Базедова болест - тема 4

• 96 334
  • 748
  •   1
Отговори
# 240
Не го виждам написано като симптом, но аз също получавам изтръпвания - на ръце, крака и т.н. Мисля, че по скоро е от нервното напрежение предизвикано от болестта  newsm78

# 241
Mомичета, забравих да питам лекаря, та затова питам Вас Simple Smile, изтръпването на ляв крак и лява ръка, понякога заедно, симптом ли са при нашата диагноза? Аз си го тълкувах по друг начин но сега започнах да се замислям. Не е точно изтръпване но не мога да го обясня по друг начин.
Тази сутрин се събудих с изтръпнали безимен пръст и кутре  (става въпрос за дясна  ръка)..Потърсих невролог,защото изтръпването ставаше нетърпимо..а аз работя по цял ден на бюро и с комп,та не ми беше ясно как ще работя.Невроложката каза,че имам възпаление на някакъв нерв на лакътя..но понеже ме "почукваше" обстойно и ме поразпита..споменах за мойте "придобивки" Хашимото и хиперфункцията...Тя потвърди нещо,което 3 (ТРИМАТА) ендокринолози,който посещавам-отричат- че има връзка м/у нашите заболявания и полиневропатиите,изтръпвания,мравучкания.световъртеж,нестабилност  и др (дори и като при мен -с хормони в момента в норма с хапчета)

# 242
Здравейте . Първо пиша и после се връщам да чета, че не разполагам с време. Откриха ми базедова болест и съм на таблетки Карбимазол( изписани в Англия 25 мг на ден) днес лекар в България въз основа на направени изследвания на хормони и ехограф ми намали дозата на 15 мг на ден. В България съм до утре, затова първо пиша, а после ще чета  назад. Исках да питам ако има нещо, което да помага на билкова основа  или  друго от народната медицина, защото ако са билки трябва да ги купя до утре . Ще ви бъда благодарна да ми дадете съвет. Все още се запознавам с болестта, опитвам се да си намаля стреса, но живота е такъв, че не винаги се получава. Хубава вечер на всички и по-малко болести да ни спохождат   bouquet

# 243
Пам, малко повече от 3 години боледувам от Базедова болест. Честно казано, не съм се интересувала за билколечение заради естеството на заболяването. Автоимунно заболяване при което има наследствено предразположение, и фактори като стрес, тревожност, депресия, катастрофи, раждане, аборт, бременност могат да провокират отключването му.

Сигурно има билки, които помагат, но в това отношение не бих могла да дам съвет, а и предполагам някой билкар трябва да направи смес за конкретния пациент, а не общо като цяло за заболяването. И това има значение.

Като цяло, от Англия можеш да си купиш Селен, Магнезий, Омега 3 за щитовидната жлеза. Едно че ще са по-качествени, а и по-евтино ще ти излезе предполагам. От България ти препоръчвам да си купиш прополис, пчелно млечице, пчелен прашец, които балансират хормоните и да си направиш извлек от прополиса по рецепта. Може да купиш и готов прополисов разтвор от аптеката 30%, но по-добре е да си направиш сама.
Витамини от В групата може да си купиш от тук и Витамин Д (Вигантол, струва около 2-3 лв).
Витамини А, Е и С също. По-назад има публикувани клипчета за витамините за щитовидната жлеза. Общо взето мисля че не пропускам някой.

Вземи си чай от маточина - действа успокояващо на нервната система и понижава пулса. Препоръчвам! Подходящ е за нашето заболяване. Чай от живовляк също.

Съжалявам, че не съм ти от полза за билките, но поне за витамини и добавки реших да споделя, докато си в БГ да си вземеш ако решиш.

# 244
Merelenda , прополиса помага ли в нашия случай? Аз имам и го ползваме в къщи при различни вирусни заболявания, като пием по 20 капки сутрин на гладно. При базед как се използва?

# 245
  • Вила Великула
Аз мога да се похваля, че от близо една година имам добри резултати. Преди около 3 години ми откриха базедова болест. Имах TSH 0.008., при норма 0,27-4,2. Всичко според мен бе породено от много стрес и нерви. Лекарствата, които пиех ми действаха ужасно.Първо започнах с Метизол 3х1 на ден, но получих алергия-започнах да кашлям ужасно. Смениха ми лекарството с Тирозол. От тези лекарства имах чувството, че бях постоянно като смазана и уморена. Пожелавам на всички, които страдат от тази ужасна болест-бързо оздравяване и да се пазим.

# 246
Vivina, аз май тук забравих да пиша, но писах в темата за Хашимото, че скоро прочетох за прополиса и действието му при заболявания на щитовидната жлеза. Явява се нещо като имуномодулатор и балансирал хормоните на щитовидната жлеза. Имал действието на преднизолона и намалявал антителата. Това прочетох и реших вече да го пия всекидневно без прекъсване, като пише, че може да се пие 5 години без да се правят почивки. Няма токсичност, няма предозиране.
Разбира се, важно е да няма алергия към пчелни продукти, а тест се прави като се намаже ръката от вътрешната страна на сгъвката на лакътя и ако за 24 часа няма зачервяване и сърбеж, то може да се приема продуктът спокойно.

Иначе пия прополис от години, но за кратък период в годината. Примерно пролетта и есента за по 10-15 дена и ако се разболея от грип. Сега съм си направила спиртен извлек на 30% прополис и воден извлек. Направих си и прополисово масло, което ще приемам като свърша извлека. То се приема по 1 ч.л. сутрин на гладно /пробвах го, ужасно е / Мисля да взема и пчелно млечице.

И аз като теб го пиех, долу горе 20-30 капки дневно, 30 мин преди хранене, като слагам в една супена лъжица и разреждам с много малко вода, но сега реших да увелича приема на 2х30 капки дневно заради колита и гастрита, които пак ми създават проблеми и мисля да го пия така 1 месец, а след това да пия веднъж  дневно по 30 капки сутрин на гладно, 30 мин преди хранене. Сега обаче разтварям прополиса в чаша вода и го пия така, а не директно от лъжицата. Прочетох, че за гастрита и колита е по-добре така. Ужасна горчилка е, но с времето ще свикна.

pipilota6, браво за добрите резултати! Дано все така да е и да забравиш за заболяването.  Hug
А сега приемаш ли някакви лекарства за жлезата, билки, нещо друго, или просто се успокои жлезата и влезе в ремисия?  Simple Smile

Аз се чувствам много добре, но хормоните ми не са добри и вероятно в понеделник ще почна за 3-ти път прием на лекарства /чух се с доктора днес/ и ще мисля вече кой път да хващам, защото явно с лекарства при мен няма да стане.
Иначе сцинтиграфията, която правих е отново добра. Поне няма активнен токсичен аденом и не това е причина за токсикозата.

# 247
  • Вила Великула
Merelenda, в момента съм в ремисия и се надявам тя да продължи винаги. Правя контролни изследвания на TSH през 2-3 месеца. Пожелавам нормализиране на хормоните.

# 248
Само това да се чува! Пожелавам ти да останеш в ремисия за цял живот!  Hug

# 249
Мереленда, благодаря ти. Моля те, напиши ми точно какво да купя и как се приготвя, прополис(колко да е като количество) и спирт ли е съставката или мога да заменя спирта с домашна ракия? Тази вечер тръгвам и ще изтичам за последни покупки днес. Прополиса от пчелар ли да го търся или и него го продават в аптеката? Благодаря ви много, но наистина тепърва ми предстои да се запозная с болестта и още ми е каша в главата.

# 250
Пам, не знам дали в аптеките продават. Аз си купувам от специализиран магазин за пчелни продукти (по-точно мъжа ми купува) 30 грама е пръчката прополис, която взимам на цена 5 лв.
Може на пазара да намериш, или ако имаш някой познат пчелар, който събира прополис.

Ето как се прави тинктура:
Цитат
Как се получава 30% спиртен разтвор на прополис?

За практически цели разтворът на прополис може да бъде 20-30%.

Той се приготвя по следния начин: 100 гр. пречистен и стрит на прах прополис се поставят във флакон и постепенно към него се прибавят 500 мл 96ºС медицински спирт.

Разклаща се в продължение на 30 мин. В рамките на 5-7 дни сместа трябва да се разбърква по 1-2 пъти дневно.

На дъното на флакона се получава утайка, която се филтрира.

Така приготвеният разтвор се съхранява на тъмно и при стайна температура, а срокът на годност е 3 години.

Прочети повече: http://www.bb-team.org/articles/4065_propolis-kleeva-tinktura#ixzz33H3Wq1xM

Или по-точно това:

Цитат
Спиртен разтвор на прополис (клеева тинктура)
Употребява се вътрешно и външно. В зависимост от предназначението се използват различни проценти: 2%, 4% в стоматологията, 10%, 15%, 20%, 30% за вътрешно и външно приложение. Най-добре е да се приготви 30% разтвор от който лесно чрез разреждане могат да бъдат получени всички останали концентрации.

Ще разгледаме как се получава 30% спиртен разтвор. Вземат се 50 грама чист прополис и се оставят в камерата на хладилника за 12 часа да се втвърди и стане трошлив. След това се стрива на прах. Прахта се поставя в тъмна бутилка с шлифована запушалка и се залива със 100 мл. 95○ спирт. В продължение на 5 дни се разклаща енергично по няколко пъти дневно. На 6-ия ден се филтрира през филтърна хартия. Филтратът се съхранява в тъмно добре запушено шише на тъмно и сухо място. Гъстият остатък от филтрирането заедно с филтърната хартия се изсушават и се претеглят. Да предположим, че остатъкът тежи 8 грама. Това означава, че от първоначалното количество прополис, което е 50 грама 42 грама са се разтворили в спирта. Щом 30 гр в 100 мл спирт са необходими за 30% разтвор, то в 1 мл. от разтвора има 30/100=0,3 гр. прополис. Когато разделим 42 грама на 0,3 получаваме 140 мл. Доливаме към филтрата спирт до 140 мл. Така получаваме 30% разтвор.

Изглежда сложно, но не е. Другият вариант е да си купиш готова клеева тинктура от аптеката - 30%. Продават, но е малко милилитри и излиза скъпо.

Трябва ти прополис и етилов спирт 95-96%.

Може да си вземеш 2-3 пръчки прополис и да си направиш тинктури. Имат срок на годност 3-4 години.
За пчелното млечице и прашец не мога да те насоча как се ползват, но и тях от специализиран магазин или от пазара може да потърсиш. Тепърва ще купувам и аз. Иначе в интернет навсякъде пише как се приемат при различни заболявания.

И си вземи витамин Д Вигантол от тук, че е 2-3 лв шишенцето, а е хубаво да се приема при болна щитовидна жлеза. По 2-3 капки дневно е достатъчно. От чужбина момичетата като си идват се зареждат от тук.
Всичко друго може да си вземеш от Англия - Магнезий, Селен, Омега 3. Там са и по-качествени предполагам, а и момичетата тук купуват от чужди сайтове.

# 251
Добро утро!
Да се оплача, че и на мен ми започнаха проблеми с Тирозола. Вчера имах само ужасен сърбеж. Отидох при лекарката и тя ми намали малко дозата и ми изписа Атаракс. Вечерта го пих Атаракса и сърбежа понамаля, но сега сутринта се събуждам подута по лицето и ръцете. #Crazy Според вас , ако чакам до утре /понеделник/ да отида пак при лекарката дали може да ми стане нещо, като продължавам да го пия днес Тирозола ?

pipilota6, пишеш ,че лекарствата са ти действали ужасно. А с кое точно от тях се оправи?

# 252
Vivina, ако имаш възможност да звъннеш на лекуващия те лекар - звънни, не се колебай.
Аз съм пила един единствен път атаракс и след прием се събудих подута и замаяна. При мен беше от Атаракса, не от тирозола.

# 253
Днес съм се отдала на изучаване на нашата болест, защото за мен все още е нова. Попаднах на това предаване на Гала с д-р Папазова. http://play.novatv.bg/programi/na-kafe/234565 . Може би повечето от вас са го гледали, но аз сега разбрах , че хормоните могат бързо да варират , което според мен обяснява донякъде защо не могат да ни определят правилно дозата на лекарствата  които поемаме, а от там и грешки с лечението.

# 254
  • Вила Великула
vivina, не зная кое е от двете лекарства е допринесло за лечението-предполагам тирозола, защото го пих по-дълго време. А иначе лекарствата ми действаха ужасно в буквалния смисъл на думата-чувствах се като изцедена, без желание за нищо, дори имах чувството, че затъпявам от тях. Моята лекарка много правилно ми каза от самото начало-при това заболяване трябва и да се опитаме да бъдем по спокойни, да не се преуморяваме и да се щадиме, поне доколкото можем. Аз поне за себе си съм сигурна, че си докарах болестта от стрес.

Общи условия

Активация на акаунт