Базедова болест - тема 4

• 96 341
  • 748
  •   1
Отговори
# 255
Тя и моята е от стрес - две мнения по въпроса няма. Да си осигурим спокойствие, ама как да стане   newsm78 ? В това напрегнато ежедневие.... Трябва ни коренна промяна- в това съм вече убедена, но тепърва ще търся пътя????

# 256
  • Вила Великула
Vivina, и аз така отговорих на лекарката-как, какво спокойствие, имам толкова много работа и напрегнато ежедневие-как да го направя? Но в един момент осъзнаваш, че наистина нищо друго не е по-важно от здравето ти. И сега има моменти в които ме стяга гушата /буквално/, но си повтарям постоянно, че трябва да намаля темпото, да се наслаждавам на хубавите моменти и да се радвам на това, което имам. Просто в един момент човек трябва да преподреди приоритетите си и да кара по-кротко. Другото важно при тази болест е, че не трябва да се излагаме на слънце. Т.е. аз почти три години ходих бяла като сирене, но си казах - какво пък-така са аристократите. Абе важното е да намираш смешната страна на всичко и да се опитваш да релаксираш от гадното ежедневие.

# 257
Това за слънцето вероятно е вярно, защото аз самата усещам непоносимост към него и гледам да съм по на сянка. Даже ме притеснява, че сега тепърва идват жегите.
Пипилота, а твоя ТРАК изследван ли е по време на болестта, и колко беше?

# 258
Здравейте, някоя от вас ползвала ли е антимикотични препарати паралелно с лечението? Изобщо има ли протовопоказания? За съжаление се налага да си "самоназнача" ZALAIN ( #Cussing out след 2-та антибиотика февруари) а съм на 2*2 метизол. Хомеопатията не помогна за съжаление. Какво мислите?

# 259
  • Вила Великула
vivina, изследвали са ми: TSH, FREE T4, FREE T3, TAT, MAT, TSH-R-AB, AcAT, АлАТр ГГТ и левкоцити. Този ТРАК не знам какво е.

# 260
Здравейте, момичета  Simple Smile

Мислех да не ви занимавам с моите болежки, но да споделя все пак... Така и така пиша в темата от самото начало на заболяването, та... направих отново рецидив и пак съм на тирозол. Вече се насочвам към операция. Каза докторът, че не е спешна, но е желателна. Не се чувствам много добре, но ще го преживея. Не е като да не знам как е  Laughing

Кактусче
, аз съм прилагала локално и перорално, като съм споделяла за заболяването си и приемът на лекарства. Не е имало проблем.
Ако приемаш перорално, гледай да има все пак интервал от 2 часа от тиреостатика. За всеки случай.
Ако е локално приложението - няма проблем, доколкото на мен ми каза докторът.

pipilota6 , ТСХ рецепторните антитела - TSH-R-AB, това е ТРАК.

За излагането на слънце, да, притивопоказно е, но и да се излагам и да не се излагам, все тая. Едно лято (2011) висях по плажовете и бях по-добре. Лятото на  2012 г не стъпих на плаж и ТСХ не мръдна от нулата, въпреки тирозола, миналото лято се пекох цяло лято и то без защитни масла и ТСХ с 1 и 1/2 тирозол стоеше около 5. Иначе е рискова жегата за токсикозата.

ciarabella не е писала скоро. Къде се изгуби, момиче?  Laughing

Последна редакция: вт, 03 юни 2014, 19:06 от Merelenda

# 261
Merelenda, съжалявам за рецедива и вероятността за операция. Може би ще ти отнеме време да свикнеш с мисълта, но все пак щом това е за по-добро......Аз съм от скоро тук, но вече много добре разбирам как се чувстваш Hug Хубаво е , че има такова място, където да се подкрепяме !!!

# 262
Здравейте, момичета  Simple Smile

Мислех да не ви занимавам с моите болежки, но да споделя все пак... Така и така пиша в темата от самото начало на заболяването, та... направих отново рецидив и пак съм на тирозол. Вече се насочвам към операция. Каза докторът, че не е спешна, но е желателна. Не се чувствам много добре, но ще го преживея. Не е като да не знам как е  Laughing

Кактусче
, аз съм прилагала локално и перорално, като съм споделяла за заболяването си и приемът на лекарства. Не е имало проблем.
Ако приемаш перорално, гледай да има все пак интервал от 2 часа от тиреостатика. За всеки случай.
Ако е локално приложението - няма проблем, доколкото на мен ми каза докторът.

pipilota6 , ТСХ рецепторните антитела - TSH-R-AB, това е ТРАК.

За излагането на слънце, да, притивопоказно е, но и да се излагам и да не се излагам, все тая. Едно лято (2011) висях по плажовете и бях по-добре. Лятото на  2012 г не стъпих на плаж и ТСХ не мръдна от нулата, въпреки тирозола, миналото лято се пекох цяло лято и то без защитни масла и ТСХ с 1 и 1/2 тирозол стоеше около 5. Иначе е рискова жегата за токсикозата.

ciarabella не е писала скоро. Къде се изгуби, момиче?  Laughing
Благодаря за отговора и съжалявам да прочета другото. Дано всичко бъде наред!

# 263
Благодаря, момичета  Hug

# 264
Момичета, в сайт за колективно пазаруване попаднах на оферта за изследване на TSH и Ft4 към Цибалаб на стойност 8,50лв.
Слагам линк в скрит текст, в случай, че някой се интересува. Надявам се, че не е в разрез с правилата.
Скрит текст:

# 265
Бях със загуба на тегло и то доста - така ми откриха Базеда. Напълнях ,според мен,от лекарствата /започнах с Метизол, а сега съм на Пропицил/,които взимам вече две години. И аз се чудя до кога ще пълнея. Много неприятно. Лекарствата не мога да ги спра, хормоните не са както трябва все още. В същото време не трябва да се гладува при тези ендокринни заболявания,доколкото знам.  Thinking

# 266
Съни, а ограничаваш ли въглехидратите? Как се справяш със сладкишите и плодовете?

# 267
  • Вила Великула
Съни, все пак си тръгнала от понижено тегло да качваш. При мен беше обратното-аз пълнеех и ми откриха базедова болест, въпреки качените килограми. Лекарката ми каза, че това със свалянето на килограми не е правило при базеда, т.е. има и изключения с качване на килограми. За съжаление и аз от лекарствата качих още доста-за 1 година поне 10-12 килограма. Сега с лека диета, след като не взимам лекарства в момента успях да сваля около 10.
За съжалиние докато вземаш лекарства не трябва да пазиш дшети, но това не означава, че трябва да се тъпчеш. Опитай се да намалиш въглехидратите както ти е казала Мереленда.
Успех на всички момичета от темата и да има повече добри новини.

# 268
Момичета, четох някъде тук, че капки витамин Д се вземат по 3-4, а на шишенцето пише по една, исках да питам по колко ги вземате вие и във вода или директно в устата? 

# 269
Пам, на много места пише и повече от 3-4 капки, но аз зимата взимам 3-4, а лятото 1-2, но аз рядко ходя на плаж вече и да се излагам без слънцезащитно масло, за да набавя витамин Д.
Не смея повече да взимам, защото не съм изследвала витамин Д.
Ти как ще се лекуваш в чужбина? В смисъл с препоръките на доктор от България или от Англия, защото хормоните трябва да се следят на месец, месец и половина и да се променя терапията.
Ако се лекуваш в Англия може докторът там да ти пусне изследване за витамин Д и да види нивата и да ти предпише според тях повече или по-малко капки. Целта е горна граница на стойностите.

И аз като pipilota6 качих килограми със заболяването, но при мен се покачиха преди диагнозата и преди заболяването да бъде активно. Предходните 2-3 години започнах да качвам постепенно килограми, докато стигнах 85 и се спрях. После се отключи заболяването и започнах да пия тирозол. През това време не съм качвала килограми, но и не свалях, както и да се храня.
Килограми започнах да свалям едва след като ми откриха нарушена гликемия на гладно (преддиабетно състояние) и ми предписа докторът Сиофор. В първия ден със Сиофора промених и начина си на хранене и започнах да свалям килограми. Всичко ставаше много бавно, предполагам заради болната щитовидна жлеза, но пък бях доволна, че килцата падат, макар и с малко, предвид че преди това изобщо не мърдаха. И така от ноември 2012 г досега съм свалила вече 15 килограма. Доскоро бях 73 килограма, но сега с рецидива на заболяването свалих още 3 кг. Сега пак съм на 3 таблетки тирозол и ще следя теглото. Дано няма покачване. Вече свикнах да ограничавам храната и да се съобразявам какво ям.

Общи условия

Активация на акаунт