Топката на децата падна в чужд двор. Не им я връщат :(

• 24 778
  • 546
  •   1
Отговори
# 270
Решението е просто - децата се водят да ритат там, където няма да пречат. Това, че на родителите им ще им е по-трудно не е проблем на съседите, а на родителите (не е и на децата, така че нека не ги жалим  и тях).
И аз имам малко дете, което точно в този си период обожава да рита топка (след два месеца може друго да му е любимо, но сега само топка му е в главицата). Ритаме двамата с него в нашия двор. Оградата ни със съседите ни е голяма, детето ми е малко и уж внимава, но въпреки това топката честичко се прехвърля в съседите. Извиняваме се всеки път (съседите са разбрани и само се усмихват мило, проблеми никога не са правили), местим се да ритаме в другия край на двора, сменихме топката с по-малка и т.н. - пак стават гафове и топката е чуждия двор.
Като видях, че не става, просто потърсих къде другаде да водя сина ми да ритаме. Вярно по-далеч е, вярно по-голям ангажимент за мен е, но пък не пречим на никого. Свободата на сина ми не е ограничена и подтисната. Само моята свобода Simple Smile да съм си повече време вкъщи и да имам повече време за кус-кус и палачинки (и писане по форумите).
Проблемът тук не е в свободата на децата, а свободата и свободията на родителите. Извинете ме, но при 15 деца, да не може да се направи организация на възрастните, тъй че винаги да има по един родител, баба или дядо с тях, който да ги заведе на игрището, е смешно. Но пък съседите трябва да са мили, добри и разбрани, щото "това са само деца". Като са показали ясно, че им пречи, просто се постарайте да не им пречите. Просто е!

# 271
Нова, една топка градина не унищожава. Ни домати, ни цветя.
Жаве, не само на топка, и на криеница, и на ластици играем. Flutter

# 272
В интерес на истината на село никой не дава да се играе по полянките - поне в моето село, в което съм прекарвала летата и ходя все още чат-пат лятото - косят се ливадите и хората са чувствителни към газене по тях. За улицата са по-толерантни.
Разбира се, на мястото на майката нямаше да казвам на децата си, че са прави и съседите са лоши и неразбрани, щях да им обясня как съседът има друга гледна точка и има своето право да се сърди. Но пък и нямаше да мисля, че са направили нещо толкова необичайно и непростимо.

# 273
Добре, разбрах. В истинския живот всички сте перфектни, изрядни, никога на никого нищо лошо, нито случайно, а за нарочно и дума да не става. Определено форумът има нужда от такива принципни ментори  Sunglasses

Пак грешно си разбрала. Laughing
Не сме перфектни. Представи си, случило се е и нашето дете да ритне топката на криво. Два, три пъти. На петия път, ако не са разбрали от дума, си има различни вече начини. Това казвам аз, че след направена беля, не тикам децата да повтарят, потретят и подесетят белята, с думите-нищо, маме, нищо лошо...Тогава случайното се превръща в нарочно.
Сори, ама не си ме поканила за приятелка на лични. МНого пък искаш. Crossing Arms

Е, чакай сега. То, думата беше точно за тия два- три пъти. Ето на, на третия път пада топката и съседите не я връщат?
 Аз съм твърдо против разглезването на децата с презумпцията "нищо маме, моето винаги е право и никой няма право лоша дума да му казва и щото е дете всичко му е позволено".

# 274
Имам съседи, които обожаваха да си хвърлят хартийките в двора ми. Ей, така, бам, и опаковката от кроасана попада в цветята на Каситка. И понеже последната е прекрааасен човек- мил, разбран и много сговорчив, на два-три пъти, чистейки поредната порция следобедна закуска на съседските деца, повдигна темата, че туй, нейното е двор, не бунище. Но, не би.
Видиш ли обаче, в един прекрасен ветровит ден в каситкиния двор попадна хвър-чи-ло-то на благовъзпитаните съседки деца, което милата обелкосъбирачка не върна цели три недели, докато се увери, че урокът ясно е разбран- повече боклуци в нейния двор да се не хвърлят.

Приятни спорове!

# 275
Red_Hot , темата е пусната, на следващия ден е купена нова топка, която пак е в съседите, защото пак е имало разправия. Не ти ли говори нещо това?

# 276
  • Варна/Лондон
Абе, ако авторката и съседите си пиеха ракийката или мохитото заедно през вечер, тая тема нямаше да я има, но поне се получи добра база за похвали и черни точки. Peace

# 277
  • волно калдъръмче
Red_Hot , темата е пусната, на следващия ден е купена нова топка, която пак е в съседите, защото пак е имало разправия. Не ти ли говори нещо това?
Е, как да не ѝ говори - злобните съседи следят зорко за топки, защото са се зачепкали с децата и майката. Отмъщават си за поломените китки.

Пък ние с тебе в това време може да си говорим за зачитане на личното пространство колкото си искаме  Laughing

# 278

Мне, това била топката на алтернативна свободолЮбива банда  Mr. Green

# 279
Извинете ме, но при 15 деца, да не може да се направи организация на възрастните, тъй че винаги да има по един родител, баба или дядо с тях, който да ги заведе на игрището, е смешно.

Значи по време на моето детство, никой възрастен няма да ни се върже да идва да играе с нас или да ни варди. И причината за това е, че на село всички работят. Кой строи къща, кой гледа животни, кой домати, кой копае лозе, а много често и всичко заедно.
Да, сега има хора, които ходят на село само да се цъмбуркат в басейна и да се наслаждават на китките си. В този случай дворът им е празен, даже децата могат да си играят там  Laughing

# 280
Абе, ако авторката и съседите си пиеха ракийката или мохитото заедно през вечер, тая тема нямаше да я има, но поне се получи добра база за похвали и черни точки. Peace

Няма лошо нито в похвалите, нито в черните точки.  PeaceИ двете дават база за размисли.

Red_Hot, ами още по-лесно тогава-авторката пуска децата на поляната.

# 281
Е, как да не ѝ говори - злобните съседи следят зорко за топки, защото са се зачепкали с децата и майката. Отмъщават си за поломените китки.

Пък ние с тебе в това време може да си говорим за зачитане на личното пространство колкото си искаме  Laughing

На вас съм ви дала лично пространство. Не ви закачам.  Hug

# 282
Нищо не си ни дала ти. Ние сами сме се научили да не навлизаме. След като сме минали през подобен сблъсък.

# 283
Ся ми напомняте да ви разкажа една случка от няколко дена.

На плажа, лежим си. Идва младо семейство с малко момиченце на четири години, невероятна сладурана и много лъчезарна. Баща й, наду топка, но от онези найлоновите, които са много леки и много лесно вятърът ги търкаля. Тогава обаче имаше доста вятър. Момиченцето не искаше да влиза във водата и остана на пясъка да си играе с топката. За няколко минути успя да се заиграе с всички около него, покрай топката, която летеше и всички му я подаваха. До нас имаше и две баби. Едната с желание се заигра с детето и му връщаше топката, другата обаче, видимо недружелюбна, всеки път, когато тази топка отиваше при нея, се тръшкаше, цупеше и грубо му казваше -"я, се махай с тази топка, отивай ей, там да играеш" и пренебрежително му сочеше с пръст място на другия край.

Еййй, казвам ви, исках да стана и да я  #2gunfire

# 284
  • волно калдъръмче

На вас съм ви дала лично пространство. Не ви закачам.  Hug
newsm20

Общи условия

Активация на акаунт