Базедова болест - тема 4

• 96 310
  • 748
  •   1
Отговори
# 210
Здравейте,
вчера на Милото му поставиха диагноза  Тиреотоксикоза с дифузна гуша и Автоимунен тиреоидит:

ТСХ   <0.005     (0.27- 4.20)
Ф4     >100        (12.00- 22.00)
ТАТ     339            <115
МАТ    362            <34

Предписаха му ПРОПРАНОЛОЛ 3 * 1   ; МЕТИЗОЛ 3 * 2  

Ендокринолога (възрастен лекар ) при когото минахме почти като по-спешност е на мнение, че трябва да постъпи в болница и да бъде дълго време в болнични. И ето БГ идилията: място във ВМА нямаше като в приемен кабинет изказаха мнение какво толкова ще му помогнат в болницата, като само трябва да си пие хапчетата.....и естествено ни препрати към следващата врата да обикаляме другите ендокринокогии дали няма да има място.......и двамата се съгласихме, че в къщи ще му е по спокойно отколкото в болница и не обикаляхме другите болници.....Отивам следобяд при Джипито му и ми заявява, че не може да му даде кой знае какъв болничен за това заболяване , само няколко дни - какви са тези 14 дни и после ЛКК за удължаване на болничния... Sick
Какво мислите: наложително, оправдано и полезно ли е влизането в болница?( в старите медицински учебници така се лекува, но при съвременното ни зравеопазване  ooooh!) Колко болничен сте ползвали в началато, и по кои пътеки , какви права имат тези болни, от къде идва това противоречие в мненията? Били ли сте диспансеризирани, кой и как ви води лечението, изследванията....?  
Ясно е, че ми е пълна каша в главата  #Crazy

# 211
На мен личната ми даде първо болничен за 1 седмица докато се разбере какъв ми е проблема, след това ендокриноложката ми даде за 1 месец със ЛКК. Не съм питала обаче ендото може ли още болнични след този 1 месец.

# 212
Аз съм с Тиреотоксикоза и Хашимото и болничен не съм взимала...работата ми е стресова и пълна с нерви...но не мога да си позволя болничен-частника не търпи такива неща...така че си пия хаповете ,нервя си се и ходя на работа..(не че е най-доброто решение..)

# 213
Lemy, Deni-sta благодаря за отговорите   bouquet
Вчера ходихме на друг ендокринолог, който го гледа и на ехограф, не откри възли в жлезата само , че е малко уголемена, остави същото лечение, и той е на мнение , че в болница само ще седи и ще си пие хапчетата. По- добрия варят е болнични, но да си преценим според семейния бюджет колко болничен може да си позволим, той препоръчва 2-3месеца. Джипито в понеделник даде болничен за 14 дни, следващия с ЛКК , с препоръка от ендокринолога. След 20дни ПКК(  за левкоцитите), АСАТ, АЛАТ, а след 45 дни ТСХ, Ф4, ТСХ-Р-Ат. Държавния служител заплата голяма може и да не взима, но затова пък болнични и отпуска..... Whistling  Дано хапчетата нормализират жлезата, да не се стига до операция.  Hug Hug

# 214
Утре се организира Ден на отворените врати в болница "Токуда" по повод 25 май - Световен тиреоиден ден. Желаещите трябва да се запишат предварително, а прегледите ще се извършват 11.00 до 14.00 ч.
http://www.dnes.bg/stranata/2014/05/22/uvelichavat-se-bolnite-ot … nata-jleza.226357

Най вероятно вече няма часове, но знае ли човек.

# 215
Да помоля момичетата, които са получили нежелана реакция от лекарства да споделят, обрив ли се прояви при вас, или само сърбеж по тялото? Някакви други реакции като задух, стягане в гърдите, тежест, болка в гърдите?  От кое лекарство точно и ако помните в какъв период беше? Пихте ли някакво противоалергично, противовъзпалително? Смениха ли ви лекарството и как протече по-нататък лечението?
Здравей, аз бях писала, че направих реакция към пропицила. Изписаха ми го 3*2т. и още от първото хапче усетих сърбеж по главата. Игнорирах го но бях с изострено внимание. (Аз по принцип съм чувствителна към много неща, основно козметика и храна, също имам и атопичен дерматит. Само веднъж съм имала реакция към лекарство и то след като го бях пила 2 месеца. Тогава ми биха инжекция.) След 15 дни на тази доза забелязах, че след всяко почесване, докосване, след къпане се появяват зачервявания и изпъкнали сърбящи плаки, не пъпки, също реагирах и на храни, които обичайно ям. След около час минаваха. При оформяне на веждите стоях по 2 часа зачервена от процедурата. Естествено уведомих лекуващата ме лекарка и тя ми каза: "Няма как, ако сме избрали това лекарство трябва да го пиеш иначе ще те вкарам в болница. Взимай някакво противоалергично". Така на фона на лоратидин, а после и ериус го пих няколко дни но реакцията оставаше. Спрях пропицила, пих още седмица само ериус и се консултирах с друг лекар (Начев), който смени лекарството с метизол, и пак с препоръка, ако забележа реакция да започна противоалергично. Общо взето това е, засега съм добре.

# 216
Здравейте!
Искам да попитам момичетата , които са по запознати с тоя проблем     ТРАК - 7.84 при  референция  0-1.5 много високо ли е? И това е определящото , че имам Базед, нали? Имам Анти ТПО- 188.

# 217
Да, висок е. Според мен се касае за Базедова болест, но не считай мнението ми за меродавно.
При Базед също се повишават Анти ТПО, но не толкова, колкото при Хашимото, и не е задължително да се повишат, може и в нормата да са, но ТРАК-а е показател.

Кактусче, мерси  Simple Smile

# 218
Към момичетата от Варна - Сега съм пред дилема..... Започнах да ходя при една ендокриноложка, която не виждам тук в списъците да е добра за Варна. Започнах да чета по темата  и започвам да се чудя, дали да я сменям. Всички пишат , че трябва много добър ендокринолог ? Тази се казва Лозанова и работи в МЦ Марешки - Варна. На удобно място ми е, добре се отнася, ще ме диспансеризира..... За Варна виждам само двама добри посочени - единия е  Райков а при него  има страшно много хора и винаги много се чака. Другия е проф.Христозов, който май не работи по здравна каса.
Толкова ли е важно наистина да е най-добрия лекар ????

# 219
  • вече в собствен дом
Към момичетата от Варна - Сега съм пред дилема..... Започнах да ходя при една ендокриноложка, която не виждам тук в списъците да е добра за Варна. Започнах да чета по темата  и започвам да се чудя, дали да я сменям. Всички пишат , че трябва много добър ендокринолог ? Тази се казва Лозанова и работи в МЦ Марешки - Варна. На удобно място ми е, добре се отнася, ще ме диспансеризира..... За Варна виждам само двама добри посочени - единия е  Райков а при него  има страшно много хора и винаги много се чака. Другия е проф.Христозов, който май не работи по здравна каса.
Толкова ли е важно наистина да е най-добрия лекар ????
Според мене е важно. Аз така се мотаех 2 години близо по некадърни доктори, които не можеха да ми вкарат хормоните в норма- ту хипо, ту хипер и накрая получих Ендокринна офталмопатия.Така че насочи се към добър лекар!

# 220
А когато един път те диспансерезират , ако реша след това мога ли да сменя лекаря?

# 221
Можеш, да.  Simple Smile Отиваш при избрания доктор, който работи по здравна каса и му казваш, че си била диспансеризирана при друг, но вече не искаш да се лекуваш при него. Мисля че е достатъчно. Доколкото знам не попълват някакви специални документи, но може да те излъжа.
Ендокринологът е важен и за мен, но има и друго - зависи за какво заболяване се касае и дали ендокринологът има в специализацията си ехография на щитовидна жлеза или праща на диагностика.
Всички знаем, че има случаи на Хашимото, при които болните 2 пъти годишно си проследяват хормона и при нужда променят дозата, но има и по-тежки случаи, при които болните се нуждаят от по-чест контрол, или имат възлови образувания и метаболитни нарушения. За мен е важно да се постави правилна диагноза и лечението да е адекватно, защото съм се начела на какви ли не абсурдни случаи и макар и да не съм доктор, понякога като прочета назначената терапия или препоръките на доктор и онемявам.

Докторката ти може и да е добра. Това че не е в списъка на първа страница не означава абсолютно нищо. Тези имена се спрягат най-често като доктори с повече пациенти и с повече положителни мнения. Отрицателни със сигурност има, както е и при всеки доктор, а и никога не е късно да се разочароваш от даден специалист, макар за 100-200 човека да е най-добрият.
Ако всичко протича нормално при теб - диагнозата е правилна, лечението адекватно (с предписаните хапчета хормоните са в нормата) - не виждам причина да сменяш доктора. Вече ако нещата не вървят както трябва, което понякога не зависи от самия доктор (давам за пример себе си), може да се обърнеш за второ мнение към друг специалист да видиш какво би препоръчал той в твоя случай. Но ако всичко върви "по-учебник", мисля че нямаш поводи за притеснения относно лекуващия те ендокринолог.

Доктор Райков работи по здравна каса. На мен не ми пречи, че има много пациенти. Вече съм свикнала 20 дена по-рано да си записвам час и като си знам контролите на какъв период са се обаждам 20-30 дена по-рано, за да видя да не е отпуск и как вървят часовете. Примерно трябва да се изследвам началото на юни. Средата на май месец звъня и питам сестрата за часовете за юни и тя ми казва в кой ден ще започва да записва за юни и дали вече е започнала.
Ден, два преди часа ми си пускам изследванията, за да не ги мисля по-рано и да се тревожа, и отивам.
Ако междувременно няма часове, а съм пуснала изследвания и не са добри му се обаждам по телефона и ме вика веднага. Пациенти по спешност и с недобри изследвания ги вика след 18 часа всеки вторник, сряда и четвъртък в МК Плюс.
Понякога след преглед той сам казва да си пуснеш изследвания и да му звъннеш, а не да си записваш час в МЦ Плюс и според изследванията ти казва дали да отидеш веднага или всичко е ок и след два, три месеца пак да пуснеш изследвания и да се обадиш или отидеш.
На мен този доктор ми е идеален откъм график и посещения, а и откъм комуникация. Винаги вдига телефона и отговаря на въпросите и тревогите ми и знам, че ако се наложи нещо винаги мога да разчитам на него.

Професор Христозов е труден за откриване. Лекувах се при него преди и пак така с часовете около 15-20 дена по-рано се записвах. Прегледът минава бързо, неудобно ми е да го разпитвам, иначе си е отличен диагностик и там нямам съмнения за правилната му преценка и провеждане на терапията. Но ако ми се наложи нещо спешно, нито телефон дава да го откриеш, единствено може да разчиташ на това, да го откриеш в терапията и да благоволи да те приеме сред записаните пациенти. Не знам точно как става, тя Тони Бонбони се лекува при него сега, но аз докато се лекувах си беше мисия невъзможна да се уредя извън графиците му в медицинския център, в който преглеждаше.
Той не работи със здравна каса и на всяко посещение прави ехография (поне при мен беше така). Като беше доцент плащах по 55 лв на всяко посещение, без при посещенията да му покажа резултатите от изследванията. Викаше ме на всеки 45-60 дена.
Докато при доктор Райков не плащам ехографии всеки път, макар понякога да се редуват ехографии на всяко посещение, но това е според  конкретния случай на пациента. На някои хора на 6 месеца или година веднъж прави ехография и се плаща, а на други прави по-често, но не за всяка взима пари. Случвало ми се е да направи ехография, да я платя, след 2-3 месеца ако отида пак и ми казва, легни да видя жлезата - няма да плащаш. Вече той си преценява според случая. Прегледът е по здравна каса.

Много се отклоних, за което ме извинете.

Последна редакция: сб, 24 май 2014, 11:04 от Merelenda

# 222
 Merelenda  , виждам  че всичко това си го написала за мен , за което много ти благодаря ! Лекарката при която ходя си има видеозон и ме прегледа  първият път.За сега ще остана при тази лекарка и ако забележа , че нещата боксуват ще търся друг начин.

# 223
  • Варна
Можеш, да.  Simple Smile Отиваш при избрания доктор, който работи по здравна каса и му казваш, че си била диспансеризирана при друг, но вече не искаш да се лекуваш при него. Мисля че е достатъчно. Доколкото знам не попълват някакви специални документи, но може да те излъжа.
Ендокринологът е важен и за мен, но има и друго - зависи за какво заболяване се касае и дали ендокринологът има в специализацията си ехография на щитовидна жлеза или праща на диагностика.
Всички знаем, че има случаи на Хашимото, при които болните 2 пъти годишно си проследяват хормона и при нужда променят дозата, но има и по-тежки случаи, при които болните се нуждаят от по-чест контрол, или имат възлови образувания и метаболитни нарушения. За мен е важно да се постави правилна диагноза и лечението да е адекватно, защото съм се начела на какви ли не абсурдни случаи и макар и да не съм доктор, понякога като прочета назначената терапия или препоръките на доктор и онемявам.

Докторката ти може и да е добра. Това че не е в списъка на първа страница не означава абсолютно нищо. Тези имена се спрягат най-често като доктори с повече пациенти и с повече положителни мнения. Отрицателни със сигурност има, както е и при всеки доктор, а и никога не е късно да се разочароваш от даден специалист, макар за 100-200 човека да е най-добрият.
Ако всичко протича нормално при теб - диагнозата е правилна, лечението адекватно (с предписаните хапчета хормоните са в нормата) - не виждам причина да сменяш доктора. Вече ако нещата не вървят както трябва, което понякога не зависи от самия доктор (давам за пример себе си), може да се обърнеш за второ мнение към друг специалист да видиш какво би препоръчал той в твоя случай. Но ако всичко върви "по-учебник", мисля че нямаш поводи за притеснения относно лекуващия те ендокринолог.

Доктор Райков работи по здравна каса. На мен не ми пречи, че има много пациенти. Вече съм свикнала 20 дена по-рано да си записвам час и като си знам контролите на какъв период са се обаждам 20-30 дена по-рано, за да видя да не е отпуск и как вървят часовете. Примерно трябва да се изследвам началото на юни. Средата на май месец звъня и питам сестрата за часовете за юни и тя ми казва в кой ден ще започва да записва за юни и дали вече е започнала.
Ден, два преди часа ми си пускам изследванията, за да не ги мисля по-рано и да се тревожа, и отивам.
Ако междувременно няма часове, а съм пуснала изследвания и не са добри му се обаждам по телефона и ме вика веднага. Пациенти по спешност и с недобри изследвания ги вика след 18 часа всеки вторник, сряда и четвъртък в МК Плюс.
Понякога след преглед той сам казва да си пуснеш изследвания и да му звъннеш, а не да си записваш час в МЦ Плюс и според изследванията ти казва дали да отидеш веднага или всичко е ок и след два, три месеца пак да пуснеш изследвания и да се обадиш или отидеш.
На мен този доктор ми е идеален откъм график и посещения, а и откъм комуникация. Винаги вдига телефона и отговаря на въпросите и тревогите ми и знам, че ако се наложи нещо винаги мога да разчитам на него.

Професор Христозов е труден за откриване. Лекувах се при него преди и пак така с часовете около 15-20 дена по-рано се записвах. Прегледът минава бързо, неудобно ми е да го разпитвам, иначе си е отличен диагностик и там нямам съмнения за правилната му преценка и провеждане на терапията. Но ако ми се наложи нещо спешно, нито телефон дава да го откриеш, единствено може да разчиташ на това, да го откриеш в терапията и да благоволи да те приеме сред записаните пациенти. Не знам точно как става, тя Тони Бонбони се лекува при него сега, но аз докато се лекувах си беше мисия невъзможна да се уредя извън графиците му в медицинския център, в който преглеждаше.
Той не работи със здравна каса и на всяко посещение прави ехография (поне при мен беше така). Като беше доцент плащах по 55 лв на всяко посещение, без при посещенията да му покажа резултатите от изследванията. Викаше ме на всеки 45-60 дена.
Докато при доктор Райков не плащам ехографии всеки път, макар понякога да се редуват ехографии на всяко посещение, но това е според  конкретния случай на пациента. На някои хора на 6 месеца или година веднъж прави ехография и се плаща, а на други прави по-често, но не за всяка взима пари. Случвало ми се е да направи ехография, да я платя, след 2-3 месеца ако отида пак и ми казва, легни да видя жлезата - няма да плащаш. Вече той си преценява според случая. Прегледът е по здравна каса.

Много се отклоних, за което ме извинете.

Аз се скатавам, но се надявам да нямам повод да се обаждам на професорето Wink Последните месеци си говорим само по телефона, но почти веднага успявам да се свържа (да не повярваш). Вече ме познава и веднага иска да кажа какво става, резултат, оплаквания има ли. Сега ако всичко е наред, контрола август.
Vivina, пробвай с твоята ендо, но пиши тук какво става, как те гледа, какво предписва. Аз лично съм много доволна от него и не го сменям за нищо и никой.

# 224
Той теб си те е харесал, Тони  Heart Eyes Интересен случай си му, но спор няма, че е най-добрият диагностик в нашия край на БГ.
И аз бих продължила при него лечението си, въпреки сумите, които плащах, но знаеш защо не съм вече при него.
Дано при теб всичко утихне и да забравиш за заболяването.  Praynig

Общи условия

Активация на акаунт