Отговори
# 450
Здравейте, намесвам се в темичката защото имам въпрос към консултантите, но ще се радвам, ако някоя от вас също може да помогне.Въпрос към ЛЛЛ .Бебето е на 26 дни и от два дни при кърмене първите 5-6 минутки са спокойни, след което става доста нервно, мърда с ръце и крака, а в очите му чета паника. (кърма има, даже вадя гърда от време на време за да не се задави)

# 451
Лече, на мен в родилното ми дадоха за бебето едни ампули " еднократна клизма", като стъклена ампула,само че са направени от мека пластмаса вътре с някаква течност, реже се връхчето, пъхаш в дупето и изстискваш. Забравих им името, а ми останаха на Ловеч, обаче ако искаш, питай утре педиатъра и за тях. Аз не знам те само за запек ли са или за по-лесно изхождане, щом е клизма,би трябвало да е за общо изпразване на червата, мисля аз.

# 452
Здравей, Else.

Има си около 5 мокри памперса на ден, когато има наакан е много пълен със златист цвят. Иначе пръцка и има 1-2 пожълтени памперса на ден, но за мен това не е пълен памперс.
Когато се унася прилагам компресия, забелязвам обаче, че когато прилагам по дълго време компресия ми повръща повече от обикновено...възможно ли е да я претъпквам?
Все още не предлагам от втората гърда, вдигам я за малко и й предлагам пак първата и като видя, че не суче я махам. От една стртана ме е страх, че не мога да разбера дали се е наяла, от друга се притеснявам, че ако й дам от другата гърда, после няма да й стигне и от нея за следващото хранене (при мен дясната е доста по-млекодайна)

Здравей Sophie PP,
Не е нужно да се тревожиш дали млякото в другата гърда ще стигне на следващото хранене, ако я предложиш. Ако искаш погледни обяснението ми за принципа на действие за кърменето за да разбереш защо няма нужда да пазиш гърдата за следващото хранене.
Казваш, че повръща повече - как изглежда това, което връща - чисто мляко или като пресечено мляко? Когато се унася и започнеш да прилагаш компресия бебка не се ли активира?

# 453
Здравейте и от мен! Честити бебчовци на мамите, които скоро са родили и съм пропуснала! Да са ви живи и здрави и вие с тях! Да ви слушкат и да папкат много!

Имам въпроси към ЛЛЛ:
Детето ми е на 19 дни и изкара по-тежка жълтеница, в следствие на което спадаше доста грамчета.Кърмя го от първия ден, но спадането на теглото ме провокира да се цедя 4-5 пъти за последните 10 дни). Първоначално смятах, че няма достатъчно кърма и за това не наддава тегло. Също така се цедих след кърмене - по 20 мл. от гърда, за да стимулира отварянето на повече каналчета. Действително помогна, но веднага след това започна сериозно напрежение в гърдите през нощта.Последваха топли душове и компреси и по-често кърмене- на 2 часа. Кърмя по 10-15 мин. от всяка гърда.
Вече детето наддава достатъчно, възстанови теглото си, а кърмата ми е предостатъчна.
Бих искала да се посъветвам с вас, дали е нужно да изцеждам след хранене, как бих могла да избегна напрежението в гърдите и свръхлактацията?Дали да продължа да предлагам и двете гърди по 15 мин. или да редувам? Бебето не успява да изпразни гърдите ми на едно хранене, при което "задното мляко " остава, когато предлагам и двете гърди. Възможно ли е да регулирам лактацията спрямо нуждата от кърма на детето без да изцеждам след храненето?

Здравей LemOn,
Да, напълно е възможно да регулираш лактацията спрямо нуждата на бебето. Добре е бебето да се остави да довърши първата гърда - докато спре да суче активно и след компресия. След това може да му се предложи и втората гърда. Ако е все още гладно то е вероятно да засуче. След като пусне и втората, ако се усеща напрежение в гърдата или гърдите се изцежда толкова колкото да се почувства облекчение, а не докато гърдата спре да отделя кърма. За да се регулира кърмата са нужни няколко дни. Добре е да наблюдаваш дали ще настъпи промяна в броя на напишканите и наакани пелени след промяната.

# 454
Към ЛЛЛ:

Дайте съвет как да си увелича кърмата. Цедя с помпа на всеки 3 часа по 30 мл от двете цици и дохранвам с адаптирано по 60-90 мл (зависи). Искам да си увелича кърмата и постепенно да измествам адаптираното, но от 3 дни се цедя и все ги цъкам по 30.... Пия лактогонен чай, безалкохолна бира, ям житце от време на време, кис. мляко..не знам какво да направя, че да започна да цедя по стотина мл на ядене. Страх ме е, че накрая беба ще се отбие и ще мине само на АМ, а ми се иска да е на кърма  Tired Тя е на 16 дни.

Dund1chk4,
Преди около седмица беше писала, че имаш кърма и течеш непрекъснато. От кога имаш този проблем с количеството кърма, което изцеждаш? Какво е общото количество кърма, което изцеждаш за 24 часа?

За стимулиране на гърдите някои майки изцеждат за по 5-10 минути всяка гърда след кърмене дори и при това изцеждане от гърдата да не тече кърма. Други изцеждат между храненията за 10-20 минути. Друг вариант, който майките ползват е при същата периодичност, но всяка гърдата се затопля и се прави масаж, след което 7 минути се изцежда, след това отново затопляне-масаж, 5 минути се изцежда, затопляне-масаж, 3 минути изцеждане. За спестяване на време гърдите могат да се изцеждат едновременно. Има изследвания, които показват, че масажа по време на изцеждане улеснява и е възможно да се изцеди повече кърма.

# 455
Въпрос към ЛЛЛ
Здравейте! В болницата, в която раждах ми се появи бучка. Казаха ми, че е задържана кърма. Биха ми една инжекция окситоцин. Изцеждам 30мл. от двете гърди, като не давам на бебето да суче, защото съм с плоски зърна. Бучката така и не се премахна. Вчера бях при онко-хирург. Правиха ми ехомамография и казаха, че бучката, която имам е галактоцеле, с диаметър 21мм. Купих лецитин и зелка. Затоплям памперс, държа го малко, цедя и после намачквам зелето и го слагам в сутиена като избягвам зърното. От вчера до днес не се повлиява. След цедене стои. Как да я премахна? За колко време би трябвало да се премахне?
Вчера бях и при АГ, която ми изписа Достинекс, защото искам да спра кърмата и да не се мъча повече.  Да го пия ли или да изчакам да се махне бучката? Ако го пия трябва ли да се цедя?
Онко-хирургът ми каза ако не се премахне да отида и да ми направи пункция, за да я изтегли. Какво да правя?

Здравей Веселото,
Причинява ли ти някакъв дискомфорт галактоцелето?

Галактоцеле е каналче, пълно с мляко, което не се дренира, но не прави бели, просто е там. Понякога може да е съпроводено с лека болка. Разширеното каналче може да е временно и да премине полека с регулирането на кърмата - сега тя е вероятно в по-голямо количество, отколкото бебето приема, а след това ще се регулира така, че тялото ще прави толкова, колкото бебето приема.

Ако се отстрани със спринцовка, млякото най-често пак се появява (т.е. бучката); обичайно след края на кърменето млякото от галактоцелето се резорбира заедно с остатъците от кърма в другите канали. Не е опасно и не налага прекратяване на кърменето в общия случай.

При много майки с плоски или вдлъбнати зърна, в следствие на хормоналните промени по време на бременността и раждането, зърната успяват да се откроят и майките кърмят успешно. Съществува техника, която би могла да отслаби срастванията в основата на зърното и да подпомогне открояване на зърното. Нарича се  техниката на Хофман и се състои в следното: Поставят се палците на двете ръце един срещу друг в основата на зърното и нежно, но решително отдалечаване на палците един от друг. Направете това както в посока нагоре-надолу, така и настрани. Това упражнение може да се прави два пъти дневно в началото, и ако се продължи с тях, с времето може да се прави до пет пъти дневно в напреднала бременност и периода на ранна лактация. Искам да уточня, че тази техника се е прилагала десетилетия, но проучванията не доказват пълната й ефективност.

Много важно за успешното кърмене с плоски зърна е правилното поставяне на бебето на гърдата. При правилно засукване бебетата не засукват само зърното, а и голяма част от ареолата. Преди самото кърмене е възможно ръчно или с пособие да се оформи зърно.

Рязкото отбиване е голям стрес за организма на майката. За да се избегне стресът е добре то да става плавно и бавно. За спиране на кърмата след отбиване на много майки им помага компресите със пресни зелеви листа. Студени зелеви листа от хладилника се намачкват леко, маха и се жилата и се увиват около гърдата под сутиена, като се избягва ареолата и зърното. Когато листото повехне, може да се смени. Тези компреси спомагат за избягване или преодоляване на бучки и  също за намаляване на лактацията при по-дълго третиране. Има майки, които използват чай от салвия (градински чай) за намаляване на кърмата.

Добре е да се наблюдават гърдите. Въпреки, че количеството на произвежданата кърма може да изглежда малко, възможно е да се усети напрежение в гърдите и тогава е добре да се изцедят до почустване на облекчение (не до край), за да се избегнат препълвания и запушвания.

Освен лекарствата предлагани от традиционната медицина има и хомеопатични препарати спомагащи спирането на кърмата.

Дори и да бъде спряна кърмата е възможно на по-късен етап лактацията да се стимулира. Има жени, които след отбиване успяват да си възстановят лактацията и да кърмят отново своите бебета, както има и случаи на жени, които никога не са били бременни и не са кърмили, да я стимулират така, че да кърмят изцяло или частично своите осиновени бебета.

# 456
Въпрос към ЛЛЛ.Бебето е на 26 дни и от два дни при кърмене първите 5-6 минутки са спокойни, след което става доста нервно, мърда с ръце и крака, а в очите му чета паника. (кърма има, даже вадя гърда от време на време за да не се задави)

Здравей desihg,
Това, което описваш изглежда като свръхактивен рефлекс за потичане на кърмата. Когато извадиш гърдата, забелязала ли си дали от нея изтичат силни струйки кърма? Ако има такива много майки ги оставят да изтекат в чашка, или хавлия и след като спрат или отслабне силата им, предлагат на бебетата си да сучат отново.
Други майки предпочитат да сменят позата с биологична. При тази поза гравитацията не позволява кърмата да тече на толкова силни струи, които дразнят бебето и за кратко време да пълнят устата му с голямо количество кърма.

# 457
Else, ако спра кърмата с Достинекс възможно ли е бучката да изчезне без да цедя?

# 458
Dund1chk4,
Преди около седмица беше писала, че имаш кърма и течеш непрекъснато. От кога имаш този проблем с количеството кърма, което изцеждаш? Какво е общото количество кърма, което изцеждаш за 24 часа?

За стимулиране на гърдите някои майки изцеждат за по 5-10 минути всяка гърда след кърмене дори и при това изцеждане от гърдата да не тече кърма. Други изцеждат между храненията за 10-20 минути. Друг вариант, който майките ползват е при същата периодичност, но всяка гърдата се затопля и се прави масаж, след което 7 минути се изцежда, след това отново затопляне-масаж, 5 минути се изцежда, затопляне-масаж, 3 минути изцеждане. За спестяване на време гърдите могат да се изцеждат едновременно. Има изследвания, които показват, че масажа по време на изцеждане улеснява и е възможно да се изцеди повече кърма.

Наистина бях препълнена, много текох, даже имах буци. Но като разбрах, че беба не наддава се стресирах толкова много и от 5-6 дни някъде са ми меки гърдите и цедя само по 200 мл на денонощие (по 30 мл на цедене). Аз сега не кърмя, само цедя и после дохранвам с АМ, защото с тези плоски зърна така и не успях да се науча да й подавам добре гърдата. Хиляди пъти опитвах, изгледах сума клипове и и изчетох всички статии де що има и резултатът беше разранени зърна. След мерене установих, че е изцокала само 10 гр. Вчера имах злополучен опит да я кърмя, а не да се цедя и нищо не стана. Тя цокне малко, задреме, пак цокне и така през 10 минути  до безкрай. Така и се наруши сънят, беше нервна и плаче от глад. Четох, че много майки хранят месеци наред с кърма като се цедят само. На мен не ми пречи цеденето, но с тия 30 мл съм за никъде.

Имам силиконови зърна. Ако пробвам да кърмя с тях, дали бебка ще може да изсуче хубаво гърдите ми? Не ги слагам, понеже имам притеснение, че може да й пречат и да не успява да суче добре.  Как ви се струва схемата: Кърмя със силиконовите зърна, след това се доизцеждам ако има нещо останало, давам й го и най-накрая ако пак плаче за ядене да й додам АМ?

Последна редакция: ср, 02 окт 2013, 09:27 от Dund1chk4

# 459
  • София
Здравей, Else.

Има си около 5 мокри памперса на ден, когато има наакан е много пълен със златист цвят. Иначе пръцка и има 1-2 пожълтени памперса на ден, но за мен това не е пълен памперс.
Когато се унася прилагам компресия, забелязвам обаче, че когато прилагам по дълго време компресия ми повръща повече от обикновено...възможно ли е да я претъпквам?
Все още не предлагам от втората гърда, вдигам я за малко и й предлагам пак първата и като видя, че не суче я махам. От една стртана ме е страх, че не мога да разбера дали се е наяла, от друга се притеснявам, че ако й дам от другата гърда, после няма да й стигне и от нея за следващото хранене (при мен дясната е доста по-млекодайна)

Здравей Sophie PP,
Не е нужно да се тревожиш дали млякото в другата гърда ще стигне на следващото хранене, ако я предложиш. Ако искаш погледни обяснението ми за принципа на действие за кърменето за да разбереш защо няма нужда да пазиш гърдата за следващото хранене.
Казваш, че повръща повече - как изглежда това, което връща - чисто мляко или като пресечено мляко? Когато се унася и започнеш да прилагаш компресия бебка не се ли активира?

Здравей, Else! Благодаря ти за отговора! Започнах да предлагам и втората гърда особено вечер и като храня от лява, както казах според мен лявата има по малко мляко. Снощи я държах над 30мин на лява и явно си искаше още и й предложих дясна   за около 10мин докато се унесе. Мисля, че малко я мързи да суче, когато понамалее вече млякото в едната гърда. Като правя компресия се активизира определено, но за кратко.
Понякога повръща и чисто мляко, но мисля, че по-често е пресечено. Днес ще я наблюдавам по-внимателно.

# 460
  • София
Тц, нищо не ѝ давам. Гледам да я мъча да си изяжда и задното мляко, че нали то уж я храни. Иначе пишка много, всеки памперс тежи като тухла... Сега се мъча с едни круши, дано да се повлияе. Пъни се милата, свива се, аз сгъвам крачетата, масажирам корема... Какво е това усвояване - не знам. Иначе не е запечена, ако беше нямаше да оцапа памперса, дори и малко...
Лече  и Лили ака веднъж на 3 дни, даже днес е 3тия и тръпна в очакване...Иначе имаме по 1-2 зацапани памперса с ако на ден и доста пръцка. На предната консултация, в болницата, в която раждах уж ме успокоиха, че някой бебета не акат толкова често, днес сме на преглед при педиатърката й, та ще чуя и нейното мнение по въпроса.
Да се похваля тази сутрин пъпчето й падна...една тревога по-малко Simple Smile

# 461
  • До морето :)
Тц, нищо не ѝ давам. Гледам да я мъча да си изяжда и задното мляко, че нали то уж я храни. Иначе пишка много, всеки памперс тежи като тухла... Сега се мъча с едни круши, дано да се повлияе. Пъни се милата, свива се, аз сгъвам крачетата, масажирам корема... Какво е това усвояване - не знам. Иначе не е запечена, ако беше нямаше да оцапа памперса, дори и малко...
Лече  и Лили ака веднъж на 3 дни, даже днес е 3тия и тръпна в очакване...Иначе имаме по 1-2 зацапани памперса с ако на ден и доста пръцка. На предната консултация, в болницата, в която раждах уж ме успокоиха, че някой бебета не акат толкова често, днес сме на преглед при педиатърката й, та ще чуя и нейното мнение по въпроса.
Да се похваля тази сутрин пъпчето й падна...една тревога по-малко Simple Smile
ИМАХМЕ ПЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЛЕН-ПРЕПЪЛНЕН ПАМПЕРС.  newsm44 newsm68 Дали е от крушите или ѝ е дошло времето - важното е, че свърши работат. Каката и тя се изака. Сега е мой ред.  hahaha

Днес вече сме на консултация. Дано мине леко ваксината.  hahaha

# 462
Като ви чета оплакванията за мъжете все едно за моя говорите  Crazy

Уж сами щяхме да се справяме като се роди малкия, а се договорил майка ми да остане докато и той си е отпуска по бащинство. И по цял ден на пц-то, а аз дундуркам малкия, майка ми с каката и готви, аз пера и чистя... Направо луднах. Днес си тръгна майка ми, утре той на работа и направо не знам как ще се справям с двамата. Каката засега ще ходи няколко дни при неговите родители през деня (с тях имаме уговорка от няколко месеца предварително, че иначе все са супер заети, и уж майка му за това си пази отпуската, а сега не можело да си я вземе, че баща му само ще я гледа).

В петък съм сама с двамата и направо ми се плаче. Малкият само на ръце иска ... и на цица. Каката пък ревнува и иска и с нея да се занимавам точно когато съм го взела или го кърмя. Иначе изпада в едни нервни истерии и писъци  ooooh! Да тръгва на градина, че не се издържа  Tired

Това с научи го да спи на шум и на мен всеки път някой като го каже ми се иска да се изсмея на глас - бебето е като възрастния човек - може да спи много леко или нищо да не го буди, изцяло си зависи от детето.

Лече  Hug Напълно разбирам радостта ти за акито. На мен каката ми е в момента така  ooooh! ooooh! Отказва да ака и това е, сяда си на задника и стиска... Държи до 5 дни и се налага да слагаме свещичка или да правим клизми, няма по-голям ужас. Нищо не помага, нито разговори, нито обяснения. Инат и това е. Малкият мисля с ЕБХ да го пробвам, но засега не ми се получава. Знам че пиша винаги малко след като се събуди. Като го видя, че се пробужда и се върти му махам памперса, слагам го на чешмата да го мия, изчаквам малко да се изпиша, обаче няма пиш. Чак като го измия и намажа с крем против подсичане пишка върху чаршафчето, където то преобувам.

# 463
Else, блгодаря ти отново! Минавам за "отчет" до къде стигнахме - тази биологична поза не я умеем  Sad Гърдите ми са по-големи и меки и беба буквално забива глава, веднъж ни се получи хубава захапка, но много за кратко. Ще я изчакам да порасне още малко и пак ще пробвам. Последните дни се кърмим само легнали и има подобрение! Явно, като я кърмя седнала и поема по-силно кърмата. Иначе вчера бяхме при доктора - от 15.09 е станала 3700гр и 53см (тогава ни изписаха 2850гр и 50см), много ни похвалиха и явно кърмата й стига  baby_neutral
Забелязах и че болката й е най-силна сутрин и през деня, а нощем явно е по-спокойна (режима ни е еднакъв, все си яде точно на 3 часа, наложени си от нея). Док директно си ми каза, че няма как да й помогна и трябва да изчакам да си го израсте.

Това за принципа на пълнене на гърдите го четох, но при мен май трябва да мине поне час и половина - два, за да се напълнят достатъчно, за да задоволят малката, а при успокоение на гърда няма как да смогна.

Цитат
new leaf, в каква поза кърмиш обикновено? Дали си опитвала биологичната поза. Повече за самата поза може да прочетеш в статията Биологично хранене и отглеждане на бебето. Положението на тялото на майката и това на бебето евентуално биха могли да повлияят на бързото изсукване на голямо количество мляко, след като девойката не се чувства добре като суче на по-кратки интервали от време.
Какво имаш предвид като пишеш "бях пресъхнала"? Кърменето е на принципа на търсенето и предлагането – колкото повече се празни гърдата, толкова повече мляко ще прави тя. В отговора си до Sweetynel съм писала повече за този принцип и ако искаш може да го погледнеш и да прецениш дали информация ще ти е от полза. Искам и да те попитам след като промени режима тази болка, която изпитва бебка пак появяваше ли се?

Последна редакция: ср, 02 окт 2013, 13:03 от new leaf

# 464
Здравейте мамчета.
Искам да честитя на всички мамита ,да са ви живи и здрави бебоците.Да папкат много и много да спинкат.
Имам доста да чета в темата.
Коки папка ,спинка,плаче.Както при всяко бебе.Не се оплаквам .единстеното ,което ми е странно е ,че има доста часове бодуване.Ама и с това свинах

Общи условия

Активация на акаунт