Колко ви струва храната на месец у дома?

• 103 894
  • 1 880
  •   1
Отговори
# 1 530
  • Пловдив
Еее, мама ми донесе - у мама ядохме и тн - много променя нещата!  Crazy
Да, така е, но не мога да остойностя нещата, защото като ходим там, ходим за цялата градина, няма как да си деля горивото на такова за чушките и такова за доматите, още повече пък за двата домата или петте картофа, които съм сложила на яденето. По същия начин е и за електричеството за помпата, с която се полива и препаратите, които се ползват. Но ако всичките ми разходи са  примерно 600 лв. - ток за помпата /седем месеца по 20 лв./, препарати /ползвам само най-необходимите, но поне 100 лв. се събират/, гориво до там /два пъти в месеца за 7 месеца - 225 лв./ и други дребни разходи, които не съм смятала - 135 лв. /сезал, найлон, гориво за резачката за дърва, гориво за мотофрезата, дребни инструменти, които са се счупили или повредили/ то това ми е зеленчука за година напред. Значи ми идва по 1,65 лв. на ден горе-долу стойността на зеленчуците, които са ми дотации, разхвърлени за една година.  
Ами стойността на мотофрезата, нам кви си инструменти? Те да не никнат Simple Smile Аз си остойностявам подарените продукти по средна пазарна цена в момента. Примерно майка ми е купила буркан мед - аз си смятам 8лв към храната за месеца, защото толкова струва буркана. Някой ми е дал килограм ябълки - в момента са по лев ябълките на пазара, смятам 1лев. Е, не точно до стотинка, но така горе-долу преценявам.

# 1 531
  • София
Събота и неделя изядохме една тава мусака и една тенджера пиле фрикасе. Общо за 7-8 лв ядене.

Кое е общо 7-8 лева?  Rolling Eyes

Мусаката е с 2 кг картофи от градината и 500 г кайма, заедно със заливката е 5 лв. Фрикасето е с месо, останало от печеното пиле в петък, сигурно е не повече от 200 г. Но толкова ядем вкъщи, защо ви е чудно?!
Еммми, да от градината картофи и пиле изостанало от петъка.
Като ги уточните тези неща, се връзват

# 1 532
  • до най-прекрасния мъж
Еее, мама ми донесе - у мама ядохме и тн - много променя нещата!  Crazy
Да, така е, но не мога да остойностя нещата, защото като ходим там, ходим за цялата градина, няма как да си деля горивото на такова за чушките и такова за доматите, още повече пък за двата домата или петте картофа, които съм сложила на яденето. По същия начин е и за електричеството за помпата, с която се полива и препаратите, които се ползват. Но ако всичките ми разходи са  примерно 600 лв. - ток за помпата /седем месеца по 20 лв./, препарати /ползвам само най-необходимите, но поне 100 лв. се събират/, гориво до там /два пъти в месеца за 7 месеца - 225 лв./ и други дребни разходи, които не съм смятала - 135 лв. /сезал, найлон, гориво за резачката за дърва, гориво за мотофрезата, дребни инструменти, които са се счупили или повредили/ то това ми е зеленчука за година напред. Значи ми идва по 1,65 лв. на ден горе-долу стойността на зеленчуците, които са ми дотации, разхвърлени за една година.  
Ами стойността на мотофрезата, нам кви си инструменти? Те да не никнат Simple Smile Аз си остойностявам подарените продукти по средна пазарна цена в момента. Примерно майка ми е купила буркан мед - аз си смятам 8лв към храната за месеца, защото толкова струва буркана. Някой ми е дал килограм ябълки - в момента са по лев ябълките на пазара, смятам 1лев. Е, не точно до стотинка, но така горе-долу преценявам.
Ако ми кажеш как да си остойностя мотофрезата?!?!?! ще е супер. Тя си е наша, ще ми служи един Господ знае колко години напред, няма да я изхвърля още тази година, та да слагам и нейната цена към разходите за производството на храната! Затова съм си сложила 135 лв. допълнителни разходи, за да покрият тези разноски /майка ми губи и чупи вече трета лозарска ножица за една година, е няма как да не я сложа в разходите, защото очевидно догодина няма да ползвам изгубените и счупени инструменти.

# 1 533
  • Sofia
До сега не съм пресмятала,но от утре /нов месец /ще си правя вече сметка.
Опитвала съм да събирам касовите бележки,но нещо сметките не се получиха точни/от големи магазини се купуват не само хранителни/.
По принцип пазарувам почти всеки ден от близкия супермаркет и повече от 10-15лв.макс.20лв.на ден не давам.
За 4 членно семейство приблизително 500-600лв. на месец,като мляко,месо,някои зеленчуци и плодове и вода не купувам/носят ми ги от еко район/

# 1 534
  • Пловдив
blue.angel,

Казвам друго Simple Smile Щом не можеш да я остойностиш по този начин храната я смятай по пазарни цени. Килограм картофи еди колко си - цък, толкова към сумата. И така според мен ще се доближиш до останалите, които си купуват Simple Smile

# 1 535

Ако ми кажеш как да си остойностя мотофрезата?!?!?! ще е супер. Тя си е наша, ще ми служи един Господ знае колко години напред, няма да я изхвърля още тази година, та да слагам и нейната цена към разходите за производството на храната!
Затова са измислени амортизациите.

# 1 536
  • до най-прекрасния мъж
А защо трябва да я остойностявам, като тези продукти не ми струва толкова и тези пари не ми излизат от джоба. Заглавието на темата е Колко ви струва..., а не Колко би ви струвала, ако я остойностите - има ябълки от 1 лв., има и от 4 лв, има кайма от 5 и от 10 лв. килото. На мен ми струва толкова, това е положението. Не смятам, че трябва да се чувствам виновна, че имам село и зеленчукова градина и задължена да си смятам всяко едно доматче или стрък магданоз. В интерес на истината не водя статистика колко произвеждам, та да смятам. Важното е, че ми стига и не купувам.

Ако ми кажеш как да си остойностя мотофрезата?!?!?! ще е супер. Тя си е наша, ще ми служи един Господ знае колко години напред, няма да я изхвърля още тази година, та да слагам и нейната цена към разходите за производството на храната!
Затова са измислени амортизациите.
Само че аз не съм фирма, та да си смятам и амортизациите! По тази логика трябва да си сметна и праха за пране, топлата вода за къпане, цената на леглото, на което спя, стойността на къщата и всичко останало, щото и те влизат в тази цена - все пак цапам се, трябва да се скрия, като завали и т.н.
Направо ставате смешни понякога!

# 1 537
  • Пловдив
Къде става дума за вина? Говорим за стойност, поне аз така виждам темата. Храна на каква стойност изяждаме през месеца.

# 1 538
Въпросът е да казваш какво е твое производство. Така няма да има чудене как правиш нещо за 5лв вместо за 10лв.

# 1 539
  • до най-прекрасния мъж
Къде става дума за вина? Говорим за стойност, поне аз така виждам темата. Храна на каква стойност изяждаме през месеца.
Янтра, стойността е разтегливо понятие - едни ядат розови домати от 3,50 лв, други купуват дребни доматчета по 0,50 лв. И едното е домат, и другото. Едни купуват пиле за 5 лв, други взимат домашна кокошка за 10 лв. бройката - и едното е месо и другото. Някой по-напред в темата посочи пазарна цена от 13 лв. за телешкото, а аз го взимам за 6.60 лв. Всичко е много относително. Ако ще се смята така, значи трябва всеки да преостойностява по най-високата цена на пазара, защото всички сме различни и различни неща харесваме.
Въпросът е да казваш какво е твое производство. Така няма да има чудене как правиш нещо за 5лв вместо за 10лв.
Ако си чела темата, още в началото казах, че имам дотации от село. Даже се опитвам да смятам цени, но има неща, които не мога да сметна просто. А по пазарни не е реално в моя случай!

# 1 540
Само че аз не съм фирма, та да си смятам и амортизациите! По тази логика трябва да си сметна и праха за пране, топлата вода за къпане, цената на леглото, на което спя, стойността на къщата и всичко останало, щото и те влизат в тази цена - все пак цапам се, трябва да се скрия, като завали и т.н.
Направо ставате смешни понякога!
Винаги може да се сметне, стига човек да има желание. Ако няма - никой не го кара, разбира се. Така е по-ясно какво е вложено и дали има смисъл да се продължава по същия начин. И аз мога да отида да ям при майка ми за без пари, ама тя ще го е платила нали?
Със сигурност би трябвало да излиза по-евтино при теб отколкото ако е на пазара. Но вложените ресурси - ток, машини, гориво не са за пренебргване, а са си част от цената.

# 1 541
  • до най-прекрасния мъж
Винаги може да се сметне, стига човек да има желание. Ако няма - никой не го кара, разбира се. Така е по-ясно какво е вложено. И аз мога да отида да ям при майка ми за без пари, ама тя ще го е платила нали?
Със сигурност би трябвало да излиза по-евтино при теб отколкото ако е на пазара. Но вложените ресурси - ток, машини, гориво не са за пренебргване, а са си част от цената.
Няколко поста по-нагоре съм сметнала разходите си за сезона, в който сме там, върни се и прочети. Повече от това не мога да ги разбия. Това би означавало да водя счетоводство на нещо, което ми е хоби през свободното време. Нямам нужното време, пък и не виждам необходимост да го правя.

# 1 542
  • Пловдив
Янтра, стойността е разтегливо понятие - едни ядат розови домати от 3,50 лв, други купуват дребни доматчета по 0,50 лв. И едното е домат, и другото. Едни купуват пиле за 5 лв, други взимат домашна кокошка за 10 лв. бройката - и едното е месо и другото. Някой по-напред в темата посочи пазарна цена от 13 лв. за телешкото, а аз го взимам за 6.60 лв. Всичко е много относително. Ако ще се смята така, значи трябва всеки да преостойностява по най-високата цена на пазара, защото всички сме различни и различни неща харесваме.
Ако си чела темата, още в началото казах, че имам дотации от село. Даже се опитвам да смятам цени, но има неща, които не мога да сметна просто. А по пазарни не е реално в моя случай!
Ако ядеш розов домат - слагаш цена за розов, ако ядеш обикновен червен пак така. Приблизително.

# 1 543
  • до най-прекрасния мъж
Ок, Янтра, аз те разбирам. Но ако пазарната цена на домата е 3,50 лв., пък аз го произвеждам за 0,50 лв. килото, 3 лв. остават в джоба ми и аз ги разходвам за друго. Обаче, аз не знам за колко го произвеждам проклетия домат...

# 1 544
  • Пловдив
Ама и аз те разбирам, ти даваш за храната Х лева, обаче СТОЙНОСТТА на храната е повече от Х лева Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт