Базедова болест - тема 4

• 96 359
  • 748
  •   1
Отговори
# 285
Здравейте на всички,

Открих тази тема и моля да ме приемете в клуба  Sad От април ми откриха заболяването, казаха че е провокирано от скорошно раждане, кърмене и последвал тежък грип. В началото бях много зле, ТСХ ми беше чиста нула. Хормоните ми влязоха в норма доста бързо, за около 2 месеца, после се мина малко време и от силен стрес пак леко се разместиха, но сега са в граници.

Моят основен проблем е ТАО - появи се в началото на заболяването и много страдам... Имах ужасно мътно виждане, дразнене и сълзене, с леко изявен екзофталм. Другите симптоми понамаляват с времето, но изпъкването не. Ужасно се чувствам, вярвам че тук може да ме разберат момичетата които имат този проблем. Погледът ми се промени, не са моите очи вече, много е гадно. Усещам се че развивам комплекс и ходя само със слънчеви очила да не ме гледат хората... Страх ме е  да не остане така и да не заприличам на оцъклена жаба  Sad

Моля споделете оправя ли се положението след време? Моят лекар каза че като паднат ТРАК след време се оправят и очите. В началото ТРАК ми бяха 18, после 12, 8, последно 6, но засега някакво подобрение не виждам...

Моля за приятелско рамо с малко оптимизъм че съвсем се сдухах - ако някой е имал този проблем и след време се е оправило или подобрило в значителна степен да сподели, ще ми помогне много.

Прегръщам всички сестри по съдба и ви желая много здраве  Hug

# 286
  • вече в собствен дом
Пъструшка [/b, аз зная много добре как се чувтсваш, защото и аз имах проблеми с очите. Ужасно е. бях изпаднала в депресия даже. Прочето задните ми постове. Наскоро даже писах пак тук на една друга жена със същите проблеми. Ако все пак нещо те интересува, може и на лични.
 Hug

# 287
Момичета,как се справяте с жегите.Ясно е ,че трябва да се избягват,но не винаги е възможно. По цял ден съм неспокойна,дланите ми се потят,пулсът се е увеличил в покой,изобщо сякаш тялоно ми работи на постоянно високи обороти. Вечерта съм смазана и нямам сили за нищо. А лечението уж дава резултат,хормоните се нормализират,защо става така тогава  Sad

# 288
При мен в жегите винаги е така, независимо дали хормоните са в норма или не. Миналото лято поддържах ТСХ около 5, умишлено, заради жегите и риска от рецидив, и въпреки това пак не се чувствах добре.

# 289
Пъструшка , здравей! И аз съм от скоро тук. От месец съм с тая диагноза и се лекувам. Също имам слабо изразен екзофталм, сълзене, смъдене, промяна във виждането.  Подпухнали са ми клепачите и имам големи сенки. И аз ходя с очила, за да не ме оглеждат много. Жегите ми се отразяват зле, но аз по принцип не обичам жегите и сега ми е още по тежко - нервно и т.н.  но за съжаление не мога да ти кажа дали ще се оправим, защото и аз сега тръгвам по тоя път. Единственото което можем да правим е да се надяваме, че ще възвърнем предишното си състояние.
 Аз ходих за консулт при проф. Христозов -  Варна. Той каза , че ще е така , докато ТРАК падне, а това най рано се очаква след 6 месеца /в най добрия случай/. Каза да се опитвам да се успокоявам  и търпение докато мине време. А след 6 месеца ще си покаже как ще се развият нещата.

# 290
Момичета, а аз си мислех, че ме е натиснал някакъв велик мързел. Постоянно се чудя къде да седна или полегна, а по принцип съм динамичен човек и си казвам, че не е възможно да ме мързи всеки ден  Laughing Живея в Англия и добре, че няма такива големи жеги. Как процедирате с летните семейни почивки? Още не сме планували, но ако отидем някъде поне под чадър мога ли да стоя? За сега нямам промяна в очите, а много се притеснявам да не се прояви в по-късен етап. Пия си лекарствата, още съм на 25 мг, а на последното изследване ФТ4 ми беше 8. Ако някой от вас знае хранителен режим, който да е добре да се спазва по време на лечението, може ли да го сподели? Много започнах да качвам килограми и това ме депресира допълнително. Успех на всички и хубав ден   bouquet  bouquet  bouquet  bouquet

# 291
Vivina, и аз това чух от тримата лекари с които консултирах, че по принцип с влизането на ТРАК в норма нещата почват да се оправят. Обаче когато попитах дали нещата са напълно обратими или поне до степен почти както преди заболяването почна едно мънкане и нищо ясно не чух. Затова  питах тук да сподели някой ако са му се оправили (или почти) очите да има лъч надежда, нали казват че вярата е половината работа...

Иначе вчера така се бях отчаяла, че почнах да гледам клиники/снимки на хирургични корекции при ТАО. Ясно ми е че се прави само при тежки случаи и то при неактивна фаза, доста изчетох, дано не се стига дотам. Колкото и да ми казват че при мен лава Богу засега се  води лека форма като се погледна и ми се реве.  В нета споделят че в Англия имало доста добри специализирани клиники с опит, дано не се стига дотам, иначе ще моля ако има някой инфо да сподели. Стискам ти палци всичко да се оправи много бързо  Hug

# 292
Мисля, че някъде юни ми откриха заболяването, и само тогава пропуснах морето, следващите години ходя, но не стоя много на плажа. А и обикновено отиваме края на юни, когато не са големи горещини още. Макар и от доста време с хормони в норма, не издържам изобщо по жегите.

# 293
Пъструшка, мога да те посъветвам да пиеш селен поне 100мкг/ден, много е важно при ТАО. Най-добрият вариант е цефасел, но в него има захароза и за мойто преддиабетно състояние не е подходящ, затова започнах да пия селен на джеймисън и да слагам изкуствени сълзи. Имам видимо подобрение (намаляха отоците, сълзенето, непоносимостта към светлина), откакто го пия- започнах преди 2 седмици. Но все още си имам ретракцията на клепачите и лекото изпъкване. При последното изследване трак-а ми е 1.8
Силно вярвам, че ще се оправя напълно. Имай вяра и ти  Hug

# 294
Здравейте, искам да си прегледам профилактично очите, ако може да ме насочите към лекар в София. Всеки очен лекар ли ми върши работа или трчбва да проуча кои се занимават с нашия проблем?

# 295
мисля, че всеки очен лекар може да измери вътреочното налягане, да направи екзофталмометрия по Хертел и да отчете дали има изоставане на клепачите, но лечението на ТАО се води от еднокринолога. Офталмолозите не "се занимават с нашия проблем"

# 296
Благодаря nevenka, аз пия някакъв селен без кой знае какъв успех досега, ще пробвам с въросния цефасел. Благодаря ти, стискам палци за успех  Hug

# 297
  • далече в провинцията
здравейте Simple Smile като за отчет че отдавна не съм се включвала  Grinning
аз от близо месец съм без никакви лекарства защото тсх от няколко месеца ми е в норма и наличие на бременност  Simple Smile в края на седмицата чакам резултата от трак ... та да видим. Много ми се спи напоследък но нз от кое по точно е  Laughing Чудя се дали не трябва да се свържа с др лекар които е по запознат с лечение на базедова по време на бременност.....
Аз никога не съм се пазила от слънцето по време на лечението, изпъкналото око ми се прибра в рамките на 6 месеца /въпреки че може и да е внушение но още забелязвам разлика/

# 298
здравейте Simple Smile като за отчет че отдавна не съм се включвала  Grinning
аз от близо месец съм без никакви лекарства защото тсх от няколко месеца ми е в норма и наличие на бременност  Simple Smile в края на седмицата чакам резултата от трак ... та да видим. Много ми се спи напоследък но нз от кое по точно е  Laughing Чудя се дали не трябва да се свържа с др лекар които е по запознат с лечение на базедова по време на бременност.....
Аз никога не съм се пазила от слънцето по време на лечението, изпъкналото око ми се прибра в рамките на 6 месеца /въпреки че може и да е внушение но още забелязвам разлика/

Честито! От сърце ти желая лека бременност без никакви проблеми до края  Hug И аз много се надявам да успея да родя още едно детенце въпреки тая болест, дано да стане.

Момичета, да питам някоя от вас дали е имала следния проблем - от близо два месеца ft3 r ft4 са ми в норма и съм на 1 таблетка пропицил, обаче тсх продължава да пада, въпреки че още е в граница.  При днешните изследвания ft3 е 4.52 (2.62 - 5.7), ft4 e 12.46 (9.01 - 19.05), а тсх е 0.49 (0.35-4.94); преди седмица тсх при същата доза беше 0.65, а 14 дни назад  - 0.86. Не разбирам защо проджължава да пада, при положение че ft3 и ft4 са в норма, май не би трябвало да е така?

Освен това ми прави впечатление че пак започна доста щедро да ми се проскубва косата, подобно на началото, когато ми откриха заболяването. Има ли някаква зависимост между ниско ТСХ и косопад? Ще бъда много благодарна ако някой по-запознат сподели  Hug

# 299
ТСХ не зависи ли от ТРАК. Аз като че ли до тези изводи стигнах от всичко изчетено. Да кажат по запознатите, но да не би ТРАК  да ти е над нормата и от там да се бута и ТСХ-то ?

Общи условия

Активация на акаунт