Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Нашите любими торти ... глазури, покрития и фигурки за тях 133

 • 92 287
 • 741
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 965
ДОБРЕ ДОШЛИ В НОВАТА 133 ТЕМА!

Моля, преди да пишете в темата да прочетете правилата

•  Постове от сорта: "Запис" „Записвам се за да ви следя” или "Благодаря за новата тема" или емотикончета вместо "Здрасти", са неприемливи и нежелателни. Използвай бутона "ИЗВЕСТИ", предоставен от БГ МАМА, за да следиш темата.
• Имате право да публикувате снимка на своя торта, само ако сте коментирали поне 5 торти преди вас.   Колкото и да сте новаци при тортите, все нещо ще ви е впечатлило в тортата, която “не смеете да коментирате“. Ако виждате грешка или имате друго виждане – посочвате. А, не празни коментари – "Твоето е върха" , "Не мога да коментирам".
Ако не желаете да коментирате, публикувате тортата си в ТОРТЕНАТА ГАЛЕРИЯ, а, не в темата.
• Да не се публикуват постоянно повтарящи се торти. Всеки знае за себе си, че тази торта е показвал и няма смизъл да се повтарят. Като изключение, могат да се показват с линк-препратка към албума.
•  За да се избегнат постоянно повтарящи се дискусии на една и съща тема, на въпрос ще се отговаря, ако не е бил засяган в текущата или предходната тема,  или ако отговора липсва  в библиотеката. В противен случай, въпроса ви се игнорира и подминава. За да си спестите отговора: "Провери в библиотеката или на 1ва страница", първо прочетете наличната информация.
• Въпросите задължително се оцветяват в друг цвят, за да бъдат видими.
• Публикувайте само 1 снимка с тортата и линк-препратка към останалите снимки.
• Слагайте  задължителна препратка към рецептата, която сте  използвали или я напишете в темата.
• Хумор, шеги и закачки са позволени, стига да не обиждат или провокират останалите.
• Лични спорове и обидни обвинения са абсолютно нежелателни.
• Постовете „през един”, са нежелателни, ако не става въпрос за отговор на даден въпрос или текуща дисуксия. Можете да съберете впечатленията си от някойлко страници и да ги напишете в общ пост. Също така, можете да използвате бутона "РЕДАКТИРАЙ", предоставен от БГ МАМА.
• Винаги, когато използвате чужда идея, или копирате модела на някой друг, го цитирате при показването на тортата ви.
• Когато публикувате торта и получите въпрос, свързан с нея, редно е да отговорите на него.

Моля,  преди да зададете въпроса си в темата, първо потърсете отговора по-долу на същата страница или тук:
Т О Р Т Е Н А   Б И Б Л И О Т Е К А - Основна информация за начинаещи и рецепти
БЛОГ БИБЛИОТЕКА
http://www.lovelytutorials.com/forum/ Руски форум, подобен на нашата библиотека. В него можете да намерите всякакви постъпкови снимки и всякакви хитрини.  За да не се лутате напразно из сайта, прочетете  ТЕЗИ РЕДОВЕ
Моля ви когато задавате въпроси, ги маркирайте в друг цвят, за да изпъкват!

А това са линковете към старите темички:
,
ГАЛЕРИЯ ТОРТИ - Тук пускайте само снимки на вашите торти с линкове към тях и по възможност с описание на пълнежа на тортата!

Линкове към електронните магазини за всякакви сладкарски консумативи, бои и инструменти в БГ
Скрит текст:
CookiBooki - Сладкарски бои, инструменти, формички, резци и всякакви помощни материали и консумативи, фондани Satin ice, Ovalette, Regal ice, FunCakes - марципани,  SugarVeil® айсинг, суха смес.
Хcerx - Моделиращи маси Covapaste от Flemings,  , сладкарски бои, инструменти, формички, резци и всякакви помощни материали и консумативи.
Aromashouse линка излиза като рекламен спам, но се изписва *aromashouse точка com *- Сладкарски бои, бои за шоколад,  инструменти, формички, резци и всякакви помощни материали и консумативи, моделиращи маси Satin ice,  Satin Ice - Гъм пейст и др..
Hitrini - Сладкарски бои, инструменти, формички, резци и всякакви помощни материали и консумативи, фондани Satin ice, Ovalette, Regal ice, Satin Ice - Гъм пейст, Готов айсинг за декорация, PME  фондан, FunCakes - марципани, Renshaw Regalice - захарен фондан, Мексиканска паста - суха смес, Смес за Роял айсинг (белтъчна глазура) , SugarVeil® айсинг, суха смес, шаблони за торти, захарна хартия за декорация.
DECOR CAKE -  Инструменти, формички и всякакви резци
П.И.К.Ко - Моделираща маса ПикКо, Шоколади, кувертюри, блатове, кремове и други сухи смеси,  и всякакви помощни материали и консумативи.
Gastrogroup - Инструменти, формички и всякакви резци
Almalibre - Сладкарски консумативи
Магазин Слънчоглед - магазин за художествени материали, от който може да се намерят много полезни инструменти, шаблони и др.
lobbi bg - Суровини за хранителна промишленост
СЛАДКАТА КЪЩА - Шоколади, кувертюри, блатове, кремове и други сухи смеси,  и всякакви помощни материали и консумативи
СЛАДКО ХОБИ - Сладкарски бои, инструменти, формички, резци и всякакви помощни материали и консумативи
За повече инфо, погледнете в библиотеката.

Най-често задаваните въпроси и отговори към тях:
Скрит текст:
В: Задължително ли е да се сложи крем под захарното покритие и какъв?
О: Задължително се слага! , Защото иначе прозира, става неравно и има опастност да се свлече покритието! Най-добре е да се сложи маслен крем (слага се много тънък слой, който не се чувства при консумация), леко разреден кайсиев мармалад, който се оставя да позасъхне или шоколадов ганаш, но с повече шоколад за да държи добре! Може да овкусите с ванилия или есенция масления крем. Може да се смесят финно смляни трохи от блатове с маслен крем или течен шоколад. С тази смес се шпаклова тортата. Идеално изравнява повърхността и предпазва покритието от разтапяне поради допир с пълнежа на тортата.

В: С кои захарни покрития се работи най-лесно и какво да избера?
О: За начинаещи препоръчвам марципан Варна или млечния марципан, евентуално захарното покритие от бонбони marshmallows. Но и тук както при други рецепти важи - всяка от нас си избира тестото, според това как се и работи с него, какъв е вкуса му, какви са продуктите, които се използват. Затова препоръчвам, ако сте начинаеща, опитайте различните видове покрития и намерете това, което е най-удачно за Вас и Вашето семейство! Рецепти за домашно приготвени покрития, има в Библиотеката. Т. 1.5.  Шоколадовите фондани са в т. 1.6. Готови покрития могат да се закупят от магазинито онлайн по-горе или от складовете, изброени в библиотеката. Точка 2.2.

В: Кои захарни покрития се втвърдяват бързо и кои по-бавно?
О: Най-бързо се втърдяват захарните покрития в които има желатин, затова са подходящи за по-сложни и големи фигурки, които трябва да изсъхнат по-бързо! По принцип важи, че ако правите фигурки или цветя за тортата, е добре да са правени поне ден-два по-рано за да са напълно сухи. Готовите фигури НЕ СЛАГАЙТЕ в хладилник. Те се сушат поне 24 часа на открито /може да покриете със салфетка за да не са прашат/, след което приберете в картонена кутия, която няма да ги запарва. Кутията дръжте в шкаф, не в хладилник.

В: С какво се слепват елементите на фигурките и с какво се залепват самите фигурки към тортата?
О: За лепило може да послужи лепило направено от разтворена във вода Тайлоза. За дребни елементи, може да се ползва чиста вода. Намазва се с четка и се прикрепя към фигурата. Също така, може да се използва глюкоза, айсинг или размекната с вода моделираща маса. Трябва да се постигне полукашава консистенция. Със същите смеси, се прикрепват фигурите към самата торта. За прикрепване, може да се ползва и маслен крем или разтопен или течен шоколад.

В: Колко дълго издържат захарните покрития?
О: Издържат доста дълго - в хладилник поне 2-3 месеца, защото са с много захар, която е един вид консервант! Независимо от моделиращата маса, тя трябва да бъде добре увита във домакинско фолио. В пакета не трябва да има въздух, защото той втвърдява покритието и го прави негодно за употреба. Ако масата е засъхнала, опитайте се да я размесите с малко ГЛИЦЕРИН/ГЛИЦЕРОЛ, който можете да закупите от всяка Аптека. Някои покрития реагират добре и на премесване с леко омазнени с олио ръце.

В: С какво да почистя нишестето от готовата торта?
О: Първо изчеткайте тортата с мека четка. Много подходящи са ЧЕТКИТЕ ЗА РУЖ. Може да опитате и с мека гъба. Ако и това не помогне, натопете мека гъба във водКа или друг алкохол и почистете тортата. Алкохола се изпарява и не остава миризма. По този начин обаче, ще получите лъскава повърхност.

В: Глюкозата  от аптеките, подходяща ли е за заместил на стандартната глюкоза?
О: Категорично НЕ! Използвайте глюкозата в бурканчета, която се продава в повечето хранителни магазини. Гъстотата и варира от консистенция на боза, до гъста смес, която дори не се излива от буркана. Свойставата и  са еднакви, обаче. Обикновенно глюкозата стои на диетичните щандове. Има и пакетчетата със прахообразна глюкоза. За момента обаче, не се знае как да се използва в сладкарството. Ако не намерите глюкоза, може да използвате мед със светъл цвят и по-голяма гъстота. Меда обаче, променя вкуса на покритията и често ги прави меки и трудни за съхнене. Не всяка рецепта може да се промени с мед. Най-добрия вариант е, да си намерите глюкоза.
В: Как се залепва вафлената плака /картинка/ към тортата?
О: - За плаката се използва Фарситура Кристалина. Това е безцветно сладкарско желе, без аромат. Мястото за плака задължително се намазва с Кристалина, независимо дали е покрита с чаршаф или е измазана със сметана, маслен  или друг крем.  Кристалината се загрява в слаба МВ, и се разстила равномерно върху тортата. Плаката се притиска върху Кристалината и се избутват всички мехурчета въздух. Отгоре се залива отново с Кристалина и с мокър нож или шпатула се изравнява повърхността, като по този начин се пукат и мехурчетата които се образуват. Фарситурата не е задължителна за отгоре, може да се пропусне, зависи от търсения ефект на продукта. Не дръжте плаката върху торта повече от 48 часа. След този срок, цветовете започват да се размиват и размазват.
Плаката може да се залепи с чист маслен крем или сладк. лепило, но по този начин става гумена и неприятна за ядене. Не омеква и в повечето случаи се набръчква.
Фарситура Кристалина може да се закупи от "Змееборец" или склада на "Илчовски". Вафлени плаки също се разпечатват на двете места. Адресите може да намерите в библиотеката. Някои от онлайн магазините, изброени по-горе също предлагат фарситура и разпечатване на плака.

В: Как да си подбера хубава картинка за разпечатване на вафлена плака?
О: Изберете си снимка с висока резолюция. Минимум 600х600 . Ако намерите 1024 пиксела - още по-добре. Колкото по-висока е резолюцията на снимката, толкова по-чисто копие ще се получи. Подберете снимка с по-малко тъмни цветове. Снимки с тъмен фон и тъмен централен обект не са подходящи. При разпечатването, рискувате да се слеят и да виждате само светлите елементи.

В: Как да си направя езерце, река, вода?
О: Най-добре се получава с Фарситура Кристалина. Тя не разтапя и не размеква покритието на тортата. Оцветете го с боя, загрейте го леко ако се налага и го разлейте на желаното място. Същото може да се постигне със светъл мед или друго светло желе. Вълнички могат да се направят с маслен крем.
Желатинът НЕ Е подходящ върху фондан. Той размеква и разтапя покритието. Можете да сложите парче найлон върху мястото и отгоре да налеете леко стегналия желатин. Така ще изолирате покритието.
С обикновен маслен крем, оцветен в подходящ цвят, също може да се постигне ефект на вода. Разбита сладкарска сметана също. Но, за лъскав цвят и най-добра имитация, най-подходящо е желето.

В: Как се реже блат за торта, как се сиропира?
О:Винаги правя блатовете поне ден преди сглобяването на тортата. Иначе при рязане се ронят и късат. Трябва да са абсолютно изстинали. Същото важи и за кремове, а сиропирането на блатовете се прави също със студена течност. Освен това гледайте да не я сиропирате много - има опасност да се разтече.

Няколко съвета за рязането на блатовете:

Блата трябва да е студен.
Изберете най-дългият нож, който имате и добре го наострете.
Мислено си разделете блата така, че всеки слой да е около 1-1.5 см висок.
Сега ако сте десняци (ако сте леваци, действайте противоположно) сложете лявата си длан на блата и през цялото време притискайте с цялата длан блата. Не много силно, но не и леко. Сега с дясната ръка в която е ножа, започнете да режете най-горната част на блата но само около 2см навътре,, като с лявата ръка леко завъртате блата(като продължавате да притискате).Гледайте да държите ножа хоризонтално и да спазвате  мислено дебелината на слоя.. Когато блата ви е разрязан така по цялата дължина, започнете да режете вече по-дълбоко, като следвате вече направения разрез. Лявата ръка продължава да притиска. Ножа извършва движението на трион(като при рязане на хляб).
Особенно подходящ е ТОЗИ ИНСТРУМЕНТ. Евтин е, намира се в повечето големи вериги магазини и има възможност за регулиране на дебелината на блата. В комплекта има и резервна "струна"
Блатовете се напояват по различен начин и с различно количество сироп.  Ако ви трябва леко сиропиран блат, нанасяйте сиропа с четка. Ако ви трябва по-сочен блат, разливайте с лъжица. Следвайте стриктно рецептите. Някои блатове НЕ се напояват.

В:Как се използват прахообразните сладкарски бои?
О: Направете си първо цялата захарна маса и после разделяйте според това какво количество ще ви е нужно. Боичките разтворете в няколко капки вода - не много - само колкото да се разпуснат. Добър вариант е, сухата боя  да се разтвори в малко безцветен алкохол, например водКа. Някои ползват медицинки спирт от аптеката.  СБезцветна ракия също върши работа. Ако разтваряте по-голямо количество боя, може да добавите и пудра захар. Целта е да постигнете консистенция на кашичка, която много по-лесно се смесва с моделиращата маса и не я разкашва толкова много, колкото само втечнената боя.
В: Как да сглобя и нарежа многоетажна торта?
О: - Предварително се приготвят тортите за всеки етаж. Всяка торта трябва да бъде на собствена подложка, която да е изрязана с размера на тортата. Добре е да се остави по 1-2 мм подложка. След измазване и покриване, тези резервни мм изчезват. Етажите се измазват поотделно с маслен крем и се прибират в хладилник за да се стегнат. Дайте им поне 4-5 часа. Най-добре цяла нощ. Етажите се покриват поотделно и отново се прибират в хладилник. Във всеки етаж /без най-горния/  н се забиват подпори. Дори тортата да е малка и да изглежда лека и стабилна, подпорите са задължителни. Много хора използват специални бамбукови шишове, които обаче са скъпи в БГ. За по-малки торти, използвайте обикновенни пластмасови сламки за напитки или шишчета за месо. За по-тежки конструкции, увеличете броя на сламките и в тях допълнително пъхнете шишчета. На много места се предлагат дебели коктейлни сламки. Те са достатъчно издържливи. Нагледен урок за сглобяване на самите етажи, можете да видите ТУК. Между етажите е добре да се сложи спойка. Маслен крем или айсинг е добре. Етажите се редят ЗАЕДНО с подложките. Те изолират тортата от покритието на долния етаж, държат я права, спомагат слепването на етажите и предпазват от пропадане на етажите. Дори двуетажна торта се изгражда със отделни подложки. Методите за рязане на многоетажна торта са 2. Режат се директно, без да се разглобяват отделните етажи. започва се от най-горния малък етаж. Ножа опира в подложката и предотвратява сриването на тортата. 2рия начин е да се подпъхне нож или шпатула под подложката на горния етаж, да се свали  и да се реже самостоятелно. Не забравяйте, че отдолу има крем, който ще цапа.
Полезни съвети! Справочник за подправки! Мерни едниници!
 
ПРИБЛИЗИТЕЛЕН БРОЙ ПАРЧЕТА В ЗАВИСИМОСТ ОТ РАЗМЕРА НА ТОРТАТА

Кръгли торти:

Ф30- 18-20п.
Ф28- 16-18п.
Ф26- 16п.
Ф24- 12-14п.
Ф22- 12п.
Ф20- 10-12п.
Ф18- 8-10п.
правоъгълна 30х40см - 24-32п. зависи от размера на парчето.
Когато правите многоетажна торта, независимо от формата,  добре е да спазвате правилото за рамер на етажите. Всеки етаж се намалява с 10 /8/ см, за да се получи добра пропорционалност на готовата торта.

Ако искате да поздравите някой по случай празника, подарете му тема ТУК

Моля, ако не можете да качите вашата снимка или да сложите линк с препратка, упражнете се ТУК

РАЗМЕРИ НА ЕТАЖИТЕ ПРИ МНОГОЕТАЖНИ ТОРТИ:
Идеи и сътношения на различните нива можете да изберете ТУКПоследна редакция: пн, 16 дек 2013, 15:34 от Графиня дьо Адри́

# 1
 • Мнения: 367
Дзак Simple Smile
И да не е само дзак едно торта Simple Smile

Love you cake by Vaklina, on Flickr

И рецепта  Blush http://vaklina.blogspot.com/2013/08/blog-post_229.html

# 2
 • Мнения: 660
О, Mishoka, прекрасна е тази мишчица... Simple Smile А розите... като истински са!

Аз си дадох една дълга творческа торто-почивка, но идва имения ден на дъщеря ми и си е поръчала торта с колело. И започвам оглеждането и мислите по темата. Simple Smile

Не съм спирала да ви чета, обаче, и все красиви торти се показват...

Ани, твоите разрези са все апетитни, ама този на "клетката"...е, отиде ми диетата... Simple Smile

van444etobouquet пъргава както винаги! Hug

# 3
 • Мнения: X
Привет-мривет на всички!     Grinning
Като чета колко нови тортоправячки има, аз сигурно ще съм в групата на новачките, ама .....поради разни ангажименти бях много на Вие с тортите.    Laughing
Сега обаче, задават се мноооого празници, ангажиментите са разкарани, така че, надявам се да съм доста по-постоянна.И с тортите, и с писането.

И понеже първата торта се очертава следващата седмица, а много ми хареса темата на Предизвикателството, отивам да се запиша там.    Grinning

# 4
 • Мнения: 367
Краси, крада ти подписа, да знаеш  Mr. Green

# 5
 • Мнения: 1 121
Да се запиша и аз, макар че торти скоро не съм правила, но затова пък най-прилежно си ви чета...  Grinning
Мишока, чудесна изчистена торта и много сладичко мищоченце  Wink

# 6
 • Мнения: X
Да коментирам 5 торти...ами то какво ли да кажа особено последните няколко са без думи.
Специално ме впечатли замъка на donika dineva, невериятна изработка. Интересно ми е как са закрепени/залепени кулите за останалата част от замъка и как стои целият замък в/у долната част.
Сватбената торта на babybu е много красива, но не мога да видя ясно сякаш на втория етаж и най-горе има лек целулит, което при направата на моите торти се оказа голям проблем, първите които точих дебело и покрих с Кова паста сякаш не личаха толкова, обаче с ММ на Алимко и разточено по-тънко се оказа доста трудно да ги залича, а бях измазала почти перфектно с краве масло и захар. Не знам вие как се справяте с това и как ги правите с идеални ръбове и стени.
Клетката на ani_d е невероятна и няма какво да коментирам по нея, обаче гледайки розите се сещам за втория сериозен проблем с който се сблъсках. Взех си силиконов молд, който много от вас имат с едни копченца, един вид панделка и 3-4 вида бордове. Реших да направя борд от най-широката, бях оцветила обаче много малко от желаната боя и оцветих още, сложих го малко в хладилника да стегне, че от голямото количество боя беше кошмарно. След 15-20 мин го извадих, направих на лентичка, запълних формата и минах с шпатула да загладя. Сложих във фризера, поседя 20 мин и опитах да го извадя, то беше здраво залепнало за формата и беше невъзможно да го извадя без да го деформирам.

Сега ето и моите първи торти:

Тази беше първата с Кова паста, готови блатове и баварски крем.

Tук дефектите са очеизвадни, Кова пастата ми яко се нацепи дори и след много месене и краве масло както беше казала Ванчето, може би е била стара, но съм хвърлила етикета, взех я от метро.
Хортензиите ми са дебели, не успях по-тънки да ги направя, изсуших ги предварително и може би не са били достатъчно изсъхнали при преместването някой се чупеха. Същото и с пеперудите, счупиха се по средата и клюмнаха.

Следващата (правена същия ден) вече с домашни пандишпанови блатове и същия крем

Тук всичко изглеждаше почти перфектно, цветята направих в/у тортата подпрях с хартии и прибрах в хладилника, непосредствено преди поднасяне извадих и махнах хартиите, и цветята станаха като нагрят парафин, започнаха да полягват.

Третата правена по същото време(всъщност единия ден ги сглобих, вечерта измазах, и втория ден облякох с фондана и украсих)
Тя също имаше нацепено, може би се вижда, блатове и крем същите като предната. Тя обаче пътува два часа в кола и явно са изсънали цветята и когато са махнали хартии си е била супер.
[IMG=http://img41.imageshack.us/img41/1141/gl7t.jpg]http://[/img]

И накрая последната, правена седмица по-късно вече за официалното парти за РД
Нея оставям на вас изцяло да критикувате, само да спомена, че трите фигури за нея купих, т.к ме беше страх да рискувам, въпреки че мечето от предните торти не беше крайно зле.


И след дългия пост е време да ставам, че малката вече ме вика с рев след дългият сън от 20 мин  Laughing

# 7
 • Мнения: 616
sunflower много добре са ти изпънати тортите, на снимките поне не личат дефекти! Ама защо го прибираш във фризера молда? Точно този и аз го имам, и са доста кошмарни за вадене лентите - много дебели са според мен. На мен ми се получава относително добре ако сложа повече нишесте или тайлоза в ММ, за да стяга по-бързо.
Mishoka, панделките си ги боядисвала върху тортата май Wink Личи си - ярко червено върху бяло... Но пък е много сладурска торта!
Изкоментирах всички торти в темата  Mr. Green

# 8
 • Мнения: 3
Здравейте, имам следния въпрос (прочетох библиотеката, рових и в темите, но не успях да намеря отговор)
Направила съм фигурки от шоколадово тесто - Мечо Пух, гърненце, пчелички, буквички и разни такива. Тортата няма да я правя аз, ще се купува отделно, така че фигурките ще трябва да се носят на над 100 км с автобус. Досега винаги съм си пренасяла всичко сглобено върху тортата в кутия и не съм имала подобен проблем.
Как да опаковам фигурите така, че да останат читави след такова пътуване?
Благодаря предварително за отговора и се извинявам, ако е описано някъде и не съм успяла да го намеря.  Simple Smile

# 9
 • Мнения: X
Краси, крада ти подписа, да знаеш  Mr. Green
Ха, да ти е честит!     Grinning

# 10
 • Мнения: 179
Благодаря за новата тема. Аз съм от вечно четящите и непубликуващи, но този път вместо гол запис ще сложа едно непретенциозно торте, което спретнах за рождения си ден. Наблегнах на вкуса, а украсата е семпла и бърза. Рецептата е Торта Мока на Ири Купенска) - божествена е.

Последна редакция: чт, 03 окт 2013, 14:53 от merianna

# 11
 • София
 • Мнения: 2 057
Благодаря, Ванче!

Мишока, много сладко си подбрала цветовете и детайлите, така че да е закачлива и елегантна едновременно:)
Sunflowerss,  успешни първи опити! Жълтеникавият цвят на първата ми харесва и то в съчетание с цвета на панделката:)


Пускам последното, което съм правила напоследък - за тържеството за рожденните дни на сина ми и негов съученик през септември.# 12
 • София
 • Мнения: 116
Хайде на тортено предизвикателство, темата е интересна, всеки желаещ да се включи е добре дошъл  Mr. Green
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=740909.new#new

# 13
 • Мнения: 367
Ау нова тема и вече се понапълнила с хубави тортички  Heart Eyes Пускам и аз едно драконче

# 14
 • Пловдив
 • Мнения: 3 325
Ей, пропуснах да пусна аз темата, ама малкото ми съкровище стана на 2 точно на 2-ри, когато Ванчето е пуснала новата тема.
Ще ви покажа само неговата торта... милия се радваше на всички играчки от кутията.


Дано тези дни имам възможност да ви покоментирам... темата много ми липсва, но покрай първолака, малкия и тортите нямам време за нищо Sad

Общи условия

Активация на акаунт