17то Тортено предизвикателство - Октомври 2013

  • 11 050
  • 151
  •   1
Отговори
# 75
  • Мнения: 102
Благодаря ви Simple Smile Утре ще ви кача снимки на цвекетата ,а иначе пастата от Испания ми я пращат Wink
Стъпка по стъпка , нямам навика да снимам и просто забравям , съжалявам
Два часа пиша две изречения  Blush Съжалявам , днес наистина ми е напрежение малко , трудно ми е да седна за по дълго пред компа  Embarassed Не се сетих да се преместя с някой друг да не съм точно днес   bouquet
Саси благодаря ти и на теб за хубавите думи.Има си кусури  тортето , не е да няма  , но когато го направих преди две седмици бях горда с него .Сега като го гледам ..... мииии можеше и по добре . За една  събота и неделя (като въобще не са ми отнели много време) направих трите китки . Ден преди сглобяването реших ,че ми трябва и нещо голямшко ниско долу , и такааа. ДА са ми отнели не повече от 4-5 часа цветятат , там някъде  Simple Smile разпокъсани естествено ,не на веднъж  Wink

# 76
  • София
  • Мнения: 127
Честито ни предизвикателство, щем приспя дребка ще прокоментирам днешните участници  Hug
Шеметче, ако успееш да свършиш да 4-ти, пращай снимки и ще си в ден с мен Simple Smile

# 77
  • София
  • Мнения: 2 129
Guffi,
Четох тази сутрин твоето описание и много приятно ми стана да разбера с колко посвещение си направила тази торта - цяла житейска философия! Забелязва се, когато човек си е поставил предизвикателства:)
В декорацията на тортата най-много ми харесва присъствието на буквата с крилата - като цялостен детайл, цветове, разположение и връзка с борда на долния етаж (изобщо не обсъждам смисъла й, това си е твое преживяване и благодаря, че споделяш). Пламенните "чушлета" също са ми симпатични и много равномерни са станали.
Вторият етаж ми идва малко малък за детайлите по него (по-скоро обратното - те са големи за него), попретрупан е и освен приказното листо, не изпъкват цветята - вероятно и заради цветовете. Трудно е да се поберат всички важни точки от живота в една торта, но ти си направила своя опит и най-хубавото е, че това ти е донесло удовлетворение:)
Поздравявам те за желанието и хубавото чувство, с което си си реализирала идеята!

hrisiv, много чиста и премерена работа! Хубаво изпъква букетът на тази семпла, но някак си "стриктна" торта. Имената на цветята определено няма да ги започня никога (освен магарешкия бодил - много обичам цветовете му), но си ги подбрала все като по темата - нетрадиционни. Прави ми впечатление, че си постигнала цветовете като си оцветявала бели цветя - чудесни са станали - ярки и плътни, с нюанси и други ефекти. Чудех си се днес, докато разглеждах снимките за деня, как щеше да изглежда подложката с панделка по-близка по цвят до този на бодила.
Много красива цветна композиция и прецизно изпълнение!

# 78
  • София
  • Мнения: 2 129
Моля да ме извините, че преварвам събитията, но утре няма да мога навреме да пусна описанието, затова ще нахлуя тук едни 20-тина минути извън регламента...Simple Smile

Здравейте отново тук!

Една сутрин, преди повече от година минавах покрай Народния театър и ме грабнаха едни прекрасни снимки от Родопите - фотоизложба. Представяше един албум снимки, правени от няколко души в продължение на 10 години из Родопите - природа, мистерии, хора. Купих си този албум. Някъде по средата имаше снимка на две съседни страници със странно цвете - силивряк. Наричат го още цветето на Орфей и безсмъртниче. Среща се само в Родопите, познато от древността, когато според легендата след като изгубил безвъзвратно Евридика, Орфей се разплакал и от сълзите му изникнало то. Много издръжливо цвете - дори хербаризирано, засадено отново след години, пониква...
Хареса ми и историята и цветето, рекох си - ще го направя някой път на торта...Падна се тази тема и веднага се сетих за този отлежаващ "проект".
Реших да направя основа от оризон и да работя върху нея, защото тортата беше за Предизвикателството и можеше да стане и за Димитровден, но не ми се искаше да прецизирам толкова нещата във времето, да се съобразявам с каква да е тортата, да украсявам върху нея. Исках да си взема удоволствието по цветята без стрес. Приятна беше работата по тези цветя, особено оцветяването им. (приятна не е = на перфектна) Ползвах тел, представете си (това за тези, които са проследили моята упорита любов към спагетите и прочие ядлива арматура), всякакви бои, тебешири. Има една особеност това цвете, която не можах да предам - вътре, към гърлото има едно прозрачно, като от стъклена вата мъхче...не се сетих за нищо трайно, което да го наподоби и се отказах. Можеше да се поизтънят накрая повече, но тестото беше старичко и не настоях.

Тортата е от тук - http://www.menumag.bg/recepta/torta-s-kesteni-i-karamel

Страхотен стана този крем с кестени, лесен е и ще се ползва. Комбинацията с ореховковите блатове е чудесна също. Най-долният блат може да е по-сочен - с удоволствие бих го заменила с някой маслен.

Много късно стана и вероятно пиша разпокъсано, затова спирам. Ако се появят въпроси, ще отговарям утре - възможно е да е привечер, защото ще имаме гости, но ще намеря начин да ви следя периодично:)

# 79
  • Мнения: 7
Guffi, радвам се, че пусна и описанието, без него ми беше много трудно да разбера темата Simple Smile Като цяло ми се струва доста отрупана, но все пак в един живот има много събития, а ти си искала да предадеш доста от тях. Харесват ми зъбните колела и буквата с крила. Мисля, че е могло да се подбере по-светъл цвят за основа така, че отделните елементи да изпъкват по-добре.
Вкуса и аз си го представям божествен!
Така или иначе винаги има какво още да се изпипва, но според мен е важно, че ти самата си изпитала удовлетворение от резултата. Поздравявам те за идеята, замисъла и цялата енергия, която си вложила.
Hrisiv, , чудесна работа! Много чиста и семпла. Бодилите, както и цялостната композиция от цветя много ми хареса. Нестандартни и много ефектни. Очаквам да кажеш и как се казват Simple Smile Ако можеш да посочиш и книгата коя е точно, много ме заинтригуваха бодилите (да видя постъпкови снимки)  Hug

Последна редакция: пт, 01 ное 2013, 23:49 от madlene

# 80
  • София
  • Мнения: 127
Гуфи,  е това се казва торта с идеен замисъл Wink определено има нужда да прочетеш, за да ти стане ясно какво означава. Като цяло в тортата  преобладават друг тип елементи/нерастениевидни  Wink/, но се усеща че си я правила с голямо удоволствие и си се постарала да направиш нещо нестандартно. С предизвикателството си се справила, скосения етаж е равномерен и добре покрит/виждат се дупчици в покритието, но не забелязах тази гънка за която споменаваш/. По отношение на цветята съм със смесени чувства, не ми допада черната лентичка по ръбчето, мисля, че можеше да са по- тънички, оцветяването в средата, щеше да е по добро с дъстове. Папрата е добре, но някак дебелшко ми стои и доста си го поскрила с другите елементи. Ако беше разположила по- далече цветята, така, че да има въздух около него, щеше да се отличава по- добре. Най – много ми допада елемента с двете зъбчати колелца/със сърчицето и ромбчето/ отлично си зацепила зъбчетата. Буквата с крилата е много добра, харесва ми релефа, оцветяването, формата. Зъбчатите ни колелца са много забавни и разнообразни, харесват ми. Като цяло аз бих  заложила на по- малко цветове кафяво, златно, сребърно, мед и най- много един до два други цвята, и по- малко елементи, в смисъл не толкова различни, но разбирам, че така е нямало как да претвориш всичко което си искала да кажеш. А за разреза думи нямам, представям си аромата на къпините, вкуснооооо. Поздравявам те за участите и продължавай да експериментираш и твориш  Hug

# 81
  • София
  • Мнения: 127
Хриска, торта, точно в твой стил, изчистена и нежна, без ненужни детайли  и с много точно уцелени цветове  Heart Eyes. Да, веднага разпознах, цветята от книгата на Дън,  изключително изпълнение, оцветяване, направо като истински са. Можеш ли да кажеш какви телчета си ползвала за различните цветя, всички ли ги прави бели и след това оцветява. Да жалко, че не си направила повече постъпкови снимки. Какви дъстове ползваш/предполагам са  много и различни  Wink/ Така фино си ги облепила, че не се виждат снадки, думи нямам. Как са закрепени цветята за тортата? Единствено в цялата композиция ми се губи голямото цвете, ако беше някак по изправено за да изпъква щеше да е перфектно, а клончето с бели и розови цветенца може би по – късичко, за да се надвесва само леко от ръба. И казваш всички цветя за 5-6 часа  #Crazy, на мен едно цветенце ми отне толкова, пък е далеч по- малко сложно. За самата торта, много вкусно изглежда, кажи моля по- подробно за крема, съотношение, ганаш/маскарпоне, за сладкото и на мен ми е интересно, какъв е вкуса, къде го продават. Блатовете изглеждат много мекички. Поздравления за участието, че намери време и желание, тортата ти определено е като украшение   bouquet.

# 82
  • София
  • Мнения: 127
Тъй и тъй съм будна, да отменя Танюшка  Heart Eyes

Днес обсъждаме тортите на

Blueeye http://www.flickr.com/photos/40173474@N06/sets/72157636865782743/

Dimitrina73 http://www.flickr.com/photos/40173474@N06/sets/72157637010107035/

# 83
  • у дома
  • Мнения: 1 581
Честито ни ново предизвикателство! Щастлива съм, че отново съм на линия!  Flutter

Първо да се извиня на Гуфи и Хриси, че вчера не се включих  Hug По-късно днес ще коментирам и вашите торти, макар и със закъснение  Flutter

Ето и моите скромни обяснения  Mr. Green

http://www.flickr.com/photos/40173474@N06/sets/72157636865782743/  тортата

Освен с направата на рядко срещано цвете, исках да се предизвикам с формата, т.е. идеята ми беше да направя кофа, но разбира се не се получи и минах на вариант на саксия, макар и да ти трябва добро въображение, за да разбереш какво е  Mr. Green Естествено идеята ме осветли в последния момент (тортата беше за подарък и всъщност символиката на Еделвайса е за дълголетие). Цветето е направено с гъмпейст (и това беше предизвикателство, щото за първи път работя с такъв). Опитах по всички правила с тел, после сглобяване, увиване на стъблото с хартия и накрая дъстване...
Саксията направих по сложния начин, нищо, че се рових в албумите на Валерия, за да си припомня как тя прави кофите  Mr. Green Наредих си блат, крем, блат.. оставих да стегне, после дялках докато наподобих някаква пирамида без връх, измазах с маслен крем, оставих да стегне, покрих и тогава обърнах. После дооформяне, дъстване и така.
Самата торта е мързеливия медовик (да е живо и здраво Марулчето, че преди време сподели тази рецепта с мен  Heart Eyes Mr. Green ), при който блатовете си се пекат като обикновени блатове за торта, а вкуса е убийствен. Крема е Заквасена сметана, от онази 35%, Маскарпоне и орехи.
Очаквам критики и въпроси  Blush

# 84
  • Мнения: 2
Dimitrina73 , много съм впечатлена от тортата ти. Приликата на цветята с фотографиите е поразителна. Страхотно си се справила и с оцветяването на скалата - чудна е. А тортата изглежда страшно апетитно. Поздравления за всичко!   bouquet
blueeye® , чудесно изпълнение и на саксията и на еделвайса! Кой е лесния начин да се направи саксия щом този е трудния?  newsm78  Забелязах колко точно си уловила нюансите в листата на еделвайса - как постигна това сивкаво-бяло покритие, от което изглеждат като мъхести? Много ми харесва тортата ти - семпла и прецизно направена. Поздравления!   bouquet

# 85
  • Мнения: 7
blueeye® еделвайса много ми хареса-като истински е. Единствено бих се опитала да го направя по-мъхест. Не ми хрумва друго освен да го "напудря" с фина пудра захар или брашно...всъщност не знам дали това ще направи този ефект, просто идея. Саксията ти се е получила, изобщо не трябва да мисля какво е Hug Формата си е супер! Единствено ми е малко...бедна, може би някакъв елемент липсва на нея или просто някакъв релеф...Подложката много ми харесва. Истинско дърво! Би ли споделила с каква форма направи релефа?   bouquet

Dimitrina73, много ме впечатли историята около тортичката. Много ми хареса емоцията и някак събуди много топли чувства в мен. Скалата е просто убиец! Адски много ми харесва оцветяването, съвсем като истинска е! Според мен си се справила перфектно! Цветята също много ми харесват, малко "накъсани" ми се виждат, не знам точно как да го обясня...за това което казваш, че им липсва във вътрешността не можеше ли да използваш нарязани на много ситно влакна? (Аз разгледах снимки из интернет и след като видях какво е само това ми хрумна) Поздравявам те, отново си се справила впечатляващо! Ооооо за разреза щях да забравя....просто е трепач! Направо ми потекоха лигите пред монитора   bouquet

# 86
  • Мнения: X
Запис само Simple Smile

# 87
  • варненка от София
  • Мнения: 4 883


Хехе, за какво се записваме само тук? Раздават сигурно по парче торта Simple Smile)))

Та да си дойдем на думата. Извинявам се, че вчера не стигнах до коментар, но нещо ми е много напрегнато напоследък, като никога, хахаха.  И сега сядам на бързо да отдам значимото на мацките.

Гуфи, наистина разясненията ти са една важна част от разбирането на тортата, преди да ги изчета, нямах идея какво е това, но като цяло за мен тази торта покрива изцяло представата ми за темата на това предизвикателство, въпреки, че дори аз самата не съм направила нещо такова. Интересно, разчупено, това е твоето торте. Не зная само с какво си покривала, но е понапукано на места, в началото си помислих, че си измазвала с ганаш и ще покриваш тепърва - казах си, я как хубаво е измазала и като покрие ще стане перфектно, ама после си дадох сметка, че не е баш така. Апетитно е кремчето, много даже. Поздравления, че се завърна на предизвикателствения фронт.

Хриска, Тутенце, браво душко и това е торта на човек, който твърдеше до скоро, че не му се отдават китките, да бе, да. Много стилно, много изпипано от където и да го погледнеш. Единственото, което аз не бих направила е да съчетая точно този тип китки - бодила с жасмина и китайските фенерчета, но пък го приемам в случая като предизвикателство за направата на различни и нестандартни китки - каквато е и темата. Поздравления.

Днешните им куклички - ветеранките на Предизвикателството:

Блу, миличка, радвам се, че този път успя и направиш торта, хохо вече сме с равен брой предизвикателства  Mr. Green, Дими си остава старша с пълен набор участия.

По тортата ти - много ми харесва, идеята за еделвайс е страхотна. Веднъж съм правила - стилизиран така да се каже и много се кефих и съм си мислела - кога ли бих могла пак да правя, та ето повод. Почвам от там, че снимките ти са много добри, снимките с разреза ми напълниха душичката. Самата китка е много достоверна и прекрасна. Сега - нещото което ми се блъска в очите е - кой аджеба ще сложи еделвайс в саксия и изобщо това никак не е възможно. Ако го беше барнала на един камък както е при Дими изпълнението щеше да ме стрелнеш с точно попадение в сърцето. Иначе саксията е готина, но друга китка трябваше да засееш - еделвайс в пръст - е нема май такова нещо.  Hug

Дими, съвсем изтъркано ще кажа - открояваш се, душо! Тортата крещи на Димитрина съм, арт съм, разчупена и изобщо твоя е отвсякъде. Последните пъти се затруднявах да ти схвана идеите и след обясненията ти хващах от тук, от там идеята, но този път беше кристално ясна за мен. Имам една любима твоя торта в предизвикателство сезони - още помня кокичетата в снега - така истински и хубави и сега си успяла да пресъздадеш тази китка на Орфей по най-прекрасния за мен начин. Благодаря ти за насладата, а за разреза ти - газя хора - искам го!

# 88
  • Мнения: X


Хехе, за какво се записваме само тук? Раздават сигурно по парче торта Simple Smile)))

Нямаше да е зле Laughing Обичам да ви гледам тортичките  bouquet

# 89
  • Мнения: 102
Ха добър ден от мен   bouquet Супер трудно ми е тези дни да успея да вляза тук -а пък и толкова от отдавана не съм влизала ,че от един час се мъча да кача снимките и не знам как  Embarassed Тотално съм я забравила тая бг мама  Sad
Силвенце , ти знаеш защо избрах такива различни китки , точно за де се предизвикам  Wink
Силве(Мечо Пух) теловете са ми най- различини и по цветове и по големини . Редът в инструментите ми изобщо липсва , същото е и при телчетата. Просто като знам какво ще правя ,ровя ,ровя докато си намеря нужната дебелина . Иначе дъстовете са ми на Squires Kitchen  и съм супер доволна от тях - цяло куфарче си купих ,комплект беше  Wink Всичко е правено с бяло тесто и после е оцветявано , Единствено листенцата бяха с бледо зеленикаво и после дъствах. 
Мики радвам се че си успяла душко .Аз по никакъв повод не съм се заглеждала в това цвете ,никога  Mr. Green НЕ мога да коментирам достоверност , но съм сигурна че си се справила страхотно , щом госпожата Маруля казва  Hug
Дими твоята торта наистина крещи ,че си е твоя и на никой друг  Mr. GreenВитаги си с един страхотни идеи . Цветята настина си ги догодила едно към едно с истинските  Simple Smile
Гуфиизвини ме че чак сега те отбелязвам - по твоята торта има страшно много труд , това отчетох още на първото разглеждане на снимките   bouquet Радвам се че всяка една от нас се е предизвикала . ДА може и да не ни се получи , но пък след адно такова предизвикателство си вадим изводи кое, как е могло да стане и за следващ път да си знаем   bouquet
Гаранция пак съм пропуснала нещо , за което се извинявам предварително .Другият път ако не участвам ,то ще е просто защото ме е срам от вас и от това ,че на вашите торти не мога да отделя полагащото им се внимание   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт