Пренатест? Правил ли е някой? Мнения......

• 311 749
  • 1 095
  •   1
Отговори
# 960
Здравейте! Днес при ФМ в 20г.с. Доктора измери NF 6.99 и каза че е над нормата, първия БХС беше с добри резултати, на високия риск беше Даун 1:3900 и NT 1.66 в 13г.с. Съответно доктора ми препоръча най базовия Неинвазивен тест, поради съмнение за Даун. Каза, в МД да го пусна тъй като май било най евтино там, а не ми трябва кой знае какви изследвания, само да отхвърли надявам се Даун. Иначе всичко с бебо си изглежда наред и няма други лоши показания, но все пак. В МД явно е по висока вече цената, а доколкото видях има пренатест смарт, който изследва само Даун и е на доста по-ниска цена и май е по-добрия вариант? Дали добре съм се насочила, тъй като от няколко часа чета и се лутам от един тест на друг.

Последна редакция: вт, 28 юли 2020, 14:56 от FBID1851546037

# 961
NT  мери ли се в 20 седмица? Идете и при друг специалист и пуснете неинвазивен тест по ваш избор или какъвто ви посъветва лекарят. Успех!

# 962
Корекция NF, не е NT. Честно казано ме хвърли в музиката доктора, до сега нищо не изглеждаше притеснително. Утре съм при следящ ата АГ и ще отида на поне още 1 преглед. И аз четох че се мери в ранни седмици, но имаше и инфо че в 20гс трябва да е до 6, даже дали не беше 5, вече и аз се обърках.

# 963
Извинявам се, че нахлувам така, но и аз наскоро правих ФМ втори триместър и ме насочиха към пренатест.  В документа от прегледа имам измерване на NT - доколкото успях да проуча в интернет има норми за всяка седмица от бременността каква да е дебелината - в периода около 20-та седмица наистина трябва да е до 6мм. При мен проблема е в плоския профил на бебето, който, въпреки наличието на носна кост с нормален размер, е с малко по-тъп ъгъл спрямо челото от това, което изглежда нормално. И двата маркера - удебелена НТ и плосък профил се водят за рискови поначало, но не са 100 % гаранция. Сега си чакам резултатите - да видим какво ще излезе. При мен на първия скрининг в 13-та седмица също всичко беше наред, а и бебето е гледано след това доста, затова не мога да си го обясня, но явно сега се виждат повече неща и затова изникват поводи за съмнения. Чувала съм и други теории защо насочват масово бременните, особено в напреднала възраст, към тези тестове -  доста неприятни са като предположения, затова не искам да ги цитирам и да вярвам в тях. Не знам в МД колко е , Prenatest smart, който направих аз, е около 500 лв.

# 964
Аз се реших на Пренатест вместо да треперят още месец до амниоцинтеза. Товае ми струва едното море на семейството, но.... Дано всичко да е наред.
Моля за съвет кой от двата да избера :
1. https://genetika.maichindom.com/2018/%d0%bd%d0%b5%d0%b8%d0%bd%d0 … b0-%d0%b2-%d0%b1/
Цена 920 лева, като проба ще ми вземат в Селена, а самото изследване се прави в МД София
2.другия вариант ми е Транкуилити 52S,като имам тел на представител в Пловдив с който да се свържав понеделник-цената е 450 евро, гледам я в сайта им.
Моля за препоръка 🤗
От доста време следя темата, тъй като и на мен ми предстои правенето на такъв тест. Отговарям на вашата публикация, защото имах доста въпросителни на кой тест да се спра, в крайна сметка и на мен ми казаха да избера между пренатестове, като се оказа, че пренатест е отделен тест и марка, не знам защо всички други ги наричат така. Моя приятелка си пусна този месец транквилити и много забавиха резултата и тя се принуди да направи друг тест, за майчин дом имам същата информация, че имат птоблеми със сроковете. Аз съм се спряла на тест, който не се работи в БГ, изследването се прави тук от много скоро и имам съображение за сигурността.
кой е въпросният тест
Благодаря

# 965
Намесвам се отново само за да споделя, че мога да препоръчам Prenatest - говоря за марката. Правят го в Германия като пращат пробите там. Получих резултата два дни преди обявения краен срок - слава богу е добър резултата. В деня на взимане на пробата получих мейл с линк към платформата за ризултати, юзър и парола. Срокът за изработка е 3-4 раб. дни от получаване на пробата в Германия, т.е. до 7 раб. дни от взимане на кръвта - заради транспорта. Една седмица по-късно  имах и втори мейл с уведомление, че резултата е готов. Не знам дали го предлагат  в градове извън София обаче, а цената си е солена - само за Даун е 500 лв, другите са още по-така.

# 966
Моля ви кажете кой тест дава най -малко грешки че се побърках от проучвания
И нищо не свърших

# 967
Здравейте! Къде пуснахте запитване за Гърция или Турция? До там ли трябва да се отиде или се изпращат изследванията?

# 968
Здравейте! Къде пуснахте запитване за Гърция или Турция? До там ли трябва да се отиде или се изпращат изследванията?

Те изпращат изследванията.

# 969

Те изпращат изследванията.

Всъщност, ако решите да правите Пренатест в Турция / Гърция, трябва да отидете на място, за да ви вземат кръв. След това те се грижат да пратят пробата до Германия и получавате резултат по имейла.

# 970
  • ...
Днес правих пренатест в Пловдив.
Казаха от три до седем дни ще излезе резултатът по имейл.
 На 39 г съм, с две дъщери на 17 г и на 5 г.
Тестът е само за Даун + пол 599 лв
Правихте ли си предварителните стандартни изследвания или направо този? Аз съм много в началото на бремеността, още не съм избрала лекар за следене, но ме интересува, защото съм доста близко до 40те

# 971
Пренатестът не те обвързва с лекар.
Може да си звъннеш в централата им в София и да питаш къде да дадеш кръв в твоя град, ако имаш антикоагулационна терапия им кажи, защото е важно отстоянието между даването на кръвта за изследването и приема на медикаментите.
Имат и мейл.

Последна редакция: пт, 28 авг 2020, 15:43 от Анонимен

# 972
Понякога феталните морфолози насочват към този тест ако имат съмнения след ултразвуков преглед. Може да се направи обаче и без лекарско назначение - препоръчителния срок на бременността за този тест е 9-20 г.с.

Както казва и Герда - при прием на антикоагуланти трябва да има часови интервал между последния прием на лекарството и взимането на пробата за теста - предполагам, че в лабораториите, които извършват теста, го знаят и могат да консултират.

Ако имам парите, бих го направила този тест в 9-11-та г.с. за да имам време после и за инвазивно изследване ако излезе положителен резултат и съответно да мога да взема адекватно решение за бременността без да бързам. В моя случай бях насочена от лекар в 21-ва г.с. заради съмнение за Даун и преживях една доста неприятна седмица, докато чаках резултата. Прекъсването на бременност във втори триместър съм го изживявала преди и не го пожелавам на никого.

# 973
9-11 може да се окаже прекалено рано, и феталното днк да е по-ниска концентрация и да трябва повторно вземане на кръв.
Но от централата много хубаво обясняват, аз държах връзка с тях през цялото време, имаше забавяне, а аз направо щях да полудея от безпокойство, но получих и писмо от чуждата лаборатория, която ми работи пробата с много високо професионално ниво на обяснение,предназначено за лекар, но поради многото ми неудачи се налагаше и аз да знам термините и методите, по които се изработва на пробата. Тъй че останах много доволна и спокойна от точността на резултата.

# 974
Момичета, на някой случвало ли се е да му вземат повторна проба кръв,защото в птрвата не е било установено достатъчно днка на бебето. Правих тест на vsision в 11 г.с., Жената ме успокои, че това всъщност се случвало много често, но аз ще се побъркам от притеснение, защото предната бременност ми взеха кръв в 10+5 г.с. и нямаше проблем.

Общи условия

Активация на акаунт