Математици стоят готови за помощ по задачи нови

• 74 611
  • 747
  •   1
Отговори
# 375
  • София
17 zad.

(-1)999/9+(3k-1/3)2.1/(1-9k)=-1/9+((9k-1)2/9).(1/(1-9k))=-1/9-((9k-1)2/9).(1/(9k-1))=

=-1/9-(9k-1)/9=(-1-9k+1)/9=-9k/9=-k=-999

# 376
  • Дива Индия
ganis, ganis, ganis ... с шарени моливчета си го нарисувах чертежчето и като дядо Йоцо - ВидОХ!!!

Сърдечно ти благодаря, мила ganis! В седмокласната поща ще кача всички тестове.

# 377
  • София
ganis, ganis, ganis ... с шарени моливчета си го нарисувах чертежчето и като дядо Йоцо - ВидОХ!!!

Mr. Green Казано е: "Гледайте и ще видите" Wink По принцип при такива задачи с чупки винаги се достроява права, успоредна на дадените.

# 378
  • Дива Индия
Ама аз правата я построих, ама не прозрях, че 105-те градусовия ъгъл се разделят така, че да стават съответно два кръстни на х у ъгли.
Аз опитах и да продължа пресечната от а към в. Така 105 градусовия ъгъл става външен на ъгъл у и ъгъла у`. Сетих се и че ъгъла, съседен на 105 градусовия и образуван при продължението на правата към правата в ще е 75 градуса... Ама от какво значение щеше да е това?...  smile3555

# 379
Този е от книжката на Златилов и ко, нали?  Grinning

Последна редакция: пн, 30 дек 2013, 16:23 от Анонимен

# 380
  • Дива Индия

Този е от книжката на Златилов и ко, нали?  Grinning
Идея нямам, дали ги на нашите за ваканцията. Задачите много, трудни, ентусиазъм липсва, мама е безпомощна. Ех.

# 381
Синковецът ги решава преди време и каза, че е постъпил подобно на теб. Продължил е правата, пресичаща b, докато пресече и a. Но пък той смята тестовете за сравнително лесни. Досега не е търсил помощ, а няма грешки. Мисля, че до десети включително ги е решил. Ще видим нататък, де.

# 382
  • София
Дидева, има и задачи, които са "кучи марки" Simple Smile

# 383
  • София
Дидева, има и задачи, които са "кучи марки" Simple Smile
Аха, особено пък сред тези, които не са част от отделните тестове,  а са от сборните , тоест в задната част на сборника. Peace 

# 384
  • у дома

Аз опитах и да продължа пресечната от а към в. Така 105 градусовия ъгъл става външен на ъгъл у и ъгъла у`.Ама от какво значение щеше да е това?...  smile3555
И аз бих направила така-образува се триъгълник,на който 105 е външен ъгъл ,а х отива вътре в триъгълника като кръстен,от което следва,че сборът на х и у е 105 градуса и от тук натам задачата е лесна-надявам се ме разбра...

# 385
  • на терасата
Моля да помогнете за следнaта задача:
В правъгълен триъгълник ABC, прав ъгъл при връх С е построена височина CD. Ъглополовяшите на ъгъл CAB и ъгъл BCD се пресичат в точка Е, ъглополовяшите на ъгъл BAC и ъгъл ACD се пресичат в точка F. Да се докаже, че ЕF || AB.

# 386
  • София
В правъгълен триъгълник ABC, прав ъгъл при връх С е построена височина CD. Ъглополовяшите на ъгъл CAB и ъгъл BCD се пресичат в точка Е, ъглополовяшите на ъгъл BAC и ъгъл ACD се пресичат в точка F. Да се докаже, че ЕF || AB.

Имаш грешка в условието, тук трябва да е ъгъл ABC, иначе е безсмислено - Е и F ще лежат на ъглополовящата на BAC и няма как EF да е успоредна на AB, след като я пресича.

Ако вярното е ABC, то може да се докаже със средна отсечка - лесно се вижда, че Е и F са среди на CM и CN, където е М е пресечната точка на ъглополовящата на BCD и AB, a N е пресечната точка на ъглополовящата на ACD и AB. Използвайте, че триъгълниците ADC, DCB и ABC са подобни и съответните равни ъгъли.

# 387
Здравейте, имам нужда от помощ за една задача. 9клас - системи уравния
Ето задачата

| (2x+y)^2 + 6x+3y=4
| (x-y)^2 -5x+5y=6

Цял ден се борим с нея , ама нищо не стана.
Те са няколко от този тип, но с нито една не можахме да се справим Ще бъда благодарна, ако някой може да помогне. Благодаря

# 388
  • на терасата

Имаш грешка в условието, тук трябва да е ъгъл ABC, иначе е безсмислено - Е и F ще лежат на ъглополовящата на BAC и няма как EF да е успоредна на AB, след като я пресича.

Ако вярното е ABC, то може да се докаже със средна отсечка - лесно се вижда, че Е и F са среди на CM и CN, където е М е пресечната точка на ъглополовящата на BCD и AB, a N е пресечната точка на ъглополовящата на ACD и AB. Използвайте, че триъгълниците ADC, DCB и ABC са подобни и съответните равни ъгъли.

Благодаря за помощта   bouquet Сега видях еднаквите триъгълници, които ми трябват Simple Smile

Има още 2 задачи, които ни затрудняват, 8 кл.
1. Задачата е от вектори
Точка Р е от медианата СМ на триъг. АBC такава, че вектор СР = 1/2 вектор СМ. Точка Q е от BC и вектор CQ=1/3 вектор CB. Да се докаже, че точките А, P и Q лежат на една права.

2.
Втората вече я реших Grinning

Последна редакция: сб, 04 яну 2014, 16:34 от рак-щрак

# 389
  • Пловдив
Здравейте, имам нужда от помощ за една задача. 9клас - системи уравния
Ето задачата

| (2x+y)^2 + 6x+3y=4
| (x-y)^2 -5x+5y=6

Цял ден се борим с нея , ама нищо не стана.
Те са няколко от този тип, но с нито една не можахме да се справим Ще бъда благодарна, ако някой може да помогне. Благодаря

(2х+y)(2x+у+3)=4
(х-у)(х-у-5)=6

пол. 2х+у=u
        х-у=v
u(u+3)=4 ........с корени 1 и -4
v(v-5)=6 ........с корени 6 и -1

и решаваме след това четирите системи

2х+у=1       ( 7/3, -11/3)         
х-у=6 

2х+у=1          (0, 1)     
х-у=-1

2х+у=-4        (2/3, -16/3)     
х-у=6   

2х+у=-4          (-5/3, -2/3)   
х-у=-1
           Надявам се, че нямам някоя техническа грешчица...

Общи условия

Активация на акаунт