"Не съм очаквала, че ще имам такова дете в моя клас"

• 34 728
  • 471
  •   1
Отговори
# 345
ето ви го цитата, вие преценете за колко големи деца става въпрос

Не става въпрос за учудване,а за това, че много родители смятат, че училището им е длъжно за всичко. Е, ок, ама учителят също си има работно време. При нас остават дежурни възпитатели, но и те са до 17ч. Ужасно е да видиш как изглежда дете, което прекарва 10 часа в училище. Знам какво е положението с работното време на някои родители и това е гадно, най-вече за децата. Аз съветвам моите родители, ако живеят наблизо, при първа възможност да научат детето да се прибира само или с някоя майка от района.

та моя въпрос е след като при първа възможност науча детето да се прибира само или с някоя майка от района, какво го правя в къщи - определено според мен става въпрос за началните класове, защото само те стоят по 10 часа в училище  Peace

Ти явно няма да си вкъщи. А детето ще прави това, което си го научила Laughing.

# 346
  • София

Ти явно няма да си вкъщи. А детето ще прави това, което си го научила Laughing.
бъзикаш се, нали  Shocked

# 347

Не става въпрос за учудване,а за това, че много родители смятат, че училището им е длъжно за всичко.quote]

та моя въпрос е след като при първа възможност науча детето да се прибира само или с някоя майка от района, какво го правя в къщи - определено според мен става въпрос за началните класове, защото само те стоят по 10 часа в училище   Peace

Ти сериозно ли питаш какво да си правиш детето в извън учебно време?
 Shocked
Училището не е, за да си оставяте децата там, защото сте на работа.
Училището не е забавачка, момичета.
Сигурно и за наличието на ваканции роптаете, защото "няма кой да ви гледа децата"

# 348
  • София

Не става въпрос за учудване,а за това, че много родители смятат, че училището им е длъжно за всичко.quote]

та моя въпрос е след като при първа възможност науча детето да се прибира само или с някоя майка от района, какво го правя в къщи - определено според мен става въпрос за началните класове, защото само те стоят по 10 часа в училище   Peace

Ти сериозно ли питаш какво да си правиш детето в извън учебно време?
 Shocked
Училището не е, за да си оставяте децата там, защото сте на работа.
Училището не е забавачка, момичета.
Сигурно и за наличието на ваканции роптаете, защото "няма кой да ви гледа децата"

ти сериозно ли не прочете, за какво иде реч? Иде реч за това, че учителката съветвала родителите при първа възможност да си научат децата да се прибират сами, за да не стоят по 10 часа в училище, или да намерят друга майка да ги прибира... дали иде реч за извън учебно време според теб?

Всеки родител си прави сметката - щом занималнята работи до 17, той ще осигури начин детето да бъде прибрано на сигурно място преди 17 ч., но да ме съветват да го науча да се прибира само в къщи преди този час и да стои само там, само защото на учителките така им изнася - извинявай. Предпочитам да е на сигурно в училище, нищо че ще се умори /въпреки че не ми прави впечатление много да се уморяват децата в държавните занимални - те там учат до 16 - 16,30 ч. максимум, след това играят/ или ще го запратя в 16 ч. само в къщи и ще го оставя да стои там един час отново само?

Последна редакция: чт, 10 окт 2013, 15:36 от Дзвер

# 349
Да, точно за това иде реч.
Учебните часове на децата от 1 до 4 клас са от 4 до 6 на ден.Учебен час от по 35-40 минути, едно или две големи междучасия и няколко малки.
Казано простичко, детето ми в 1 клас започва училище в 8.20, свършва в 12.30.
Останалото е извънучебно време.
Занималнята, там, където я има, при запсване е задължителна до 16:00 часа. След това е извън учебно време.
По места занималнята е една за три класа или четири и се подбират децата, т.е. няма за всички места. Тогава има частна занималня. Там, ако искаш и до 10 вечерта си дръж детето-плаща се на час.
Това, че под натиска на родителите много училища Обещават "гледане" на децата до 18 или 19 часа е извиване на ръце.

# 350
  • София
Интересно защо тогава в нашето училище пише, че обучението е целодневно и е от 8,20 до 18 ч. за първите три класа - това е нещо, което е било написано още преди кандидатстването на детето в него. Никъде не пише, че обучението е до 16 ч. и след това трябва да им извиеш ръцете, за да ти гледат детето.
Също така в правилника на училището пише, че помощник-възпитателите стоят в занималнята минимум до 18 ч.

А сега ми обясни, къде е ясно казано, че децата трябва да се взимат в 16 ч.?

ПП В частните занимални не се плаща на час  Naughty Naughty Naughty

# 351
При нас, в нашето училище. Grinning
Никога няма да забравя как в 1 клас, когато предложихме целодневната форма, много скокнаха-аууу, ама как толкова много ще учат. ПОсле парадокса беше, че не можели пък да си ги взимат в 18:00 и бяха драми и чудеса. На финала стана точно така-занималня, която принципно работи до 19:00 заради точно това и беше точно извиване на ръцете.
Целодневната форма на обучение не е от 8 до 18:00 вечер.
Това е варианта със занималня. Вече кое как всяко училище е предприело, за да удовлетвори отвисяването на децата до тъмно е различно.
ПП. В нашата частна занималня се плаща на час.

# 352
  • София
При нас, в нашето училище. Grinning
е, както виждаш при вас във вашето училище е едно, при нас в нашето е друго, има и училища, които наистина са на целодневно обучение и там нещата са трети... така че аз съм си направила сметката още при кандидатстването и съм избрала училището и по този критерий, защото се чувствам по-сигурна детето ми да бъде в училище, отколкото в 16 ч. да се прибира само в къщи.

Но не това е големия проблем на държавните занимални, де  Peace

ПП В нашата частна занималня има месечна такса  Grinning

# 353
ти сериозно ли не прочете, за какво иде реч? Иде реч за това, че учителката съветвала родителите при първа възможност да си научат децата да се прибират сами, за да не стоят по 10 часа в училище, или да намерят друга майка да ги прибира... дали иде реч за извън учебно време според теб?

Всеки родител си прави сметката - щом занималнята работи до 17, той ще осигури начин детето да бъде прибрано на сигурно място преди 17 ч., но да ме съветват да го науча да се прибира само в къщи преди този час и да стои само там, само защото на учителките така им изнася ....

Дзвер, ако беше чела внимателно, щеше да разбереш за кое време става въпрос. Къде съм написала, че е по време на часовете, за да си тръгват учителите по-рано? Наясно ли си, че учителят НЕ си тръгва веднага след часовете? Явно не си.

Чети и не си измисляй повече.:

Не става въпрос за учудване,а за това, че много родители смятат, че училището им е длъжно за всичко. Е, ок, ама учителят също си има работно време. При нас остават дежурни възпитатели, но и те са до 17ч. Ужасно е да видиш как изглежда дете, което прекарва 10 часа в училище. Знам какво е положението с работното време на някои родители и това е гадно, най-вече за децата. Аз съветвам моите родители, ако живеят наблизо, при първа възможност да научат детето да се прибира само или с някоя майка от района.

# 354
  • София
колкото и да чета и каквото и да пишеш, няма как да ме убедиш, че е нормално дете на 6 или на 7 години да се прибере само от училище и да стои само в къщи. Няма как да ме убедиш, че това е безопасно за детето. Както и няма как да ме убедиш, че следва да го науча на тази възраст да стои само в къщи  Peace
Ако беше писала, че съветваш родителите да търсят други варианти след 16 ч., защото обучението на децата е до тогава, по бих ти повярвала, но да ги съветваш да ги учат да се прибират сами  не се вписва в моята жизнена философия  Peace

и за да си честна, отговори ми - би ли оставила дете на 6 години да се прибере само от училището и да стои само в къщи примерно 2 часа?

# 355
Аз съветвам моите родители, ако живеят наблизо, при първа възможност да научат детето да се прибира само или с някоя майка от района.

Съветът си е хубав. Всеки решава дали да го изпълни. (съветът все пак е просто една идея, а не е команда).

Можем и трябва да изслушаме всички съвети, но всеки родител решава какво да прави.

Вече не съдя никого. Още в началото на 1-ви клас едно дете от класа се прибираше само - до тях са 50-100 м. Бях силно учудена (синоним на потресена). Изпратих я няколко пъти и видях, че наистина е безопасно. В още 2-3 ситуации останах с впечатление, че майката не е от загрижените. После се запознахме и се оказа, че греша. В онзи период не е имала възможност.

# 356
Дзвер, аз никого не убеждавам, нито чакам ти да ми повярваш. Това си е твой проблем. Всеки сам си възпитава детето и решава на какво и кога да го научи. Колкото до безопасността - светът не е безопасен за никого, за съжаление. Но е по-добре да го учиш как да се пази и да оцелява, вместо да нападаш всеки, който каже нещо подобно и да изпадаш в ужас.

# 357
 Нашите учителки не само, че не съветват никого подобни неща, а съм сигурна и че нямат право да пуснат дете да се прибере само. И въобще и през ум не им минава.
 Представям си да вземе да ни уговаря, да си учим децата да се прибират сами Rolling Eyes... все едно направо да си подритва трудовата книжка.

Изпадам във все по-голямо изумление от тая тема.

# 358
Нямат, ако си разписала такава декларация. Всяка година се попълва декларация дали детето ще  бъде водено от някой и прибирано-кой, и дали само се прибира. Няма такова нещо да не го пуснат да си тръгне, ако самО се прибира, защото нямали право. Имат. При нас имаше деца, които не посещават занималня. Те си тръгваха на обяд-една част с бабите си под ръка, други-сами.

# 359
 Сами си тръгвали в първи клас, след като законът не позволява такова нещо? Не е възможно, Джиз.

Общи условия

Активация на акаунт