На добър час в ПЪРВИ клас! - 4

• 31 459
  • 740
  •   1
Отговори
# 630
  • София
При нас също го има този проблем - все да е пръв във всичко.
Вчера свекърва ми е говорила с класната относно преместването за часа по математика. Обяснила и е и на какво може би се дължи поведението му. Пак 2 месеца изкарахме без да се знае Laughing Жената е проявила разбиране. Преместен е да седи на първия чин пред нейното бюро и вчера е гледала постоянно да е зает с нещо. А той е много горд, защото класната го "назначила" за неин помощник - раздавал учебниците на децата

# 631
Добре е станало, че сте провели този разговор в присъствието на детето, tzvetihc. То си е страна по проблема и е редно точно то да присъства.
Виждам, че сама съзнаваш колко голям личен проблем е стремежът на един човек вечно да се състезава с околния свят и да държи винаги да е първи, зачетен, забелязан, високо оценен. Със сигурност си има причини детето да завие в такава посока и контактът с обективни и разбиращи от работата си хора би могла да бъде от голяма полза за вас и детето /най- вече/. Точно то ще се измъчва занапред, ако не се постигне нужната промяна. То ще натоварва и себе си и околните с тези свои претенции.
...
За обучението по език- накратко лично аз предпочитам при деца в училище прилагане на методи, по- различни от тези в градината.
Честно казано не съм видяла особени ползи от учене на чужд език от дете, непотопено в съответната езикова среда, два пъти в седмицата по 1-2 часа преимуществено на база песнички и игри. Отделни думички за няколко години могат да се научат и така, но това не е учене на език, поне не и според моите критерии.

# 632
 tzvetihc , и аз бих го завела на психолог, защото е хубаво колкото се може по-рано да намерите решение на този проблем. В бъдеще ще има много ситуации, в които няма да е първи по един или друг показател и няма нужда се измъчва заради това. Трябва да намери начин да се справи с тази емоция.

Ние имахме открих урок и моята дъщеря се скъса да вдига ръка, дори учителката още да не е задала въпроса си до край  Rolling Eyes Най-важното беше първа да вдигне ръка. Понякога като я посочат, започваше да мисли отговора на момента, понеже причината да вдига ръка не е, че знае отговора, а ей така, на общо основание.
Много ми хареса урока, много ми допадна метода на работа на учителката и се надявам всичко да върви гладко.

valerie, разбирам какво имаш предвид. Този начин на преподаване наистина е малко бебешки и не е подходящ за всички деца. Но аз лично не бих се притеснявала, че детето не повтаря след учителката, ако съм сигурна, че си знае думите. Защото реално знанието е това, заради което са там. Независимо дали искат или не искат да го покажат под посочена от учителката форма.

# 633
  • София
Момичета, искам да си "сверя часовника" Дъщеря ми е в ЧУ, учи до 16.30. Освен, че има домашни през уикенда, често има и през седмицата (вчера имаше да напише поправка на диктовка - около една страница писано през ред на тесни и широки редове и да пише сгрешени по английски думи. В момента пак пише думички по английски - общо 33 реда). Струва ми се много. Още повече, че в 16.30 почти винаги учат, а не играят, обедната също често остават в стаята си. Говорих няколко пъти с класната, казах й, че държа детето ми след 16.30 да е навън и да играе, но това се случва рядко. С учителката по английски няколко родители също говорихме, че не желаем децата ни да имат домашно при положение, че са на целодневно обучение, но и това продължава да се случва. Вярно е, че много научиха, не съм вярвала, че за няколко месеца може да има такъв напредък, но за мен това не е най-важното. Смятат например до 20, а доколкото знам това трябва да покрият до края на годината. Взели са всички букви отдавна, четат, диктуват им вече и изречения. Та въпросът ми е и другите деца в 1-ви клас ли учат толкова?

# 634
Абсолютно не  Naughty Това е лудост
Само по английски ли така? Нашите не пишат изобщо, само по картинки говорят

# 635
  • у дома
Абсолютно не  Naughty Това е лудост
Само по английски ли така? Нашите не пишат изобщо, само по картинки говорят
А нашите пък изобщо не учат английски в първи клас и въобще какъвто и да е чужд език,от което съм супер доволна ...

# 636
Ние сме на ниво детска градина  Laughing-цветове, животни, песнички.
Добре, че не ходеше в градината, щеше да е минавка  Mr. Green

# 637
allana, Пипилота голям образ Simple Smile
Лекси , нашите домашни за дете, което няма проблеми с изписването на буквите, са за около 30 минути работа. Четат, но текстове от типа "Румена нар рони, Лила има лимони", смятат до 6 на ниво прости сметки.
Миналата година в предучилищната по това време вече бяха взели азбуката и смятаха до 20. Без сложни логически задачи, но смятаха.
Излизат при хубаво време в промеждутъка 12.30-14.00 часа.

# 638
Лекси, доколкото си спомням детето ти беше в "Св. Климент Охридски". Ако е така, не се учудвай, че учат толкова много. Още миналата година в предучилищната група децата решаваха много по-трудни задачи от тези, които сега се учат в първи клас. Логично е като са минали това ниво, да продължават нататък. А и целта е много усилено да се работи. Междучасията са по 5 минути и децата не излизат през тях, може би само през големите. Като цяло осбтановката по време на междучасие ми се видя апатична - децата не си ставаха от местата и не си говореха, а просто чакаха да започне следващия час.
Не навсякъде се учи така, но в повечето частни училища децата са дори още по-натоварени. Т.е. ако искаш да сравниш с държавно училище, ще излезе, че се престарават, но ако ги сравниш примерно със Св. София, може и да се окаже, че при вас живот си живеят.
Общо взето в държавните се кара по минимума изисквания и със скоростта на средно-статистическото дете. Ако някой учител по своя инициатива реши да даде някакви по-сложни неща, то си е изключение. Няма го този стремеж за супер високи резултати, както в частните училища.

Последна редакция: чт, 14 ное 2013, 21:43 от allana

# 639
  • София
Да, allana, там е. Там беше и ПК и въпреки че също учеха много, им оставаше време и за игра, и не са носили домашни през седмицата. Наистина са им малко междучасията, а понякога и тях им взимат. Не знам как се е случило, че си ги видяла апатични, но е по-скоро обратното - като хуни са и ако ги оставят, не спират да се гонят и бият (с най-дружески чувства). Наистина е субективно, но все пак говорим за деца в 1-ви клас (а и моята е на 6 г). Много ми се струва.
svetlaem и аз не съм привърженик на изучаването на чужд език от ранна възраст, обаче няма ЧДГ и ЧУ без език. Не знам защо е този зор, но явно такова е търсенето.
valerie, а вашите домашни след занималнята ли са? Някак не мисля, че е редно след като се е учили до 16.30 да има още. Иначе и нашите се пишат за около 30, ако не се разсейва (става само, ако седя до нея).
raja_nikol, по всичко е така - учи се яко, пък аз искам и да се играе..

# 640
Не, никога няма за вкъщи. За уикенда също. Но учителката им е казала, че е хубаво да четат и да се занимават по малко по основните предмети в събота и неделя.

# 641
Не знам колко са им класовете, но ако е един, значи точно класа на дъщеря ти съм видяла мината година. Много добри математици са Simple Smile Никой не сбърка нито една задача, даже изглеждаха като да им е много лесно, а задачите бяха бая сложни.
В предучилищна са учили по-малко, защото тогава по принцип материалът е много малко, но сега явно затягат положението.
Ако на дъщеря ти не и тежи и се справя с материала, не се тревожи. С темпото се свиква, ако го налагат постепенно. Най-важното е да се научи да работи съсредоточено. Домашните отнемат по-малко време ако се седне и се напишат без ставане, оглеждане и разсейване. А това умение за самодисциплина е много важно. По-важно дори от конкретния материал, който се учи.

# 642
  • София
По една паралелка са, тях си видяла и  математиката им е любима Simple Smile В интерес на истината тя не се оплаква (или поне не много Simple Smile), но на тази възраст мисля, че играта е не по малко важна... Ние, възрастните налагаме тези темпове, а ми се струва толкова излишно. По-добре е да си останат по-дълго деца.

# 643
при нас дават два листа по (математика и писане на букви думи) за почивните дни. По анг. не пишат само картинки и устно повтарят думи (който запомни)

# 644
  • Пловдив
Момичета,какъв плод/зеленчук дават на децата ви като безплатна закуска?Щото съм изумена вече 2 пъти какви огромни и дебели моркови дават на деца,чийто зъби или ги няма или още никнат Laughing Whistling А снощи изрових в чантата краставица/от малките/ от вчерашната закуска.Тестени дават само пон,ср,петък.

Общи условия

Активация на акаунт