ВМ-НВХ, част 66

  • 38 623
  • 754
  •   1
Отговори
# 450
  • София
  • Мнения: 2 997
Аз мисля да пасувам с хомоцистеина  Laughing
Скрит текст:
Режим за понижаване на хомоцистеина
Яжте не повече от 4 порции нетлъсто месо на седмица и риба (но не пържена) поне три пъти седмично.
Яжте поне 5 пъти седмично, ако не сте алергични или нетолерантни, соева храна (тофу, темпе, соева извара и др.), бобови храни, чесън и магданоз.
Всъщност и тази теория ми се струва, че вече е отхвърлена и то поне от 2006-та:КРАЯТ НА ХОМОЦИСТЕИНОВАТА ХИПОТЕЗА?. Ще е тъпо ако наистина се изучава като актуална информация.

# 451
  • Мнения: 1
Едно и също си повтарят "старите" лекари и хич не се интересуват, че информацията непрекъснато се обновява.  ooooh! Защо да си правят труда да са в час с най-съвременните данни като незапознатите им клиенти-нелекари ще слушат и изпълняват общо взето каквото им се каже. Който наистина се интересува, сам ще си провери информацията и няма да разчита на остарелите виждания на медицината, която лекарите препоръчват.
А колкото до киселеещото мазно кафе... май е от самото кафе.  newsm78 Пия Якобс Монарх Класик - за филтър машина. Изобщо не разбирам от сортове кафе и ще се радвам ако някоя от вас може да ми препоръча ароматно горчиво (а не кисело) кафе.  Blush

# 452
  • Мнения: 6 425
Аз съвсем наскоро попаднах на споменаване на хомоцистеина и оттам също на противоречиви мнения. Wink

Баничка*, за кафето не мога да дам препоръка Embarassed Т.е. мога, но не знам дали ще отговори на твоите предпочитания. Защо не пробваш да купуваш по стотина грама от няколко вида кафета от магазини, в които продават насипно кафе? Помоли да ти препоръчат няколко сорта и да сложат по 20-30 грама от всеки. Или примерно вземи веднъж 50 грама от един сорт и пробвай, после пробвай друг сорт и т.н., докато уцелиш кафе по твоя вкус.

А иначе аз съм чувала добри отзиви и за Лаваца и наистина преди десетина години и на мен ми харесваше Лаваца, но напоследък вече не.

Бих опитала и кафетата от Старбъкс (сигурно си виждала, че продават пакети).

Също добри отзиви има, а и на вкус ми е харесвало, Дау Егбъртс, а също и Чибо. Но наистина това са много индивидуални неща.

А за лекарите и информираността темата наистина е много чувствителна... От една страна действително не са в течение с новостите, т.е. масово не са в течение. От друга страна са им вързани ръцете от официалните протоколи и препоръки, а е нормално да не смеят да излязат извън тях, дори и да имат друго мнение. А хората пък на кого да вярват, след като има всевъзможна информация, но далеч не всеки човек е в състояние да отсее смислените съвети, особено ако става въпрос за нещо по-сериозно. И затова е нормално повечето да предпочетат да се доверят на лекарите, особено ако не са наистина откровено разочаровани от определен лекар - тогава просто ще го сменят, предполагам.

Последна редакция: пн, 28 окт 2013, 10:27 от Cioccolata

# 453
  • София
  • Мнения: 2 997
Баничка, и аз не харесвам киселяци. Писах по-горе, че в момента харесвам Pellini (в магазин на Витошка и Солунска, мисля). Друго горчиво и ароматно е Dallmayr.

# 454
  • Мнения: X
Привет-мривет набързо

Относно кафето и киселия вкус
Едва в шведско открих, че се продават пакети с различна степен на изпичане на зърната
И имат едни графики на опаковките за киселинност и интензитет на аромата
Оказа се, че най-ароматни и некисели са най-припечените
В началото ме беше страх от тях да не са горчиви, но се оказаха с невероятен аромат и вкус и вече години наред взимаме само такива

Ето пример
http://www.gevalia.se/gevalia2/page?siteid=gevalia2-prd&loca … &PagecRef=639

http://www.gevalia.se/gevalia2/page?siteid=gevalia2-prd&loca … &PagecRef=640

# 455
  • София
  • Мнения: 10 858
Баничка, ще си позволя да кажа това, което аз купувам за в къщи и харесваме, няма кисела жилка.
Едното е смес от Колумбия и Кения, в пропорция 2:1 Ако решиш да опиташ, вземи малко, за проба.
Другите две са тези:

http://www.tchibo.bg/wp-content/uploads/2013/01/accent_espresso.jpg

И като последен вариант, най-любимите ми, не съм опитвала всички обаче:

http://coffeespot.bg/index.php?route=product/manufacturer&manufacturer_id=23


Само да спомена, че приготвям на еспресо машина, не филтър, а това променя вкуса на кафето.
Все пак, предполагам, ако го правиш малко по концентрирано, би имало по-наситен вкус и аромат.

# 456
  • Мнения: 546
Аз не съм толкова капризна на кафета, но определено монарха ми киселее и не ми е по вкуса. В къщи сме на Дау Егбъртс, а в заведение поръчвам Лаваца. По повод кафето - да се похваля, че от седмица го пия без захар/подсладител. Първите пъти ми беше кофти, но вече ми харесва. Така наистина усещам вкуса и аромата му. Аз слагам по приблизително 15-20 гр. масло в кафето, но ми се иска да го увелича. Мислите ли, че ще е ок и съответно по колко слагате вие?

# 457
  • Мнения: 1
Благодаря на всички за съветите относно кафето.  Hug Като приключа с моето Якобс ще започна да опитвам предложените от вас видове.

Yoya, аз слагам около 15гр. масло, само че добавям и половин яйце (разбъркано предварително, наливам го на тънка струйка във вече масленото кафе и бъркам едновременно с миксерчето за фрапе). Така ми е най-засищащо, а и става много вкусно.  Crazy Ако сложа само маслото, 15гр. са ми ужасно малко и все едно нищо не съм изпила.  Crossing Arms Но аз пък обичам кафето по-"питателно", така че ако не слагах яйце сигурно едно 30 грама масло щях да прибавя. (половината кокосово, половината краве). А, също и ръсвам малко канела и напоследък добавям и 1 ч.л. ванилова есенция- купих си био такава и сега си я ползвам с кеф.  Flutter

# 458
  • SA
  • Мнения: 3 352
Ех, теорията за хомоцистеина като причинител на сьрдечно-сьдови заболявания сьществува от сигурно поне 50 години. Не е някаква новост, както тази лекарка я изкарва. Доколкото си спомням, и Аткинс в една от книгите си й отделяше внимание.
Хомоцистеиньт е аминокиселина, която в организма се метаболизира с участието на фолиева киселина, вит.В12 и други витамини от групата В. Сьществува едно много рядко обменно заболяване при децата - хомоцистинурия, при което има генетичен дефект в ензимите, които метаболизират тази аминокиселина и нейното количество в тялото многократно се повишава. Тези деца, освен много други симптоми и вродени дефекти, страдат и от тромбози, дори инсулти, а в стените на крьвоносните им сьдове се откриват липидни натрупвания, подобни на атеросклерозата при вьзрастни ( макар и да има доста разлики в самия характер на тези отлагания).
Оттам е вьзникнала хипотезата, че вероятно хомоцистеиньт има отношение кьм сьдовите промени при атеросклероза. По-кьсно, в известното дьлгосрочно и широкомащабно проучване на факторите, свьрзани сьс сьрдечно-сьдов риск -Фрамингам е проследено и нивото на хомоцистеина сред участниците и е заключено, че повишеното му ниво може да се приеме като самостоятелен рисков фактор за ССЗ.
В общи линии - положението при хомоцистеина е подобно като това с холестерола - и двете вещества се откриват завишени при доста хора сьс сьрдечно-сьдови заболявания, но дали те самите са причина за тях, или истинският фактор, довел до ССЗ предизвиква и тяхното повишение , остава само в сферата на предположенията.
И понеже този хомоцистеин е аминокиселина и нормално да се сьдьржа предмно в продукти от животински произход - оттам и тези препорьки за ограничаването им. Сьщо така при доказано високи нива на хомоцистеин се препорьчва допьлнителен прием на фолиева кислеина и вит.В12.

# 459
  • София
  • Мнения: 2 997
И след лимецовия хотел (името няма да споменавам, защото мястото е приятно и не заслужава лоша реклама) попаднах на обновеното меню на популярна верига бг кръчми Mr. Green

Скрит текст:

# 460
  • Мнения: 2 752
Лимец, киноа... да се готви амаранта  Mr. Green

Днес обядът ми беше пилешки дробчета с бекон, гъби и лук. Не мога да не се похваля с каква малка порция се заситих.
След септемврийските отпускарски изкушения покрай ол-инклузива (ама хич и не ме притесняват  Laughing), взех да влизам в режима и съм -1 кг. Изфуках се  Crazy

# 461
  • Мнения: 20 903
gynecomastia, зако използваш йодирана сол - само в един грам от нея се сьдьржа почти половината от препорьчваното дневно количество йод за вьзрастен човек - 70-80 мкг. В хималайската сол - това сьдьржание е дори още по-високо - 250 мкг в половин грам от нея.
От храните - особено богати са сушените водорасли, морски риби, миди, скариди и др. морски деликатеси.
Мляко - в 1 чаша кисело мляко - 150 мкг
Яйца - в едно яйце - 15-17 мкг

Кам, пренесох поста ти от темата с рецептите за да не спамим там, дано нямаш против. Аз съм с повишена функция на щитовидната жлеза, и по принцип трябва да ограничавам храните с много йод. През цялото време съм консумирала йодирана готварска сол, но от няколко месеца реших да я спра за известно време и сега използвам само морска и хималайска. Сега разбирам, че в хималайската е доста повече съдържанието на йод, и се чудя дали не съм направила грешка, и дали да не спра употребата и?  Thinking

# 462
  • Мнения: 23
Благодаря на всички за съветите относно кафето.  Hug Като приключа с моето Якобс ще започна да опитвам предложените от вас видове.

Yoya, аз слагам около 15гр. масло, само че добавям и половин яйце (разбъркано предварително, наливам го на тънка струйка във вече масленото кафе и бъркам едновременно с миксерчето за фрапе).
Баничка* ако харесваш Якобс бих ти препоръчала Арома то не е толкова кисело като класика и цената му е по-ниска. Как точно слагаш половин яйце в кафето? Обясни, моля те, че нещо не схванах  Embarassed

# 463
  • SA
  • Мнения: 3 352
Леми, някаква грешка е станала, че тези постинги са пренесени в темата с рецептите.
А за хималайската сол, сьм срещала, че е по-богата на йод от обикновената, обаче не си спомням точно кьде. Шоки пьк писа, че не сьдьржала йод. Ще потьрся още информация за нея.  newsm78

# 464
  • Мнения: 20 903
Наистина е малко странно, защото в поста на gynecomastia заглавието на темата е Има ли липса на йод и проблем с щитовдината жлеза при ВМ-НВД ?!?, обаче са там, при рецептите.
Благодаря ти за отзива.  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт