73 СОУ - гимназиална степен

• 118 544
  • 795
  •   1
Отговори
# 555
  • София
За протокола, в 8 клас не са ни раздавани книжки с отговорите на  Schritt für Schritt.
Самото помагало си стоеше в шкафа на госпожата в класната стая. При необходимост се раздаваше, попълваха упражненията заедно с нея в час и после си ги събираше. По време на ваканции се раздаваше за домашна работа, а през останалото време се ползваше, но много рядко. Не беше най-активно използваното помагало – поне при нас. Peace Иначе допълнителната Граматиката на Клет беше изписана почти от корица до корица.
Дъщеря ми мразеше Schritt für Schritt–а. По нейно мнение, помагалото не било съобразено със знанията им и вместо да сложели един предлог ( което да речем е задачата на упражнението), губели много време да си преведат самото изречение ( т.к. било пълно с непознати/неучени думи). Не знам кое доколко е така, просто споделям мнение! Peace

# 556
  • София
Така е, мимчони... Grinning Не е преувеличило детето. Още в първите упражнения за иначе  съвсем прости граматични категории има доста непозната лексика. А като е такава и детето не знае дори рода на съществителното, трудно ще работи правилно. Затова явно при нас работят предимно в клас по него. Изваждат непознатите думи, записват значението им  и чак тогава правят заданието. На няколко пъти са имали и да преписват правени в час упражнения от там, явно с цел затвърждаване.А е и някак хаотично подредено. Но пък от години се ползва по училищата с немски, значи го считат за полезно при тренинга на граматиката. На мен лично повече ми харесва Direkt zur Grammatik (предполагам и ти имаше предвид точно тази граматика като почти изцяло изписана).Хем е подредено по категории и можеш сам да си търсиш необходимите упражнения, хем лексиката е по-разбираема, поне в началото. Ако не им го бяха поискали на нашите това помагало, щях да го купя по собствена инициатива. Но  ми спестиха усилията, тъй като го поръчаха от училище  като част от организирания комплект учебници и помагала.  Сега само да има мераклии за учене, другото е налице Simple Smile

Последна редакция: пн, 13 окт 2014, 13:57 от пенсионирана русалка

# 557
  • София
Русалка, Hug, благодаря, че подреди мислите ми в добре структурирани и разбираеми изречения!  Simple Smile  Аз като лаик в немския език, предадох дословно думите на дъщеря ми.
И да, под граматика на Клет имах предвид точно цитираното от теб - Direkt zur Grammatik.
Да добавя само един непоискан от мен съвет: да се стягат и да учат яко езика, да се възползват от предоставеното им време на макс, никакви демотивации и разни други оправдания, защото годината ще се изтърколи набързо. В 9 клас часовете по НЕ са само 6 за първия срок (4+2), а история, география, химия, физика и логика се преподават на немски език и няма никакво време за наваксване.
Скрит текст:
Добре че госпожата по биология забременя ( леко раждане ѝ желая), че иначе не знам как щяхме да учим тичинки и венчелистчета на немски. Simple Smile

# 558
Е честито на печелившитееееее  Mr. Green
Много ми е неприятно да Ви споделя, че за съжаление дъщеря ми ще трябва да посещава частни уроци, за първи път от училищния си живот( като изключим 7ми клас, за да се подготви по-добре за матурите).
Ще кажете какво толкова, ново у-ще, нов език, няма страшно и т.н., но нееее  Peace . Ще ходи на уроци по математика не по НЕ, защото както казва дъщеря ми и всички деца от класа й в час по Математика се чувствали все едно имат час по Литература, каквото и да значи това.
Факт, че не може да си разбере задачите( а тя е доста добра математичка),
факт, че почти никой от клас не може,
факт, че на матурата по Математика изкара 5.513(според мен един не лош резултат)
факт, че вместо да набляга на НЕ, както препоръчват всички майки тук, сега ще трябва да има извън класни занимания по Математика, защото просто не сполучихме на преподавател.
Искрено се надявам да не съм засегнала никой, особено Ганис(все пак става въпрос за нейните колежки), но фактите са си факти.
Много ми е гадничко и искрено се надявам догодина наистина Ганис да ги поеме и да могат спокойно да се подготвят за по-горните изпити!
Моля, ако има и други майки в нашето положение тук, споделете и Вие мнение!

Последна редакция: вт, 14 окт 2014, 10:37 от mi6eto29

# 559
Привет на всички,
Искам да питам, има ли някой информация за предстоящата екскурзия на 8-ми клас в Германия?
И от големите класове има ли ходили вече и какви са отзивите?

# 560
Напълно споделям мнението на Mi6eto за математиката, за съжаление и ние сме при същия преподавател. Дъщеря ми винаги е обичала математиката, изкара 5.8 на матурите БЕЗ допълнителна подготовка, но още след първия час по математика в 73то сподели, че това не е нейната учителка. А така се надявах да попаднем на ganis  Cry, дано поне следващата година няма "изненади".

Не съм впечатлена и от преподавателката по БЕЛ; по думите на детето жената по цял час си пишела нещо на дъската, а те преписвали - цитат: "без да знаем дали имаме български или литература".

Но пък немския е без грешка  (г-жа Веселинова) - детето учи упорито и без да се оплаква; оценките още не са това, което и се иска, но с времето и това да стане.

А по въпроса с екскурзията - от една страна ми се вижда прекалено дълго пътуването с автобус, от друга - езиковата полза е съмнителна, защото децата ще има с кого да си говорят на български. Ако екскурзията е с обучителна цел, по-скоро бих изпратила детето на езикова ваканция, където детето да се потопи в чужда среда и да е принудено да говори чуждия език.

# 561
Не мога да кажа, че се радвам, но поне ми поолекна малко, че и Corinda е на моето мнение. Значи "повредата не е в моят телевизор"! Rolling Eyes Доста неприятно, но факт, ще трябва да се мъчим допълнително и вместо да й заделям пари за понататъшното образование аз сега трябва да ги давам за уроци.

# 562
  • София
Дами, никакви уроци. В четвъртък от 12, 30 имам час за консултации в училище- 301 каб. Нека децата идват, няма лошо. С удоволствие ще им помогна.
Те имат тогава 6 часа. Живот и здраве догодина ще поема всички 9-ти класове.

# 563
  • София

Дами, никакви уроци. В четвъртък от 12, 30 имам час за консултации в училище- 301 каб. Нека децата идват, няма лошо. С удоволствие ще им помогна.
Те имат тогава 6 часа. Живот и здраве догодина ще поема всички 9-ти класове.

Все пак да добавя, че децата още са в период на адаптация. Те се настройват към учителя, както и той към тях. Не бързайте с частните уроци. Нека децата споделят с г-жа Веселинова по математика, да преподава по-бавно.

# 564
Ганис,
Искрено благодаря да предложението, ама какво да правим с "каръците" дето точно в четвъртък имат седми час "час на класа" до 13.20ч.?
Ако изпратя запитване до класната да я освободи от тези часове, за да може да ходи на консултации, дали ще се обиди и дали ще го приеме лично? Дали изобщо ще се съгласи?
Какво бихте ме посъветвали?  newsm78

# 565
Споделям мнението на Corinda за екскурзията - може да се отиде главно с развлекателна цел.
Искам да помоля по-големите мами да препоръчат летни езикови ваканции, ако са останали доволни.

# 566
  • София
Сега прегледах предишните постове. Коринда и Мишето, децата ви не са при един и същи преподавател по мат. Детето на Мишето е 8а клас, а на Коринда- 8г клас.
Мише, напиши ми на лични, как се казва детето ти и ще говоря с Александрова.

# 567
Коринда и Мишето разбирам затрудненията ви по математика в 8 клас, защото сина ми също имаше затруднения миналата година по математика. Той обаче се възползва от консултациите на г-жа Арнаудова(а и не само той), във времето, което беше определила за консултации. В крайна сметка се справи с математиката.
Иначе за г-жа Веселинова по НЕ мога да споделя, че е изключителен преподавател.

# 568
  • София
Всички май имат затруднения с часовете по математика в 8 клас. Такава ни е образователната система! #Cussing out Доколкото помня от коментираното в темите миналата година – материалът е много, а отпуснатите часове са крайно недостатъчни ( по 3 часа на седмица). Затова и учителите летят из материала, а децата не успяват да насмогнат. Според мен математика без допълнително решаване и упражнения на задачи, не се получава.
Как се справихме ние: Въпреки натоварването в 8 клас, „открадвахме” по няколко часа за решаване на задачи по математика като си признавам, че и аз се включвах в обясненията, защото „не го разбирала”. Не знам или не съм чула за опция консултации, т.к. само на нас ни водеше Директорката. Мисълта ми е, че ако се разчита само на предаденото в училище и домашното – няма да се получат нещата, трябва си и допълнително решаване на задачи ( поне според мен).
Поне засега, вече в 9 клас, дъщеря ми не ме е питала за нищо (още) Simple Smile. Направиха стабилен преговор и на входящото ниво има пълна 6-ца. Сега в понеделник ще имат пак контролно по математика, вече върху новия материал. Попитах я дали има нужда от помощ, отказа, всичко си разбирала, отговорите ѝ излизали. Явно в 9 клас нещата се успокояват. Ганис да каже!
Не мисля, че са нужни чак частни уроци по математика – все пак немският език е най-важният тази година. Просто математиката не трябва да се изтърва.
Скрит текст:
А като се замислите те реално и други предмети не учат ( музика, изобразително, физическо, инф.технологии и БЕЛ ( вечер в кревата преди заспиване, вместо книга))......Та за разнообразие на НЕ, може да се решава и по някоя друга задача Simple Smile

# 569
  • София
Абсолютно съгласна съм с Мимчони:)

Общи условия

Активация на акаунт