Дело за издръжка - 3

• 84 559
  • 479
  •   1
Отговори
# 375
Здравейте , искам да попитам дали е възможно да подам документи за издръжка на дете(става дума за 2ве годишо детенце)Нещата при мен стоят така.Нямам брак,живеехме заедно 7дем години,сега с детето сме отделно.Та дали мога да подам молба в съда сама за издръжка, и какво е нужно  като документи, каква е процедурата. Thinking

# 376
  • shumen
Шуши,може.Аз също нямах брак,но си подадох само за дело за издръжка.За родителски права не сме водили.

# 377
Да, възможно е. Дори е възможно да поискаш издръжка за периода, в който не сте живяли заедно, тоест назад във времето. Най-добре си наеми адвокат, който да ти обясни, защото сама едва ли ще се справиш, особено ако БНД не иска да плаща.
Като начало си подготви документи като бележки за разходите, ако детето ходи на ясла бележки за платени такси или ако посещава други платени занимални за тях също. Помисли и дали да не минеш в едно дело и режима на контакти с бащата, за да си уточните и това и да може да взема детето както е по режим, а не да ти създава проблеми и да ти бърка плановете.

# 378
Издръжка може да се иска за една година назад, не повече.
Ако майката е в затруднение, може да поиска безплатна адвокатска помощ, с молба до съда.
Но ще бъде определен служебен адвокат, т.е. тя няма право да избира.

# 379
  • Шумен
Здравейте , искам да попитам дали е възможно да подам документи за издръжка на дете(става дума за 2ве годишо детенце)Нещата при мен стоят така.Нямам брак,живеехме заедно 7дем години,сега с детето сме отделно.Та дали мога да подам молба в съда сама за издръжка, и какво е нужно  като документи, каква е процедурата. Thinking

Ако детето е припознато от бащата, а предполагам, че  е така, детето има права  като всички деца, които са родени при сключен брак. Следователно имаш право на издръжка. Наемаш си адвокат, минималната сума за завеждане на такова дело е 300 лв., обаче и той ще движи нещата. Можеш да се представляваш и сама, но не знам доколко ще се справиш с документите.  Максималната издръжка, която присъжда обикновено български съд към момента е около 150 лв. Аз също нямам сключен брак, водих дело за издръжка на 16 годишната ми дъщеря преди две години, но чрез адвокат - 150 лв. при доказан доход  1000-1100 лв на бащата, който няма други деца.  Моята заплата е на половината на неговата.Това е положението.

# 380
На моето дете издръжката е 240 лева. Когато я определиха, то беше на 3 години, така че явно може и повече, стига доходите на бащата да са на светло  Peace

# 381
  • Шумен
240 лв за 3 годишно дете си е една доста добра издръжка, но моето мнение е, че тя  е от процента на изключенията по-скоро дори  и при високи доходи "на светло"...

# 382
Да, всъщност и аз бях приятно изненадана от решението на съда. Доходите на БНД не са твърде високи, той взима около 1400 лева заплата, но няма други деца.

# 383
  • На черешата
 Moята е по 210лв. на дете, дадена е преди 4 години, когато децата бяха на 7 и 10.

# 384
Благодаря за отговорите, страхотни сте Hug

# 385
  • shumen
Моята е 150 лева за 3 годишно дете,а БНД взема добра заплата.

# 386
  • Шумен
150 лв. -180 лв. е таванът  за издръжка в практиката на съдилищата в България. Изключения винаги има, но те са колкото да стане ясно, че и това се случва от дъжд на вятър някъде.

# 387
Един съвет от Бонго:

"Бонго съветва - колкото повече излъжеш, толкова шанса да увеличиш издръжката се увеличава."
лъжа му е майката , а не доказани разходи, показания.
винаги съм се чудил как едно дете може да изяде  100 лв месечно ако бащата получава 1000 лв заплата  и да изяде 1000 лв ако бащата получава 10 000 лв.???   майката  не влиза в сметките. "

# 388
А аз винаги съм се чудила защо се смята само това колко ще "изяде" едно дете. Да речем, че майката, респективно детето, няма собствено жилище и се налага да живее под наем с детето. И ако наемът и сметките излизат около 500 лева в най-добрия случай, визирам София, предполагам, че е логично част от разхода да се поема от бащата. Ама не, гледа се само колко е таксата в детската градина и разни други дребни разходи. Всъщност ако сметнеш колко "изяжда" едно дете и какви разходи има, особено когато се разболее или тръгва на училище, и като добавиш част от сметките и наема, ще се окаже, че 100 лева издръжка е доста мижава. Само за справка - зелено училище за 5 дни в детската градина на детето ми струва 310 лева., а тренировките, на които ходи извън детската градина, са 60 лева на месец. Обаче ако питаш БНД, от тия неща нема нужда.

Последна редакция: пт, 18 мар 2016, 10:04 от maminka_sladka

# 389
  • Шумен
Ааа, то "зелено" училище, допълнителни уроци, тренировки, школи, книги, това са екстри не само за БНД, но и за съда. Съдът определя издръжката като храна, отопление, вода,т.е някакъв си минимум оцеляване физическо. И определената издръжка не покрива този минимум, да не говорим за "екстрите". И пак стигаме до отговорното отношение на БНД към детето. Ако един баща е такъв в действителност, няма да се водят дела. Опитът показва какъв процент са бащите на място. То ако има един начин нищо да не се плаща, ще  е най-готино. И въпросните бащи да не забравят, че в България минават много метър с издръжката и имат достатъчно начини за измъкване с цел намаляването й.

Общи условия

Активация на акаунт