СЕДМИ КЛАС не ще уплаши нас! Прас! - тема № 37

• 41 414
  • 740
  •   1
Отговори
# 615
Един въпрос по темата - в стихотворението "На прощаване", думата "СЪРЦЕ" в строфата "...да чуй то сърце юнашко" какво стилистично средство е?  Shocked

В листа със стихотворението,където са отбелязани всички изразни средства е посочено като инверсия.А след това "Как тупа сърце ,играе" е градация.Това му бе дадено от учителката му миналата година.
Иначе него като го запитах каза "Остави ме на мира беее" Mr. Green

похвална реакция, честно казано - поне от моя гледна точка - ако някой ме запита същото с оглед оценка на интелигентността ми не бих се поколебала да отвърна като сина ти Simple Smile

аз отдавна си признах, че досега изобщо не съм обръщала внимание на учебните занимания - нито като съдържание, нито като домашни - за входни нива прочетох в тази тема и се поинтересувах после, че и при нас ги има - в смисъл знам, че подписвам листове с тестове, но кои са входни и кои текущи не съм се замисляла досега... сега обаче като имам поглед върху заниманията в школата, ще мога вече да преценя дали ги оценяват в училище обективно, а не завишено

та по повод на литературата - последните две седмици се сблъсках с въпросните трофи и изразни средства в На Прощаване - бога ми, нямам спомен дали навремето и ние сме учили същото в 7 клас и въобще, но наистина ми се вижда безумно децата да изучават такива неща (освен ако нямат наклонности да стават литературоведи) и от това да зависи по-нататъшното им образование

половината термини дори не успях да им запомня изговарянето след неколкократно прочитане, и много ми е жал за дечицата, които ще си напълнят главите с тях от зор за пустите матури - наистина не мога да осмисля - как в 21 век е от особена важност да различаваш какъв вид трофи се използват най-често в юнашките песни? в такъв смисъл ми се вижда в пъти по-смислено посещението на кръжоци и клубове по физика, химия, география, математика, от които да излязат с истински знания за явленията и ситуациите в природата и бита, с които ще се сблъскват всеки ден от живота си

пунктуация, граматика, четене с разбиране - това намирам за полезно, но и то е с приложна насоченост - да бъдат разбрани и да разбират по време на комуникация; а определянето на десет вида подчинени изречения кому е нужно? как да имам очи евентуално да намилам и критикувам, ако бърка някъде в тях, след като аз самата не ги намирам за полезно знание?

честно казано, разчитам на вас да ме опровергаете Simple Smile

п.п. липсата на главна буква в моите абзаци и изречения е личен избор за неформалната ми комуникация, не непознаване на правилата [така предварително да се оправдая]

# 616
Един въпрос по темата - в стихотворението "На прощаване", думата "СЪРЦЕ" в строфата "...да чуй то сърце юнашко" какво стилистично средство е?  Shocked
Според мен "СЪРЦЕ" е метафора, а като словосъчетание в строфата - инверсия, или обърнат словоред.

# 617
  • Варна
 LaughingАнтеа,много си права.Реакцията му е такава,защото вече мина през ада,а аз го запитах не толкова за да предам отговора му тук (както стана ясно изнамерих листа и го видях от там),а за проверя не интелигентността му (слава Богу за мен не се измерва в знаенето на тропи,фигури и нам кви си глупости),а по -скоро папагалстването относно точно тази част от ученето му миналата година.Той буквално ги зазубри за момента,без разбиране (не съм го и карала) и всичко му е изфирясало от акъла.

# 618
  • София
Според мен "СЪРЦЕ" е метафора, а като словосъчетание в строфата - инверсия, или обърнат словоред.

За инверсията - ок. Но според мен юнашко сърце е постоянен епитет, такъв като "майка юнашка", "либе хубаво", "гора зелена". Peace А "сърце " само по себе си е нищо като троп или фигура..

# 619
Здравейте! За първи път пиша в тази тема. Сестра ми е в седми клас и тъй като и тя се мъчи в момента върху "На прощаване", ще може ли по някакъв начин са качите този  лист с тропите, използвани в стихотворението, за да помогнете. Благодаря предварително!

# 620
  • Варна
Здравейте! За първи път пиша в тази тема. Сестра ми е в седми клас и тъй като и тя се мъчи в момента върху "На прощаване", ще може ли по някакъв начин са качите този  лист с тропите, използвани в стихотворението, за да помогнете. Благодаря предварително!

Няма проблем! Утре сутрин ще го сканирам и ще го пусна тук.Но не гарантирам,че ще разчетете всичко.Ако има проблем с разчитането ме питай.

Извинявам се за набега тук! Hug

# 621
  • София
Моля,да ми препоръчате тестове по математика.По БЕЛ купихме.Благодаря!

# 622
Един въпрос по темата - в стихотворението "На прощаване", думата "СЪРЦЕ" в строфата "...да чуй то сърце юнашко" какво стилистично средство е?  Shocked

За инверсията - ок. Но според мен юнашко сърце е постоянен епитет, такъв като "майка юнашка", "либе хубаво", "гора зелена". Peace А "сърце " само по себе си е нищо като троп или фигура..
Ааа, как да е нищо, метонимия си е  Simple Smile За другото сте прави - постоянния епитет и инверсията.

И още нещо. Това стихотворение не е разделено на строфи. Вероятно имате предвид стиха: "да чуй то сърце юнашко". Това е стих, а не строфа. В текстовете на песни строфите се наричат куплети.

Последна редакция: вт, 01 окт 2013, 19:40 от Химикал

# 623
  • В тъмната гора.

# 624
  • София

Ааа, как да е нищо, метонимия си е  Simple Smile За другото сте прави - постоянния епитет и инверсията.

Ами да ти кажа , Химикал, не съм съвсем  съгласна.  Thinking Точно  този стих "кат  си ме майко родила, със сърце мъжко, юнашко" не отговаря съвсем  директно  на дефиницията за  метонимия, а именно  дума или израз с преносно значение, при които названието на един предмет се заменя с друго име. Виж ,ако ставаше дума за   връзка и  със следващия "сърце не трае" - ок. Тогава  сърцето замества наистина  лирическия герой, който не  търпи  тиранията. Вероятно имаш предвид, че щом във втория стих сърцето е метонимия, то и в горния е по аналогия, тъй като става дума за едно и също сърце. И все пак едва ли се стига толкова надалеч във взаимовръзките. За мен са си предостатъчни за упоменаване  в случая  постоянният епитет и инверсията.

Веротно греша, но все пак разглеждаме  само и конкретно  "със сърце мъжко, юнашко", а не и стиховете надолу..Единственото, което със сигурност знам, че това с научването на тези тропи и фигури  е безмислен труд, който още веднъж ще повторят на същия папагалски принцип  и  в 12 клас,  при това за повече като обем  произведения. Пълно е с млади хора, които пишат неграмотно, не умеят да дадат израз на мисълта си, изказът им е беден откъм лексикален запас, но пък за сметка  на това  заучават що е метонимия, синекдоха, апосиопеза и т.н. Много ще да е важно  това..

Последна редакция: вт, 01 окт 2013, 20:08 от пенсионирана русалка

# 625
Русалке, аз коментирам този въпрос:

Цитат
Един въпрос по темата - в стихотворението "На прощаване", думата "СЪРЦЕ" в строфата "...да чуй то сърце юнашко" какво стилистично средство е?

Този стих:
Цитат
"...да чуй то сърце юнашко"

Тази дума:
Цитат
сърце

Ти говориш за други части от текста  Hug

# 626
  • София
Съгласих се, останах с впечатление, че става дума за стиха "със сърце мъжко, юнашко". Peace Сега видях, че се има предвид друг. Но това не променя "положителната" ми нагласа към тропите и фигурите... hahaha

# 627
  • София

http://www.book.store.bg/p96967/tekushta-podgotovka-po-matematik … lin-zlatilov.html

За мен са едни от най-добрите тестове. Е, колегите от СМГ са си класа:)

# 628
По тези двете работи моя младеж. Намира ги за страхотни.
От сборника на Златилов/Савова/Тодорова е решил само два теста, но още след първия заяви, че тестовете са супер. ( страхотни и супер са неговите определения, а не моите  Grinning ).
Моят скромен принос към подготовката му ще са пробните изпити от школите в големите градове, които са налични в пощата и които ще бъдат добавени там през тази година. Не смятам да си набавяме повече сборници за подготовката за НВО по математика.

# 629
  • в тристайна гарсониера :)
При моето момче нищо ново, утре му е входното по математика. По повод писането на оценките, аз също съм "за" цветове Simple Smile Вашите деца имат ли входно по Домашен бит и техника?

Общи условия

Активация на акаунт