Нашите любими торти ... глазури, покрития и фигурки за тях 133

• 97 572
  • 741
  •   1
Отговори
# 585
  • гр.Русе
   Рядко пиша, но всеки ден ви чета. Имам огромна нужда от помощ.Малкото ми детенце е много запален по комбайни, трактори и всичко що е свързано с тях.Прерових нета, но не мога да намеря никъде торта с комбайна, а си иска такава за рождения ден.За моя голяма радост имаме у дома няколко и ще гледам от тях.Прочетох, че за 3 де торти използвате платките на Медовик, какви други блатове и кремове са подходящи за да може да се моделира и изрязва където трябва?
 Това е последната ми торта с доста забележки по нея от филмчето Таласъми ООД

Последна редакция: чт, 12 дек 2013, 14:31 от julliqna

# 586
  • Русе/Germany
  Прочетох, че за 3 де торти използвате платките на Медовик, какви други блатове и кремове са подходящи за да може да се моделира и изрязва където трябва?
За този блат пише, че може да се моделира

Скрит текст:
1.1 Блатове:

1.1.1 Пандишпанови блатове

Пандишпанов блат(natalyna) - Стъпка по стъпка

Основно  правило за този пандишпанов блат е, че на едно средно яйце слагаме 30 гр.захар и около 30гр. брашно може и малко по-малко)

за 26 см форма

6 яйца
180 гр. захар
160 гр. пресято брашно

Подготвяте формата, като я намазвате с масло и посипете с брашно или грис.
Разделят се белтъци и жълтъци, като първо се разбиват белтъците на гъст сняг. После се разбиват жълтъците и захарта на пяна. Прибавят се постепенно белтъците, като вече се бърка леко с дървена лъжица. Накрая към въздушната смес, леко се забърква пресятото брашно.

Пече се в предварително загрята фурна - при горен и долен огрев, тавата се слага на най-ниското ниво и се пече на 170-180 C, при фурна с горещ въздух(вентилатор) на второ ниво от долу на горе на 160-170 C, за около 30-40 мин.
Приготвения блат се реже на две или три. За да не се троши, блата се реже когато е напълно изтинал – най-добре е да се приготви ден два преди да се прави тортата!

За какаов блат - в горната рецепта заменете 40г брашно с 40г качествено тъмно какао - става тъмен шоколадов блат
С шоколад - прибавете 50г настърган шоколад

Блата може да се замрази още леко хладък до един месец в камерата, като преди използване се оставя за около 2-3 часа на стайна темпрература да се размрази. Ако искате да го оформяте по-специфично, направете го докато блата е още замръзнал (не е твърд и лесно се реже)!

# 587
Пам 73,много добре си се справила със голямата торта,само подложката не ми харесва

[/quote]

Ditsan,и на мен не ми харесва  Joy Първоначалния замисъл беше да покрия картона с фондан ,но не съм преценила,колко фондан ще ми отиде за самата рокля,та ме достраша да не остана с непокрита торта Wink Затова го оставих на фолио.

# 588
  • гр.Русе
 Благодаря Snejinkaaa мен май по ме притеснява крема да не ми се разтече.Правя един мус с желатин който е доста стегнат, но вече ми е омръзнал колкото и да е вкусен.

# 589
  • Русе/Germany
Благодаря Snejinkaaa мен май по ме притеснява крема да не ми се разтече.Правя един мус с желатин който е доста стегнат, но вече ми е омръзнал колкото и да е вкусен.
Последната торта я правих с Ганаш, и да ти кажа според мен беше много хубав и много стегнат. Но нека и другите да кажат. Аз нямам голям опит с различни кремове.

# 590
  • Бургас/Пз
Ей, ама четете пoне пoследните 10-15 страници и тoгава питайте де Simple Smile Simple Smile  Mr. Green Тoчнo на 26-та страница, се  съдържа oтгoвoра на тoзи въпрoс Simple Smile
Момичета, имам много елементарен въпрос и моля за помощ (опитвам се да прочета всички теми до сега, но съм едва на стотната  ooooh! ) Ганаш за под чаршаф разбива ли се с миксер след като стегне?? Моля, споделете - разбива ли се с миксер след като стегне ганаша? smile3506

Етo и oтгoвoрът Simple Smile
Пепи, благодаря за включването - това е след като е престояла тортата с ганаша в хладилник и после си загладила с топъл нож и час след това покриваш, нали? Извинявай, ако ти звучи досадно, ама ми се иска да разбера правилно. Embarassed

Тoни, ще ти oбясня аз как действам.
Първo правя ганаша с живoтинска сметана и шoкoлад мин 60%. След катo гo махна oт кoтлoна и шoкoладът се е стoпил напълнo oставям настрани и периoдичнo разбърквам за пo-равн0мернo изстиване. Катo се oхлади и сгъсти тoлкoва , че да мoже да се маже, нанасям един сл0й на тoртата дoкатo запълня всички неравнoсти.Всичкo тoва гo правя с oбикнoвен дълъг нoж или шпатула. Прибирам тoртата в хладилника и след 1 час я вадя и измазмазвам oще един слoй, вече за да я изравня максималнo. Oтнoвo я прибирам в хладилника и катo се втвърди ганаша я пoкривам.
Естественo неравнoстите с гoрещ нoж винаги мoгат да се изравнят неравнoСти.
Съoтнoшениетo на ганаша ми е 200мл и 300г шoкoлад. Ако ползвам 74% слагам 1:1
[/quote]

Етo и на Пепи oнгoвoра със снимка даже:)

ani_d, благодаря за споделеното относно покриване върху ганаш, ще пробвам на следващата торта   Hug А каква е техниката на заглаждане...с горещ нож ли? Анимационните ти герои са чудесни, а и  тортичка е много весела и изпипана, много ми харесва   bouquet

Не прибирим ганаша в хладилника и не гo размивам. След катo се oхлади и oще е в мекo състoяние направo гo мажа катo крем - с нoж или шпатула. След тoва тoй си стяга в хладилника и става бетoн. Peace

Това ме заинтригува - моите хич не харесват масления крем. Confused Ани, а ако случайно след като я извадиш от хладилника, преди покриването и има някъде лека шупличка от ганаша - има ли възможност да се оправи, или не? Защото с масления крем и топъл нож е ОК, ама това дали действа на ганаша? На мен идеално гладки трудно ми се получават тортите дори и след топъл нож и маслен крем... Rolling Eyes
Не съм Ани, но ето какво постигам аз при измазване с Ганаш и заглаждане с топъл нож. Снимката е от преди 3-4 години, скоро не съм го правила, че не ми се бърка Ганаш само за това.

Иначе катo гo правя за крем за пълнеж на тoРта , гo разбивам, кактo е oбяснила Ванчетo Simple Smile

Тедитo, всичкo тoва гo написах с най-дoбри чувства, да не вземе някoй да реши , че се заяждам Simple Smile

# 591
  • София
Момичета имам малък проблем с течната животинска сметана.  Embarassed
Снощи реших да разбия на децата за плодовата салата...и май попрекалих с разбиването. Rolling Eyes Стана сърнеста и в последствие се отдели водниста течност. Whistling
Как да преценя да кога трябва да я разбивам?

# 592
Момичета имам малък проблем с течната животинска сметана.  Embarassed
Снощи реших да разбия на децата за плодовата салата...и май попрекалих с разбиването. Rolling Eyes Стана сърнеста и в последствие се отдели водниста течност. Whistling
Как да преценя да кога трябва да я разбивам?

Животинската сметана се разбива до меки връхчета. Повече не. Сега си имаш бътърмилк - не изхвърляй, изпечи кексчета Simple Smile

# 593
  • София
Ами...не остана...за да не я хвърли майка им я изяде. Embarassed
Искам да попитам, за белия ганаш. Често е писано но все пак. Понеже моите не обичат много шоколад мисля да направя бял ганаш.
"за белия ганаш - за измазване правя 3 към 1 шоколад:сметана, и слагам 25 гр. масло (на 300 гр. шоколад и 100 гр. сметана)." - това количество за каква торта стига? като изстине и го разбия мога ли да го използвам върху мъфините за украса? Rolling Eyes
За покриване четох, че правиш на Димитрана - с лъжичка-2 тайлоза. Мисля да правя същото но без тайлозата, т. като не успях да си купя. Тогава тестото трябва да престои 24 ч. и тогава да се ползва, нали? Някакви особености при приготвянето му?

# 594
Ами...не остана...за да не я хвърли майка им я изяде. Embarassed
Искам да попитам, за белия ганаш. Често е писано но все пак. Понеже моите не обичат много шоколад мисля да направя бял ганаш.
"за белия ганаш - за измазване правя 3 към 1 шоколад:сметана, и слагам 25 гр. масло (на 300 гр. шоколад и 100 гр. сметана)." - това количество за каква торта стига? като изстине и го разбия мога ли да го използвам върху мъфините за украса? Rolling Eyes
За покриване четох, че правиш на Димитрана - с лъжичка-2 тайлоза. Мисля да правя същото но без тайлозата, т. като не успях да си купя. Тогава тестото трябва да престои 24 ч. и тогава да се ползва, нали? Някакви особености при приготвянето му?

Значи белият ганаш е сложна работа за разбиване, да знаеш Simple Smile Вероятността да се пресече е доста голяма. Досега не съм пълнила цяла торта с ганаш, така че не мога да кажа с точност, а и бая шоколад ще ти отиде Simple Smile Използвам бял ганаш за измазване, за пълнеж на макарони и такива работи. Можеш да си избереш рецепта с бял шоколад в крема, но според мен за торта, ще стане доста тежичко.

На Димитрана тестото по оригинал е без тайлоза, но на мен по-ми харесва с тайлоза, по-еластично е и не се къса толкова. Иначе, да - една нощ поне му трябва, за да стегне.. Можеш и на момента да ползваш, но тогава трябва да омесиш с повечко пудра и веднага да покриваш. На следващия ден обаче, ще е доста твърдичко.

# 595
Ето и моя кратък но успешен опит с ганаж . Правя 3 към 1 - 300 сметана 900 гр шоколад. Става ми и с черен и с млечен и с бял шоколад. С това количество измазах 2 големи етажа за торта. Става идеално . Разтапям на умерен котлон до хомогенност и оставям в хладилника с переодично разбъркване докато се получи гъст крем за мазане. Ако ми се втвърди прекалено да не става за мазане по някое време го слагам в микровълновата за по 10 секунди докато ми хареса гъстотата и продължавам с измазването. Най- отгоре си го правя доста редичък и заливам внимателно по малко за да стане гладко. Слагам една подложка да ми изравни с притискане леко и готово .

Julliqna много готин Вазовски си направила  Party

Аз тия дни реших да си направя малко садо мазо и направих торта Бяла неделя покрита с фондан , Само за да обясня що садо мазо - тук беше 39 градусааааа . Климатика портативен едваааам държи поносима температура вкъщи . Та покривам аз оная ми ти сиропирана торта и почвам да си цъкам джвъчките отгоре . Гледам по едно време доло от ръба тече карамел ама яко потече през подложката и по плота почна . Прибрах я в хладилника и я оставих . Спря . Вадя аз пак - пак почват течове . Ей луднах . Аз догодина в жегите май торти няма да се връзвам да правя. Голям карък със свадбената сега тая . Или ще ги карам на мъдкейкове и ганаж и това е . Тука егати климата беееее хем жега хем влага . Ку щеш . Тортата като мекица в ръцете ми и шурти като река пууууу пак се ядосах . Как да е завърших я и си викам тая панделка сега ще се омаже цялата отдоло обаче тя пък взе че спря сиропа . Ти да видиш  newsm78 Сега си тече само отзад . Идеално хахаха . Исках да я направя равничка хубавичка тая торта а тя стана като кюфте  smile3516 Утре сутринта е РД на бебата ще я позабърсвам и това е .

Оттук нататък който иска торта ще яде мъдкейк  smile3502 туй то .

# 596
  • София
Благодаря ти Mishoka, аз белия ганаш искам да го използвам за измазване, а не в самата торта. Обаче ме стряскаш с това, че трудно се приготвя.  Sick Може би тогава по лесния вариант е с маслен крем.Мога ли да му добавя примерно...маскарпоне или нещо друго за да стане по-лек?
А 1-2 лъжички тайлоза е за цялата доза, която се получава по рецепта, така ли?

Ей, децата ми извадиха душата с тая торта и захарно тесто. Ту единия, ту другия само пита "Кога ще правим тортата със захарно тесто?" #Crazy
Тук искам да благодаря и на Мечо пух за захарта и търпението да отидем да си я вземем.   bouquet Излизам в отпуска след утре и...се почва.  Whistling

Felina и при теб изобщо не е скучно.  Peace А как се къдрят така хубаво тия панделки от долу, молд ли си има за тях?  Rolling Eyes

Мисля да пробвам като за първи опит торта Династия на Ани от сайта Sweet magic (имам страшно много орехи за оплозотворяване  Mr. Green), но вместо черен шоколад мисля да използвам бял. Затова си мислех, че с ганаш ще е по-добре да измажа ама...

Последна редакция: пт, 13 дек 2013, 16:06 от dama

# 597
Дама на ръка се прави панделката , Няма молдове .

# 598
Не се приготвя трудно! При разбиването е много важно да усетиш кога да се спреш, щото се пресича. И понеже ти е за първи път, охлади просто до нормалната гъстота за измазване и измазвай. А с 300 гр. шоколад и 100 гр. сметана една торта ще можеш да измажеш. Ако си неопитнва в измазването, обаче, си направи 450 гр. шоколад и 150 гр. сметана.
Айде, гуд лък, ще се оправиш Simple Smile

Фелина, завидях ти на жегите Simple Smile

# 599

Фелина, завидях ти на жегите Simple Smile
Миш тук по Коледа е мор стига до 44 -45 градуса  и повече понякога. Не се трае. Виж какъв джингъл белс пеят . Умрях от смях.

Извинявам се за оф топика .

Общи условия

Активация на акаунт