"Песен за огън и лед" - 5

• 52 732
  • 740
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Според мен Мартин не би трябвало да прекрояа абсолютно нищо.
100% съм сигурен, че никой няма да му се разсърди ако повечето теории се окажат верни.
И точно обратното ако се окаже нещо коренно различно по-скоро ще загуби книгата и нейното място в историята.
Чел съм на няколко места, че Мартин не четял изобщо феновете си, това не ми се вярва, а и да не го прави някой му казва със сигурност какво мислят феновете.
За всичко това обаче той самия е главния виновник. Защото няма по-туткащ се писател от него.
Мартин създаде един шедьовър, едно от най-великите произведения изобщо в художествената литература, след което от мързел, апатия и не знам си още какво заеба всичко. Той какво е очаквал, че никой няма да го обсъжда ли? Може би щеше да е по-доволен ако книгите му не се бяха превърнали в бестселъри и нямаше нито един фенски сайт за него... Мдам, защо ли обаче си мисля, че се радва и то много на точно сегашното си положение...
Така че ако се сърди на някого, то трябва да се сърди на себе си, а не на феновете. Не знам какво е очаквал, сега сме 2013 г. а не 1973 г. по дяволите.
Заради огромното си протакане Мартин загуби много фенове, има много голяма опаност да загуби още повече ако обърне всичко с главата нагоре само за да направи на пук и да натриел носове. Всеки един творец е суетен и търси своето място в историята, със сигурност Мартин не е глупак и знае на колко тънък лед стои, така че спокойно. Тези, които са сигурни, че нито една теория няма да оцелее да спят спокойно, защото няма как да стане. Ще се разтурят очевадни нишки в книгата, няма как да поправи и скрие всичко това, не и ако не развали целия си замисъл, а от там да пострада целият му епос.

# 76
Заради огромното си протакане Мартин загуби много фенове,
Това просто не е вярно,
сериалът му докара изключително количество фенове, които не са пипали друга книга.

# 77
  • Berlin
Аз 1во започнах да гледам сериала и после купихме наличните книги.

# 78
И чак пък литературен шедьовър...но съм съгласна че сами си е виновен за някои неща
Ако пишеше по-бързо, хората нямаше да имат време да разиграват толкова сценарии и теории
Иначе си мисля че много неща се останат скрити, например произхода на Джон. Че те са един вид скрити загадки като бонус за второ, трето четене, да те заинтригуват да препрочетеш книгата, търсейки скрити податки на някакъв втори пласт, извън основния сюжет. И че няма да имат пряко значение за основния сюжет.
А за преданията и пророчествата- самият Мартин, ако не се лъжа, е казвал, че нарочно е включил толкова пророчества и легенди, за да покаже колко са фалшиви и как влияят на хората ( например самосбъдвъщите се пророчества, каквато е на път да стане съдбата на Церсей, или някои видения, които могат да бъдат свързани буквално с почти всякакви моменти от книгата)

# 79
  • София
И чак пък литературен шедьовър...но съм съгласна че сами си е виновен за някои неща
Ако пишеше по-бързо, хората нямаше да имат време да разиграват толкова сценарии и теории
Peace

Аз съм от тези, които не четат никакви фен форуми и т.н. Единствено от тази тема разбрах за повечето теории - ако не бях попаднала на нея, щях много да се изненадам, ако е един момент прочета в някоя от следващите книги, че Джон не е син на Нед. Crazy Mr. Green

# 80
  • Berlin
Абсолютно съгласна съм. И аз щях много да се изненадам.
А дали би го променил и наистина да си е негов син.  newsm78 Тогава няма как да е ездач.

# 81
Е защо пък да няма как да е ездач и какво изобщо значи да си ездач
И изобщо като се има предвид че драконите са допълнително поставен елемент в историята, а не основен, не се ли прекалява малко с тяхната роля?

# 82
  • Berlin
Не трябваше ли да е Таргариен за тая работа? Затова го написах.
При 3 дракона, които сигурно ще изигратя някаква роля по-натам, като порастнат Simple Smile, сигурно ще трябва някой да ги управлява. Нали преди са си имали ездачи все пак.

# 83
  • Варна
Не трябваше ли да е Таргариен за тая работа? Затова го написах.
При 3 дракона, които сигурно ще изигратя някаква роля по-натам, като порастнат Simple Smile, сигурно ще трябва някой да ги управлява. Нали преди са си имали ездачи все пак.

Не е задължително да са Таргариен. Валирийска кръв може би е достатъчна, но никъде не пише че е задължителна. Драконите се управляват със заклинания и рогове (като този у Виктарион)

# 84
  • София
И чак пък литературен шедьовър...

Ами за мен си е шедьовър и то сред най-големите. Simple Smile По принцип адски несправедливо се подценяват жанровете фентъзи и научна фантастика. И едва ли не шедьоври са Война и мир, Отнесени от вихъра и т.н. ''Песен за огън и лед'' по нищо не отстъпва на много класики в литературата най-малкото заради суровия си реализъм. Не знам дали си чела Фондацията на Азимов или Хиперион на Симънс или Дюн на Хърбърт, но това са книги, в които се казва всичко това което се казва и в книги като Братя Карамазови и т.н. В никакъв случай не искам да правя класации и сравнения, това си е мое много старо мнение. Спорил съм много за това с мои приятели и по форуми, не малко хора са съгласни с мен, други не. Но така ги виждам аз нещата. Simple Smile

# 85
суровият реализъм /дори на Мартин/ не прави една книга шедьовър на литературата  Wink

# 86
  • Пазарджик/Лондон
Не знам дали е шедьовър или не, не съм достатъчно компетентна по въпроса, но е факт , че след Песента ми беше много трудно да намеря нещо за четене - то всичко ми се виждаше едно наивно такова, безинтересно......Чичо направо уби детското в мен Joy.Е, след дълго търсене си намерих, Малазана, ама след нея пак ще падне голямо чудене какво да се чете newsm78.

# 87
  • София
Аелис и аз съм в същото положение.Може би защото сравнявам всичко с Песента....

# 88
И при мен е същото. Искам да се запаля по някоя поредица, а няма по коя....Ще ги погледна тези Малазански хроники, дано ми харесат.

# 89
  • Пазарджик/Лондон
Deziderata , когато прочетох първият том на Малазана не бях особено очарована, после някой ми каза, че втората е размазваща и й дадох втори шанс. Не съжалявам изобщо - стигнала съм до шестата и всяка е по- хубава от предходната, като пъзел е, страхотна.Много са героите, повече отколкото в Песента, което ме отказа в първият том , добре, че й дадох втори шанс Wink.И най- хубавото е, че е завършена, няма да чакам години за да излезе следващата книга Rolling Eyes.
Различни са, Песента и Малазана имам предвид, но и двете са много разтърсващи и каращи те да се замислиш - дано да ти хараса.

Общи условия

Активация на акаунт