6 годишните на предучилищна

• 38 671
  • 726
  •   1
Отговори
# 360
 Laughing

Имаме ли майки  чужбински- с деца в начален курс?
Там (по места, където сте) три азбуки ли се заучават? Sunglasses

# 361
Трепетите и вълненията са неразривна част от израстването на децата ни и не само, когато иде реч за образование...Някои родители са по-емоционални, други - по-умерено възторжени, но винаги ще си има някаква тръпка при всяко постижение на децата ни, особено като се вижда и гордостта в очите им. За себе си съм сигурна, че ще съм еднакво въодушевена и догодина, когато синът ми тръгне в първи клас и след 4-ри години, когато дъщеря ми ще я сполети тази участ, живот и здраве! Wink
Споделеният опит на тези от вас, които вече са минали по този път за мен е полезен, чета с интерес и се готвя за реалността! Confused
Отскоро се подвизавам наоколо, но нито за миг не съм си и помисляла, че някой нещо си мери или изтъква в тази тема - не съм усетила такъв дух!
Морена,  Hug Мила картинка е сладкото дете!  Heart Eyes
Jizzlobber, като отговаряща на условието майка, споделям, че тук някои деца учат две азбуки. В момента сме в Молдова, където официалният, държавен език е румънски (който те наричат молдовски), а руският се учи като втори език и всъщност не е задължителен вече, но все пак си има не малко родители-русофили, а и има руски училища, където румънският се учи като втори език.

# 362
То те не само, че имат наклон, а и хоризонтални помощни линии имат. Абе възхитена съм и не съм изнендана изобщо, че ги няма в БГ.

А ги е имало - майка ми и баща ми споделиха, че навремето в училище са писали точно в такива тетрадки.

# 363
Марини, ние не сме такава бивша република. У нас българският език е роден, чужд език се учи също иначе, да.
Мисълта ми беше-родния език дали се учи два-три пъти като азбука. Веднъж печатно, веднъж ръкописно и още един път, според основния шрифт на учебниците и книжките. Crazy

# 364
Разбрах те веднагически...Просто споделих тук как е! За другаде не знам...но имам подозрения, че сме уникат!

Да ви питам: случайно някоя от вас да знае дали има систематизирано някъде в кои училища има предучилищно обучение от 5г.?

Редактирам: намерих списък  Simple Smile

Последна редакция: нд, 08 дек 2013, 16:01 от marini

# 365
  • Sofia
Марини, виж тук списък за 2013/2014г, предполага се, че ще имат и за следващата/ите години. Поне е ориентировъно къде да се пита.  Дано ти свърши работа.  Simple Smile

# 366
  • София
Светле, няма проблем да сканирам, а мога и тетрадки да пратя, ако някой иска...Около Коледа ще сме в БГ и тогава мога да разпратя при необходимост!
marini, веднага искам да се възползвам от предложението ти. Благодаря предварително, ще ти пиша на лични.   bouquet

# 367
  • у дома
Светле, няма проблем да сканирам, а мога и тетрадки да пратя, ако някой иска...Около Коледа ще сме в БГ и тогава мога да разпратя при необходимост!
marini, веднага искам да се възползвам от предложението ти. Благодаря предварително, ще ти пиша на лични.   bouquet
И аз благодаря за предложението,но ще си принтна от така любезно предложените от Жасмин ,за да не затормозявам жената...
Иначе моето дребно е първи клас,намърдах се в темичката,поради многото познати никове от други теми и защото ми е приятно  Embarassed
В момента  първокласникът ми пише така
Скрит текст:
- при положение,че започна от нулата,защото в предучилищната не бяха писали никакви елементи на букви и поради факта,че си пише сам без да му вися на главата,а и е левичар ,та съм повече от доволна де...
Обаче и баткото пишеше идеално до средата на трети клас-това е
Скрит текст:
от читателския му дневник от лятото на първи за втори клас,но в момента не само,че писането му  не е красиво,но не е и четливо,което много ме изнервя и за това мисля да го потормозя малко ваканцията с краснопис...

Последна редакция: пн, 09 дек 2013, 00:13 от svetlaem

# 368
Къде пусна Жаси страница от въпросната тетрадка с редовете, че изтървах.
Jizz напулно те разбирам с прагматизма по отношение на Радините вълнения. За мен лично хора с опит минали съвсем скоро по стъпките в системата (като светлето и теб) са ми много полезни. Естествено други с друго дават своя принос в темата, та помагаме си.

# 369
  • у дома
Къде пусна Жаси страница от въпросната тетрадка с редовете, че изтървах.

http://ru.convdocs.org/pars_docs/refs/220/219137/219137_html_ma427e03.png

# 370
svetlaem , левичарите нямат проблем с писането, голямата е левичар и пишеШе красиво, само се цапат от химикала. Laughing Трети клас и ползват тетрадка на широки и тесни редове обаче ме озадачи. Този тип разграфяване помага за краснописа (ако са с линии и за наклон, каквито показа марини-още по-добър резултат). Нашите от втори клас края, минаха на широки редове.
Аз не натискам голямата да поддържа точно това ръкописно, характерно за 1 клас. Тези заоблени краища на всяка буква, които педантично завъртат и се следи в 1 клас ужасно затормозяват при бърза диктовка. А диктовките в 3 клас при нас бяха  бързи, децата не смогваха и краснописа се развали. Голямата пише четливо и правилно, което за мен е по-важно, от това да завърта  и свързва буквите ала 1 клас писмо. Реално, най-красиво пишат в края на първи и донякъде във втори клас. Наслаждавайте се до тогава. Mr. Green
Ако трябва да съм честна, към момента-4 клас, голямата пише ала английски тип-някои букви са и печатни, някои ръкописни, но без характерното заобляне на краищата, очаквайте и вашите деца в по-голямата си част да са така. На мен ми е хем прекалено прясно, хем 1 и 2 клас минават така бързо и лесно, че наистина сега се чудя, за тези 2 години, да сложим и предучилищната, хайде, три вида писане да се учи е малоумно, без извинение. ooooh! Crazy Затова и хич не им се радвам. Измъчени ПГ едно да пишат, после друго, втори клас трето, за да завършат 4 клас с някаква смесица от трите вида. Crazy

Последна редакция: пн, 09 дек 2013, 09:06 от Jizzlobber

# 371
  • у дома
За мен проблемите с писането идват от ранното минаване на широки редове-поне до 4 клас трябва да пишат на тесни и широки и от друга страна от бързото диктуване...

Малко не е по темата,но днес от Лидъл си взех филмче за Пътешествието на Зайчето Феликс във времето за скромната сума от 1 лв-споделям,защото знам,че има и други любители като нас в темата....

# 372
И аз благодаря за предложението,но ще си принтна от така любезно предложените от Жасмин ,за да не затормозявам жената...
Скрит текст:
Иначе моето дребно е първи клас,намърдах се в темичката,поради многото познати никове от други теми и защото ми е приятно  Embarassed
В момента  първокласникът ми пише така
Скрит текст:
- при положение,че започна от нулата,защото в предучилищната не бяха писали никакви елементи на букви и поради факта,че си пише сам без да му вися на главата,а и е левичар ,та съм повече от доволна де...
Обаче и баткото пишеше идеално до средата на трети клас-това е
Скрит текст:
от читателския му дневник от лятото на първи за втори клас,но в момента не само,че писането му  не е красиво,но не е и четливо,което много ме изнервя и за това мисля да го потормозя малко ваканцията с краснопис...
svetlaem, не ме притеснявате, но и линкчето от Жасмин си върши идеална работа. Твоите момчета наистина пишат красиво, но ето, че явно не ги учат с такъв наклон да пишат като тук...Всъщност това исках да разбера, като пуснах творенията на детето.
Иначе е повече от ясно, че вярното писане е най-важното, но ми се иска да си остане и четливо до някаква степен.
Ще взема да поразходя някоя баба до Лидл, защото моите деца много харесват Феликс.
Морена, благодаря за списъка - ориентирах се. Hug
sise_to, няма проблем! Чакам ЛС!
Успешна седмица и ако има празнуващи девойки днес - да сте живи и здрави!  bouquet

# 373
  • у дома
но ето, че явно не ги учат с такъв наклон да пишат като тук...Всъщност това исках да разбера, като пуснах творенията на детето.

По принцип ги учат-за големия много държах на този наклон,а на него му беше адски трудно да го постигне-предполагам поради факта,че е левичар и му беше трудно наклона да е надясно...За малкия съм мнооооооого ларж-изобщо не ме вълнува наклона,достатъчно ми е,че се оправя сам  Embarassed

# 374
Здравейте на всички,

хайде и аз цоп в темата. Чета ви, но все не стигах да пиша. Та да се запознем  Hug имам и аз един разбойник на 6 години, на предучилищна в градината е.
Моренски , темата е страхотна   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт