"Не съм очаквала, че ще имам такова дете в моя клас"

• 34 860
  • 471
  •   1
Отговори
# 120
Кой от двата типа е по-успешен?
Стария тип е по-успешен, иначе как ще си обясниш световния проблем с огромната младежка безработица, в Испания и Гърция достига до 50%? Никой не ги иска на работа. Огромни претенции, високо самочувствие, ниско покритие, мързел, до това води съвременното образование и страха да не би да им нарушим правата и да им накърним достойнството като им направим публична забележка за публично демонстрирано неприемливо (невъзпитано) държание. Възпитаваме асоциални търтеи, които обществото отхвърля.

Разбира се, за децата на тук пишещите горното не се отнася.

Последна редакция: пт, 27 сеп 2013, 11:06 от .Ели.

# 121
  • София
За България говорим. Не смея да намесвам световни проблеми породени от чужди образователни системи. Тук мениджърите и хората, които управляват други хора са младите. Старото поколение са едни чудесни изпълнители (с малки изключения) и нищо повече. За професионализъм няма какво да говоря - и едните и другите са пълни с огромен обем теоретични знания неприложими на практика. За щастие опитът учи. Едно положително качество имаме старото поколение - каквото не знаем си го научаваме сами, оправяме се. Младите просто казват "Това не го мога, планирайте ми обучение!"

# 122
За България говорим. Не смея да намесвам световни проблеми породени от чужди образователни системи. Тук мениджърите и хората, които управляват други хора са младите. Старото поколение са едни чудесни изпълнители (с малки изключения) и нищо повече.
Да, разбира се, всички млади ще са все ръководители, то понеже в един завод, банка, училище и т.н. има място за 200 началника и един, двама работника ... те за това са и безработни, чакат да им отворят щат за изпълнителен директор и да ги поканят с фанфари.

В България проблема също го има. Не знам къде работиш ти, но в банката, в която работи мъжа ми са пропищели от младото поколение, масово ги взимат за пробен срок и после им показват вратата.

А и тенденциите за правата на ученика, привличането на вниманието с интересни неща и т.н. новости влизат в нашата образователна система от запад, не е лошо да видим до къде са ги довели тази практики, нали?!

Последна редакция: пт, 27 сеп 2013, 11:22 от .Ели.

# 123
  • София
Недей да изопачаваш думите ми. Върни се и прочети пак.
Не знам за банката на мъжа ти и не ме интересува. Сравнявам самочувствието на хора учили преди 30 и повече години и тези, ходили на училище след 1990.

# 124
  • sofia
Ели, този проблем не е следствие само на образователната система, а и от промяната на начина на живот.
Бабите ми и дядовците ми (бог да ги прости) не можеха да стоят без работа, без да вършат нещо. Родителите ми са много далеч от това състояние. И тази тенденция се запазва. За мързела спомагат и медийните развлечения. Вместо да зяпаш тв, можеш да си изчистиш стаята (примерно), но не го правиш.
Отделно на децата се спестява всякакъв физически труд, все едно е наказание. Още си спомням как напирах да шия и имах желание това да правя, но нашите "ааа, не, от тая работа само ще се изгърбиш" (образно казано). Друг момент е, че работата е била неразделна част от живота (земеделска, занаятчийска). През последните 50-60 години работата и живота се "разделят" и хората търсят "баланс" и това търсене прераства в "нищо да не правя, ама да ми плащат".
Имам пред погледа си един такъв светъл пример 87 набор....за съжаление са много като него.

# 125
Недей да изопачаваш думите ми. Върни се и прочети пак.
Не знам за банката на мъжа ти и не ме интересува. Сравнявам самочувствието на хора учили преди 30 и повече години и тези, ходили на училище след 1990.
Чета те прекрасно.
И какво като имат по-високо самочувствие, като то е без покритие и им пречи да си намерят работа?
И кои са тези млади хора на високи позиции, като хората на 38-40 години са учили по старата система, с наказания, намалени поведения, гонене от час, изключване от училище и т.н.? Би ли дала примери за мениджъри в големи компании в България, които са на 25-30 години и колко са те в сравнение с 40 и повече годишните?

# 126
  • София
Самочувствието на младите много често не е без покритие. Голяма част от тях за завършили западни унивеситети, където освен на самочувствие са ги научили да мислят със собствените си глави, а не да зубрят и повтарят чужди мисли. И това не е малко, ама е друга тема.
Иначе аз споделях наблюдениия и опит.  Ако имаш личен опит в твоята професионална среда, сподели го и ти. Няма да ти искам статистика.

Изумявам се някой път в тия форуми. Сега някой да пусне подписка да се узакони боя в училищата.

# 127
Изумявам се някой път в тия форуми. Сега някой да пусне подписка да се узакони боя в училищата.

Изопачаваш нещата.
Никой не говори за бой.
Говори се за дисциплина. Говори се за респект .
Всички виждаме , че на челно място в класацията освен здравната стои и образователната система.
Образователната система е системата , от най- голямо значение.
Инвестираш в бъдещето.И както днес се стараеш да осигуриш нормален задоволен живот на своите деца, така ги пращаш в училище - където да натрупат знания , за могат да бъдат след 12 години със самочувствието на можещите и знаещите.Едва тогава могат да претендират.
Но не .Нещата нещо не се получават.
Училището не е това, което трябва да бъде.99 % от нашите училища могат да се сравнят с училищата в гетата в европейските държави.
Няма правила, няма дисциплина.
Без контрол естествено е да настъпи анархията , която наблюдаваме в последното десетилетие.

Оф темата е много сложна , дискусионна и многозначна.
Различни хора , различни мнения.

Тук вече настъпва въпроса и за класовото разделение.
Образованието в чужбина- достъпно или не.

И т.н.

# 128
  • София
Какво изопачавам?
На едно мнение сме. Образованието е здраво закъсало. Обаче какво правят хората от които зависи и които са вътре в системата - обвиняват учениците и родителите и не осъзнават, че виновниците са те, защото промените и добрите предложения могат да дойдат единствено от тях.
Обаче темата не е за това, а за друго - доколко  е професионално една учителка на първокласници (6-7 годишни деца), да обижда, осмива и лепи етикети на малките. На мен такова поведение само едно ми говори - тази учителка не я интересуват децата, а само часът и да мине спокойно и гладко.

# 129
Пак обобщаваш.....настоящата учителка на сина ми е от две години в у-ще, току-що завършила.
Това, че някой от много време работи нещо изобщо не значи, че си разбира от работата.....пълно е с такива около мен....не са мръднали и на йота, като застинали във времето са, а света се променя (и естеството на работата им).
Обобщавам, защото не виждам нищо "конкретизирано" в този случай, което да ми покаже, че детето НЕ Е направило нещо лошо.
Не се ли виждате сами какво пишете? Изписаха се куп редове "оооо, ама те децата така правят първия учебен ден, то е от стреса, учителят трябва...". Какво трябва учителят? Ами че то детето може и да се напикае от стрес  newsm78

Явно съм тъпа и изобщо не разбарх какво искаш да кажеш....

Навремето е била същата простотия, просто някои от нас не са се сблъсквали челно, пък и публичността е била крайно ограничена.
Исках да кажа, че авторката изключително държи детето й да бъде оправдано на ВСЯКА цена, конфликтна личност е, оценява и представя фактите както й дойде най-добре.
Не знам при какви учители сте учили. Вярно, че съм учила по демократично време, но нито са ме били, нито са ми дърпали ушите. И при системно НЕнаучаване не виждам нищо лошо да кажат на някого, че мозъкът му е гладък или го мързи да гледа - да не е лъжа?
И виждам, че не се замисляте над това, но слагайки на всички стари педагози етикет "агресивни некадърници", интересно какви са били останалите "стари", включително вашите родители. В крайна сметка педагогиката от доста време не е изкуство да ошамарваш деца... какви ли са хората, които не са изучавали подобна светла наука. Едно е мама да ти каже, че си идиот, и да те ошамари, друго е да е даскалицата, дам.

...западни унивеситети, където освен на самочувствие са ги научили да мислят със собствените си глави, а не да зубрят и повтарят чужди мисли.
Това за западните университети е пълна глупост. Познавам такива хора. Учат ги да правят връзка между фактите в собствената си сфера, но остават глухи, слепи и неми за всичко останало. Не ги учат да мислят, а да възпроизведат най-добре изводите на теоремата в петото домашно за деня. Учат се да доказват вече доказани изводи, докато ги схванат. Това е едно стъпалце над зубренето, но е доста далеч от мисленето, което толкова лелеете.
Вас кой ви е учил да мислите? 40-50-годишните имам предвид. Научили сте се в уж недемократична, смазваща, папагалска среда. Това, което вие сте го можели на 20, децата ви ще имат късмет, ако го осмислят на 30.

Последна редакция: пт, 27 сеп 2013, 20:42 от бонбонбон

# 130
Бонбонбон,  какъв е твоят опит в подобни ситуации като учител или родител?

# 131
  • София
бонбонбон, а какъв е твоят опит в западните университети?

Ти си учила в същата папагалска среда. Нищо не се е променило. Каквото сме можели ние, това и ти.

# 132
Тоест всички вие/ние сте/сме идиоти, а българите, завършили западни университети, са изключително интелигентни?
Познавам и чужденци, учили в не един западен университет. Парти пийпъл. Работата им върви добре благодарение на чист късмет. Не съм забелязала нито българите, нито чужденците да са с особено развит интелект, само защото са завършили колеж в Дания или ОК.
Моля, спрете се с идолопоклонничеството, първата половина на 90' отмина отдавна, границите се отвориха отдавна и се видя кой какъв е и що е. "Папагалската среда" беше метафора, кой разбрал - разбрал.

# 133
  • София
Бонбонбонбон, единственото което разбирам от емоционалните ти несвързани безсмислици е, че не разбираш за какво става въпрос, обаче незнайно защо се ядосваш на всички нас и държиш да го покажеш като се опитваш да ни афектираш с някакви глупости за неграмотни кифли/вафли, идолопокничество  Crazy, какво ти казва кристалното кълбо за мислите и живота на авторката и други странни проблясъци в главата ти Laughing

# 134
И аз понякога се дразня на бонбонбон като учи хората как да си гледат децата, но в последния си пост е права. А това че млади хора ръководели навсякъде е голям смях.

Общи условия

Активация на акаунт