Предучилищна за 5-годишните

• 24 364
  • 144
  •   1
Отговори
# 90
Здравейте. Бих искала да се запиша в темата.

# 91
  • около Варна
Morna, права си, че много ги товарим децата в училище и както показват последните проучвания нашите деца ЗНАЯТ много, а МОГАТ малко. Но не педагозите са винови за това, а учебните програми го изискват.

# 92
  • София
Знаят ли децата ви всички букви?Моя син знае само на близките ни(на мама,баба,тате...).В детската още са на елементите на буквите.Как е в другите детски градини.Дали не изоставаме?

# 93
  • София
Не знае всички букви, азбуката пък хич, елементи на буквите не пишат, но щерката обича да пише с печатни букви и така се учи. Общо взето й куцат Щ, Ц и Ю.

# 94
  • София
Знаят ли децата ви всички букви?Моя син знае само на близките ни(на мама,баба,тате...).В детската още са на елементите на буквите.Как е в другите детски градини.Дали не изоставаме?
И моята е така - буквите на мама, тате, малкото, баба, леля.
Пише само нейното си име - от 4 букви. Ако напиша дума и има желание - преписва вярно.
Цифрите ги знае, бърка 6 и 9.

Миналата година имаше ентусиазъм за букви и цифри. Тази обаче не мога да я накарам да седнем нещо да пишем/правим по книжките, които имаме. Само в градината се учело, не искала и в нас да учи. Много била изморена от градината.
И това все повече затвърждава мнението ми, че моето дете ще си бъде още една година в градината. Просто не е готова.

# 95
Азбуката подред не я знае, но познава почти всички букви. От вкъщи в началто на годината знаеше само 3-4 букви, но явно в градината доста са напреднали. По "Моливко" са.

# 96
Моят е научил азбуката от една песничка към компютърна игра "Играчки-закачки". Песента е много забавна и имаше един период, когато постоянно я пееше, чак аз си я тананиках наум.

# 97
  • в здрача
Да, самата азбука като подредба не я знае, но всички букви познава /те от години си стоят залепени на хладилника/ и голяма част от тях може вече да изпише, печатно естествено. Спря да бърка изписването на "И".  Името си може да пише, но само умалителното. Иначе преписва думички, които кака и склони да напише /пише ни писма/, надписва картички, но и се получава само ако кака и ги напише, иначе пише поред всички букви, които се сети и ни "превежда".  
В къщи не се учи. Само се играе.
Цифрите ги знае, но се научи защото искаше да се включи като самостоятелен играч в семейната игра "Уно". Аз винаги натъртвам, че в момента сме на 7 червено, или 3 зелено и тя лека-полека в играта ги научи.  

# 98

Моята дъщеря знае всички букви и азбуката като поредност, понякога запецва на Ч, Щ и Ю и ги бърка със съседните им. В детската градина усилено учат буквите, да ги познават и разпознават в думи, вчера са учили буквата З. Мойта си пише свободно само собственото име. Обича да преписва букви обаче, така надписва картички. Понякога ме кара да й съставям букви с контур, а тя да свързва контура, по подобие на задачите, които прави.

# 99
  • София
Не ги знае /само няколко/, но не го намирам за нужно на този етап. Има време да ги научи.  Peace
Нито аз съм можела да пиша и чета, преди да тръгна на училище, нито мъжът ми, нито някое от големите ми деца.

# 100
  • София
Не ги знае /само няколко/, но не го намирам за нужно на този етап. Има време да ги научи.  Peace
Нито аз съм можела да пиша и чета, преди да тръгна на училище, нито мъжът ми, нито някое от големите ми деца.
Остави тебе и мъжа ти.Нещата доста се промениха от едно време.Дъщеря ми като тръгна на училище(преди 8 години) беше едно от малкото деца,които не можеха да четат!Смятай!Повечето деца в 1-ви клас вече могат да четат!Това означава,че знаят всички букви и сричат!Така,че смятам да подготвя и сина ми.Лека-полека разбира се без да насилвам нещата,просто да започнем по-отрано.
И точно на този етап е време да започнем! Peace

# 101
  • София
Не ги знае /само няколко/, но не го намирам за нужно на този етап. Има време да ги научи.  Peace
Остави тебе и мъжа ти.Нещата доста се промениха от едно време.Дъщеря ми като тръгна на училище(преди 8 години) беше едно от малкото деца,които не можеха да четат!Смятай!Повечето деца в 1-ви клас вече могат да четат!Това означава,че знаят всички букви и сричат!Така,че смятам да подготвя и сина ми.Лека-полека разбира се без да насилвам нещата,просто да започнем по-отрано.
И точно на този етап е време да започнем! Peace
e, и синът ми като тръгна на училище преди две години и половина беше едно от малкото деца, които не можеха да четат и да пишат, пък се оправи детето, дори някои от децата, които сричаха още сричат, така че и за мен не е задължително - да, най-вероятно ще им бъде по-лесно, но пък ако няма желание детето няма да го притискам да се учи да чете  Peace

# 102
  • Някъде по Дунава
Дъщеря ми от преди 2г още започна да проявява интерес към печатните букви и бързо ги научи. От лятото насам има интерес и към ръкописните, не я карам тя сама иска и купих една тетрадка с елементите на буквите и си ги пише от време на време. Покрай племенника, който е 1кл. започна да проявява интерес към смятането и числата и сега добре смята до 10(на пръсти и със сметало). Познава повечето ръкописни букви и може да пише някои от тях, за дете което още няма 6г мисля че е достатъчно. Все пак ще е първи клас чак септември 2015-та. Покрай канала Бейби ТВ зне и доста неща на английски. Иска ми се да ходи предучилищна в училище, но града ни е малък и няма такава опция. Ако има градините ще останат без деца.
Хубаво е да е подготвена дотолкова че да има самочувствие сред другите деца, но не и много за да и е скучно в час.

# 103
  • в здрача
Аз пък като тръгнах на училище /на 6 години/ можех да чета и да смятам до 10. Това ми изигра лоша шега, но чак в 5-ти клас, защото не се научих да внимавам в час. Беше ми скучно и си четях книжки, които държах под чина. Имах амбициозна баба, която ме учеше на всичко ваканцията преди поредния клас, ама само до 4-ти. Все пак беше начална училищна педагогика. И първия срок на пети клас като завързах едни тройки и четворки разбрах, че така няма да стане и е нужно усилие от моя страна. Затова реших, че няма да уча детето си предварително. Каквото знаеше преди първи клас се дължеше на нейните желания и питанки и предучилищната. Опитваше се да срича, знаеше всички букви, можеше да смята до 20 /макар и с грешки/. По-голямата част от съучениците и спокойно сричаха, а 2-3 четяха гладко. В края на първи клас всички можеха да покрият нормите за четене. Сега в четвърти има 2 деца, които още се затрудняват с гладкото четене на непознат текст, с едното работи логопед, за другото - не знам.
Лично мен повече ме интересува друга част от подготовката за първи клас - доколко детето е самостоятелно, може да се грижи за себе си и вещите си, доколко може да се концентрира и задържа вниманието си, доколко може да общува с връстници, ей такива неща. Четенето и смятането ще го усвои, все пак има програма, която си се следва. В първи клас ми се иска да наблегна на създаването на навиците за прочитане на урока и как се учи самостоятелно, а в края му и през ваканцията - любовта към книгите, желанието да седнеш и да прочетеш книжка.

# 104
  • София
В детската градина усилено учат буквите, да ги познават и разпознават в думи, вчера са учили буквата З.
И моята това е учила вчера Simple Smile
Не знам какво й беше станало, но отговаряше на въпроси и ни каза какво са правили. Обикновено изобщо не ни отразява когато я разпитваме.

В първи клас ми се иска да наблегна на създаването на навиците за прочитане на урока и как се учи самостоятелно, а в края му и през ваканцията - любовта към книгите, желанието да седнеш и да прочетеш книжка.
А дано да се случи това и при моето.
Щото и при мен беше като при Tsv - гладко четене, смятане. И в един момент се оказа, че не мога да уча и не знам как да се организирам. Голям зор беше точно 4-5 клас.

И сега уж гледам да не натискам, само подпитвам какво и как иска. Но то моето не се е и разбързало особено.

Общи условия

Активация на акаунт