17то Тортено предизвикателство - Октомври 2013

• 11 048
  • 151
  •   1
Отговори
# 120
Привет и от мен  Hug
Мадлен, определено така красиво оцветения хибискус веднага се набива на очи. Толкова е реалистичен, че напълно би го сбъркала с истинско цвете. Цялата композиция от всички растения много ми хареса. А единственото, което ми се набива на поглед, е че листата на гинкото се сливат с бамбука. Всъщност листата са малко по-тъмни и ако беше ги направила така щеше да има контраст и още по-добре да изпъкват в цялостната композиция. Но като цяло гледайки твоята торта оставям с едно много хубаво впечатление за нея.
Саси, определено си се предизвикала с това месоядно цвете. Гледайки детайлите по него остовам с впечатление, че много работа е паднало. Определно имаш търпение щом си успяла да пресъдадеш в такива подробности анатомията му още повече да направиш тези равномерни линиики по цвета. Страшно ми хареса и идеята и изпълнението. Дори надписа опастност ми стой на място и допълва цялостната картинка. Можела си малко да си поиграеш с горното ръбче на саксията, но и така стои чудесно. Единствено пръстта ми идва в повечко, но то е сигурно защото не познавам даденото растение и явно не се полива. Изобщо чудна тортичка си направила а и на вкус определено е била страхотна.

# 121
Момичета,
понеже утре няма да ме има сега ще коментирам тортата на Мечо Пух.
Да ти кажа много ме впечатли това, че си избрала точно кактус за торта за твоя рожден ден  Wink. Идеята и изпълнението много ми харесва. Цвета е толкова реалистичен а самата торта така умело направена, че определено някой би взел кактуса и тортата за истинско цвете в саксия. Виж аз не бих се сетила да правя бодлите от клечки за зъби, но много добре стоят на целия кактус. Да си призная чаках да видя този разрез, защото още от постъпковите снимки разбрах, че ще самата торта ще е нещо интересно много вкусно. Като се върна ще видя какъв е крема и блатовете, но определено ще направя такава. Определно пипната торта от всякъде!

# 122
  • Vaudreuil Canada
Шеметче, ако успееш да свършиш да 4-ти, пращай снимки и ще си в ден с мен Simple Smile

Меченце няма да се класирам мила  Hug

Много са ви хубави тортите ще ви разгледам подробно тия дни и ще пиша пак.

# 123
  • у дома
Мадлен, на мен сандъчето много ми харесва, добра хрумка. Наистина лъщи малко в повече, но като цяло мисля, че оцветяването и релефа са достоверни и са ти се получили. Цветята много ми харесват, особено листенцата на гинко билобата  Grinning Това с капучиното е чудесна идея!

Саси, добре, че не си направила плъх, да демонстрираш капацитета на цветето  Mr. Green интересна идея за паячето, но не стои добре за мен, бърка в очите и отклонява вниманието.
Определено като цяло си се справила и цветето се е получило добре. Оцветяването не ми харесва, може би защото не си дъствала, а едно дъстване придава съвсем друга визия на всичко, най-вече при цветята. (така Марулчето ме е учила  Mr. Green )

# 124
  • София
Madlene - определено хибискуса веднага грабва погледа, страхотна форма, перфектно оцветяване, благодаря за постъпковите на цветята, интересни са. Много ми е интересно как се прави тичинката му и по специално тези бобонки отгоре. Бамбука и гинко билобата са много добре направени, добре оцветени, струвало си е посещението на курса  Wink Лъщенето на сандъка хич не ми пречи, седи си като лакиран. И на мен често ми се случва/и моята торта лъщи  Mr. Green/ Обикновено на следващия ден след боядисването боята се поема и не е лъскаво, освен ако не си прекалил с боядисването. Случвало ми се е четката да е много намокрена с боята/разтварям я във водка/, или пък да не изчакам да изсъхне след първия слой и да я мина пак/гаранция ми е за лъщене  Wink/ Но в тортата ти особено ме впечатли мраморния ефект на подложката, изключително добре ти се е получил. Единствената ми по съществена препоръка е по отношение на аранжировката, ако беше повторила тази подредба https://www.facebook.com/photo.php?fbid=422834964511307&set= … ype=3&theater щеше да е перфектно. Ниските цветя отпред, по - високите на заден план. В този вид не мога напълно да се насладя на цветята ти, а има какво да радва окото. Благодаря ти за участието   bouquet

# 125
  • София
Саси, много готина идея и аз обмислях такъв тип растение  Mr. Green За мен със самата форма на цветето и цвета му си се справила много добре. Колкото и да не ми се иска да е така  Wink, прави са, че с дъстове се получава много по- добър ефект и по- близък до реалния цвят. Но това по скоро личи при листата, не зная как е при живото цвете, но мисля, че щеше да е по добре без жълтата жилка и малко по тънки листенца. За общата визия би допринесло и ако цветето имаше мааалко повече височина или пък малко по -малка саксийка. Разрезчето изглежда много вкусно  Grinning Като цяло много ми допада тортата ти, радвам се че успя да участваш  Hug

# 126
  • София
И днес обсъждаме тортата на Мечопух  Wink
http://www.flickr.com/photos/40173474@N06/sets/72157637183214546/

# 127
  • София
Привет, дойде и моят ред  Mr. Green Тъй като за мен основната цел на Предизвикателството е обучителна, ще бъда доста подробна, на който не му се чете да прескача  Wink Първо за темата, още щом я видях, реших, че ще е кактус или нещо подобно. Основното се предизвиках с две неща – да покрия чийзкейк/у нас е на голяма почит/ и да направя цвете с тел.  Чиста проба страх да срещна цветята с тел ме остави да правя в последната минута, но страха вече е преборен.  Първо рецептата – братовчедка ми ми я донесе от Израел и аз леко я побългарих, правя я вече 10-тина години и няма грешка.
Смилате около 400 гр. обикновени бисквити. После разтопявате 250 гр. Маргарин/масло/ и ги омесвате  добре. В намаслена тортена форма ги разполагате като блат, като хубаво ги притискате и изравнявате.  Поставяте формата в хладилника. Взимате 5 яйца, отделяте белтъците от жълтъците. Жълтъците се разбиват на пяна с 1 чаша захар, 1 ванилия, кората и сока от 1 лимон. След това добавяте 4 супени лъжици брашно, 500 гр. извара/след като се добави изварата ако седи по зърнесто се пасира с пасатора/, между 400 и 800 гр. заквасена сметана/може с една или с две кофички от големите/. Втората сметана може да се замени с кофичка кисело мляко 4,5%
Много е важно крема да е въздушен. Включвате фурната на 180 градуса.
Накрая разбивате белтъците на сняг и внимателно ги прибавяте, с леко разбъркване. Изсипвате  крема върху бисквитите и печете до златисто на водна баня.Тортата е в леко течно състояние докато е топла и е добре да се остави до охлаждане в изключената фурна. Щом изстине се маже със сладко или конфитюр от боровинки и се оставя в хладилника. По вкусна е ако престои една нощ в хладилника.
Така, аз изрязах два кръга /на единия махнах бисквитения блат, защото стана много висока тортата/ облякох отстрани с готова платка и измазах с бял ганаш/много ми допадна как се измазва а и вкуса се връзва с тортата/.
За гъмпейста за цветята бях инструктирана от Мишока/Вики/  bouquet ето рецептата 2 белтъка, 4 ч.л тайлоза и поема около 2 чаши пудра. Месиш, накрая мажеш ръцете с малко раст. мазнина. В пликче и в хладилника за денонощие. Аз направих с 1 белтък, пое ми малко повече от чаша захар. Ето и допълнението и  Wink като престои в хладилника става леко зърнесто, но като го размесиш с растителна мазнина (аз ползвам олио или маргарин), става пак идеално. Тестото много ми хареса, еластично, позволява тънко разточване. Разточвах на силиконова подложка, намазана леко с маргарин и след това избърсана/същото важи за точилката и текстурата/. Листенцата изрязвах с резец май за част от орхидея, като умишлено в средата, където ще е телчето оставях по дебело/мисля Савенко го беше казала, а и в книжката на Дън беше показано така/.  Изрязвах, набучвах телта, притисках с релефа и след това изтънявах по края. Суших в лъжици и след това на панделката/много удобно/. Цветето го правих по снимка на истинско, а за общите насоки разглеждах книгата на Дън. Щом изсъхнаха, ги дъстнах в средата с оранжево/не си вижда на снимките/ и отстрани с жълто. За цветовете за които нямах дъстове ползвах тези тебешири http://www.ebay.com/itm/New-Korea-square-soft-chalk-crayons-past … sh=item2a1c896a2f момичета в темата ги бяха препоръчали. За тичинката, мисля се вижда добре как процедирах, само за конеца ще обясня – направих лепилце от тайлоза и вода, намазах много добре, включих сешоара на студено и с едно гребенче ресах докато изсъхна/виждала съм подобна идея в руски форум/ получи се много твърдо и стоеше добре. Сглобяването беше на принципа проба грешка  Mr. Green За самия кактус, понеже знаех че няма да се яде, използвах техниката на Ани и сложих намачкато фолио, отгоре фондан и оформих. Боядисвах няколко пъти с различна течна боя, накрая минах с дъст. За бодлите дълго се чудих, но понеже имам същия кактус на прозореца и един ден дълго чоплих бодлите и те наистина приличат на клечки за зъби. Цвета се получи доста сходен и си е такъв прашасал. На една снимка на диворастящ кактус имаше такива тревички и затова се появиха при мен. Самата торта исках да е саксия, но реших, че да изрязвам чийзкейка, не е добра идея, затова е в нещо като кошница. Покрит е с тестото от блога на Димитрана. Прясно боядисано е на снимките, на другия ден вече не бляскаше. Спретнах на кактуса и едно неразтворено цвете и една пъпка за разкош. Понеже носих кактуса до офиса да го покажа/шефа ми даде ден отпуска, да си довърша тортата/ доста хора реших че е истински, та най-големия комплимент беше А, много е красив, но само ден ли цъфти  Laughing. За радост намери и дом на лавица в детската на Алиса  Heart Eyes Кусури бол, но като за пръв опит съм доволна. Критики, приемам всякакви  Heart Eyes
Гуфи, много благодаря за коментара  Hug
Предварително се извинявам но сигурно ще мога да вляза чак след работа, ако не успея в обедната почивка   bouquet

# 128
  • Варна
Момичета, благодаря ви за коментарите  Hug

Мечопух, определено е било голямо предизвикателство да покриваш чийзкейк. Честно, но не можах да открия недостатък в тортата ти - страхотни са и композицията, и изпълнението. Цвета на кошницата, кактуса и цвета му се допълват страхотно, без да е натрапчиво. Благодаря за споделения трик за тичинката, но пък това за панделката не го разбрах  newsm78 А разреза е ... нямам думи ... абе, с две думи - невероятно апетитен  Laughing
Справила си се страхотно!

Дими, май яде всичко, което припълзи до чашката му  Laughing Цветовете му наистина са много ярки и красиво оцветени. Аз имам дъст металик, който разтворих в малко спирт и синя боя, за да боядисам саксията отгоре, но явно си има друга техника за това.

Бени, паячето май беше импулсивно направено и сложено, по-скоро бях вдъхновена от наближаващия Хелоуин.

Гуфи, " равномерните линиики по цвета" са направени с един много рядък и скъп инструмент - клечка за зъби  Laughing Между другото това ми беше най-забавната част от направата на цветето.

Оцветяването не ми харесва, може би защото не си дъствала, а едно дъстване придава съвсем друга визия на всичко, най-вече при цветята. (така Марулчето ме е учила  Mr. Green )
Ей, ще ме надъхаш ти за това дъстване. Да вземе Марулчето и мен да ме научи, а  Laughing

Меченце, листата на живото цвете са с жълта жилка и дебели, подобни са на листата на фикуса - поне аз на тях ги оприличих. В природата чашката лежи директно на земята, затова нямаше как да вдигна височината. Благодаря за препоръката за саксията  Heart Eyes

# 129
  • София
Пухче, какво хубаво разказче и колко съдържателни за процеса снимки!!! Голямо благодаря и респект за това!
Кактусът е наистина много истински! Нямах представа, че цъфтят толкова разкошно. На мен също телчетата не са ми част от обичайния инвентар, та разбирам, че си ги включила в предизвикателната част. Хубавото е, че на пръв поглед компактна и семпла идея дава възможност за доста хрумки и творчески решения - фолио, тичинките с лепилото, клечките за зъби...
Зачетох се внимателно и в рецептата - наистина ли толкова стегнат става този крем след печенето и охлаждането? Страхотно, ще трябва да се пробва. (Разбира се отчитам това, че си го облепила с блат отстрани.)
От снимките гледам колко добре подреден и премислен проект е всичко и някак си много приятно ми става да видя как се съчетават помагала (релефи, форми), естесвени продукти и лично остроумие:)
Чудесно си направила всичко, чудесно си го показала - много поощрително и вдъхновяващо участие!
Благодаря още веднъж за което!

# 130
Меченце, всичко в твоя проект ми хареса. Обожавам жълти цветя, а твоето грее като слънце върху този кактус. Благодарение на подробните постъпкови снимки много неща научих. Рецептата за гъмпейста даже си я записах и в най-скоро време ще я пробвам. Бодлите от клечки за зъби са много хитро и удачно решение. Като истински са. Абе всичко е чудесно!   bouquet  Само едно питане имам - релефа отстрани първо го правиш и после покриваш или обратното?  С тези кошници нещо не мога да се сборя  Sad

Редактирам се, че забравих да отговоря на Гуфи за книгите на Алън Дън. Аз имам три, но тази е най-подробна и нея ползвах за дъбовите клонки:

Последна редакция: вт, 05 ное 2013, 12:20 от Beni2

# 131
  • у дома
Меченце, ей на това му казвам аз предизвикателна торта! Благодаря за описание, постъпкови снимки и всичко  Hug
Много обичам кактусите! Ти си ни представила един невероятен екземпляр. Използвала си страхотни хрумки и техники, и си успяла да създадеш едно истинско бодливо бижу! Много, много ми харесва! Никакви кусури не ми се набиват в очи. Може би единствено цветовете на саксията/кошница и подложката, или по-скоро релефа на подложката ми идва в повече  newsm78

Ей, ще ме надъхаш ти за това дъстване. Да вземе Марулчето и мен да ме научи, а  Laughing

Ти да не мислиш, че съм се научила или че ми е давала специални уроци? Не   Whistling Просто не пропуска да ме "клъвне", ако случайно забравя нещо да дъстна, каквото и да било  Mr. Green Mr. Green

Последна редакция: вт, 05 ное 2013, 22:19 от blueeye®

# 132
Привет и от мен  Hug
Мадлен, А единственото, което ми се набива на поглед, е че листата на гинкото се сливат с бамбука. Всъщност листата са малко по-тъмни и ако беше ги направила така щеше да има контраст и още по-добре да изпъкват в цялостната композиция.

Guffi, мисля, че е някак зрителна измама. На гинкото листата са доста светли или поне по снимките, които гледах са дори жълтеникаво зелени.  Мисля, че по скоро в аранжировката е проблема, затова така ти се е набило на око Simple Smile

Мечо, благодаря за коментара! Тичинките са ето такива, водят се малки. На българският пазар видях че има категоризация малки, мини и микро. Тези всъщност са най-големите, т.е. малки Simple Smile
Правенето на самият плодник не беше много лесно честно казано и не ми се получи от първият път. Ще обясня, надявам се да съм ясна, ако не пак ще опитам  Hug Взимаме си тел, поне с една трета по-дълга отколкото трябва да е плодника. Взимаме си парче гъмпейс колкото грах и размачкваме докато не започне да пука, т.е. докато е готов Simple Smile Телта намазваме с много малко лепило, колкото да се каже, че има. Ако прекалим с лепилото гъм пейста се отлепва, т.е. постигаме точно обратният ефект. След това с въртеливи и усукващи движения разпределяме гъмпейста по дължината на телта, като колкото по нагоре отиваме толкова по дебел става слоя гъмпейст. Плодника трябва да има вид на една огромна разтеглена капка. Тънък в основата и заоблен на края. Тичинките са ето тези: http://shop.zuckerzauber.at/WebRoot/Store2/Shops/es121414_Caros_ … se_klein_rosa.JPG. Нарочно избрах снимка на розови за да се види формата по-добре. Иначе бяха бели, които в последствие оцветих заедно с листата.

За подредбата си права, но се оказа, че тортата се получи твърде малка за всички растения. Нооо бях твърдо решена да сложа всички отгоре  Embarassed Съгласна съм, че аранжировката можеше да е по-различна и че така се губи част от красотата на растенията.

Сега за твоята торта  Hug
Поздравления за подробните снимки! Страшно ми беше интересно да проследя процеса!
Чудна идея да направиш чийзкейк! Просто като го видях ми потекоха лигите.
Самият кактус много ми хареса! Чудесно изпълнение. Виждам, че много си го пребоядисвала, но крайният резултат си е струвал! Цветето много ми харесва. Добре ти се е получило, добре е изтънено   bouquet Идеята ти за тичинките със сигурност ще копирам!
Кошничката ти малко ми лъска  Laughing Не знам защо това все ме притеснява  newsm78
Едиснсвеното, което не ми хареса е цвета на подложката, някак ми се слива....

Супер добре си се справила, кактуса ти е наслада за окото! За разреза да не говоря   bouquet

Бих искала да те помоля, ако имаш време да разкажеш малко повече за тези тебешири.

Благодаря на всички за коментарите  bouquet

Последна редакция: вт, 05 ное 2013, 22:31 от madlene

# 133
  • София
Е, добрах се до компютъра  Mr. Green
Саси благодаря за коментара, кое и за коя панделка не си разбрала, че и аз не разбрах  hahaha
Дими, благодаря за прекрасния коментар, да, чийзкейка престоя една нощ и след това го изрязвах. Като сложих двата слоя един върху друг стоеше много стабилно, тортата без проблем издържа кактуса, даже се учудих, защото на вкус е много мек крема. Заслужава си да се пробва  Wink
Бени, благодаря  Hug За релефа - разточвам си фондана на правоъгълно парче и правя релефа, след това меря колко е висока тортата, изрязвам лентата и обвивам внимателно. Книжките на Дън на хартия ли ги имаш или в електронен вид?
Блуайче благодаря за коментара. Аз за самата торта имах съвсем друга идея, но в последния момент, притисната от времето метнах кошницата  Mr. Green а релефа на подложката със сигурност би могъл да бъде и по- подходящ  Heart Eyes
madlene първо много благодаря за обяснението за тичинката, мисля, че ми стана ясно  Grinning Второ благодаря за коментара. Лъска защото е много прясно боядисано, на другия ден беше поело боята. За да не ми става лъскаво имам няколко трика - когато боядисвам ползвам боя на кашичка, а не съвсем рядка, ако е рядка, то чакам да изсъхне единия слой преди другия, гледам да не мажа много, много по тортата, защото тогава фондана става гаден и лъскав. Когато прибирам тортата в хладилника винаги слагам на стената на хладилника парче дебел картон, за да поема влагата. ЗА подложката, сигурно си права, но нито имах сили, нито мислех вече  Mr. Green

# 134
metchopooh , книгите ги имам на хартия. Но ако някой ги е открил в електронен вариант ще се радвам да сподели.

Общи условия

Активация на акаунт