Базедова болест - тема 4

• 96 311
  • 748
  •   1
Отговори
# 225
  • Варна
Той теб си те е харесал, Тони  Heart Eyes Интересен случай си му, но спор няма, че е най-добрият диагностик в нашия край на БГ.
И аз бих продължила при него лечението си, въпреки сумите, които плащах, но знаеш защо не съм вече при него.
Дано при теб всичко утихне и да забравиш за заболяването.  Praynig

Merelenda   bouquet Hug Hug

# 226
При мен нещата се развиха много бързо. За няколко дена започнах да не виждам добре/размазано/ . Лекарката ми даде направление за очен .Направиха ми всички изследвания- налягането е в норма, очните дъна са добре , но ми откриха астегматизъм. Ей така за няколко дена и нещо се случи.... та сега ще си вадя очила. Имам проблем и със светлината - малко ми пречи на очите. Иначе си пия тирозол 3х2 и ми включи пропранолол по 1/2 сутрин и вечер. Пада ми кръвното и не може по повече, въпреки, че сърцето ми прескача. Каза ми да пусна TSH след 2 седмици. Значи ще е минало месец от началото на лечението.

# 227
Здравейте, момичета! Аз лекувам базедовата от края на януари. Тогава фт4 беше 75, тсх<0,005. Сега фт4 е 13,5, тсх 0,123, трак 1,79, т.е влизат лека-полека в норма. Сега пия само по 1 метизол. Голямото ми притеснение е офталмопатията. все още нямам изразен екзофталм, но очите ми са ужасно подути, имам явно изоставане на горните клепачи при поглед надолу. Въпросът ми е към препатилите? При какви стойности на хормоните и трак състоянието на ТАО се подобри?
Да вметна, че отгоре на всичко съм в преддиабетно състояние и немога да си позволя вливания на кортикостероиди, защото от тях много щяла да ми скочи захарта...Някоя от вас пила ли е селен като превенция на офталмопатията?

# 228
Аз се лекувам от скоро и не зная кога ще има подобрение. Както писах по-горе , ходих на очен. Моите очи също са много подути, но не ми казаха нищо за вливания..... Очната ми каза , че като влязат хормоните в норма , няколко месеца след това ще се оправят и очите.

# 229
За съжаление ТАО няма отношение към хормоните и ТРАК. Проблеми може да се появят във всеки един момент, дори и при ремисия и изключена терапия /така съм чела/. Дано скоро се подобрите и да нямате проблеми с очите.  Hug

Аз днес си минах сцинтиграфията и утре чакам резултатите. ТСХ пак падна надолу и явно пак съм с рецидив, но дано поне сцинтиграфията е добра и да няма активни възли в жлезата.

# 230
Ето тук вижте препоръките в мнението ми, на Приложение 4 - операция при ББ и ТАО.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=708889.600

Цитат
При пациентите с хипертиреоидизъм ТАО може да възникне в различен момент – в 20% предхожда изявата на хипертиреоидизма, в 40% съпътства развитието му и в 40% възниква няколко години след разгръщане на тиреоидната симптоматика. Противно на очакванията, само от 5 до 15% от пациентите с ББ развиват тежкостепенна форма на ТАО, а 30-40% развиват по-леки форми. Орбитопатията обикновено е билатерална, в 15% е унилатерална (най-честата причина за едностранен екзофталм). Качеството на живот на всички пациенти с ТАО е силно влошено.
Постигането на трайно еутиреоидно състояние в общия случай води до намаляване на оплакванията и от страна на очите.
При пациенти с тиреотоксикоза и ТАО медикаментозното и оперативното лечение са еднакво безопасни. Радиойодтерапията може да ускори влошаването на ТАО при 15% от случаите.
Влошаването започва през първите няколко месеца след радиойодтерапията, като при 2/3 от пациентите е транзиторно.
Това допълнително усложнение може да бъде предотвратено чрез глюкокортикоиди, приложени в първите седмици след аблацията – особено препоръчително при активна ТАО, тежка тиреотоксикоза (високи нива на fТ3), висок титър на ТРАТ и при пушачи.

# 231
  • вече в собствен дом
Здравейте, момичета! Аз лекувам базедовата от края на януари. Тогава фт4 беше 75, тсх<0,005. Сега фт4 е 13,5, тсх 0,123, трак 1,79, т.е влизат лека-полека в норма. Сега пия само по 1 метизол. Голямото ми притеснение е офталмопатията. все още нямам изразен екзофталм, но очите ми са ужасно подути, имам явно изоставане на горните клепачи при поглед надолу. Въпросът ми е към препатилите? При какви стойности на хормоните и трак състоянието на ТАО се подобри?
Да вметна, че отгоре на всичко съм в преддиабетно състояние и немога да си позволя вливания на кортикостероиди, защото от тях много щяла да ми скочи захарта...Някоя от вас пила ли е селен като превенция на офталмопатията?
Когато се появи моето ТАО бях с хормони в норма. Така, че хормоните нямат общо с ТАО. Обърни се към добър ендокринолог и ако трябва направи няколко вливания, докато е време.Аз пия селен вече 1 година. Назначиха ми го, когато започнах да лекувам очите.

# 232
благодаря ви за бързите отговори!
Диспансеризирана съм при ендокриноложка в Александровска болница. За момента предлага да изчакаме 1 месец и тогава да прецени дали да почнем вливанията. Мен обаче ме е страх това изчакване да не е фатално...
Моля те, Laura B, сподели как точно протече ТАО при теб- какви начални симптоми, за колко време се влоши, кой доктор се зае с лечението и кога дойде подобрението? По колко мг селен пиеше, нещо допълващо като капки за очи ползва ли? Къде прави вливанията и в какви дози? имаше ли странични ефекти?
Извини ме, че така те засипвам с въпроси...

# 233
  • вече в собствен дом
благодаря ви за бързите отговори!
Диспансеризирана съм при ендокриноложка в Александровска болница. За момента предлага да изчакаме 1 месец и тогава да прецени дали да почнем вливанията. Мен обаче ме е страх това изчакване да не е фатално...
Моля те, Laura B, сподели как точно протече ТАО при теб- какви начални симптоми, за колко време се влоши, кой доктор се зае с лечението и кога дойде подобрението? По колко мг селен пиеше, нещо допълващо като капки за очи ползва ли? Къде прави вливанията и в какви дози? имаше ли странични ефекти?
Извини ме, че така те засипвам с въпроси...
Много бързо се разви ТАО при мене , много бързо получих и пареза на лявото око+екзофталма. Насочих се към Токуда. Там ми лекуваха очите, там сега се диспанселизирах и ме следят. Пия все още по 100 мг селен на ден. Слагах и капки са очи, защото имах много , ама много високо ВОН. Първоначално слагах 2 вида капки, след това ми ги намалиха на 1 вид само и след пулс терапията ми ги спряха. Като взлезеш в болница за вливанията, там те изпращат и на офталмолог  за следене на ВОН. Вляха ми общо 6гр. Солумедрол. Много странични ефекти имах, даже и още си нося последсвията.Май ми се е образувала язва на дванадесетопъсника от кортикостероидите, която ме боли и в момента.Другите ми страничнио ефекти бяха: повишавах кръвното, ужасно сърцебиене с прескачания, акне, обриви, зачервяване на лицето. Всичко това веднага след вливките и отшумяваше за няколко дни. Но стомаха доста ми пострада. Но аз лично нямах начин да не направя вливките. Доста ми бяха зле очите. Всичко запчна с отоци, размазно виждане, непоносимост от светлина. След няколко дни се появи и малък екзофталм, който постепенно растеше и след това и парезата с двойното виждане. Абе пълна програма.Питай ако те интересува още нещо.

# 234
Странно, защото лекарката при която ходих за очите не спомена нищо за ТАО. А е добра лекарка, познавам я от години покрай сина ми и работи в очна клиника. Каза ми след няколко месеца да отида пак да ме види. А ендокриноложката също нищо не ми предписа. Задължително ли е да се правят вливания. В противен случай какво става?

# 235
Laura B , а сега как си ? Колко време мина от тези вливания?

# 236
  • вече в собствен дом
Странно, защото лекарката при която ходих за очите не спомена нищо за ТАО. А е добра лекарка, познавам я от години покрай сина ми и работи в очна клиника. Каза ми след няколко месеца да отида пак да ме види. А ендокриноложката също нищо не ми предписа. Задължително ли е да се правят вливания. В противен случай какво става?
Разбира се, че не са задължителни вливанията. Зависи как са ти очите.
Но ендокриноложката , при която аз ходех преди ми каза, че имам конюктивит, да слагам капки и ще се оправя. #2gunfire И така аз се лутах доста време преди да отида на свестен лекар , който да ми обърне внимание. Преди точно 1 година на 27,05 започнах първите вливки. Продължиха до края на септември.

# 237
Laura B , върнах се назад и прочетох всички твои постове. Минала си през доста препятствия, и не напразно даваш сега съвети, за което ти благодаря   bouquet Сега в момента пиеш ли още лекарства  за жлезата? А очите лекуваш ли ги още с нещо или така си остават за цял живот, защото видях последно , че си писала , че двойното виждане си е останало в известна степен? А лекарите какво ти казаха, има ли вероятност пак за изостряне на симптомите на ТАО ?

# 238
  • вече в собствен дом
Да, двойното виждане ми остана.
За едно автоимунно заболяване никой лекар не може да даде гаранция за рецидив. Казаха ми да избягвам стреса  Simple Smile и да се пазя от инфекции.
От 6 месеца ми спряха метизола, сега пия само селен. Пия също и бетаблокер за сърцето, защото си имам сърцебиене.

# 239
Mомичета, забравих да питам лекаря, та затова питам Вас Simple Smile, изтръпването на ляв крак и лява ръка, понякога заедно, симптом ли са при нашата диагноза? Аз си го тълкувах по друг начин но сега започнах да се замислям. Не е точно изтръпване но не мога да го обясня по друг начин.

Общи условия

Активация на акаунт