На море в Гърция 2013 - XI

• 73 716
  • 756
  •   1
Отговори
# 510
Освен да изчакаме Петър да се върне от есенните гръцки митарства с пресни спомени и да планираме нещичко.  Grinning

# 511
  • Варна
Освен да изчакаме Петър да се върне от есенните гръцки митарства с пресни спомени и да планираме нещичко.  Grinning

Става Simple Smile
Току що излязохме от топлия басейн на Сана Хисар дето сме спрели да почакаме 2-3 дни да грейне слънце на СИТОНИЯ.
Simple SmileSimple SmileSimple Smile

# 512
  • София
Сега проверих в Пикадили в Софарма Тауър за гръцки тахан - няма.Има български сусамов.Искам да попитам,че прочетох на етикета за ползите от него, всъщност какъв вкус има тахана и наистина кой е за предпочитане?

Предварително благодаря  bouquet

# 513
  • София
veka, таханът е горчив на вкус. За ползите му можеш да прочетеш в Гугъл. Съдържа много калций във вид лесен за усвояване. Хранителен е. А този с какаото е и много вкусен.  Grinning

# 514
  • София
veka, суровия тахан е леко горчив, но много полезен. В арабския свят сусамът от древни времена е страшно на почит, тахана го дават и на малки деца заради високото количество лесно усвояем калций.
Аз го давам на детето, заради калция - досега чист сме взимали само български.
А гръцки пробвахме с какао и портокали - ммм, голяма вкуснотия е  Heart Eyes

# 515
  • София
veka, суровия тахан е леко горчив, но много полезен. В арабския свят сусамът от древни времена е страшно на почит, тахана го дават и на малки деца заради високото количество лесно усвояем калций.
Аз го давам на детето, заради калция - досега чист сме взимали само български.
А гръцки пробвахме с какао и портокали - ммм, голяма вкуснотия е  Heart Eyes

Благодаря,Таис! На етикетчето на българския тахан пишеше,че е полезен за гастрит,колит,язви на стомаха и аз по-скоро останах с впечатлението,че като цяло е полезен за храносмилателния тракт.
Ако не намеря тук гръцки да опитаме, ще си купя живот и здраве от Гърция!

# 516
  • София
А, да, правилно са писали - полезен е много и за хран. система, например знам, че за хора с язва е голяма благодат.

Тук можеш да пробваш натурален български. Петър даде интересната идея да се омеша с течен шоколад, сладко..който каквото си хареса  Simple Smile Ние вкъщи отдавна сме свикнали с горчивия му вкус и си го ядем така. Но гръцкия с портокали/какао тотално ни спечели..

# 517
Темата стана "На море и за тахан в ГърцияJoy

veka, аз си купувам български от суров сусам и си го подправям с малко мед - хем става вкусно, хем още по-полезно  Grinning

# 518
Veka, всъщност най-полезен е кафявия тахан, който се прави от небелен суров сусам. Но за съжаление той е и горчивата версия на тахана.

"Нашият" тахан и по-голямата част от видовете, които се продават на пазара(не всички разбира се) е бял тахан, направен от белен сусам. Неговите ползи не са толкова големи като на кафявия пълнозърнест, но все пак ги има. Ако си купиш натурален бял тахан (от нашата марка) няма да усетиш никаква горчивина, но все пак вкуса е особен. Аз натуралния го използвам за "Баба Гануш" и разни други арабски рецепти. Голяма вкусотия. Какаовия, портокаловия и медния тахан(всичките от същата гръцка марка) също са смеси с бял тахан. На мен лично ми харесват и трите вида. Пробвала съм да смесвам аз например мед и натурален тахан, но не се получава абсолютно същия вкус (поне за мен).
Между другото тази година не можахме в Масутис да намерим меден. Оказа се, че Масутис са започнали да произвеждат собствена марка меден тахан и са спряли да продават този на другата. Е техния не е толкова добър като другия.

Благодарение на каковия тахан дъщеря ми вече намали шоколада до минимум, а беше пристрастена. Просто го замени с нещо значително по-полезно.

Извинете за гастрономическото отклонение.

Последна редакция: вт, 01 окт 2013, 22:48 от Анонимен

# 519
  • София
Страхотни сте!Аз не съм пробвала досега тахан.Признавам си,че не си падам по сладкото,но веднъж на 3 месеца примерно ми се дояжда халва,таханова и ми харесва.Днес, провокирана от издирването на гръцки тахан в Пикадили, реших да се ограмотя и ето  Hug вече съм тотално запозната благодарение на вас!Прочетох тук-там какво пише в гугъл и съм заинтригувана.Така или иначе планираме лежерен сити уикенд в южната съседка и ще потърся местно производство,пък ще разпитам и мои гръцки приятели.

Благодаря ви на всички!  bouquet

# 520
  • Варна
Veka, всъщност
 Но за съжаление той е и горчивата версия на тахана.
 Пробвала съм да смесвам аз например мед и натурален тахан, но не се получава абсолютно същия вкус (поне за мен).
Извинете за гастрономическото отклонение.

Нали е по важно да сме си полезни и да обменяме идеи Simple Smile
Гръцките вкусотий са приятна част от гръцките пътешествия .
За съжаление рядко най полезните неща са най вкусни.
Добър вариант на закуска се получава като най-полезния  кафяв тахан, който се прави от небелен суров сусам са омеши и овкуси със кисело мляко , овесени ядки , счукано ленено или друго семе и някакъв подсладител - мед,домашно натурално сладко...........................................................

# 521
  • София
Ех....още си мирише на море и...тахан. Ние в мацутис не можахме нещо да намерих (или не търсих достатъчно) но не можахме да си купим.  Rolling Eyes Аз също много съм заинтересована заради заместването на децата това сладко.
За срещата аз също съм навита. В темата ми е много приятно и вярвам, че и наживо компанията също ще е много приятна.  Grinning

# 522
  • София
За срещата последно каква дата определихте - 19 октомври ли  Thinking

Дама, мисля, че се казва Мазутис, не със ''ц''  Peace  Hug

# 523
  • София
Ми мисля, че повечето от пишещите тук са за тази дата, включително моя милост.
Та да се преброим последно ок ли е датата и да мислим заведението  Simple Smile

# 524
Ако някой е против, да каже сега или да замълчи завинаги!
 Sunglasses

Общи условия

Активация на акаунт