Здравеопазването в чужбина - какво покрива държавата?

• 25 035
  • 281
  •   1
Отговори
# 240
Regina di cuoriHeart Eyes Hug

На едни приятелки майка им идва за по месец до три през годината, те са я регистрирали при тяхното джи пи с техния постоянен адрес и тя си ползва всичко безплатно като тукашна, дори и повече като дъщерите и понастояват повече пред лекаря.

Без да е работила и плащала такси?! Thinking
И без да пристигат после сметки за лечението ѝ? Rolling Eyes

# 241
  • ENGLAND
Regina di cuoriHeart Eyes Hug

На едни приятелки майка им идва за по месец до три през годината, те са я регистрирали при тяхното джи пи с техния постоянен адрес и тя си ползва всичко безплатно като тукашна, дори и повече като дъщерите и понастояват повече пред лекаря.

Без да е работила и плащала такси?! Thinking
И без да пристигат после сметки за лечението ѝ? Rolling Eyes
Никакви такси, никакви пари. Тя е пенсионерка и са я записали на джи пи-то като казват, че вече живее тук, при децата си. Даже мисля и европейска здравна карта няма, така ще се разбере, че живее в България. Тук е важно да имаш постоянен адрес, не се иска регистрации в полиция, община или тем подобни, а за пенсионери с деца тук е много просто, живее при децата си, макар и да не живее постоянно.

# 242
За иТалия искам малко да попиша, че ми е интересна темата:
В италия има систма на 'личния лекар', както в повечето страни.
Той е свързващото звено със системата. Издава направление. Нарпавления винаги има, защото потока на пациенти се регулира от времето, за разлика от България където броят на направленията контролира потока към специалисти. С две думи записват те, когато има час и където има час.. Има потребителски такси, които се наричат 'тикет'. Тикетът по закон не надвишава 16 и нещо евро ( не помня точната сума), като всеки специалист и излседване струват. Въведоха някои промени в тикета + играе роля и нивото на доход в тези такси. Постоянно там се въвеждат някои неща, така че не знам вече кое е последно. Това не значи, че 'кръвни изследваия' струват един тикет пари защото за ПКК и хормони ти се трупат например 3-4 тикета и сметката е доста по-висока, напр. за казаното тикета е 67 евро. Ако си в по-висока степен на доход и повече. Обикновен гинекологичен преглед струва тикет от 23 евро. Така че няма "безплатно".
Така. Има огромни групи хора, които по различни причини са освободени от плащане на тикет и е голяма каша Аз живея в регион в който около 60% от населението е освободено от плащане на тикет ( деца, възрастни, разни състояния на бедност),поради което се създава и илюзията, че е 'безплатно'. Не е безплатно просто друг плаща, а най-вече заеми. Преди време гледахме/или четохме не помня че след съвсем малко години в Италия здравните разходи ще надхвърлят БВП.
Тук няма т.нар клинични пътеки тоест има, но те са много по-широки от тези у нас и покриват много по-голям спектър състояния.
За операции и болничен престой не се плаща потребителска такса. ( но с уговорката че не знам дали навсякъде е така). Постъпване в Спешно отделение ( и последващи спешни прегледи/изследвания) също. Огромни ама грандиозни разлики в качеството на здравеопазване в различните региони.

В заключение - средна хубост. Италия е имала една от най-добрите здравни системи в света ( 3то място мисля че й е топ- позицията в която се е изкачвала по СЗО), само че има огромни тежести в/у системата поради раздутия социален елемент. + застаряващо население и тн.
Напоследък започнаха да свиват разходи от което пострадаха някои функции - хосписи, рехаб. центрове и все по-малко неща са  'безплатни' и достъпни.

така де, не знам дали е по темата, ма и аз да кажа  Laughing

# 243
  • в едно миланско село

и при нас го има този феномен, при това не само за лечение, а и за социална пенсия. не ми се мисли колко пари източиха от системата разни баби, които добре си живеят по родните места.
не ги обвинявам де, системата си е виновна, с пропуските си, и с липсата на достатъчни контроли.
но е факт, че и заради такива случаи нещата се закучват за всички ни  Confused

Лени, браво за труда, мен определно ме мързеше да го направя. не знам дали в началото на тази, или в темата, която започна разговорът, беше публикувана класацията на най-добрите здравни системи, и Италия пак си е 2-ра, или 3-та. въпросът е : докога?

# 244
Подобно на Италия, във Франция можеш да се закачиш на здравната осигуровка на друг.
Например аз като дойдох мъжът ми попълни декларация, че живеем заедно и бях прикачена към него.
Ако имаш две деца имаш право да обявиш, че единият ти родител се грижи за тях и живее при теб и можеш да прикачиш него към здравното си осигуряване. Това разбира се не струва нищо допълнително.

# 245
Възрастните граздани имат право на медицинско обслужване навсякъде в ЕС с лична карта. Не виждам нищо странно в това.

Колко са в Италия застраховките горе долу? Страно че имате такива потребителски такси. Немците траяха известно време 10те евро такса, но накрая я махнаха. Остава само фактора време и разбира се ако искаш нещо по- специално си плащаш.

# 246
 Най-краткия отговор  е че тук няма конкретно здравни осигуровки. Които да са процент от общите ти осигуровки. Плащаш тикет/потребителски такси, което както казах не е съвсем леко нещо и мисля, че това е. Не са 10е. А са на всяка среща със специлист/изследване. Обсъждаха и въвеждане на тикет за посещение на личен лекар, но това е ту мъч вече.
Моите осигуровки обаче допускам че може и да са по-различни, аз плащам само за пенсия, самоосигурявам се и имам и трудова застраховка и това е.
Реджина има пейчек тя може да каже дали има % конкретно за здравно осигуряване, което да не е 'допълнително' такова ( т.е чрез частен фонд).

Когато вадих Е104 за прекъсването на здравните осигуровки в БГ там категорично не успях да въведа 'здравноосигурителни периоди", защото такива няма. На практика щом си легално пребиваващ ти си здравно осигурен ( примера с  'дойдох, ожених се и съм към мъжа ми")

Интересно е и при лекарствата - много лекарства са напълно безплатни, хронични заболявания, като хипертония ( аз ) например - получавам ги безплатно. Дори за обратен рефлукс и цикъл лечение на гастрит ( 6 мес или повече) също получаваме безплатно лекарствата ( мъжа ми - омепразол и сиропи му изписват безплатно). Аз имах малъ престой в  болница, след който трябваше да взимам един сироп - беше безплатен. Това се отнася до т.нар генерични лекарства, т.е не-маркови, а със същия състав  по-евтини. Ако искаш маркови - плащаш.
Но напр. наскоро пих антибиотик и рецептата беше нормална - с плащане. Не знам точно от какво зависи.

Последна редакция: вт, 12 ное 2013, 21:49 от 10 cent

# 247
Много интересно- аз си мислех че и застраховки трябва да се плащат затова и ми се струваше много 16 евро. Но ако няма твърда сума си е ОК, даже може и да е по-добре, за тези които не им се налага да обикалят често кабинетите. За хронично болните обаче не знам.
В Германия до преди известно време се плащаше потребителска такса при всяко ходене на отделен лекар 10 евра + 15% от заплатата на месец. Покриват определени лекарства, основните.

А и щом само с адресна регистрация те приемат в системата  Shocked Разбирам какво имате предвид, в случая с бабата. Ясно защо Италия са я слагали по първите места на зд. системи.

Но чакането за час с месеци понякога може да те отврати от системата. Crazy

# 248
  • в едно миланско село
Ибсена, хронично болните имат други параграфи, принципно им е почти всичко безплатно.

може би малко лежерно го дадохме с адресната, има си условия и бюрокрации покрай нея, но не са непреодолими.

що се отнася до чакането - и то зависи от областта, организацията и естеството на изследването. за стандартни изследвания, ако не държиш на определена структура и лекар - може и на другия ден да ги направиш  Wink
преди 18 години нямаше конвенция между държавни и частни болници и часът за пръв видеозон ми се падаше месец преди раждането  Twisted Evil
много се промениха оттогава нещата, поне в Ломбардия.

# 249
  • ENGLAND
Бабата с доказателството за адрес беше в Англия. Наистина тук системата много социална, нещо като девиза от комунизма " от всекиго според възможностите, на всекого според потребностите". Но системата е била добра в началото, след това става пълна каша с наплива на емигранти. И не говоря за източноевропейците, а за онези арабски фамили, които един като дойде и след него 50 още. Стига се до недостиг на лекари в началото, след това за чакането при специалист - 13 седмици, сега вече и болници го закъсаха с бюджета, хелф центровете са препълнени и се чака с дни за час. Да, системата е много добра като замисъл, но маймунките на клона са милиони. И понякога не дни, а часове са от значение при някои заболявания, но ти си чакаш.
А бабата нека си я обслужват здравно тук, но ми е чудно как все като дойде тук се разболява и хуква по доктори, безплатни разбира се, безплатни изследвания, скенери и безплатни лекарства, за пенсионерите тук рецептите са безплатни. А аз дето живея тук,  със същото заболяване ми отказват изследвания, а и лекарствата си ги плащам като поп. И най- се втрещихме с мъжа ми, когато децата И ни обясняваха как не трябвало да се подпомагат в тази криза семейства с деца, щото децата утежнявали бюджета или съкратени от работа хора.

# 250
  • ENGLAND
 feiam при нас няма адресна регистрация, при непенсионери е достатъчно да покажеш платена общинска такса на твоето име на този адрес.

# 251
feiam много интересно за Италия. Това с часовете и тук е така- при грип и настинка като ми кажат да ходим другия месец  #Crazy Но в болниците, поне в големите градове, приемат и не чак толкова спешни случаи, ако се наложи.
А специалистите дори и в големите градове са трудно откриваеми, и те претупват като си чакал 2 месеца за преглед Tired

Doret западно европейци не си обичат много децата  Tired Още по- странно ми е, че в Англия е толкова "хлабаво" при положение, че има толкова много емигранти както казваш. Ако е нормална държава, с нормално разпредление на работещи, деца, пенсионери, предполагам добре си работи. Но като дойдат хиляди на точат системата, нищо не остава.

# 252
Възрастните граздани имат право на медицинско обслужване навсякъде в ЕС с лична карта. Не виждам нищо странно в това.
Kaкво имаш предвид под възрастни граждани и как така с лична карта? Т.е. ако една възрастна българска гражданка отиде в Германия ще я лекуват от нещо неспешно само срещу личната й карта?

# 253
Ако не са постояно пребиваващи, имат право само на спешна помощ  Peace но не и планирано лечение .

# 254
"адресна регистрация' не е много лесен критерий за покриване и влизане в системата, освен това не е и достатъчен за да имаш здравно осигуряване ( достъп).
на 1в поглед звучи лесно, но има реквизити, на които да отговаряш, за да я получиш.
(договор за раб, пари, съпруг/а). Освен това здравните права в първите 5 години от престоя ти се подновяват на всеки 6 месеца. Загубиш ли работа , изтичаш през канала много бързо. Точно днес се запознах със случая на една жена, която вече няма работа, и няма какво да представи срещу искане за продължение на здравни права, докато не представи такъв остава само на спешна помощ  , няма здавна карта, не може да се продължи - няма и личен лекар.
Аз 5 години си носих освен адресната регистрация и сертификата за брак при подновяването на правата ми . това за да не оставате с погрешни впечатления - има много хора извън системата.  

Общи условия

Активация на акаунт