Може ли да се компенсира лошата дума към децата?

• 10 663
  • 115
  •   1
Отговори
# 105
Как постъпвате, когато сте казали нещо обидно на децата, нещо, за което после съжалявате? И с извинение може ли да се изтрие лошата дума  Sad

Да се изтрие- не може, но да се поправи, па макар и частично- да. Аз се извинявам, ако усетя, че съм прекалила. Така постъпвам, когато съм направила нещо, което по моите критерии е лошо. Дали са деца или възрастни- няма значение. А не знам човек, който да не греши. Важно е да види, че е сбъркал, да се извини и, ако може, да се коригира.
Напр. случвало ми се е да кажа точно: "Не бива да те наричам така /напр. лентяй/. Сбърках, извинявай. И друг няма право да те обижда така. Ама пък си те мързи, де." Simple Smile

И други грешки такива стават, свързани не само с лоши думи. При тях също човек е редно поне да се извини.

За свръхчовеците следва да има отделен форум, но повечето сме си нормални хора. Някои- просто по- честни.

Аз съм от викащите и обиждащите ,преди час му казах охлюв .
Joy
Това не съм го ползвала, ама пък за някои ситуации у нас е тъй подходящо...

# 106
Я бъди малко по-уверена като родител! Проблема ти е, че смяташ, че правиш нещата грешно.
Нормално е да креснеш и да се ядосаш.
Създай правила и накарай децата да ги спазват. Не толерирам боя и не бия децата си, но наказвам.

# 107
Днес искаше нещо в магазина и му казах ,че не става,брех ,тръгна да реве ,лошо ми стана

Е как според теб ТРЯБВА да реагира ако много иска нещо, а няма да го получи? Детето е на 6 не на 16 и все някак трябва да изрази емоциите си.

С обиди се създават комплексирани и неуверени хора. Вие избълвате думите в гнева си и ги забравяте, но те остават завинаги в детската глава и набират сила.

# 108
  • София - Рим и обратно
За 13 годишната ми дъщеря е и кръвна обида, че няма да я пусна на зелено училище. На всички мои логични доводи, подскача, реве и крещи, все едно съм я набила насред супермаркета Grinning. А на 6 беше добро и мило дете Rolling Eyes... Обидни думи напират в мен, но да ги изрека ли или да си пия валериана Mr. Green.

# 109
  • София
Моята пък изпадна в истерия и обида, като и казах в неделя на обяд, че досега 20 пъти можеше да се е преоблякла и измила, вместо да мърмори от сутринта. Което пък правеше, за да не седне да пише. Crazy

# 110
  • Burgas, Bulgaria
Днес искаше нещо в магазина и му казах ,че не става,брех ,тръгна да реве ,лошо ми стана

Е как според теб ТРЯБВА да реагира ако много иска нещо, а няма да го получи? Детето е на 6 не на 16 и все някак трябва да изрази емоциите си.

Не е на 16 ,но и не е на 3 ... Той много добре знае как ТРЯБВА  да се държи ,за да получи нещо и НЕ ,не допускам изразяването на емоциите по този начин ,за всяко нещо .

# 111
Много ми става неприятно, все повече хора чувам да обиждат децата си и то на всеослушание, това е наистина много мачкащо  психиката и самочувствието, наистина се старайте да си сдрържате нервите..
Днес докато пиех кафе, на съседната маса майката нарече сина си (около 5 г.) " глупендер" три пъти на висок глас. Идваше ми да и направя забележка...направо побеснях. Close
Наскоро пак така в едно КФС до нас седяха семейство с дете и майката наричаше детето си "олигофрен яж бе", Sick
Как искаме децата да са със самочувствие и успешни хора, когато най-важните за тях (тоест ние родителите им) ги смятаме за такива....
По-кротко, бройте да сто преди да изречете подобна престъпна обида Stop
..." идиот", "глупак", "дебил" и още, ама ми причерня и не си спомням нищо повече. Ушите ми се изчервиха. Утре тази любяща майка ще получи същото, че и повече...

# 112
Цитат
Цитат
А като почне да мрънка да му се купи нещо, кои точно свои възможности изпитва?

Изпитва доколко може да влияе с мрънкане, това силно оръжие ли е или не. После обикновено /в зависимост от възрастта/ пробват с рев и търкаляне и ако родителят устои на всичко, повече нищо не се иска от магазина или се иска като голям човек. Моят син правеше подобни опити, когато беше на две години. Издържах на атаките. От както говори и разбира, до сега /вече е почти на 6/ пазарувам с него като с възрастен. Пита какво може да купим, какво не може, понякога и защо точно не може. Но приема отговорите ми, няма сцени. На по-малките деца е добре да им се отвлече вниманието с нещо друго или да майката да запази самообладание и да не забелязва истериите. До 2-3 пъти тази тактика помага и ефектът е траен.

По пубертетските въпроси още нямам мнение, далече са ни тези години. Wink

Обидни думи напират в мен, но да ги изрека ли или да си пия валериана Mr. Green.
И магнезий става. Благодарение на него съм мила и добра с всички.  Joy

# 113
  • в дяволитите очички на моето тормозче
Понякога моята  ме вбесява  на  макс. И се е случвало така  да й кресна, че  да подскочи  и през  сълзи  да ме  укори, че съм я стреснала. Извинявам й се като поп.
А за обидна  дума  към нея  - езикът ми  не  може  да се  обърне.Макар,че иначе  хич не си поплювам  във вербалните атаки към  баща й например Twisted Evil/
Иначе наказвам. Най- страшното  наказание за нея е, когато  я накарам да  отиде в стаята  си  и й кажа, че в момента  съм й толкова  ядосана, че не желая  да говоря  с нея.
Виж, тя ме обижда  на  "лоша" , на  "мама-калпазанка" и  на  "рошава" Laughing А  напоследък, понеже  сблъсъците  ни  за вечерното  лягане се превърнаха в ежедневие,  люто  ме  кълне с "Пу! Да те  насерат   кокошките? И петела  да  те  насере!" Laughing Laughing

# 114
  • У дома... някъде
Не може да се компенсира лошата дума към децата,но моите на този етап помнят точно 2 минути. А и какво толкова лошо мога да кажа,за да се почустват обидени;-)Аз обаче помня много повече техните "лоши" постъпки като неслушане,отговаряне и прочее и чакам някога да ми се компенсират. Heart Eyes

# 115
Не може да се компенсира лошата дума към децата,но моите на този етап помнят точно 2 минути. А и какво толкова лошо мога да кажа,за да се почустват обидени;-)Аз обаче помня много повече техните "лоши" постъпки като неслушане,отговаряне и прочее и чакам някога да ми се компенсират. Heart Eyes

Мои познати обиждат децата си на тъпчо.Много пъти ми е идвало да им кажа, че щом децата им са тъпчовци значи и те са такива,но в крайна сметка това си е техен проблем.Грозно е от страни.Аз моите не съм ги обиждала,викала съм без причина понякога от напрежение след като се осъзная се извинявам.Винаги го правя ,когато сметна ,че не съм била права.

Общи условия

Активация на акаунт