Гръцка кухня

  • 214 832
  • 923
  •   1
Отговори
# 345
  • Мнения: 158
Не се стърпявам да пусна един албум на една моя дружка. Не са гръцки рецепти, но са толкова вкусни и красиви нейните произведения, че си заслужава да се почерпят идеи.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151420798177641&se … ype=3&theater

Има кюфтета - казват се гюварлакя, но аз съм побългарила рецептата и не мога да дам актуален отговор.

Жани, забравих да ти отговоря. Напоследък се откриват много нови неща, които сриват на пух и прах всички познати досега методи за спазване (ограничаване) на определен режим на хранене, тоест диетите. Те не че са лоши, просто са нефункционални. Едно от тези нови за нас неща е Тета лечение (метод създаден от Ваяна Стайбъл -Theta Healing) , имаме си страничка във ФБ (Thetahealer in Bulgaria) на български. Има вече обучение в София, а през октомври ще има и във Варна, където ще съм асистент. А сега в Атина ще присъствам на обучение на тема Оптимално тегло , пак е част от Тета лечението, където ще се разглежда точно това - психологическата страна на трупането/загуба на тегло, причини, следствия и начини на регулиране чрез промяна на програми и убеждения. Какви чувства ни липсват и ги заместваме с храна, какви убеждения са ни формирани в ранна възраст, които ни карат да прилепваме към някои храни или как да вкараме метаболизма в ред. В Гърция този метод го донесе Мария Телиду. Хората по света от 20 години го използват и доказано работи. Само че, в Гърция са напред с обученията, назад с издаването на книгите за метода. В България обучението тепърва се разраства,но пък книгите излизат по-чевръсто.
Оспамих темата  Blush но пък на някого може да е от полза.

# 346
  • Мнения: 5
victorias secret , както вече ти отговори Hawaiian Islands кукунариа са кедрови ядки. Често се употребяват в гръцката къхня, добавят се например към грис халва, лозови сармички + стафиди (автентичните от цариградската кухня- πολίτικη κουζίνα), към печена пуйка- в пълнежа,

за момичетата живещи в България, които искат да знаят как се пише на гръцки кедрови ядки- (κουκουνάρι ед.ч., а κουκουνάρια в мн.ч.)

Зори, много ми хареса идеята да слагам в пълнежа на спанакопита различни ядки, със съгурност вкусът е много по-богат. Аз от кухнята в Месиния съм научила да използвам различни треви в спанакопита, спанакоризо, ухае невероятно, на свежо, на поляна....
В Месиния се иползват много ароматни треви в зелените яхнии и баници
Папаруна - полски мак
кафкалитра - средиземноморска нузла
аггурица, бораго- бораго, пореч
маратос- резене, див копър
анитос- копър
сфелици- пресен колиандър (не съм ного сигурна за превода)

Днес на обед тъкмо првавих тиквички и гъби на скара, които мариновах в зехтин, балсамико, подправени със сол и чер пипер (по твоята идея), намазах скара с памук натопен в зехтин, за да не лепнат и изпекох, отделно разбърках едно кисело мляко 2% страгисто (цедено) със остатъка от маринатата+ 1 скилидка чесън, стана нещо като чеснов сос, ммммм.....

 после имаше сардела, която разделих на две, за мен пак печена на скара, за негово височайшество, (което се подиграва на диетата ми), изпържих неговата част.
Открих от скоро един начин да не цапам маслото с брашно, (може да не съм открила Америка, но искам да го споделя тук с момичетата, може на някого да е полезно)- набрашнявам сарделата, изтупвам я от излишното брашно, хващам за опашките сарделите по 3-4 и ги потопявам в съд пълен с много вода, така се запечатват, като покрити с филм, брашното не само, че не се отлепва при пърженето, но даже сарделите получават според мен по-златист цвят, олиото не потъмнява, брашното не пада на дъното на тенджерата и всичката изпържена сардела има еднакъв златист цвят.

# 347
  • Мнения: 5
Иска ми се да напиша отговори, обаче малаката не мя оставя, стои до мен и ревтуни, че не й обръщам внимание, заминавам да я вода на разходка, довечера ще пиша отговори,
Приятен ден на всички   bouquet

 Joy

Жани, предполагам си объркала правописа относно твоята дъщеря... Това в къщи е нарицателно.

Сори за оффа, но не се сдържах!


Ех какви глупости съм написала, ей.... чак сега разбрах.... ами тя така ми наду главата, че се ошашавих, водих я вчера на разходка, по люлки, по пързалки, няма умора!

# 348
  • Мнения: 5
Кукунаре е семки от шишарки, тука не съм сигурна, Жани ще ни светне. Аз си бера сама от едни дребни , като кедрови дървета.

Боже, боже ......Зори, чак и кукунари ли береш, направо ме смая! А как махаш люспите на кукунарите, аз понеже само в пликче съм виждала и са обелени.

# 349
  • Мнения: 5
трева Стамнагати (вид диво глухарче, радика)
Лечебните и свойства са познати още от 4 в.пр.н.е.
За тази трева казват, че е доста богата на витамини и всякакви ценни вещества, антиоксиданти, омега киселини.

basis, страхотна кухня знаеш, от най-традиционната критска, рецептите ти за са чисто злато!
 За Стамнагафи Cichorium Spinosum имам готов написан пост, който чака да го пусна. Тази хорта я няма в България според мен, тя е нещо средно между синя жлъчка (Cichorium intybus) и казашки бодил ( Xanthium spinosum), даже и в Месиния я няма нито да се продава, нито да расте расте. Много е полезна, както всички диви радики всъщност.

# 350
  • Мнения: 158
Ааааа, да. Значи бера кедрови ядки, счуквам ги леко и ги заливам с чист зехтин. Стои около 40 дена на тъмно и сетне имам кедрово олио. Сама си ги бера, но за олио. И не махам люспата. Но не се уточних и се разбра друго. Освен това,  така си правя олио от лайка и олио от див невен (календула), коприва. Едно шишенце 200гр стига за много дълго време. Използвам за мазане на цяло тяло и почистване след кола маска.Олиото разтваря и обира восъка на колата. Става и за маска на коса. А кремът ми за лице в момента е с восък, зехтин и червен греипфрут. Една приятелка от Сирос ме учи и ми показва как се правят. И изобщо не купувам козметика  Sick Като си помисля колко пари давах за прехвалените химикали на разни фирми  #Crazy

# 351
  • Мнения: 5
Зори, правила съм и аз масло от лайка (цветчета от лайка,накиснати в зехтин, престоява, прецежда се и готово), а също и от жълт кантарион (за рани).
Правя също и крем като твоя от пчелен восък и зехтин, с който мажа малката от бебе, за подсичане. Няма равен на себе си с никой друг супер скъп марков бебешки крем. Малката като се роди и почти на първия месец се подсече и аз като нямам хабер, чете, ровя из интернет каква е причината, как да я лекувам, разбрах че бебешките кърпички я дразнят и една марка пелени, спрях ги...в началото по указания на педиатъра я мажех с Daktodor за една седмица, докато стихне и след всяка смяна на памперса миене с вода, ... после други майки ми казаха за кералифи (крем с восък и зехтин) и отначало никак не вярвах,че ще има резултат. Почнах и аз да я мажа и да й слагам този крем на вск смяна на памперса и чудо! Няма подсичания, няма зачервено. Освен товва и аз имах проблем със суха кожа на ръцете, чак боли и се нацепва, колко пари издавах за доктор и кортизонови кремови...само козметична замазка, а проблемът си стои щом измия крема. Като почнах да мажа малката с кералифи и ми се оправиха ръцете, тогава загрях, че е от него. От тогава ходя, купувм от пчеларите восъчна пита и правя този крем.

Видео за всички как се прави     https://www.youtube.com/watch?v=gGLAWFyPfHA
 
И още едно...с  много буру-буру, за да каже накрая, че на водна баня се разтопяват зехтин и восък в съотношение 4:1 и след като се разтопят се прибавя Мастиха Хиос стрита на прах с блендер (натурална дъвка)  и или други етерични масла по желание.
https://www.youtube.com/watch?v=cLDvjLxf6J4

# 352
  • София
  • Мнения: 10 825
Понеже и аз съм с ужасно суха кожа и кортизолни мазила, които само моментно тушират нещата, моля да преведеш съставките на крема Praynig

# 353
  • Мнения: 5
Супа от боб мунг (папуда)

 Супата, правена с боб мунг, псилофасула супа е ястие характерно за Месиния и на вкус напомня на лещата. Често я наричат псилофасула каламатиана супа, а самият боб-фасоля каламатиана. До колкото ми е познато не се прави в други райони на страната.



(Снимки с подробно описание как се прави)

   Продукти:

    500 гр. боб мунг
    2 глави кромид лук
    1 с.л доматено пюре
    1/2 ч.ч. зехтин
    2 стъка сух риган
    сол на вкус

Приготвяне:
Измиваме зърната и слагаме в тенджера, в която наливаме вода, приблизително 2/3 от обема й, оставяме да ври и след около 30-35 минути на повърхността започват  да се отделят люспите на боба. С решетена лъжица обираме старателно люспите, докато спрат да се събират на повърхността. За да се излющи добре боба е нужно да има достатъчно количество вода в тенджерата и да ври на силен огън, ако водата е намаляла допълнете още, но с оглед на това, че супата да не се разреди прекалено . За да се излющи максимално боба, похлупете тенджерата и изчакайте да кипне, в този момент загребете образувалата се люспи на повърхността.

След това добавете лука, нарязан на дребно (аз го задушавам отделно с малко зехтин), 1 с.л. доматена салца, 1/2 ч.ч. зехтин, и 2 клона риган, на които дръжките ще излизат от тенджерата. Разбърквайте периодически и следете да не загори. Оставете да ври (около 30 мин), докато се сгъсти и загасете котлона. Извадете клонките риган, сервирайте и овкусете с оцет или лимон.

# 354
  • Мнения: 5
Понеже и аз съм с ужасно суха кожа и кортизолни мазила, които само моментно тушират нещата, моля да преведеш съставките на крема Praynig

Превод на съставките във видеото:
30 гр. пчелен восък
120 гр. зехтин
3 капки етерично масло от лавандула
3 капки етерично масло от лайка



Здравей, моят проблем със сухата кожа на ръцете (алергичен дерматит) се появи от перилните препарати и от верото за чинии (зелените са най-силни). То беше мазане с кортизонови кремове, после с други хидратантни боклуци по 50€,  миене на чинии с ръкавици,... и само туширане на проблема. Най- беше страшно през зимата, през лятото изчезваше. Докато открих този мехлем и го ползвам вечер, като си лягам, защото е мазен, но върши чудеса. може да се мажеш и през деня, ако не те дразни мазното, просто намазвай по-малко количество. За бебета се маже обилно и после се облича памперса.

Съставките са зехтин и пчелен восък, в съотношение 4:1, примерно 200 гр. зехтин и 50 гр. пч. восък. Аз слагам в джезве на водна баня заедно и двете и загрявам като разбърквам с вилица сместта докато се разтопи восъка. Оставям да изстине, после го бъркам с вилицата да стане по пухкаво и сипвам в стъклени бурканчета. Може да се налее и топъл в бурканчето, просто става по-твърд. Това е основната рецепта, по желание може да прибавиш дъвка Хиос (мастиха), стрита на прах в края, след като отстраниш от огъня или етерични масла, прополис тинктура, но тогава температурата трябва да спаднала поне до около 36 С, за да не се разгради маслото. Има различни съчетания, аз не съм ги правила и не мога да ти дам конкр. указания. Аз правя единствено основния крем.

Последна редакция: чт, 13 мар 2014, 19:08 от Жани8

# 355
  • Мнения: X
Жани мъжа ми е с атопичен дерматит и ще пробвам да направя крема. От години се маже с тези гадости - кортикостероидите.

Много сте полезни и за манджите.   bouquet

# 356
  • София
  • Мнения: 10 825

Здравей, моят проблем със сухата кожа на ръцете (алергичен дерматит) се появи от перилните препарати и от верото за чинии (зелените са най-силни)....
Изключително много ти благодаря!   bouquet
И моя проблем е същия явно, лекарите го наричат "екзема на перачката" и често се получавало при млади майки.... при мен "изкочи" когато големият ми син беше бебе. Още тия дни ще потърся чист восък и ще си го забъркам!

Извинявам се че оспамих темата  Embarassed

# 357
  • Мнения: 5

Здравей, моят проблем със сухата кожа на ръцете (алергичен дерматит) се появи от перилните препарати и от верото за чинии (зелените са най-силни)....
Изключително много ти благодаря!   bouquet
И моя проблем е същия явно, лекарите го наричат "екзема на перачката" и често се получавало при млади майки.... при мен "изкочи" когато големият ми син беше бебе. Още тия дни ще потърся чист восък и ще си го забъркам!

Извинявам се че оспамих темата  Embarassed

При мен също се отключи отново, когато малката беше бебе и на това през лятото, когато по принцип нямах проблем, дланите ми закачаха, като бодили. Минаха ми и дори не разбрах за колко време, после случайно се усетих, че е от крема. Намери си пчелен восък, да е жълт, ако може от пчелар, успех!

# 358
  • Мнения: 1 825
barabenka , както и зорита ти е казала кюфтета с бял сос са гюварлакя. Ето и моята рецепта, става много вкусно и има един леко кисел вкус.

Кюфтета с бял сос (гюварлакя)

Продукти:

1/2 кг телешка кайма
1/2 ч.чаша ориз (аз слагам от бланширания, повече ми харесва)
1 главичка лук
морков
корен от целина
магданоз
половин или четвърт зелка
зехтин
сол
черен пипер
брашно
1-2 лимона
2 яйца

Приготовление:

В купа омесваме каймата. Слагаме: сол, черен пипер, кимион, ситно нарязан лук, малко зехтин, магданоз, ориз и 1 яйце. Месим хубаво до получаване на гладка смес.
В голяма чиния слагаме брашното и от каймата правим кюфтенца и ги овалваме. Слагаме ги настрана.
Нарязваме на ситно лука, настъргваме моркова и корена от целина, нарязваме като за салата зелето и всичко това се слага в тенджера, която се пълни около 2-3 пръста с вода и се слага да заври около 10 минути, добавяме зехтин. След като поврят зеленчуците добавяме кюфтенцата, оваляни в брашно, осоляваме и сотавяме ястието на тих огън да се готви до сваряване на кюфтета. Аз го готвя го гъстичка салца.
След като е готово, тенджерата се маха от котлона и се оставя малко са поизстине.
В купа се разбива другото яйце със сока от двата лимона, размиват се със сос от кюфтета и се добавят към готовото ястие. Рзбърква се внимателно, добавя се и ситно нарязан магданов и по желание може да добавите и малко черен пипер и още зехтин.

  chef


Onna-bugeisha, Жани8, Bliss
, аз също имам подобен на вашия проблем. Моят лекар в къщи ми каза че е вид дерматит, тъй като имам проблем със щитовидната жлеза и дерматитите са обичайни явления. Повявяват ми се зачервявания в областта на носа и челото, придружено със силни сърбежи и лющене на кожата. Аз какво правя:

Запарвам цветове от лайка в кафяна чаша или пакетче чай от лайка. Всяка сутрин и вечер си мажа лицето, т.е. правя си компреси, без отмиване.  По възможност трябва да е топла отварата. Оставяте лицето или каквото е там друго да изсъхне и след това спокойно се мажете с каквито други козметики използвате. Ако е в косата след като си измиете косата най-накрая поливате главата си с отварата от лайка. Трябва да се много упорити. Резултата настъпва мигновено и точно заради това се изисква продължително лечение. Лайката има невероятно лечебно, успокоително, антиалергично действие.



# 359
  • Мнения: 5
Хавайче, лайката е чудесна и за промивки на очите,(конюктивити разни, зачервени очи ), а така също за смъдящи венци, поне така аз съм я ползвала много пъти.

Общи условия

Активация на акаунт