На море в Гърция 2013 - XI

• 73 478
  • 756
  •   1
Отговори
# 180
Заливът Лихнос е голям, убийствено живописен (драматични червеникави скали и от двете страни, стръмно спускане от главния път към морето, хубави гледки отгоре), кръчмите - вкусни. Но пясъкът на мен ми е едър. А аз не съм капризна в това отношение, но е точно едър пясък, не камъчета. Заливът е сравнително дълбок. Но пък Амудия е на един хвърлей на юг, със сейшелски пясък и вода до коленете 300 метра навътре Grinning

Време е да продължа малко с разказите от региона Simple Smile
Мрежите

Въпрос за пет хиляди лева: за какво са тия мрежи?

В района северно от Парга, към Антуса има страшно много маслинови дървета, накацали по чукарите, и между тях са опънати нещо като рибарски мрежи. Почнахме да размишляваме: дали сушат мрежите? или връзват маслините по някаква причина?...
Оказа се, че това е метод за събиране на маслиновата реколта! Практикува се чат-пат и на други места в Гърция (по-късно видях в нета снимки от Крит), но като цяло е характерен най-вече за района. Когато маслините узреят, мрежите се разпъват, ето така
и в тях се събират маслините.
Това е един от случаите, в който италианският мързел дава ноу-хау на гръцкия Simple Smile мрежите са традиционен италиански метод за ръчно бране на маслини, използван от 1000 години от другата страна на Йонийско море и ашладисан на гръцка почва.

Последна редакция: пн, 16 сеп 2013, 15:40 от Параход

# 181
А някой знае ли защо връзват бутилки по дърветата? Направи ми впечатление на доста места..

# 182
Едно бързо вкючване. Благодаря на dechy и Тайс за отговорите. Днес вали от сутринта. По обяд малко грейна и решихме, че ще стане за плаж ама не. Утре го дават  да е слънчево - дано. Отседнахме на едно местенце забравено от всички. Няма никой. Навсякъде е празно. Сезона е приключил някъде около 1 септември и вчера последните гърци си събраха чукалата и дим да ги няма. Сега сме само две, три семейства в целия къмпинг. Иначе плажа е супер. Има и ресторант наблизо. Счупихме си краката от разходки. Тайс - разгледахме крепоста днес. Голяма минавка - оказа се, че работи до 15 ч. За Петър видях, че вече се е ориентиралкъм Геракини. Ще се включа като се приберем, защото тук интернета само до рецепцията.  bouquet

# 183
  • София
Параход, интересна информация  Wink Мързелът, съчетан с въображение, дава добри плодове.

Какво имаш предвид под едър пясък? И на Торони е едър, но хората са доволни. А аз вече си знам урока и се отърсих от фикс идеята на всеки масов бг турист за безкрайни пясъчни ивици. Плажовете с камъчета, едър пясък и прочие са също толкова удобни и красиви. Нали и ти това обясняваше покрай Пелион  Thinking

Обаче ме интересува дали бързо става дълбоко  Simple Smile

СКО, капани за осите са  Simple Smile

Сиси, ти на Олимпийската ривиера ли си? На първи септ в никакъв случай не беше приключил сезона, имаше много руснаци и украйнци..даже ме поизнервиха  Rolling Eyes

# 184
Здравейте, Да споделя и моите впечатления от околностите на Парга  Simple Smile Залива Лихнос преминава от ситен пясък от страната пред къмпинга до ееедри камъчета от другата страна Peace  и наистина е убийствено живописен. Прекрасен плаж със ситен пясък и кристална вода има на около 23 км южно от Парга Loutsa beach.

# 185
Този е по-едър от Торони (доколкото си спомням изобщо, като знам колко време съм прекарала в това Торони навремето... още минаваме чат-пат да видим приятели или на бар, или за една мусака в Сакис, ама сигурно от 4-5 години не съм ходила на техния плаж). Там не ми е правил лошо впечатление, може да ставам по-капризна с възрастта Grinning

Водата - щом наричате Калогрия и Ковиу дълбоки, значи в района на Парга всичко с изключение на Амудия и Бела Врака е дълбоко, въпреки че Лихнос и Валтос ги дават "медиум" (и според мен са си нормални).
Плажовете - подробни характеристики
Бях чела и по-дълъг списък (и за по-далечните от града заливи, ще го потърся).

# 186
  • София
Мрежите са много разпространени и на Корфу. Там ги видях за пръв път. Дори не си правят труда да ги вдигат като на първата снимка на Параход. По-късно ги видях и на Закинтос, макар и доста по-малко. Все пак мързеливият метод оказва влияние на качеството. Но пък се задоволявали и с него, щом е по по-лесния начин.  Wink

# 187
  • София
Едър/ситен пясък, камъчета..вече всичко приемам, ако се ограничавам само с фин, ситен пясък ще трябва да зачеркна половин Гърция и да вися само на Голдън Бийч в Тасос  Joy

Не ми се изпускат красоти само щото моето дупе беше свикнало на бг пясъка повече от 20 години.

Ковиу и Калогрия са ми голяма слабост, на мен не са ми дълбоки. Но на детето ми са, отказваше да влезе в тях. А когато сме с детето - гледаме на него да му е добре. Иначе - война, и винаги ние сме губещата страна  Wink

# 188
  • София
ЕлиТ, едноименният, дори не съм знаела, че има и друг.. Гледах го в букинг.ком още миналата година и ми хвана окото  Wink
Обаче искам дребната да порасне още мъничко. Догодина ще сме на остров, а по-догодина - живот и здраве - на къмпинг. Та и аз ще чакам отзиви, най-много ме интересува самия плаж Лихнос.

http://www.enjoy-lichnos.net/

Таис, като те гледам си стегнала плана за петилетката Simple Smile
Много готин изглежда този Лихнос.

# 189
Верно е доста по-ситен пясъкът пред къмпинга, както отбеляза sy, ние явно така и не сме се разходили до тази част... Цените в стаите и апартаментите към къмпинга обаче са височки за това, което се предлага, дори и сега, в края на септември (и в сравнение с останалото настаняване в района).
Място на същия плаж с много по-приемливи цени, също толкова бейсик условия и убийствена градина и гледка. Но бастион на сърбите в района...

Ето целия залив (снимката не е моя Simple Smile, но е много хубава)

Последна редакция: пн, 16 сеп 2013, 16:51 от Параход

# 190
  Този сезон Парга и Евия са хитовете, мисля. Големи красоти показвате и разказвате!

# 191
 Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes
http://www.youtube.com/watch?v=1V18hvYmYgs
На бързо попрочетох назад, да споделя и моите впечатления, Лефкада ми хареса, нооо Кефалония, Кефалония е моят остров.
Не е толкова страшно пътуването, не че ние не се връщахме 19 часа, но ние сме си такива, път час няма при нас.
От Астакос до качването на магистралата е малко по-бавно, ще си погледна записките в колата, но по спомен около 2,5 часа за 180 км. Цените на феритата са поносими, Василики -Фискардо - 60-тина Евро, а Сами-Астакос 70 евро за колата и 2,5 атома /нали атом е човек на гръцки, ако правилно съм разбрала/.
За догодина съм планирала вече, само живот и здраве, на отиване едно преспиване в Йоанина, после няколко нощувки в Закинтос и поне седмица отново Кефалония, а и евентуално 2 нощувки на Итака, зависи колко е ферито.

# 192

evhen, много се радвам, че сме на едно мнение за Кефалония. За ферито ние платихме 40 евро за колата и по 9.50 на човек Василики-Сами.

# 193
  • София
За догодина съм планирала вече, само живот и здраве, на отиване едно преспиване в Йоанина, после няколко нощувки в Закинтос и поне седмица отново Кефалония, а и евентуално 2 нощувки на Итака, зависи колко е ферито.
Честно да си призная и аз нещо такова планувам за догодина. Но много ми се иска и на Лефкада да поостанем за прекрасните плажове, нищо че са с камъчета.  Grinning За Закинтос с децата много се замислям дали си струва обаче.  Rolling Eyes
Като гледам масово се планират почивките за следващия сезон.  Mr. Green
Темата ще кипи и през зимата.  Peace

# 194
Ана бел, а твоите разкази... снимки...? Кога се прибирате?

Плажовете на Теспротия - Пердика, Сивота, Игуменица и чак до албанската граница

И моята (и на мъжа ми) оооох несъстояла се мечта в региона - Дрепано

7-километрова тясна ивица земя северно от Игуменица, плажът е от едната страна, между него и пътя - евкалиптови гори...
Това Дрепано го бяхме маркирали в маршрутите от самото начало, като ходихме до Керкира го гледахме с нега от ферибота и на отиване, и на връщане (той се влачи сякаш часове покрай тия 7км, само да си ги гледаш), щяхме още същата вечер да ходим, ама окъсняхме и детето се умори, а имахме и час път до Парга...
Последния ден пак щяхме да ходим - и после по Егнатия одос, ама се запихме и заиграхме на Саракинико... а после се загубихме по завоите в планината... и пак. Моля, ако някой ще ходи в Парга, Сивота или Керкира скоро, да иде на Дрепано и да ми го снима и разкаже! Черпя!

Последна редакция: пн, 16 сеп 2013, 17:13 от Параход

Общи условия

Активация на акаунт