Покривате ли си главата,когато влизате в църква?

• 23 929
  • 454
  •   1
Отговори
# 240
Единствено в едно манастирче в Арабанаси и в Руската църква в София съм чела подобна молба към посетителките и редовно я спазвам. Считам, че е най-малкото проява на зачитане и смирение. Ако някой дойде у дома и запали цигара, въпреки молбата ми, не бих го приела като акт на свободата му, а като незачитане на моята.

# 241
Да, Bili.
Съгласявам се с теб. Без значение какво е нашето усещане за нещата, щом в даден храм или манастир има подобно изискване, трябва да се съобразим с него. Забелязвам, че в много храмове и манастири има оставени при входа шалове и поли с връзки, които посетителките могат да ползват в случай, че не носят подходящо за храма облекло или нямат шал, с който да се покрият.
Разбира се всичко пак опира до доброто желание.

# 242
  • Ямбол
Само ако някой има желание. По-често съм виждала да покриват раменете си.
Църквата е обществено място и достъпно за всички, от чиито данъци смучи. Та, ако е нормално да ходя на улицата непокрита, напълно нормално е и в църквата да вляза и да разгледам както аз съм решила да съм облечена.

# 243
Лилянке, и съдебната система "смуче" от великия данъкоплатец, но не съм видяла някой да е допускан в съд разголен.
По форумните стандарти ни БПЦ ни съда вършат работа, та за това си позволявам да ги сравня тъй грозно. 

# 244
  • София
Църквата е обществено място и достъпно за всички, от чиито данъци смучи. Та, ако е нормално да ходя на улицата непокрита, напълно нормално е и в църквата да вляза и да разгледам както аз съм решила да съм облечена.

Не е обществено място, а свещено пространство. За който думата "свещен" е куха и безсмислена, най-добре да си ходи по улиците и да не се завира по църквите. Няма работа там.

# 245
  • Ямбол

Не е обществено място, а свещено пространство. За който думата "свещен" е куха и безсмислена, най-добре да си ходи по улиците и да не се завира по църквите. Няма работа там.
ОК, това е твоето мнение, което не споделям. Дали и къде ще се завирам, обаче не е твоя работа. Нямам работа в твоя дом, но в църквата може да влиза всеки, както в парка, както на плажа и т.н. обществени места. Свещеното е лично усещане, което различните хора възприемат различно.
Мир вам.
Амин Wink

# 246
Здравейте, скъпи дами!

Бих искал да ви споделя моето мнение като на православен християнин и на мъж.

Смятам, че, ако жената е накарана по някакъв начин да си сложи забрадката в храма, то това е добро. Но още по-добро и смислено е тя самата да осъзнае нуждата от това и неговия смисъл. Да го прави с убеденост от вътре и душата си, а не просто от някаква външна дизциплина.

Като православна християнка, жената обича мъжа си и пази своята красота /която й е дадена от Бога/ само за мъжа си! Не я прави обществено достояние и безплатно развлечение на околните и чужди мъже. А девицата я пази за бъдещия си мъж или за Самия Бог, ако ще става монахиня. Това с други думи се нарича "целомъдрие и смирение".

А и иконата на Св. Богородица - най-голямата сила до Бога и наречена Царица Небесна, винаги я виждаме със забрадка! Мисля, че този пример трябва да следват всички християнки.

А като мъж, мога да ви споделя, ако щете вярвайте, но няма по-красива жена от забрадената! Особено младите! Усеща се женственост, от която жените днес, за съжаление по един или друг начин са ограбени! Пиша това единсвено и само като мъж!

Лилянa ,

Влез в храма както искаш и можеш. Това е твое неопровержимо право! Пожелавам ти това да е от полза за теб и да получиш любовта, която Бог иска да ти даде. Също и ти да можеш да й откликнеш. Не е много трудно, стига да поискаш...

# 247
  • София
А какъв е начинът мъжът ми да пази цялата си красота само за мен и изобщо тези отношения мъж-жена в храма ли трябва  се демонстрират?

# 248
А какъв е начинът мъжът ми да пази цялата си красота само за мен и изобщо тези отношения мъж-жена в храма ли трябва  се демонстрират?

Точно това е, драга, че тези отношения не се "демонстрират" в храма, а там те се научават и се прилагат в живота.

За мъжете не казах нищо, понеже не е по темата, но те също имат своите обязаности! Но, вярвам, че и за тях ще научите, посещавайки някой православен храм. За съжаление, от 1944г. насам,народът ни е лишен от предмета "вероучение" по училищата и от там няма как да го научите. Също и от светските "прогресивни" среди. Единствено, ако си направите труда да влезете в църквата. Там ви очакват с любов! А вие?

# 249
  • София
Като православна християнка, жената обича мъжа си и пази своята красота /която й е дадена от Бога/ само за мъжа си! Не я прави обществено достояние и безплатно развлечение на околните и чужди мъже.

а чуждите мъже, ако са православни християни, няма да пожелават и да зяпат жената на ближния си, хайде холан!

# 250
.....Единствено, ако си направите труда да влезете в църквата. Там ви очакват с любов! А вие?

Това твърдение предизвиква у мен едно голямооо съмнение... Thinking

# 251
Като православна християнка, жената обича мъжа си и пази своята красота /която й е дадена от Бога/ само за мъжа си! Не я прави обществено достояние и безплатно развлечение на околните и чужди мъже.

а чуждите мъже, ако са православни християни, няма да пожелават и да зяпат жената на ближния си, хайде холан!

Simple Smile Жени - бол! На където и да погледнеш! А какви гледки...

Е, има и смешни...

Не забравяйте, че само при Бога цари закона на любовта и нека да не си губим времето във временния живот в глупости, а да се стремим към целомъдрието и смирението и мъжете и жените. Това има смисъл!

# 252
  • София

Simple Smile Жени - бол! На където и да погледнеш! А какви гледки...

Е, има и смешни...

Не забравяйте, че само при Бога цари закона на любовта и нека да не си губим времето във временния живот в глупости, а да се стремим към целомъдрието и смирението и мъжете и жените. Това има смисъл!
Ле ле, ти сериозно ли? А ако това не е временният живот, а единственият. А пък това за красивата забрадена жена, хич няма да го коментирам.

# 253
  • най-шареното място
Те забрадените жени наистина са красиви.
След малко ще илюстрирам. Отивам за снимка.

Обаче за мен тези постове на православен човеколюбив мъж ярко ми илюстрират пропастта в комуникацията между Православието и неизкушениете или "живеещи" с него. Диалог липсва заради огромната разлика в стилът, изказът, човек може да занемее.

Последна редакция: вт, 27 авг 2013, 09:42 от арт мама

# 254
  • София
Те забрадените жени наистина са красиви.
След малко ще илюстрирам. Отивам за снимка.

Обаче за мен тези постове на православен човеколюбив мъж ярко ми илюстрират пропастта в комуникацията между Православието и неизкушениете или "живеещи" с него. Диалог липсва заради офромната разлика в стилът, изказът, човек може да занемее.

Може и да е красива някоя, на която и отива всичко и си е красива по принцип. Но да твърдиш, че всички жени са по-красиви забрадени... И нали уж се забраждат, за да си скрият красотата от чуждите мъже?

Общи условия

Активация на акаунт