ВМ-НВХ, част 63

• 49 723
  • 745
  •   1
Отговори
# 90
  • SA
Jana Ina , мнеее, не пиеш достатъчно червено вино по-скоро.  Joy
Тук едни наши приятели, с които се познаваме вече към 8-9 месеца, все повече и повече се учудват, че не съм боледувала от нищо, откакто съм пристигнала. Преди няколко месеца , когато почваше зимата, бяха изненадани, че отказах да се ваксинирам за грип, защото така или иначе здравната осигуровка покрива тази ваксина. И аз им обясних, че от грип не боледувам и даже и работейки като лекар с болни от грип , пак не съм имала нужда от ваксини. Те оттогава ме наблюдават с интерес и от време на време питат - ами как ти е кръвното налягане, как си с холестерола... даже веднъж питаха- ама ти и очила за четене ли не ползваш?  Joy Та наскоро бяха достигнали до изумителния извод, че вероятно съм толкова здрава, защото пия червено вино.  Joy Ама и аз наистина като се видим с тях, винаги доста наблягам на него.  Joy
Jana Ina , за поликистозата наистина от десетина години се откриват непрекъснато нови неща - и по отношение на инсулиновата резистентност, и за влиянието на вит.Д - сякаш различни брънки в цялата картина, които все още не са свързани в правилната причинно-следствена връзка. Дано доживеем деня, когато нещата ще се изяснят напълно!  Simple Smile
За палачинките - аз ги оставям от първата страна да се запекат добре( даже и отгоре да започне да се втвърдява сместта). Тогава повдигам палачинката леко с вилица и подпъхвам под нея една доста широка шпатула ( тя обхваща доста голяма част от палачинката, така че основно краищата й висят), с която я вдигам и обръщам.

# 91
Аз си купих по-широка шпатула, но пак не се справих Embarassed Но на мен и тиганът ми е големичък спрямо шпатулата Laughing Т.е. нормален тиган за палачинки и омлети. Трябва да тренирам повече май.

# 92
  • Пловдив
tania6, аз имах период, в който бях взела да прекалявам с кафето покрай кокосовите продукти (масло и особено мляко  Crazy), но му се отдадох подобаващо (с по 2 кафета на ден поне, че понякога и повече  Embarassed) и той отмина...
А, и аз искам такава шпатула, по с финес се получава някак от моя вариант... Laughing Ще потърся, че случайно не съм виждала...

# 93
Чувствам се като индианец в темата Embarassed Много нови неща научавам, благодаря ви  bouquet Кебапа стана чуден, с масло и зехтин, малко черно пиперче и малко лют червен Heart Eyes Имам енергия за двама, имам сили и не ми причернява. Била съм на безвъглехидратен режим...но ми е били зле, тези мазнини за чудна работа Laughing Само да не дебелея, че  #2gunfire...оф страх.   З-кафе с масло (за утре нямам...свърши ), о- пилешка пържола с кожа и домати в- домашно сирене, домат, печен патладжан. Не смятам калории...нищо, по нататък ще се пробвам

# 94
Ей колко интересни неща обсъждате  bouquet. Аз нямам нищо от това което дискутирате ни нанднормено тегло, ни ЩЖ, ни яйчници, ни ИР, ни диабет, но въпреки това много ми е интересно. Моите колеги вече ме наплашиха, че мина ли веднъж 40 и просто една сутрин ще се събудя шишава лелка Sad въпреки, че няма да съм си променила начина на живот. За което били виновни хормоните. Та си чакам лобния момент както се казва и искрено вярвам че хранейки се по нашия начин няма да имам големи отклонения. А нищо чудно и наистина да се сдобия с някой от разискваните от вас здравословни проблеми, но поне да съм информирана.

Малко след дъжд качулка  да се включа по повод на телешкото месо, наистина е абсолютно различно от това в БГ. Аз май в БГ един път бях яла телешко през живота си (сухо, тегаво, жилаво, безвкусно и т.н., станало на топка в устата ми и изплюто), но като дойдохме тук онемях. Нямаше нищо по-вкусно от телешко. Първо че е доста мазно (а аз мислех че свинското е мазно) и второ се топи в устатата ти буквално. Това за което говоря на щанда е наименовано като Beef Brisket (не го знам на БГ как се превежда) някъде край гърдите се намира, а другото което често купуваме се нарича rib eye то пък е някъде от към ребрата. И двете са доста скъпи, но си струва от време на време човек да се поглези с тях (отколкото със скъпа торта да речем). Не знам това аржентинско дето споменавате дали е с този вкус, но телешкото за което аз говоря е невероятно. Друг е въпроса с какво е хранена кравата, колко антибиотици е изпила и т.н. Както Милко казва животните имат отделителна система поне в сравненеие с растенията.

А иначе тук е наводнено с кокосови, млека, сметани, води, бадемови, лешникови и каквото се сети човек, но и аз ги избягвам понеже са пълни с карагенан, дори и органик които са. Преди няколко години се бъзнах да си купувам каймак. Тъкмо намерих някакъв сръбски, органик. И такава радост ме обзе, че чак като преполвих буркана видях че бил и той с карагенан ( погълната да гледам за въглехидрати и захар не обърнах внимание на съставките). Дето се казва язък за барута, а и сиренето Филаделфия и то такова дето ви бях питала. Абе изобщо ще се минава на пръжола, салата и вода изцяло.

# 95
Ето една информация, която ме хвърли в оркестъра: http://coolinginflammation.blogspot.co.uk/2009/12/bpa-in-thermal-printer-ink.html

100 мг бисфенол А има във всяка касова бележка или бележка от банкомат, която държим всеки ден. Дължи се на типа хартия и мастило, които се използват за бележките. Можем да се предпазим само ако пазаруваме с ръкавици или си мием ръцете непосредствено след докосване на касовия бон. Освен това май не се знае дали бисфенол не се съдържа и в конвенционалния тонер, понеже и той се освобождава чрез затопляне, така че не се знае дали не сме изложени на тотална атака от ксеноестрогени у дома и в офиса, заради принтера, който ползваме ежедневно.

Не знам БПА какво общо има с СПКЯ, но може и да има връзка. Но при всички случаи е хормоновредител.  ooooh!

# 96
Joya,
бързам сега на теб да пиша...
беше питала в миналата тема за сланина, а аз имах само бегли спомени къде съм виждала - във Фрута си (не знам дали го знаеш). Днес бях там, сетих се за теб и видях, че има - 7 долара/кг.
Иначе вчера обиколих пазар Atwater и по месарските щандове нямаше.

# 97
Май ще пробвам идеята с чинията. Като ги правя с брашно винаги ми стават, но палачинките с яйце и кокосови стърготини са спешъл и още ми се опъват... Laughing
Кам, започвам да пия двойното количество вино. Ако се алкохолизирам, ще кажа, че лекар (демек ти) ми го е предписал и ми е полезно. Без майтап обаче си спомням като ми изписаха метформина и ми казаха, че не може никакъв алкохол, имах чувството, че ми отнемат най-важното нещо на света - чашата червено вино вечер!  Mr. Green Аз също не съм фен на противогрипните ваксини може би, защото и аз не боледувам от грип.  Wink Даже като се ваксинираха за свински грип и за не знам какъв си пак реших да пропусна, защото си казах, че след като повечето хора се ваксинират вероятността той да се разпространи е нищожна. Така и стана - мина и замина. Само дето всички бяха полудели да се боцкат.  Sunglasses
Шоки, аз също пия инозитол, но 2х2гр и към него пия по 400мг фолиева. Това се равнява на инофолика и излиза доста евтино, ако се поръча от ихерб. Започнах го, защото една от съфорумките в темата за хиперинсулинемията, която е лежала в МА с гест. диабет с първата бременност, писа, че е изкарала втората само с инофолик и не е имала гест. диабет. Аз не съм бременна, но си наумих, че може да ми е полезен и така. И без друго пия няколко други добавки, та си казах, че още една няма да развали коктейла!  Crazy
Вики, радвай се, че нямаш такива екстри и си живей живота!  Hug

# 98
  • Пловдив
Да споделя и аз една интересна статия на тема хранене и тренировки:
http://www.marksdailyapple.com/10-rules-for-becoming-an-ancestra … te/#axzz2dEYFNLci
Тук прочетох обаче нещо, което леко ме замисли...
Скрит текст:
On the flipside, a very low carbohydrate diet has been shown to improve metabolic efficiency, but in many people – especially females – chronic, excessive carbohydrate depletion can cause hypothyroidism and other hormone imbalances – so once again, you must use the lens of health vs. performance, listen to your body and question long term health implications (in this case, the consequences of low carbohydrate intake can be mitigated with sane amounts of carbohydrate intake, while avoiding excessive restriction).
Ако някой знае нещо по въпроса, ще ми е интересно...

# 99
Хехе хареса ми това с виното
Аз имам още бяло гръцко, Македонико и се глезя с него, по20мл вечер, че тук е все още жега  newsm78

Аги, ние винаги се мием с вода или мокри кърпи след пазаруване
Този бисфенол май го имаше и в пласт.шишета или се бъркам нещо  newsm78
Най-вече заради опасността да хванем нещо, все пак хиляди посещават супера, има и доста сополови деца, пипащи навсякъде, а и пазарните колички и кошници се имат за най-мръсното нещо, с доста бактерии по тях, въпреки че ги мият
Аз за бележките знаех, но не се мием и заради тях, но то още една причина
иначе тук повечето касиерки са с ръкавици

Вики,  Joy
Точно теб не те виждам като шишкава лелка
По-скоро като пъргава и жилава бабка

Чувствам се като индианец в темата Embarassed Много нови неща научавам, благодаря ви  bouquet Кебапа стана чуден, с масло и зехтин, малко черно пиперче и малко лют червен Heart Eyes Имам енергия за двама, имам сили и не ми причернява. Била съм на безвъглехидратен режим...но ми е били зле, тези мазнини за чудна работа Laughing Само да не дебелея, че  #2gunfire...оф страх.   З-кафе с масло (за утре нямам...свърши ), о- пилешка пържола с кожа и домати в- домашно сирене, домат, печен патладжан. Не смятам калории...нищо, по нататък ще се пробвам

Много се радвам
Само така и дано постигнеш целта си

Хйде слънчев ден от мен
  Hug

# 100
По повод на сиренето Филаделфия, аз го зачерквам Laughing Вчера пробвах крема сиренето от Лидл, което споменах - Pic Frisch Classic. Много приятно на вкус (наистина Филаделфията има някакъв химически вкус Embarassed), опаковката е 25 грама повече, а цената е 1/3 от цената на Филаделфията Wink Съставките също бяха съвсем прилични (натурални), поне както са написани. Така че ще си купувам това, стига да го има редовно в Лидл. Ако го няма, няма да купувам крема сирене и точка. Crossing Arms

Аз не ги мисля много химиите по козметиките, пластмасовите бутилки и касовите бележки Embarassed Нямам психически ресурс и за такива тревоги Rolling Eyes Да, вече пия по-рядко от пластмасова бутилка, но не смятам да взимам прекалено драстични мерки да се отърва от всякаква химия. Няма начин и няма смисъл. А и до момента наблюденията ми показват, че вит. Д има далеч по-съществена роля, поне при мен.

А този въпрос за "лишаването от въглехидрати" и хипотиреоидните симптоми при жените и не само при тях сме го обсъждали поне 2-3 пъти вече в предишни теми. Накратко, проблемите не са от недостиг на глюкоза, а от недостиг на храна и на калории, т.е. прекалено вманиачаване в отслабването. И също от недостиг на мазнини и белтъчини, а и на другите полезни вещества, които няма как да не липсват, ако ядеш съвсем малко. Да, кетозата ти намалява глада, но не е хубаво и да се живее примерно с 1000 калории на ден - няма как да не настъпят липси. Rolling Eyes И също е важно да не се изпиват сума литри вода, защото така допълнително се изхвърлят минерали, а това не подобрява положението. Ето статии:
http://primalnorth.blogspot.com/2012/10/the-thyroid-rant.html
http://primalnorth.blogspot.com/2012/10/the-thyroid-it-aint-carb … moval-letter.html
http://primalnorth.blogspot.com/2012/10/the-triumph-of-thyroid-t … thiness-over.html
http://itsthewooo.blogspot.com/2012/03/low-carb-and-thyroid-separating-truth.html
http://itsthewooo.blogspot.com/2012/03/why-low-carb-does-not-exp … odes-thyroid.html

Това е коментар за щитовидната жлеза първо от Крис Кресър, но след това от д-р Стивън Фини, който е сред най-основните учени, изучаващи нисковъглехидратното хранене. Фини оборва идеята за вредността на НВ-ВМХ за щ. жл.: http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=68aOpXLy5w0#t=772s (интервюто с д-р Фини започва в 12:44) Фини казва, че при кетогенно хранене, ако се приемат достатъчно калории (над 1000 на ден), няма понижаване на функцията на щ.жл. Но ако се ограничат калориите под 1000, тогава наистина се получава хипотиреоидизъм. Изводът е: не гладувайте, яжте.

И това може да бъде от полза по принцип: http://primalnorth.blogspot.com/p/keto-adaptation-vs-low-carb-limbo.html

Последна редакция: ср, 28 авг 2013, 09:19 от Cioccolata

# 101
Оф, толкова много неща правя, че не знам сега кое ми помага - добавки, хомеопатии, хранене... Rolling Eyes Ти за инофолик чела ли си?
Jana, при нас 6 месечният прием на Инофолик на първо четене нямаше никакъв ефект. Второто четене е след месец - преглед и хормони, ако искаш ще ти пиша какви са резултатите newsm78

Dandulina, ако не ти се отрази добре режима, винаги можеш да го спреш. Макар, че при мен са просто чудеса, в последните дни малко се поувличам с количеството и млечните, а днес като се качих на кантара, резултата е още надолу. На тези килограми бях последно преди 10  години. Simple Smile

И една идея за риба. Вчера правих пангасиус на фурна, и му сложих освен лимона, маслото и зехтина и от сусамовият тахан, стана супер вкусно.

Последна редакция: ср, 28 авг 2013, 09:41 от Lemy

# 102
Абе, човек може да се побърка ако постоянно мисли какви заплахи го дебнат и дали го дебнат. Цяло ляо в Русе например се усещат някакви странни миризми във въздуха по необичайно време на деня - сутрин, 8.30-9.00ч или около полунощ. Много хора се бяха оплакали на РИОКОЗ и се оакзва, че миризмата идва от промишлената зона, но не казват откъде, защото разследвали. Ние имаме съмнение, е идва т един френски завод за авточасти, където работят с доста отрови и правят нерегламентирани изпускания на алдехиди във въздуха. Както и да е. окриват се и това е.

Аз да попитам, искам да поръчам от айхерб, прочетох в темата в подфорума за пазаруване как да се регистрирам, но все пак има ли тънкости, които трябва да се знаят? Време за доставка, ако се надвиши 30лв, цената на доставката влиза ли в тези 30лв? Ако се наложи ходене до митницата, много ли е сложно, как става? Ако може някой да ми каже в повече подробности!  Hug

Много ми се иска да си поръчам кокосово масло, Д3, евентуално вит. К2 и още няколко други работи и май се оказа, че мога да се побера в 30лв за поръчка.  Simple Smile

# 103
По повод на сиренето Филаделфия, аз го зачерквам Laughing Вчера пробвах крема сиренето от Лидл, което споменах - Pic Frisch Classic. Много приятно на вкус (наистина Филаделфията има някакъв химически вкус Embarassed), опаковката е 25 грама повече, а цената е 1/3 от цената на Филаделфията Wink Съставките също бяха съвсем прилични (натурални), поне както са написани. Така че ще си купувам това, стига да го има редовно в Лидл. Ако го няма, няма да купувам крема сирене и точка.

О, да, аз отдавна го рекламирам  Mr. Green в постоянния им сортимент е, но понякога ми се случва да е изчерпано, но предвид, че ядем по около 1-2 на седмица не е проблем, а и обикновено на следващия ден вече е налично.
Ако не са пропуснали някоя съставка, наистина е чудесно Simple Smile

Колкото до козметиката, аз си ползвам регулярна, продукти, които съм пробвала и съм доволна. Каквото мога и е естествено, като кокосово масло вместо нощен крем например, правя, но не ми е цел. При положение, че си мажа лицето максимум 2 пъти дневно например, не мисля, че е кой знае какво. Освен това някак ми се губи смисълът, да не кажа, че ми е парадоксално, да си поръчам био-козметика от другия край на света. Някак не ми се вписва в био-концепцията.

# 104
Отделям в нов пост, защото ми се иска да бъде ясно и лесно за намиране:
SUMMARY!

1) Low carb diets do not hurt the thyroid at all. Low carb diets are superior to induce an endocrine / metabolic milieu permissive of body fat atrophy. When body fat in negative balance occurs, as well as the endocrine status of it, this will lead to physiological lower thyroid activity. It takes very low calorie levels of normal carb diets to equal similar changes in insulin/leptin/body fat growth which are easily acheived with higher calorie intakes of low carb. It is the endocrine changes and body fat growth changes that temporarily decrease theyroid activity. It is entirely reversible upon piling up buttery steaks and avocados.

2) It is generally a good thing that one can eat more food before tipping over into "uh oh fat tissue growing!" so I have no idea why anyone is bitching. Isn't this everything that dieters try to accomplish with their chronic exercising and their fake foods with zero calories?

3) Evidence suggests lower insulin, lower thyroid and lower metabolic rate = anti-aging and prehaps promotes longevity. Far from proven but it does suggest this madness to amp up thyroid maximally may be very misguided, like replacing sat fat with trans fat, a horrible misunderstanding leading to very misguided counterintuitive recommendations.

Накракто: Евентуалните симптоми на хипотиреоидизъм при НВ-ВМХ са нормална част от процеса на намаляване на телесните мазнини, а решението е увеличаване на мазнините. Освен това състояние на по-ниски нива на инсулина и "понижена" функция на щ.жл. и метаболизма се асоциира със забавяне на остаряването на организма и по-дълъг живот. Т.е. не е непременно сигурно, че някакво понижаване на функцията в рамките на нормалното (не патологично) е вредно - може всъщност да е полезно и нормално. В крайна сметка науката няма наблюдения над големи популации, хранещи се нисковъглехидратно и всички техни лабораторни показатели. Изказват се предположения, че в древността, т.е. в палеолита, когато храненето е било нисковъглехидратно по необходимост, хората са живеели в лек хипотиреоидизъм, който всъщност е бил физиологичен.

Но както казват Фини и Волек, при техните проучвания с кетогенно хранене на пациенти данните показват, че ако се приемат достатъчно калории, няма проблеми с щ.жл.

Последна редакция: ср, 28 авг 2013, 09:26 от Cioccolata

Общи условия

Активация на акаунт