"Песен за огън и лед" - 5

• 52 981
  • 740
  •   1
Отговори
# 360
  • Варна
И много важен въпрос следва: всички ли Таргериани са с виолетови очи или след като са започнали да се женят с дорницте нещата да се размили? Това ми убягва като детайл, а знаем ли със сигурност за очите ще можем да знаем със сигурност за Джон, но не и за Тирион Simple Smile.
Очите на Таргариен са винаги сини - индигови или виолетови. Никога зелени, дори сред копелетата. изключая Блъдрейвън, който е албинос и е с червени очи.

Тирион бих го оприличила на смесица между Дерон-пияницата и Ерис Четецът. Laughing
Всъщност като характери са доста различни Таргариен, така че кой знае. те и Ланистърите са различни - суровия Тивин и мекушавия му баща.

# 361
  • Варна
Ха вярно , че Шийра имаше едно зелено око.

Синеок е и Робърт. Peace

1. Старите богове или 7-те и приликите им с християнската религия. Почти приключвам Рицаря ми направи впечатление, че по времето, когато се развива действието, всички са почитали старите богове, септони са минавали през малките населени места в неделя, за да опростят греховете им и да направят няколко молитви. Кога се правят литургии в днешно време? Тези 7-те Богове можем да ги оприличим към някои от най- известните ни Светии- Майката ясно, че е Дева Мария, Война може да е Свети Георги, който е по набожен може да продължи мисълта ми, че моите компетенции за религията се изчерпват дотук.

Май бъркаш старите богове със седемте. Старите богове са тези, на които се кланят северняците - в градините с язови дървета.
Аз пък все си правя асоциация, че Валирия е Атлантида, Вестерос  Европа, Есос и разните острови останалия свят. То това са търсени прилики от Мартин, де.

# 362
И аз така
Вестерос са като една Британия с размера на Европа, Есос е Евразия или Азия + Африка ако трябва да сме по прецизни.
Волантис - Атлантида

Съгласна съм и, че представя Седемте като Християнството.
Доста добре се справя с представянето на светците, папата и Инквизицията, сега намеси и малко Кръстоносни походи с новата Гвардия.

# 363
  • Варна

Вестерос са като една Британия с размера на Европа.

Аа, не така наедро. Laughing Дорн е Испания, Планински рай- Италия, Бурен край са Балканите, Арините са Австрия, Швейцария, Кралски чертог - Франция, Северняците са скандинавците. Laughing

# 364
Тц, Планински рай е Франция, Бурен край германско, северняците са британци (най-вече на шотландци бият), скандинавци твърдо са Железните о-ви. Валирия донякъде бие към Рим. Тя изниква, измествайки по-стара империя - Гхиз, която пък има паралели с Картаген.

Последна редакция: вт, 24 дек 2013, 02:04 от vvv9

# 365
Мирийн и другите 2 града от Залива на Робовладелците като Древен Египет и Вавилон.

# 366
  • Варна
Тц, Планински рай е Франция, Бурен край германско, северняците са британци (най-вече на шотландци бият), скандинавци твърдо са Железните о-ви. Валирия донякъде бие към Рим. Тя изниква, измествайки по-стара империя - Гхиз, която пък има паралели с Картаген.

Мирийн и другите 2 града от Залива на Робовладелците като Древен Египет и Вавилон.

Съгласна!
Волантис - Индия.

# 367

2. Пак си мисля за косите на Таргерианите. Запомних следните отличителни белези- сребристо-златни, сребристо-златни с тъмен кичур, тъмни със светъл кичур и само тъмни. Ако биологичните закони действаха докрай при чичо Мартин, то тогава когато са се женили брат за сестра Таргериан би следвали наследникът да е с тъмна коса, защото се комбинират два рецисивни гена и резултатът е един доминантен. При тях не е ставало така- отрочето и то е било със светла коса. Едва след като се намесват дорнците в гените на Таргерианите отличителните белези започват да се променят. Та мислейки си за гени днес си зададох въпросът- защо е вероятно Тирион да е син на Ерис, а близнаците не? Ерис е съжалявал, че правото за първата брачна нощ е отменено, но знаем ли със сигурност, че нищо не се е случило в тази първа брачна нощ? Все пак е бил хахо. Ерис е бил светлокос, а знаем ли описанието на Джоана? Била е Ланистър би следвало да е светлокоса. И тъй като доказахме, че при Мартин биологията не важи, то е съвсем в реда на нещата ако Ерис е изнасилил Джоана, близнаците да са руси и красиви. Плюс това лудостта на Церсей се доближава до тази на Ерис, обсебена е от брат си, както и той от нея, което е било приемано за нормално само за Таргерианите. От друга страна Тирион не ми се връзва по характер с нито един Таргериан, с чиито описание съм се запознала до този момент. И много важен въпрос следва: всички ли Таргериани са с виолетови очи или след като са започнали да се женят с дорницте нещата да се размили? Това ми убягва като детайл, а знаем ли със сигурност за очите ще можем да знаем със сигурност за Джон, но не и за Тирион Simple Smile.
В първата глава на Джон той описва Тирион с бяло-руса коса, както и Томен. Ланистър са със златни коси винаги, нали? Или има и платинено руси?
Другото което забелязах е, че при първата поява на Джейми (в същата глава на Джон) той е облечен в червено и черно, цветовете на род Таргариен.
Джофри седна на трона за първи път облечен в тези цветове, Серсей също бе в червено и черно. Черно заради траура, но богато украсено с червени рубини.
Това не е без значение заради жанра на книгата. Аз не чета фентъзи и не съм свикнала да търся скрити моменти, символи и т.н, а точно в това е "гъдела".

Втората част на Рицаря силно ме озадачи. Ще я коментираме ли?

# 368
  • Варна

Другото което забелязах е, че при първата поява на Джейми (в същата глава на Джон) той е облечен в червено и черно, цветовете на род Таргариен.
Джофри седна на трона за първи път облечен в тези цветове, Серсей също бе в червено и черно. Черно заради траура, но богато украсено с червени рубини.
Това не е без значение заради жанра на книгата. Аз не чета фентъзи и не съм свикнала да търся скрити моменти, символи и т.н, а точно в това е "гъдела".

Случайност или не цветовете на Ланистър са червено и златно, цветовете на Баратеон са черно и златно. Така че Церсей и Джофри са облечени в цветовете на двата техни  дома.

Втората част на Рицаря силно ме озадачи. Ще я коментираме ли?

Аз завърших и трите части. Може да коментираме в скрит текст докато всички я прочетат. Thinking

# 369
  • Варна
Интересно мнение на фризьор. Laughing

Цитат
Според Александър цветът на косите на героите е определяща черта за принадлежност към домовете на Баратеон, Ланистър, Старк и Таргариен както са техните символи: лос, лъв, вълк и дракон. Той обяснява “Всички от рода Ланистър с еднакви коси - руси, но в различни нюанси. Така че се наложи да вплитам различни коси - руси и кестеняви в перуките на Сир Джайм Ланистър (Николай Костер-Валдау) и Тирион Ланистър (Питър Динклидж), за да придам различна дълбочина и нюанс. Искахме Джайм да бъде много светло рус, за това направихме първо неговата перука - смесихме различни цветове коси, а после боядисахме и тонирахме перуката. Същите цветове използвах и за косите на Кралица Церсей Ланистър (Лина Хеди) и Принц Джофри Баратеон (Джак Глийсън). Така цветът на косите им подсказва и за непрекъснатата кръвна линия.”

http://www.hbo.bg/article/%D0%9A%D0%BE%D0%B0%D1%84%D1%8C%D0%BE%D … D0%B2%D0%B0_20168

# 370
  • София
Аз нали съм на третата книга...сега на главата на Сам, където си спомня за нападението на Другите.
Та от не знам колко глави все пеят онази песен за грозния мечок и девицата. В доста глави я има, все някой я пее или слуша как друг я пее.
Просто е популярен хит или нарочно Мартин досажда с нея  Laughing

# 371
  • Варна
Аз нали съм на третата книга...сега на главата на Сам, където си спомня за нападението на Другите.
Та от не знам колко глави все пеят онази песен за грозния мечок и девицата. В доста глави я има, все някой я пее или слуша как друг я пее.
Просто е популярен хит или нарочно Мартин досажда с нея  Laughing

И в "Рицарят" е хит.  Laughing

Поздрави:

А това е много яко, в стил пънк: http://www.youtube.com/watch?v=zJ0rzsNfmIc

И анимация: http://www.youtube.com/watch?v=ARfQtFKQtZo   Joy

Последна редакция: вт, 24 дек 2013, 10:58 от Хексе

# 372
Във форума Уестерос дори има обзалагания колко пъти ще бъде спомената във ВнЗ.  Joy

# 373
  • София
В пънк вариант е много готина  Laughing Може да си я сложа като ринг тон.
Явно е голям хит  из земите  hahaha

# 374
Е, аз твърдо си вярвам, че всички Ланистъри са си Ланистъри. Ако наистина се беше случило нещо между Джоанна и Ерис в първата брачна нощ, то Тивин със сигурност щеше да знае. А ако той знаеше, или дори подозираше, че може децата да не са от него, би предприел нещо, според мен. Не мисля, че великият Тивин Ланистър би отглеждал чужди деца, и то не чии, а на Ерис. Сещам се още нещо - ако близнаците бяха на Ерис, то той нямаше, поне аз така си мисля, да откаже да ожени Регар за Церсей, защото по този начин щеше, дори само той да знаеше, да продължи традицията да се женят брат за сестра.

Общи условия

Активация на акаунт