въплътилият се Син Божий, Който се смирява до степен да приеме образ на раб, т.е. на човек. И в този смисъл, като Богочовек Той стои по-горе от ангелите и т.н. От човеците единствено Божията Майка е наречена "по-почитана от херувимите и несравнено по-славна от серафимите" (из "Достойно ест"), защото е носила в утробата си Бог Слово. Тя стои по-високо от тях по благодат, а не по произход, а Христос по Божествената Си природа.

# 220

И все пак в Св. Писание съвсем ясно е казано защо е необходимо жената да се покрива -  защото "жената е от мъжа... и не мъжът е създаден за жената, а жената е за мъжа, затова жената трябва да има на главата си знак на мъжова власт над нея - заради  ангелите"(1 Кор. 11:10).[/quote]

Светото писание си е писано от мъже все пак, не от бог.

Така че какво друго да напишат мъжете. Нали трябва да контролират жените по някакъв начин. Хора с ниско самочувствие се манипулират по-лесно.
Ако не вярвате, влезте в темата за домашното насилие. Колкото повече мъжът повтаря на жена си, че е по-долно качество от него, самочувствието и все повече пада и в един момент започва да му вярва.

На някой си мъж, дето ми обяснява че съм създадена заради него, как ли пък няма да избера да му вярвам на манипулациите.

Последна редакция: пт, 23 авг 2013, 20:13 от preyala

# 221
  • София
Alexandria37 , пише се Бого-човек, а не бого-Човек.
Ти съвсем обърка реда в творението ooooh!

В текста, който цитираш е много добре обяснено, само че думите се отнасят до въплътилият се Син Божий, Който се смирява до степен да приеме образ на раб, т.е. на човек. И в този смисъл, като Богочовек Той стои по-горе от ангелите и т.н. От човеците единствено Божията Майка е наречена "по-почитана от херувимите и несравнено по-славна от серафимите" (из "Достойно ест"), защото е носила в утробата си Бог Слово. Тя стои по-високо от тях по благодат, а не по произход, а Христос по Божествената Си природа.

Мисля, че е ясно кой бърка. Достатъчно ясно е написано. Аз само съм цитирала. Ти твоите цитати откъде ги вадиш? Възможно е на някой ангелите да му изглеждат по-висши и възвишени, но в Библията (и не само) ясно е посочено какво им е мястото и функциите. Написала съм човек с главна буква, за да акцентирам върху човешката природа на Христос. Редът на творението също е ясно какъв е - човекът е създаден последен и поради това е венец на творението.

Последна редакция: пт, 23 авг 2013, 20:38 от Alexandria37

# 222
  • Варна
На практика обаче мъжът е от жената, защото тя е раждащата. Crossing Arms

# 223
preyala, общото между мъжете и жените е, че всеки иска да бъде обичан и уважаван, според достойнството си. Не може да има мир и разбирателство там, където двама се карат кой е по-по-най. Споменах вече какво мисля за насилието... А и агресивният в едно семейство не винаги е мъжът, жената е не по-малко способна на насилие и агресия. Трябва да сме обективни, когато разглеждаме нещата.

Лично аз не съм фанатичен привърженик на строгият и патриархален ред в семейството. В днешно време жените и мъжете по-скоро се допълват взаимно в задълженията свързани със семейството. Не винаги мъжът е по-инициативният, по-разумният, ако щете, за да води семейния кораб и да взима важните решения. Но това не дава право на жената да се големее над него, пък и това не би било възможно, ако наистина го обича. И обратното - мъжът никога не би тъпкал жена си, ако я обича истински. Винаги са нужни почит, уважение, взаимно зачитане, за върви животът им нормално.

# 224
  • София
Ето още за хората и ангелите от един християнски религиозен философ:

"Христианство антропоцентрично и в истинном смысле антропософично. Человек есть высшая иерархическая ступень бытия, он выше ангельской иерархии. Сын Божий воплотился в человека, а не в ангела. Человек извечен и наследует вечность, он образ и подобие Бога, а не природы, он не возникает и не исчезает в космической эволюции. Человек не есть продукт эволюции, не есть дитя природы и происходящих в ней процессов. Человек - "дитя Божье". Род человека не может быть преодолен новым родом, родом сверхчеловека, ангела или демона."

http://www.vehi.net/berdyaev/fsduha/08.html

И изобщо, никъде в религиозната литература не може да се срещне нелепата идея, че ангелите са по-висши създания от хората.

Общи условия

Активация на акаунт