МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 52-ра тема

  • 49 430
  • 736
  •   1
Отговори
# 585
  • Мнения: 7 779
Спещен въпрос: Нарушава ли се тефлоновото покритие на бъркалката там, където се слага на машината- т.е. от вътрешната й страна? Да знам дали да връщам цялата машина или...?
при многократна употреба може да се наруши. все пак няма нищо вечно.
при неправилна употреба може и на първото слагане да я нарушиш.  Laughing
за какво ще връщаш машината  newsm78

# 586
  • Мнения: 4 070
Тонии, Hug Ами аз оня ден като я купих и видях , че на едната има драскотина, днес я сменихме само тая бъркалка, но ми дадоха една , която от долу има следа като от  слагане и махане , забелязах още там, но ми казаха, че с евтините е така, да съм върнела цялата машина newsm78 Crossing Arms

# 587
  • Мнения: X
Здравейте, за много години, живи и здрави!
alys, би ли споделила рецептата за тази вкусна баница. Отдавна ми се иска аз да си направя тесто за корите, но в машината да се омеси, ще ми спести много мотане. Как точно я навиваш?

300 гр. брашно, 150 мл. хладка вода, 1/2 ч.л. сол, 1/2 ч.л. захар, 1/2 ч.л. оцет, 50 мл олио

Тестото трябва да се остави да се отпусне за около половин-един час и тогава се правят топчета, разточват се и се прави баницата. От това тесто правя 8 топчета, защото така и не се научих да точа големи кръгове, а с малките се справям отлично и си ги доразтеглям до прозрачно. За по-начинаещите - топчетата покривам с найлон, за да не засъхват в процеса на работа. Докато се разточва, често се ръси с брашно.
Плънката може да е по желание. Правих два вида - тиквеник с настъргана сурова тиква с орехи, канела и захар и баница със сирене и яйца - 4 яйца и 400-420 г сирене. И двете се получиха много добре.
Отгоре нарязвам късчета масло, пека на около 180-200 градуса Целзий.

Подреждането започвам от средата - първото руло го навивам на охлювче и около него слагам следващите.

# 588
  • Мнения: 4 070
Спещен въпрос: Нарушава ли се тефлоновото покритие на бъркалката там, където се слага на машината- т.е. от вътрешната й страна? Да знам дали да връщам цялата машина или...?
при многократна употреба може да се наруши. все пак няма нищо вечно.
при неправилна употреба може и на първото слагане да я нарушиш.  Laughing
за какво ще връщаш машината  newsm78

Ами не искам да има нарушено тефлоново покритие- страх ме е да я ползвам така?? newsm78 Тая бъркалка явно беше от мострата,отгоре е читава.

# 589
  • Пловдив
  • Мнения: 503
alys, благодаря ти много за рецептата. Ще я пробвам скоро, че имам обелена тиква. Само да те питам ти тиквата не я ли запържваш малко, преди да я навиеш в кората? Аз досега все съм запържвала по малко, че да не стане воднисто.

# 590
  • на Земята
  • Мнения: 310
Честита Нова Година!Много здраве и късмет!

При месенето на хлебопекарната,се чува скърцане.Като натисна казанчето,спира за кратко.Какъв е проблема?
Каква е причината повече да се троши хляба,особено на другият ден?
Следя темата от около година.Знам,че съм ги срещала тук отговорите,но сега нищо не намирам.Благодаря!

# 591
  • Мнения: 781
Честита Нова Година и от мен !
kikitooo , и моята скърца понякога, ама като завърти тестото и сякаш се намества и спира.
За трошенето, откакто почнах да слагам малко оцет , спря да ми се троши хляба  Peace
Ето я и моята коледна питка с прясно мляко и яйца  Simple Smile
Скрит текст:

# 592
  • Мнения: X
alys, благодаря ти много за рецептата. Ще я пробвам скоро, че имам обелена тиква. Само да те питам ти тиквата не я ли запържваш малко, преди да я навиеш в кората? Аз досега все съм запържвала по малко, че да не стане воднисто.

Ако тиквата е цигулка, кестенка* или друг по-сух сорт, само рендосвам на ситно в робота. Ако е от по-водните тикви, пак може да се ползва сурова, но предварително се наръсва с малко захар (на принципа на тиквичките, които се ръсят със сол, за да си пуснат сока), оставя се да си пусне сока (може и цяла нощ), изцежда се и се ползва, като се добавя необходимото количество захар, орехи, канела. Докато открия разните свойства на тиквата, ми трябваше време. Преди и аз запържвах.

Обмислям следващия хляб да е с тиква (водна), да видим какво ще се получи.

*дано не греша за кестенките, че са сухи; пробвах да наръся със захар рендосана цигулка - изобщо не пусна сок Simple Smile; После ми дадоха някаква голяма светложълта тиква, на която едвам изчистих кората - също се оказа сравнително суха, т.е. подходяща за печене.

Последна редакция: чт, 02 яну 2014, 19:00 от Анонимен

# 593
  • Мнения: 1 174
По-добре е за тиквеник да се използва рендосана тиква без запържване.

# 594
  • Мнения: 4 070
Охх, върнахме машината и сега пак нямаме. Cry
Зеленоооо човеечее, покрай моите исто/ерии нямах време да ти пиша, че имаме обикновена дървена кутия за хляб- широко разпространен модел, но капака се отваря на горе, а не се събира като ролетна щора и е много удобна и в нея слагаме и др . неща, много ползвана у нас. В нея и в плик от хартия държа хляб , орехи понякога и др. Wink Мога да ти пратя снимков матрял  Wink Laughing

# 595
  • Мнения: 6 014
Ей, здравейте и от мен. И аз се записвам при вас като горд притежател на хлебопекарна. Видях, че вече си имам колежка по марка http://www.metro.bg/public/site/metro-bg/get/1817878/10.jpg .
Засега съм доволна - направих и бял, и пълнозърнест/ръжен хляб. Белия колкото пъти го правя, имам чувството, че става все по-пухкав и хубав. Най-хубав ми стана като го правих с отложен старт. Не виждам причина да стане така, но е факт.

# 596
  • Мнения: 307
Ами на мен не ми се е нарушило не съм забелязала. Бъркалката си е цялата черна единственото залепващо е шиша на който се нанизва бърклаката той си е някакъв метал без покритие

# 597
  • Мнения: X
Вчера направих хляб с тиква, но сложих много вода (200 мл) и 350 г тиква. Тестото стана за хляб и половина. Един хляб изпекох вчера, а другата част (половинката) днес - питка в машина  Mr. Green. В разрез почти не се забелязва тиквата.

# 598
  • Мнения: 681
Запис, да следя и аз темата. Аз си правя хляб по една от рецептите, които вървят с машинката, досега не съм се излагала  Wink
Само дето много се троши хляба на следващия ден, може би е от пълнозърнестото и ръженото брашно, които слагам.

# 599
  • Мнения: 4 070
От единствения хляб, който направих имам опит с трошлив хляб- изцяло от черно/типово  брашно.
А знае ли някой не толкова скъп вариант на машина с керамично покритие, макар и поръчана по нета ?

Общи условия

Активация на акаунт