Здравеопазването в чужбина - какво покрива държавата?

• 25 037
  • 281
  •   1
Отговори
# 210
  • в едно миланско село
tanid, комплименти, това е един от най-подробните и ясни постове, които съм виждала изобщо, за която и държава да иде реч  Peace

# 211
  • Milano
И аз намерих несъотвествия в таблицата на Уикипедия (факултативното майчинство е представено като неплатено напр.).

Да си отговоря и аз на въпроса, който зададох.

Най-общо (без подробности за бащи, самотни родители и изключения) държавата ти плаща 5 месеца (2 преди и три след раждане) 80% от ''средното ти дневно глобално заплащане'' (не е просто умножение на заплатата по 80%, защото в него трябва да се включат и часта от 13та и 14та заплата) за предходния месец.

Факултативното майчинство е 6 месеца, можеш да го вземеш изцяло или на части.
Ако е взето до 3-та година на детето се заплащат 30% от горепосоченото.

Може да се използва до 8-та година на детето.
Ако го вземеш след 3-та година - е неплатено (освен ако не отговаряш на едно условие за доход)

# 212
regina di cuori, не знам каква е разликата между теб и тези, които пишат в Клюкарника, и не ме интересува. Хвърли в пространството нещо и аз попитах за конкретика. Темата си я чета, защото има хора, които пишат интересни факти. Peace

# 213
Английското здравеопазване през погледа на един американец Wink

Цитат
A massive advantage of living here is the National Health Service.  If an American could understand it, they would be amazed by its magnificence. 

In this past week I have seen an ENT consultant surgeon and have had surgery scheduled in a few weeks' time.  There was no direct cost to me.

Tonight my GP (family doctor) rang at 8pm to check in on another health issue.  She is chasing a consultant to authorise a new medication and will ring me back next week.  This did not cost me a penny. 

So, three doctors and one medical procedure without a form to fill in or a bill to pay.  Pretty damn impressive stuff --yes, I know it is in our taxes but the system works well.  It is 'from birth to grave' care all woven together into one service -- ambulance to GP to hospital to nursing care.  There are all kinds of synergies created by such a system.  It is to be deeply respected, emulated, and not feared.

Read more: http://www.businessinsider.com/us-expats-in-england-2013-10#ixzz2k48XE4BM

# 214
  • Boston, MA
Малко закъсняло да се включа в мелето около Щатите. Обамакеър е огромно постижение, и ще промени много неща в здравеопазването, след години, според мен, ще остане като най-голямото наследство на Обама. По същият начин, както АДА (Americans with Disabilities Act) е останал, въвеждането на Медикеър и т.н.

В нашия щат от пет години вече е въведен предшественикът на Обамакеър и, базирано на моя опит, е невероятно положително. Винаги сме имали семейни застраховки през работодател и директно не ни е засягала липсата на такива, но като работеща в болници виждам колко нещата се променят. Проблемът е, че за Щатите може да се обобщава почти толкова, колкото и за ЕС, и ако тук на всеки ъгъл може да се сблъскаш с болница на световно ниво, на други места достъпът до качествена грижа няма да е толкова лесен. А най-големият смисъл на закона е да се наклони везната повече към превантивна грижа и профилактика, като по този начин се намали цялостната цена на скъпи спешни услуги.

Другото, което от няколко години е пилотна програма пак при нас, е да се направят прозрачни цените на болниците, за да може да има избор от пациента. Но пак, ако наоколо около теб на 100 км има една болница или 100, няма как да е еднакво навсякъде, нали.

За мен най-лошата страна на американското здравеопазване е нивото на застрахователя по средата между пациента и лекаря. Ясно, че трябва да има нещо, което да разпределя риска, не може всеки да плаща, само за това, което използва, тогава какво правим с всеки случай на ужасно заболяване или недоносено бебе, чието лечение може да е милион. Не може това ниво да са компании, чието задължение е (към акционерите им) да правят пари.

# 215
Английското здравеопазване през погледа на един американец Wink

Цитат
A massive advantage of living here is the National Health Service.  If an American could understand it, they would be amazed by its magnificence. 

In this past week I have seen an ENT consultant surgeon and have had surgery scheduled in a few weeks' time.  There was no direct cost to me.

Tonight my GP (family doctor) rang at 8pm to check in on another health issue.  She is chasing a consultant to authorise a new medication and will ring me back next week.  This did not cost me a penny. 

So, three doctors and one medical procedure without a form to fill in or a bill to pay.  Pretty damn impressive stuff --yes, I know it is in our taxes but the system works well.  It is 'from birth to grave' care all woven together into one service -- ambulance to GP to hospital to nursing care.  There are all kinds of synergies created by such a system.  It is to be deeply respected, emulated, and not feared.

Read more: http://www.businessinsider.com/us-expats-in-england-2013-10#ixzz2k48XE4BM

и в филма на Мур-Сико, подобно сравнение беше направено между Канадската и Американската здравна система, в полза на Канадската; обаче като ги слушам и гледам американците как се дьрпат от държавно здравеопазване и данъци, си мисля че има някаква причина за да не желаят промяна в системата. Нещата май не са толкова бели и черни.

# 216
и в филма на Мур-Сико, подобно сравнение беше направено между Канадската и Американската здравна система, в полза на Канадската; обаче като ги слушам и гледам американците как се дьрпат от държавно здравеопазване и данъци, си мисля че има някаква причина за да не желаят промяна в системата. Нещата май не са толкова бели и черни.
Хамериканска му работа Wink

# 217
За мен най-лошата страна на американското здравеопазване е нивото на застрахователя по средата между пациента и лекаря. Ясно, че трябва да има нещо, което да разпределя риска, не може всеки да плаща, само за това, което използва, тогава какво правим с всеки случай на ужасно заболяване или недоносено бебе, чието лечение може да е милион. Не може това ниво да са компании, чието задължение е (към акционерите им) да правят пари.
Ами, то точно тази страна остава в сила при закона на Обама. Накратко се нарича корпоративизъмMoney Money Money
Акциите на застрахователните гиганти се били вдигнали. Явно народа, който си харчи парите на борсата бърза да заложи на тази индустрия. Laughing The more people use insurance the more the premiums rise. That's just how the insurance industry works. Their priority is to make a profit. (Доста се приказва и за поръчковия филм на М. Мур... Laughing Money) Та поради тази причина и дори тези, които до сега сте имали застраховка от работодател, който по новия закон НЕ е длъжен да ви я предлага, ще се вдигнат и цените на застраховките, освен това и ще има ограничен избор от такива.

Аз продължавам да не разбирам защо има хора, тук във форума, които толкова много се радват от Обамовия закон. Да, родителите на деца, които се раждат с услужнения може би ще бъдат по-добре. Макар, че който живее в щатите може би знае, че застрахователната компания може да ти откаже плащанията, особено ако сумата започва да става голяма. Законът да ли ще казва как да работят тези застрахователи? Не мисля...  Money
Хората, които до сега са имали застраховка от работодател няма да имат кой знае какви промени, освен може би по-ограничен избор на застраховка. Всички останали (най-големият % от народа) без най-бедните с доходи под 10К ще плащат или глоба или ще трябва да си купят застраховка, която няма да е евтина. Нека пак да повторя, че работодателите не са задължени да предлагат здравни застраховки.
Най-хубавата част е, че не като Абсурдистан нещата ще влизат постепенно. Лошата е в голямата картина, макроикономиката, както и в малката картина във всяко отделно семейство, което работи за себе си или за по-малка фирма (най-общо казано)...

# 218
  • ENGLAND
Какво е Абсурдистан?

# 219
  • Boston, MA
... Аз продължавам да не разбирам защо има хора, тук във форума, които толкова много се радват от Обамовия закон. Да, родителите на деца, които се раждат с услужнения може би ще бъдат по-добре. Макар, че който живее в щатите може би знае, че застрахователната компания може да ти откаже плащанията, особено ако сумата започва да става голяма. Законът да ли ще казва как да работят тези застрахователи? Не мисля...  Money
Хората, които до сега са имали застраховка от работодател няма да имат кой знае какви промени, освен може би по-ограничен избор на застраховка. Всички останали (най-големият % от народа) без най-бедните с доходи под 10К ще плащат или глоба или ще трябва да си купят застраховка, която няма да е евтина. Нека пак да повторя, че работодателите не са задължени да предлагат здравни застраховки.
...

Трудно ли ти е да повярваш, че има хора, които гледат по-далеч от собственото си семейство? Дори и за сметка на ограничени опции и по-скъпи застраховки (което, между другото, не е сигурно дали точно така ще стане, както казах, ние вече пета година го живеем на живо този закон и въпреки, че премиумите първоначално се вдигнаха, после се задържаха, и впоследствие се предлагат и по-евтини опции, та нека не пощуряваме по какво говорят по Фокс Нюз), аз мисля, че дори и "незначителния" факт, че деца, родени с услОжнения, ще имат покритие, е достатъчно силен повод за радост.

Иначе, наистина, не се е премахнало междинното ниво на фор-профит застрахователя, аз все си мислех, че ако се мине на единна застрахователна каса, както е в Канада, УК и т.н., ще е много опростено, но тогава пък проблемите идват от бюрократичността на едноличната държавна машина. Не е много просто.

# 220
На мен като европейски възпитаник и страничен наблюдател, ми е много много чудно как може някой да е срещу Обамакеър.

Бубка хубаво го е обяснила, беше ми интересно да прочета такава положителна гледна точка.   bouquet

# 221
обаче като ги слушам и гледам американците как се дьрпат от държавно здравеопазване и данъци, си мисля че има някаква причина за да не желаят промяна в системата. Нещата май не са толкова бели и черни.

Не е чак толкова чудно. Дърпат се от данъци и такива програми, защото културно са много по-десни от Европа и съответно социалният договор, който очакват, е "всеки за себе си." За много хора тук недоверието към държавата е вродено и се приема в патриотичен смисъл. Частната собственост, което включва и доходите, е светиня. Много хора вярват, че свободата им включва и свобода от такива задължителни програми за общото благо, ако ще й да си умрат необразовани, болни и бедни. Те мислят, че си е тяхно право да си съсипят живота, ако това искат, без да им се меси някой.

През 60те, когато се е прокарвала програмата за здравно осигуряване за пенсионери, която сега се приема като нещо естествено, са били същите протести: свободата, данъците, социализъм, това е краят на САЩ, ах, ох, на оръжие. Но сега са свикнали и програмата е неразрушима и всички я позлват.

# 222
  • в едно миланско село
много ми е приятно включването на "американките" по темата. това е един от случаите, в които официалните източници, за мен, са по-маловажни от живеещите промяната на собствен гръб  Peace

# 223
  • The QC to be!!!
През 60те, когато се е прокарвала програмата за здравно осигуряване за пенсионери, която сега се приема като нещо естествено, са били същите протести: свободата, данъците, социализъм, това е краят на САЩ, ах, ох, на оръжие. Но сега са свикнали и програмата е неразрушима и всички я позлват.
Аз бих била по внимателна с такива определения. Няма неразрушима програма, еле пък като почнат да свършват $ и лекарите почкат да казват, че не приемат медикеър или медикейд.

# 224
  • Milano
Аз бих била по внимателна с такива определения. Няма неразрушима програма, еле пък като почнат да свършват $ и лекарите почкат да казват, че не приемат медикеър или медикейд.
[/quote]

Що е то?

Доста често ги споменавате, някаква базисна медицинска помощ ли?

Общи условия

Активация на акаунт